کدام یک از دخانیات سمی‌تر است؟ ۱۱ خطر در کمین آن!

زمان تقریبی مطالعه: 6 دقیقه
دخانیات

مصرف کلی دخانیات هرروز با افزایش چشم‌گیری روبه‌رو می‌باشد و دخانیات در انواع مختلفی در بازار در حال عرضه در بازار جهانی می‌باشند، اما سوال جنجالی که همیشه مورد بحث قرار می‌گیرد این است که کدام یک از این موارد: قلیان، سیگار و انواع مختلف الکترو اسموک‌ها برای بدن سمی‌تر بوده و مضرات بیشتری را دارد با نیتروطب همراه باشید تا پاسخ سوالات خود را در مورد این موضوع پیدا کنید، همان‌طور که از آسیب‌های وارد شده به بدن افرادی که دخانیات مصرف می‌کنند همه ما آگاه هستیم با این حال در طول روز شاهد اضافه شدن به تعداد این افراد هستیم، ما قصد داریم تا در رابطه با این آسیب‌های جبران ناپذیر بیشتر صحبت کنیم.

دخانیات

به طور کلی گروه دخانیات شامل موارد زیادی در خود می‌باشد ولی شناخته شده‌ترین مورد در بین آن‌ها سیگار می‌باشد و مصرف سیگار در سال‌های اخیر بسیار افزایش یافته و تعداد افرادی که به این انوع دخانیات وابسته‌ هستند به شدت در حال افزایش می‌باشد، در گروه دخانیات در کنار سیگار، قلیان و الکترو اسموک‌ها که با نام‌های مختلفی نیز شناخته می‌شوند مورد مصرف افراد زیادی قرار گرفته‌اند، و بیشترین سوالی که این‌ روز‌ها برای افرادی که در حال مصرف خانیات می‌باشند میزان آسیب انواع دخانیات می‌باشد.

سیگار

سیگار در واقع از شناخته شده‌ترین و پر مصرف‌ترین دخانیات‌ها در بین تمام کشور‌ها می‌باشد، در مدل‌ها و برند‌های مختلف در حال تولید می‌باشد، شکل سیگار به نوعی استوان شکل و از جنس کاغذ در کنار توتون یا همان تنباکو گیاهی می‌باشد و در کنار آن مواد شیمیایی مضری نیز وجود دارند و مصرف سیگار در زمان و تعداد بالا نه تنها به فرد بلکه به محیط اطراف و همراهان آن نیز اسیب‌های جبران ناپذیری را وارد می‌کند.

درون سیگار مقدار زیادی نیکوتین وجود دارد و این موضوع غده‌ آدرنالین در مغز فرد را به شدت تحریک می‌کند و با آزاد شدن آدرنالین در مغز سطح دوپامین نیز افزایش پیدا می‌کند و فرد مصرف کنده به همین‌ خاطر به حسی خوبی می‌رسد و با مصرف بی رویه  فرد به سیگار اعتیاد پیدا می‌کند.

قلیان

قلیان بر خلاف سیگار به شکل استوانه و کاغذ نبوده ولی درون آن تنباکو وجود دارد و همانند سیگار کشیده می‌شود و آسیب‌های بیشتری را به ریه و بدن فرد وارد می‌کند، قلیان یکی از قدیم‌ترین وسیله‌ها برای مصرف تنباکو بوده، تنباکو‌ها نیز در قلیان شامل موارد شیمایی مضر بوده بر خلاف سیگار تنباکوی قلیان اسانس داشته و بیشتر طعم‌های آن سانس میوه‌ها می‌باشد، قلیون شامل یک تنگ شیشه‌ای پر از آب و یک لوله فلزی که روی آن با چوب شکل گرفته محافظت می‌شود و تنباکو را بر روی یک سینی به همراه ذغال گذاشته و توسط یک لوله خورتومی مصرف می‌شود، قیلون بیشتر در کشو‌رهای خاورمیانه و شمال آفریقا مصرف شده و بیشتر در بین جوانان رایج می‌باشد.

الکترواسموگ

الکترو ‌اسموک

الکترو اسموک‌ها در واقع همان سیگار‌های الکترونیکی می‌باشند و به نام‌های مختلفی نیز شناخته می‌شوند همانند: قلیان شارژی، ویپ و پاد. الکترو اسموک در سال ۲۰۰۳ برای اولین بار در کشور چین تولید و روانه بازار شد، در اول راه الکترو اسموک‌ها رکت‌های تولید کننده با شعار ترک سیگار افراد زیادی را آلود به این نوع دخانیات کردند، الکترو اسموک‌ها قابل شارژ بوده و به شدت در‌ حال افزایش میزان محبوبیت در بین افراد مختلف می‌باشد، به راحتی قابل مصرف بوده و نیکوتین در آن وجود دارد و به گفته برخی از افراد دود موجود در این دستگاه بخار آب می‌باشد.

الکترو اسموک‌ها نیز همانند قلیون که تنباکو با اسانس انواع میو و مواد خوراکی دارند نیز شامل طعم‌های مختلف می‌باشند و به شدت سر همین موضوع در محبوبت قرار دارند. درون الکترو اسموک‌ها همانند سیگار نیکوتین وجود دارد اما دیگر خبری از مواد شیمیایی مضر همانند: سرب، آرسنیک و مونوکسید کربن وجود ندارد با این حال ما بر این باور نیستیم و مواد شیمایی دیگری قطعا در آن وجود دارد و این موضوع که برخی از افراد بر این باور هستند که مصرف الکترو اسموک‌ها بهتر از مصرف سیگار است روز‌به‌روز در حال رد شدن می‌باشد و از طرفی  تاکید بر مضر بودن آن برای فرد و بدن آن وجود دارد.

مصرف کدام یک از دخانیات ضرر کم‌تری نسبت به سایر دارد؟

مصرف تمام موارد که شامل: قلیان، سیگار و الکترو اسموک می‌باشد برای بدن فرد و محیط مضر است ولی با این حال مصرف قلیان به دلیل ارسال دود بیشتر، داشتن اسانس و مواد شیمایی نسبت به هر دو ضرر بیشتری داشته، در مرحله بعدی تحقیات نشان می‌دهد که سیگار حتی نسبت به الکترو اسموک ضرر بیشتری برای فرد داشته با این حال باید بگویم که الکترو اسموک‌ها نیز برای بدن مضر هستند و این موضوع دلیل بر بی‌خطر بودن آن‌ها ندارد. در طول مصرف سیگار شما تقربا ۷۰۰۰ ماده شیمایی را با سیگار وارد ریه و بدن خود می‌کنید و این میزان در الکترو اسموک‌ها احتمالا کم‌تر از میزان موجد درون سیگار باشد.

نیکوتین چه خطراتی را به همراه دارد؟

مصرف نیکوتین باعث ایجاد مشکلات و شرایط خاصی در فرد می‌باشد و به طور کلی خطرات آن شامل:

  1. افزایش میزان احتمال سکته در فرد سیگاری
  2. افزایش میزان کلسترول
  3. افزایش میزان فشار خون
  4. مشکلات قلبی و عروقی
  5. افزایش احتمال دچار شدن به بیماری زخم معده
  6. کاهش روند الیتام
  7. سخت تر شدن پمپاز خون توسط قلب
  8. افزایش غلظت خون
  9. افزایش سرعت در بیماری عروق کرونری
  10. ترش کردن معده
  11. شدت بخشیدن به رفلاکس

نکته: برای ترک دخانیات در هر مرحله از آن دیر نبوده و در صورت نیاز به ترک بهتر است قبل از آن با یک مشاوره در این باره مشورت کنید تا به درستی و راحتی اعتیاد خود را کنار بگذارید.

آسیب دخانیات

مایع درون سیگار‌های الکتریکی شامل مواردی مختلفی بوده و میزان خطرات آن‌ها نسبت به آلاینده‌های درون قیلون و سیگار کم‌تر می‌باشند ولی با این حال به دلایلی مختلفی می‌توانیم بگویم که انواع سیگار‎‌های الکترونیکی برای سلامت فرد مضر به حساب می‌آیند، این دلایل عبارتند از:

  • به دلیل وجود نیکوتین و دوز بالایی که درون این نوع از دخانیات وجود دارد می‌تواند باعث به خطر افتادن رشد فرد و افراد مختلف به خصوص نوزادان و کودکان بشود.
  • درون این نوع از دخانیت بر خلاف شنیده‌ها و باور‌ها چنذین نوع آلاینده وجود دارد که بسیاری از آن‌ها جز ماده‌های شیمیایی پر خطر به شماری می‌روند همانند: مواد سرطان زا، انواع فلزات، دی استیل و ترکیبال مختلف آلی فرار (VOCs)
  • مایع که درون سیگار‌های الکترونیکی وجود دارد بسیار پر خطر بوده و در صورت برخورد با پوست یا خوردن آن باعث ایجاد مشکلاتی در افراد مختلف می‌شود.

تاثیرات مخرب سیگار در مصرف بلند مدت

با وجود این شرایط مصرف سیگار به شدت برای هر فرد خطرناک می‌باشد و مصرف آن در طولانی مدت عوارض جبران ناپذیر را در پی خواهد داشت که عبارتند از:

  1. افزایش خطر سکته در فردی که مدام سیگار می‌کشد
  2. افزایش خطر حمله آسم
  3. باعث انسداد رگ‌ها به خصوص سیاه‌رگ و شریان‌های اصلی می‌شود
  4. سیستم ایمنی بدنتان را به طور کلی مختل کرده و بدن با ضعف و بیماری‌های محتلف رو‌به‌رو خواهد شد
  5. در مردان تعداد اسپرم و میل جنسی را به شدت کاهش می‌دهد
  6. در خانوم‌ها خطر سقط جنین یا افزایش بیماری‌ها در نوازادان به خصوص ناتوانی‌ها را در جنین به شدت افزایش می‌دهد
  7. احتمال افزایش ایجاد سرطان‌های مختلف (سرطان معده، خون و…) در بدن به خصوص سرطان ریه را افزایش می‌دهد
  8. احتمال ایجاد آب مروارید
  9. میزان حملات قلبی را افزایش می‌دهد
  10. عمل‌کرد سیستم گوارشی و معده را مختل می‌کند

برای ترک سیگار بهتر است با یک مشاور صحبت‌های لازم را انجام بدهین و در صورتی که این امکان را ندارید می‌توانید از خدمات مشاوره آنلان نیتروطب که در خصوص انواع بیماری و مشکلات سلامتی افراد میباشد استفاده کنید.

نکته: میزان نیکوتین موجود در سیگار ۱۴ تا ۲۱ میلی‌گرم بوده و میزان نیکوتین موجود در الکترو اسموک‌‌ها ۳.۳۶ میلی‌گرم می‌باشد، البته این میزان به طور کلی دقیق نبوده و یک عدد تقریبی می‌باشد.

تاثیرات مخرب الکترو اسموک در مصرف بلند مدت

همان‌طور که اشاره داشتیم تفاوت چندانی در بین مصرف انواع دخانیات وجود نداشته و به طور کلی هر کدام از آن‌ها به نوعی باعث آسیب رسیدن به سلامت فردی و محیطی می‌شوند و مصرف الکترو اسموک‌ها نیز از این موضوع استثناء قائل نبوده‌اند، برخی از آسیب‌های که تا به امروز در رابطه با آن‌ها شناخته شده و رایج‌تر به شمار می‌روند عبارتند از:

  • رشد انواع سرطان در بدن فرد
  • آسیب‌های شدید به بخش ریه
  • مختل شدن سیستم ایمنی بدن
  • جلوگیری از رشد به خصوص رشد مغز جنین
  • مختل شدن سیستم گوارشی
  • آسیب‌های مغزی

نکته: مصرف هر نوع از دخانیات برای سلامت فرد مفید نبوده و تفاوتی در بین نوع آن وجود ندارد و بهتر است در صورت مصرف به فکر ترک کردن آن‌ها باشید.

ترک سیگار

چگونه مصرف دخانیات راکاهش دهیم؟

کاهش مصرف دخانیات به عنوان یک فرایند طولانی و پیچیده، نیازمند تلاش و اراده قوی است. برای کاهش مصرف دخانیات، می‌توانید به روش‌های زیر توجه کنید:

  1.  تصمیم گیری و اراده قوی: برای کاهش مصرف دخانیات، ابتدا باید تصمیم قاطع بگیرید و از اراده قوی برای اجرای این تصمیم برخوردار شوید.
  2. کاهش میزان مصرف: به جای قطعی مصرف دخانیات، می‌توانید میزان مصرف خود را کاهش دهید. به عنوان مثال، می‌توانید تعداد سیگارهایی که مصرف می‌کنید را به تدریج کاهش دهید.
  3. استفاده از محصولات جایگزین: برای کاهش مصرف دخانیات، می‌توانید از محصولات جایگزین مثل پلاستر نیکوتین، قطره نیکوتین، گلوکز، قهوه و یا چای سبز استفاده کنید.
  4. محیط‌های سالم: برای کاهش مصرف دخانیات، می‌توانید در محیط‌های سالمی که دخانیات ممنوع است زندگی کنید و با دوستانی که از دخانیات دوری می‌کنند مخالفت کنید.
  5. مشاوره: اگر به دلایلی نمی‌توانید به تنهایی از مصرف دخانیات دوری کنید، می‌توانید با دکتر خود در مورد روش‌های مختلف درمانی و مشاوره‌های مرتبط با کاهش مصرف دخانیات صحبت کنید.

به طور کلی ترک کردن سیگار سخت نبوده و نیازمنده اراده و خواست خود شخص می‌باشد و در پی آن باید بگویم که مصرف انواع دخانیات با توجه به مقاله‌ای که از نیتروطب خواندین در کنار آسیب رساندن به خودتان باعث آسیب زدن به اطرافیان و محیط زندگی خود نیز می‌شود، با نیتروطب همیشه یک قدم نزدیک‌تر از همیشه به سلامتی.