آنژین صدری یا درد قفسه سینه؛ معرفی کامل + ۴ روش درمان

زمان تقریبی مطالعه: 8 دقیقه
آنژین صدری یا درد قفسه سینه

آنژین صدری یا درد قفسه سینه، ناراحتی ناشی از کاهش جریان خون به عضله قلب می‌باشد. درد قفسه سینه، یک حمله قلبی نمی‌باشد ولی نشانه‌ای از بیشتر شدن خطر ابتلا به حمله قلبی است. از عوامل عمده این وضع، می‌توان به مواردی مانند کاهش سریع جریان خون در عروق عضله قلبی (همچون انسداد عروق یا افت فشار خون)، افزایش احتیاج به جذب خون در عضله قلبی (در موردی مانند ورزش) و ترکیبی از دو حالت یاد شده اشاره کرد.

آنژین، حمله قلبی نمی‌باشد و سبب صدمه همیشگی هم به قلب انسان نمی‌شود، اما نشانه‌ای رایج از بیماری رگ‌های تغذیه کننده قلب یا همان کرونر می‌باشد. اگر شما نیز این درد را تجربه کرده‌اید و می‌خواهید بیشتر با آنژین صدری یا درد قفسه سینه آشنا شوید تا آخر این مقاله با ما همراه شوید.

آشنایی با آنژین صدری یا درد قفسه سینه

آنژین نوعی درد قفسه سینه است که موجب کاهش جریان خون به قلب می‌شود و از نشانه‌های بیماری عروق کرونری است. کاهش جریان خون موجب نرسیدن اکسیژن کافی به قلب می‌شود که نتیجه آن سبب به وجود آمدن درد در قفسه سینه می‌شود. بعضی از افراد نشانه‌های آنژین صدری را همچون احساس سوزش در سینه یا وزن سنگین در قفسه سینه احساس می‌کنند.

اگر عروق کرونر تنگ و مسدود گردند، که دلیل آن عموماً آترواسکلروز می‌باشد، خون کافی به ماهیچه‌ها نمی‌رسد. در صورتی که عضله قلب جریان خون کافی را دریافت نکند، مواد متابولیکی در عضله شکل گرفته و موجب درد خواهد شد. آنژین صدری موقعی رخ می‌دهد که قلب به سختی کار کند. به طور مثال موقع ورزش کردن با این حالت روبه‌رو خواهید شد. محدود کردن دریچه‌های قلب می‌تواند سبب بیشتر شدن فشار انسولین در قلب گردد.

نشانه‌های آنژین صدری یا درد قفسه سینه

اگر آنژین صدری یا درد قفسه سینه دارید، ممکن است نشانه‌های زیر را داشته باشید:

  • سوزش یا درد در گلو، سینه یا فک
  • فشار، احساس فشردگی و تنگی در قفسه سینه، پشت، بالای دست‌ها یا شانه‌ها
  • تنگی نفس
  • بی حسی یا سوزن سوزن شدن
  • سوء هاضمه یا نوعی احساس سنگینی معده
  • سرگیجه
  • حالت تهوع

انواع آنژین صدری یا درد قفسه سینه

آنژین صدری به طور معمول به سه دسته متغیر، پایدار و ناپایدار طبقه بندی می‌شود. برای شناسایی نوع آنژین در بیمار مبتلا باید اطلاعات کاملی پیرامون شرایط پیش از رخداد آنژین، شدت، دوره و دفعات درد از او داشت. در ادامه به صورت مختصر به توضیح انواع آنژین صدری خواهیم پرداخت:

  • آنژین متغیر

به علت انقباض ناگهانی عروق قلبی آنژین متغیر رخ می‌دهد. این امکان وجود دارد که با تصلب شرایین توام باشد. در این نوع آنژین صدری درد شدید بوده و حتی هنگام استراحت، به خصوص شب هنگام یا صبح زود هم بیمار را آزار می‌دهد. اغلب طی این آنژین، بیمار رنگ پریده بوده و دچار تعریق شدید و تنگی نفس می‌شود. این امکان وجود دارد که نوار قلب و صداهای قلبی طبیعی و یا با تغییراتی همراه باشند.

  • آنژین پایدار

عواملی همچون فشارهای عاطفی و هیجانی، ورزش، بیشتر شدن دمای بدن یا صرف غذای سنگین، موجب به وجود آمدن آنژین پایدار می‌شود. بر اثر افزایش نیاز عضله قلب به اکسیژن، این پدیده رخ می‌دهد. آنژین پایدار معمولا با استراحت یا مصرف نیتروگلیسیرین زیر زبانی به مدت ۵ دقیقه رفع می‌گردد.

  • آنژین ناپایدار

بروز آنژین ناپایدار را نمی‌توان پیش بینی نمود. معمولاً در این نوع آنژین درد بیشتر از نیم ساعت طول می‌کشد. امکان به وجود آمدن آنژین ناپایدار حتی در حالت استراحت هم وجود دارد. در آنژین ناپایدار شدت، دوره و دفعات درد، روز به روز افزایش می‌یابد. استراحت و مصرف نیتروگلیسیرین اغلب کمکی به کاهش درد این نوع از بیماران نمی‌کند. لازم به ذکر است که حتی این امکان وجود دارد که آنژین صدری ناپایدار، هشداری از سکته قلبی باشد.

نوار قلب

تشخیص آنژین صدری

آزمایشات تاثیرگذار بر تشخیص و تایید آنژین عبارتند از:

  • نوار قلب

از این آزمایش سریع و بدون درد به منظور اندازه‌گیری فعالیت الکتریکی قلب استفاده می‌شود. برچسب‌هایی بر روی سینه و اغلب بر روی ران و بازوی شما چسبانیده می‌شود. سر دیگر سیم‌های متصل به الکترود، به کامپیوتری وصل می‌باشد که نتایج آزمایش را نشان می‌دهند. نوار قلب می‌تواند نشان دهنده کند بودن، سریع بودن و یا وضعیت‌های گوناگون ضربان قلب باشد. پزشکان با نگاه به الگوی ضربان قلب شما می‌توانند تفسیر خود از وضعیت جریان خون در قلب شما را بیان نمایند.

بیشتر بخوانید: بیماری قلبی؛ ۷ روش مهم برای تشخیص آن

  • تصویر اشعه ایکس از سینه

تصویر اشعه ایکس نشانگر مشکلات قلب و ریه‌ها می‌باشد و از تصویر اشعه ایکس می‌توان برای بررسی بزرگ شدن قلب یا تعیین وجود مشکلات دیگری که بتواند عامل پیدایش درد سینه باشد، استفاده می‌گردد.

  • تست ورزش

معمولاً در صورتی که قلب تحت فشار باشد، شناسایی آنژین ساده‌تر می‌شود. تست ورزش اغلب شامل نشستن روی دوچرخه ثابت یا راه رفتن بر روی تردمیل و اندازه‌گیری ضربان قلب بیمار می‌باشد. می‌توان همزمان با تست ورزش، آزمایشات دیگری را نیز انجام داد. اگر نمی‌توانید ورزش کنید، می‌توان تاثیر ورزش بر قلب را با داروهایی شبیه سازی نمود.

  • آزمایش خون

با آسیب دیدگی عضلات قلب، به طور مثال در نتیجه حمله قلبی، آنزیم‌های ویژه‌ای از قلب وارد جریان خون می‌شوند. آزمایش خون آنزیم‌های قلبی به شناسایی مواد کمک می‌کنند.

  • اکوی قلب

اکوی قلب از امواج صوتی به منظور تشکیل تصویری از حرکات قلب، استفاده می‌کند. این تصاویر، طریقه گردش جریان خون در قلب را نشان می‌دهند و می‌توان این آزمایش را موقع تست ورزش هم انجام داد.

  • تست ورزش هسته‌ای

تست ورزش هسته‌ای به اندازه‌گیری جریان خون به درون قلب در مدت زمان استراحت و در طی تست ورزش کمک می‌کند. این فرایند همانند تست ورزش معمولی می‌باشد، ولی یک ماده رادیواکتیو ردیاب در طول تست ورزش هسته‌ای به درون خود تزریق می‌شود. یک اسکنر ویژه می‌تواند نشان دهنده طریقه حرکت این ردیاب هسته‌ای در حرکت به سمت قلب باشد. درصد پایین ماده رادیواکتیو در عروق، بیانگر جریان خون ضعیف در این نواحی می‌باشد.

اکوی قلب

اغلب در این آزمایش بر روی میز دستگاهی، دراز کشیده و وارد دونات می‌شوید. در اطراف بدن شما یک لوله مجهز به دستگاه اشعه ایکس قرار دارد و تصاویری از قلب و سینه را می‌گیرد.

لازم به ذکر است سی تی اسکن قلب می‌تواند تنگ شدگی یا بزرگ شدن عروق قلب را نشان دهد.

  • ام آر آی قلب

این آزمایش از میدان مغناطیسی و امواج رادیویی به منظور گرفتن تصاویر جزئی از قلب شما استفاده می‌کند. اغلب روی یک میز در درون یک لوله دراز می‌کشید و این دستگاه لوله مانند، از ساختار قلب و عروق خونی تصاویری جزئی تهیه می‌کند.

  • آنژیوگرافی قلب

آنژیوگرافی قلب از تصاویر اشعه ایکس به منظور بررسی درون عروق قلب استفاده می‌کند. این شیوه قسمتی از مجموعه شیوه‌هایی به نام کاتتریزاسیون قلب می‌باشد. در این شیوه پزشک یک لوله نازک که کاتتر نام دارد، وارد یک ورید ران یا بازو می‌کند و آن را تا رسیدن به قلب هدایت می‌کند و سپس یک ماده رنگی را به داخل کاتتر تزریق می‌کند. این ماده رنگی موجب واضح‌تر دیده شدن عروق قلب، در تصویر اشعه ایکس می‌شود. پزشکان به این تصاویر اشعه ایکس، آنژیوگرام می‌گویند.

بیشتر بخوانید: علائم تپش قلب عصبی و ۴ روش برای درمان آن

درمان آنژین صدری یا درد قفسه سینه

گزینه‌های درمانی آنژین صدری عبارتند از:

تغییر روش زندگی، مصرف داروی آنژیوپلاستی و جراحی قلب باز یا جراحی بایپس عروق کرونری.

هدف از درمان آنژین صدری یا درد قفسه سینه، کاهش شدت و توالی بروز علائم و کاهش خطر بروز حملات قلبی و مرگ می‌باشد. اگر دچار آنژین ناپایدار یا درد سینه‌ای که قبلاً تجربه نکرده‌اید شدید، باید سریعاً به پزشک مراجعه کرده و تحت درمان قرار بگیرید. در ادامه به صورت مختصر به توضیح راهکار‌های درمانی خواهیم پرداخت:

دارو

مصرف دارو برای درد قفسه سینه

  • اگر تغییر سبک زندگی همچون ورزش و خوردن غذای سالم، به بهبود سلامت قلب و کاهش درد آنژین کمکی نکرد، در این صورت باید دارو مصرف کنید. داروهایی که می‌توان برای درمان آنژین صدری به کار برد، عبارتند از:
  • نیترات‌ها: این داروها نقش گشاد کردن و شل کردن عروق خونی و انتقال جریان خون بیشتر به قلب را دارند. بنابراین اغلب از نیترات‌ها برای درمان آنژین استفاده می‌کنند. معمول‌ترین نیترات استفاده شده برای درمان آنژین نیتروگلیسیرین می‌باشد. قرص نیتروگلیسیرین به صورت زیر زبانی استفاده می‌شود و شاید با پیشنهاد پزشک مبنی بر به کار بردن نیترات‌ها قبل از شروع فعالیت‌هایی مواجه شوید که می‌تواند موجب بروز آنژین گردد و طریقه دیگر مصرف آن هم در زمان‌های معین و برای جلوگیری است.
  • آسپیرین: آسپرین موجب کاهش لخته شدن خون و جریان یافتن راحت‌تر خون در عروق تنگ قلب می‌شود. جلوگیری از لخته شدن خون موجب کاهش خطر بروز حملات قلبی می‌شود. بدون صحبت با پزشک خود نباید مصرف روزانه آسپرین را آغاز کنید.
  • داروهای ضد انعقاد: برخی از داروهای ویژه همچون پراسوگرل، کلوپیدوگرل، تیساگرلور قدرت چسبندگی پلاکت‌ها به همدیگر را کم تر می‌کنند تا جلوی لخته شدن خون را بگیرند. اگه آسپرین نمی‌خورید، می‌توانید یکی از این داروها را مصرف کنید.
  • بتابلاکرها: داروهای بتابلاکر موجب کندتر شدن ضربان قلب می‌شود، در این صورت فشار کمتری به قلب وارد می‌شود و در نهایت فشار خون پایین می‌آید. مصرف این داروها همچنین به بهبود جریان خون و شل شدن عروق منجر می‌شود.
  • استاتین‌ها: استاتین‌ها داروهایی می‌باشند که برای پایین آوردن کلسترول خون به کار برده می‌شوند. کلسترول بالا یک عامل خطرناک در به وجود آمدن بیماری قلبی و آنژین به حساب می‌آید و استاتین جلوی تولید ماده لازم بدن برای ‌ایجاد کلسترول را می‌گیرد. این داروها موجب جلوگیری از گرفتگی عروق خونی می‌شوند.
  • مسدود کننده کانال کلسیم: این داروها که به آن آنتاگونیست‌های کلسیمی می‌گویند، برای بهبود جریان خون، موجب شل و گشاد شدن عروق خونی می‌شوند.
  • داروهای فشار خون دیگر: از داروهای دیگری که فشار خون را کمتر می‌کنند، می‌توان به مهار کننده‌های آنزیم مبدل آنژیوتانسین یا مسدود کننده‌های گیرنده آنژیوتانسین ll اشاره نمود. اگر دیابت، فشار خون بالا، علایمی از نارسایی قلبی یا بیماری مزمن کلیوی دارید، این امکان وجود دارد که با تجویز یکی از این داروها مواجه گردید.
  • رانولازین: این دارو را می‌توان برای آنژین پایدار و مزمنی تجویز نمود که با مصرف دارو بهتر نمی‌شود. همچنین این دارو را می‌توان به تنهایی یا با سایر داروهای آنژین همچون بتابلاکرها، مسدود کننده کانال کلسیم یا نیتروگلیسیرین استفاده کرد.

روش‌های تراپی:

اغلب گزینه غیر دارویی به نام شیوه فشارنده متناوب تقویت شده خارجی برای افزایش جریان خون به قلب توصیه می‌شود. در روش EECP، ابزاری همچون کاف اندازه‌گیری فشار خون در پیرامون ران‌ها، ساق‌ها و لگن بسته می‌شود. این گزینه به چند جلسه درمانی نیاز دارد. EECP می‌تواند به کاهش علایم بیماران مبتلا به آنژین‌های ناپایدار و دوره‌ای، کمک کند.

جراحی قلب باز

روش‌های جراحی:

اگر با عوض کردن سبک زندگی، شیوه‌های درمانی دیگر یا مصرف دارو، به کاهش آنزیم مورد نظر خود دست نیافتید، کاتتریزاسیون قلب یا جراحی باز، می‌تواند بهترین گزینه برای رفع مشکل شما باشد. شیوه‌های جراحی به کار برده شده در درمان آنژین و بیماری‌های عروق کرونری عبارتند از:

آنژیوپلاستی و قرار دادن استنت:

در این روش که به آن مداخله کرونری زیر پوستی هم گفته می‌شود، یک بالن کوچک وارد عروق تنگ شده می‌گردد. سپس این بالن برای گشاد کردن رگ، باد شده و یک سیم پیچ توری شکل ریز به نام استنت، برای باز نگه داشتن رگ در داخل رگ کار گذاشته می‌شود.

بیشتر بخوانید: هر آنچه که بعد از عمل جراحی قلب باز باید بدانید

ترکیب آنژیوپلاستی و قرار دادن استنت به کاهش یا حذف آنژین و بهبود جریان خون در قلب، کمک می‌کند. استنت و آنژیوپلاستی می‌توانند گزینه درمانی خوبی برای کسانی که به آنژین ناپایدار مبتلا هستند یا کسانی که با مصرف دارو یا تغییر سبک زندگی به درمان موثر آنژین پایدار و مزمن دست نیافته‌اند، باشد.

جلوگیری از درد قفسه سینه

شما می‌توانید با پیروی از تغییرات نوع زندگی که برای درمان آنژین به کار می‌رود، از آنژین جلوگیری کنید. این تغییرات شامل موارد زیر می‌باشند:

  • ورزش منظم
  • سیگار نکشیدن
  • محدود کردن یا پرهیز الکل
  • خوردن یک رژیم غذایی سالم
  • حفظ وزن سالم
  • دریافت واکسن‌های توصیه شده برای پیشگیری از عوارض قلبی
  • مدیریت سایر شرایط بهداشتی در ارتباط با بیماری قلبی
  • کاهش استرس

بیشتر بخوانید: بیماری های قلبی عروقی؛ تاثیر و فواید ورزش بر آن

چه زمانی باید به پزشک مراجعه کرد؟

موقع دیدن نشانه‌هایی در مورد درد در قسمت قفسه سینه باید حتماً به پزشک مراجعه کنید. شاید در ابتدا تصور کنید که این نشانه‌ها خطرناک نمی‌باشند ولی برای پیشگیری از بروز مشکلات بزرگ تر باید به آن‌ها توجه کنید. بنابراین نباید این نشانه‌ها را نادیده بگیرید و در صورت مشاهده هر گونه علائم سریعاً به پزشک مراجعه کنید.

جمع‌بندی

آنژین صدری یا درد قفسه سینه، ناشی از کاهش جریان خون به عضله قلب می‌باشد و خطرناک نیست ولی نشانه‌ ای از بیش تر شدن خطر ابتلا به حمله قلبی است. در این مقاله به بررسی درد قفسه سینه پرداختیم و سعی کردیم اطلاعاتی را برای حل آن ارائه نماییم. درد قفسه سینه جای نگرانی ندارد و این مشکل در فصل زمستان بیشتر می‌شود. راه‌های درمانی متعددی برای آنژین صدری یا درد قفسه سینه وجود دارند که مصرف دارو و تغییر سبک زندگی و غیره از جمله این راه‌ها می‌باشند. امیدواریم که با مطالعه این مقاله بتوانید اطلاعات جامعی در این باره کسب کنید.

ش