سرطان مثانه بسیار رایج است و بیشتر مردم با این بیماری مواجه میشوند. وقتی DNA یک یا چند سلول در مثانه دچار جهش و تغییر میشود، سلول های مثانه شروع به رشد و تکثیر غیرطبیعی میکنند. این بیماری میتواند کارکرد مثانه و اندامهای نزدیک به آن را تحت تأثیر قرار بدهدد . در این مقاله ما به توضیح سرطان مثانه میپردازیم پس توصیه میکنیم تا آخر این مقاله ما را همراهی کنید.
سرطان مثانه
موقعی که چند سلول در مثانه تغییر DNA میدهند و شروع به رشد و تکثیر غیرطبیعی میکنند، سرطان ایجاد میشود. سلولهای سرطانی کاملا متفاوت از سلولهای طبیعی هستندد و به صورت غیرقابل کنترل تکثیر میشوند و درنهایت توده سرطانی به وجود می آورند.
مثانه عضویه است که ادرار را جمعآوری میکند. سرطان مثانه ممکن است به اندامهای نزدیک هم،آسیب برساند. هم آقایان و هم بانوان ممکن است به سرطان مثانه مبتلا بشوند، اما مردان سه برابر بیشتر از زنان در معرض خطرابتلا به سرطان مثانه قرار دارند.
انواع سرطان مثانه
در پاسخ به این سوال که چند نوع سرطان مثانه وجود دارد؟ آیا انواع سرطان مثانه شناسایی شده است؟ باید بگیم که این سرطان سه نوع دارد که در ادامه این سه نوع سرطان را توضیح میدهیم:
- اولین نوع سرطان مثانه مربوط به سلول انتقالی است، که بیشترین شیوع رو دارد. این سرطان از سلولهای انتقالی داخل مثانه شروع میشود. سلولهای انتقالی همان سلولهایی هستند که هنگام پر بودن مثانه کش می آیند و بدون آسیب دیدن، شکلشان عوض میشود.
- دومین نوع سرطان مثانه مربوط به سلول سنگفرشی است، که بسیار نادر میباشد. این سرطان وقتی شروع میشود که سلولهای سنگفرشی نازک و صاف، پس از عفونت یا تحریک در مثانه شروع به رشد میکنند.
- سومین نوع سرطان مثانه مربوط به آدنوکارسینوم است که این نوع نیز بسیار نادر میباشد. این بیماری وقتی شروع میشود که سلولهای غدهای در مثانه پس از تحریک و التهاب مثانه شروع به رشد میکنند. لازم به ذکر است که سلولهای غدهای همان سلولهایی هستند که مخاط درون بدن را تولید میکنند.
علائم سرطان مثانه
خیلی از افرادی که مبتلا به این بیماری هستند ممکن است در ادرار خود خون مشاهده کنند، ولی بدون درد.
به غیراز این مورد، علائم دیگری نیزوجود دارد که ممکن است نشان بدهد این سرطان دارید، مثل خستگی، کاهش وزن، و التهاب و انتقال حساسیت به استخوان.
این علائم ممکن است نشان بدهند که بیماری شما چقدر پیشرفت کرده است.
باید به علائم زیر خیلی توجه شود:
- خون در ادرار
- درد موقع ادرار کردن
- زیاد ادرار کردن
- ناتوانی در کنترل کردن ادرار
- درد در ناحیه شکم و کمر.
بیشتر بخوانید: سندروم گیلن باره چیست؟ علت، علائم، تشخیص و درمان
چه چیزی باعث سرطان مثانه می شود؟
هنوز همدانشمندان و پزشکان به طور دقیق نمیدانند چگونه این سرطان ایجاد میشود. ولی وقتی سلولهای غیرطبیعی در بدن شروع به رشد سریع و نامحدود میکنند، بافتهای دیگر را هم تهدید میکنند و این باعث میشود که سرطان مثانه به وجود بیاد.
با دنبال کردن ما در فضای مجازی ( کانال تلگرام،کانال ایتا) می توانید از آخرین تخفیفها و رویدادهای مهم باخبر باشید.
چه کسانی در معرض خطر سرطان مثانه هستند؟
سیگار کشیدن خطر ابتلا به سرطان مثانه را افزایش میدهد. نیمی از سرطانهای مثانه در آقایان و بانوان به علت استعمال سیگار رخ میدهد.
به غیراز سیگار، در تماس قرار گرفتن با مواد شیمیایی، عفونت های مزمن مثانه، مصرف کم مایعات، بالاتررفتن سن، رژیم غذایی پرچرب، سابقه خانوادگی سرطان مثانه، درمان قبلی با داروی شیمی درمانی به نام سیتوکسان، و پرتودرمانی قبلی برای درمان سرطان در ناحیه لگن هم موجب بالا رفتن خطر ابتلا به سرطان مثانه میشوند.
بیشتر بخوانید: سرطان پروستات؛ ۶ راه درمان و هر آنچه باید بدانیم
نحوه تشخیص سرطان مثانه
پزشک ممکن است از روشهای مختلفی برای تشخیص این سرطان استفاده کند که در ادامه آنها را توضیح میدهیم:
- معاینه داخلی
در این روش پزشک با معاینه واژن یا راست روده به وجود سرطان پی میبرد.
- سیستوسکوپی
پزشک به کمک یک لوله باریک و یک دوربین کوچک که روی آن قرار دارد و از طریق مجرای ادرار داخل مثانه رو مشاهده و بررسی میکند.
- بیوپسی
در این روش تشخیصی پزشک یک ابزار کوچک را از طریق مجرای ادرار وارد میکند و یک نمونه کوچک از بافت مثانه را جدا کرده و آن را آزمایش میکند.
چند روش دیگه هم برای تشخیص سرطان مثانه وجود دارد که ازجمله آنها میشود به سی تی اسکن برای مشاهده مثانه، تزریق داخل وریدی، استفاده از اشعه ایکس و آنالیز ادرار اشاره کرد.
درمان سرطان مثانه
برای درمان این سرطان روشهای زیادی وجود دارد که با توجه به نوع، شدت و مرحله آن، روشهای درمانی متنوعی تجویز میشود. بعضی از این روشهای درمانی شامل موارد زیر هستند:
- عمل جراحی
ازجمله اصلیترین روشهای درمان سرطان مثانه، جراحی است که با توجه به مرحله و سطح بیماری، انواع مختلفی دارد.
- درمان دارویی
در درمان دارویی این سرطان هم از تجویز داروهای داخل وریدی، قرص یا کپسول خوراکی استفاده میشود. درمانهای دارویی با توجه به سطح بیماری در افراد مختلف متفاوتند و هر فرد یک نوع دارو را همراه با جراحی مصرف میکند.
در درمان سرطان مثانه دو نوع شیمی درمانی وجود دارد. شیمی درمانی درون مثانهای یا موضعی ازجمله این درمانها است که توسط متخصص اورولوژی انجام میشود. در این روش، دارو به کمک یک کانتر از طریق مجرای ادرار به مثانه وارد میشود.
آیا سرطان مثانه ارثی است؟
اگر یکی از خویشاوندان خونی شما سابقه این سرطان را داشته باشد ممکن است خطر ابتلا به این بیماری برای شما افزایش پیدا کند. درست است که به ندرت پیش می آید این سرطان در خانوادهها متداول باشد اما ازجمله دلایل مبتلا شدن به این سرطان میتواند همین باشد.
چه موقع باید به پزشک مراجعه کنیم؟
اگه متوجه تغییر رنگ ادرار خود شدهاید و یا نگران هستید که ممکن است حاوی خون باشد، برای بررسی آن به پزشک، مراجعه کنید. همچنین اگه علائم یا نشانههای دیگری دارید که شما را نگران میکند با پزشک خود مشورت کنید
تیم پزشکی نیتروطب میتواند در مشاوره و بررسی شرایط به شما کمک کند. در صورت نیاز به مشاوره با ما ارتباط بگیرید.
جمع بندی
سرطان مثانه یکی از شایعترین سرطانها در جهان است که بیشتر در آقایان بالای ۶۵ سال ایجاد میشود. علامت شایع آن وجود خون در ادرار است. عوامل ابتلا به این بیماری شامل سیگار، رژیم غذایی ناسالم و مواد شیمیایی هستند.
بیشتر بخوانید: Minimal change disease؛ بیماری های خاموش و بدون علامت کلیه
تشخیص دقیق این بیماری با استفاده از آزمایشهای تشخیصی پیشرفته انجام میشود و درمان آن شامل جراحی، درمان دارویی و شیمی درمانی هست. پزشکان توصیه میکنند که برای نظارت عملکرد کلیهها، آزمایشات و تستهای منظمی انجام بشود. پس توصیه ما هم به شما این است که حتما به صورت منظم به پزشک مراجعه کنید و عملکرد کلیهها و مثانه را بررسی کنید.