قرص زینک (روی) که در ایران با نام زینک پلاس رواج یافته و شناخته میشود، یک مکمل غذایی، حاوی عناصر روی و برخی از ویتامینهای گروه B و C است. قرص زینک راهحل مناسبی برای افرادی است که بنا به هر دلیل، دچار ریزش مو شدهاند، همچنین افرادی که مشکلات پوستی، ناخن و… دارند نیز باید از این کپسول استفاده کنند.
روی یا همان زینک یک ماده معدنی ضروری است که در تمام اندامها، بافتها و مایعات بدن موجود است و به عنوان دومین ماده معدنی فراوان در بدن، بعد از آهن نقش مهمی در فرآیندهای بیولوژیکی دارد، این عنصر با نماد اتمی Zn و دارای عدد اتمی ۳۰ میباشد، خواص بسیار مفیدی از جمله ضد باکتریایی، ضد ویروسی و ضد سرطان دارد و برای رشد عمومی تمام بافتهای بدن ضروری است و همچنین باعث تقویت سیستم ایمنی بدن نیز میشود.
در این مقاله فواید، انواع و توصیههای دوزهای مکمل زینک را به همراه عوارض جانبی احتمالی آن بررسی میکنیم.
فواید مکمل قرص زینک
زینک یا همان روی به عنوان یک ماده معدنی فواید زیادی برای سلامتی بدن ما دارد، برخی از مهمترین فواید روی عبارتند از:
- خاصیت آنتی اکسیدانی
یکی از فواید روی خاصیت آنتی اکسیدانی آن است، این ماده معدنی مانند یک آنتی اکسیدان عمل میکند و از بدن شما در برابر بیماریهای مختلف محافظت میکند.
- ضد التهاب
همانطور که گفته شد روی به عنوان یک آنتی اکسیدان در بدن عمل میکند و از همین رو التهاب را کاهش داده و خاصیت ضد التهابی دارد.
- درمان آکنه
یکی دیگر از فواید روی، مبارزه با آکنه میباشد، مکملهای زینک اغلب برای ارتقای سلامت پوست و درمان بیماریهای رایج پوستی مثل آکنه بسیار موثر هستند.
- جلوگیری از بیماریهای قلبی، سرطان و دیابت
این ماده معدنی با خاصیت آنتی اکسیدانی و ضد التهابی که دارد میتواند از بدن در برابر بیماریهای مزمن مثل بیماریهای قلبی و عروقی، سرطان و دیابت محافظت میکند.
- جلوگیری از عفونت
طبق مطالعات و بررسیهای معتبر، برخی شواهد نشان میدهند که مصرف روی میتواند از علائم عفونت جلوگیری کرده و در طول مدت برخی از عفونتهای دستگاه تنفسی را کاهش دهد.
- کنترل قند خون
روی میتواند میزان قند خون را مدیریت و تقویت کند، به دلیل نقشی که در مدیریت قند خون و ترشح انسولین دارد در این زمینه نقش مهمی را ایفا میکند، انسولین هورمونی است که وظیفه انتقال قند از جریان خون به بافتها را بر عهده دارد.
منابع غذایی حاوی روی
از بین غذاهایی که حاوی این مکمل غذایی میباشند میتوانیم به غذاهای دریایی و گوشت بدون چربی اشاره کنیم، همچنین از بین غذاهای درایی، صدف از تمامی آنها غنیتر است، بعضی از غذاهای گیاهی نیز منبع بسیار خوبی از زینک میباشند اما همچنان دارای فیتاتی هستند که میتوانند به این ماده معدنی متصل شوند و جلوی جذب آن را بگیرند، از مهمترین و بهترین منابع غذایی سرشار از زینک میتوانیم به موارد زیر اشاره کنیم:
- حبوبات
- عدس
- لوبیا سفید
- لبنیات
- تخم مرغ
- گوشت گاو
- جگر گوساله
- آجیل
- بادام هندی
- نان
- دانههای غلات
- جو دو سر
- صبحانه غنی شده
چه مقدار زینک در روز نیاز داریم؟
معمولا توصیه میشود که بزرگسالان ۱۵ تا ۳۰ میلیگرم در روز عنصر روی دریافت کنند، اما در برخی موارد ممکن است که پزشک دوزهای بالاتری از این مکمل را به بیمار تجویز کند، بیماریهایی مثل اسهال، اکنه و عفونتهای تنفسی ممکن است که برای درمان به دوز بالاتری از زینک نیاز داشته باشند.
افرادی که به زینک بیشتری در روز نیاز دارند:
همه افراد برای تقویت سلامت بدن و نحوه صحیح عملکرد بدن خود به طور روزانه به زینک نیاز دارند، اما افراد زیر نیاز بیشتری به این مکمل دارند:
- بانوان باردار و شیرده
- افراد دارای فعالیت ورزشی منظم
- بیماران مبتلا به مشکلات کبدی و کلیوی
- بیماران مبتلا به انواع سرطان
- بیماران مبتلا به کمخونی
- افراد مبتلا به سوختگی
- افراد مبتلا به انواع عفونتها
- افراد مبتلا به زخمها و مشکلات پوستی
- افراد مبتلا به پسوریازیس و نورودرماتیت
بیشتر بخوانید: ۱۲ نشانه کمخونی که حتما باید بدانید
نکته: این مکمل ممکن است که با آنتی بیوتیکها تداخل دارویی داشته باشد، بنابراین به شما توصیه میکنیم که به صورت همزمان از این دو دارو استفاده نکنید و حتما درباره نحوه مصرف آن از پزشک کمک بگیرید، مشاورین متخصص نیتروطب میتوانند در این زمینه به صورت آنلاین به شما مشاوره دهند.
علائم کمبود روی
اگرچه کمبود روی غیر معمول است، اما این ماده معدنی به عنوان یک ماده مغذی ضروری شناخته میشود، تحقیقات و آزمایشها نشان میدهند که بیش از ۷۵ درصد مردم جهان دچار کمبود زینک هستند، به همین دلیل دچار بروز مشکلاتی مثل ریزش مو و مشکلات پوستی میشوند.
بدن ما به تنهایی توانایی تولید آن را ندارد، افرادی که رژیم غذایی محدود، اختلال در جذب مواد مغذی یا بعضی شرایط سلامتی دارند، بیشتر در معرض کمبود روی قرار دارند. علائم کمبود روی شامل موارد زیر میباشد:
- ریزش مو
- پوکی استخوان
- کاهش اشتها
- اختلال حافظه
- مشکلات پوستی
- تغییر شکل ناخنها
- لکههای سفید روی ناخن
- اسهال
- کاهش ایمنی
- کند شدن سرعت بهبود زخمها
اگر دچار کمبود این ماده معدنی شدهاید اصلا جای نگرانی ندارد، زیرا اکثر موارد کمبود روی به راحتی با مصرف مکملها و اصلاح رژیم غذایی قابل درمان است و به سرعت جبران میشود و موجب بهبود سریع علائم ناشی از کمبود آن میشود.
البته اگر شما مقدار کافی از روی را از رژیم غذایی خود دریافت میکنید، استفاده از مکملها برای شما ضروری نیست.
عوارض جانبی احتمالی روی
دریافت بیش از حد زینک در بدن میتواند باعث ایجاد عوارض و مشکلاتی در بدن شود، مشکلاتی مثل سرکوب کردن جذب آهن و مس، همچنین بلعیدن سکههایی که حاوی زینک هستند ممکن است در موارد خطرناکتر باعث مرگ انسان شود، زیرا این فلز با آب واکنش داده و میتواند باعث بروز اختلال در دستگاه گوارش انسانها شود، این وضعیت با نام مسمومیت روی شناخته میشود؛ همچنین ممکن است در صورت استفاده بیش از حد از مکملهای زینک، حس بو و طعم برای انسان به طور دائمی از بین برود.
جمعبندی
در این مقاله از نیتروطب شما را با فواید مکمل زینک، عوارض جانبی، علائم کمبود آن و منابع غذایی حاوی زینک آشنا کردیم، باید توجه داشته باشید که این مکمل به عنوان یک ماده معدنی و مغذی برای بدن ما ضروری است، اما باید به مقدار کافی و همان مقداری که توصیه شده است و در این مقاله نیز به آن اشاره کردیم استفاده کنید و در مصرف آن زیادهروی نکنید، همچنین بهتر است که به طور خودسرانه از این مکملها استفاده نکنید و حتما قبل از استفاده از آنها با پزشک مشورت کنید و سپس آنها را طبق توصیه و تجویز پزشک مصرف کنید.
شما میتوانید با مشاورین متخصص نیتروطب در این زمینه مشورت کنید و بعد از انتخاب بهترین مکمل با مشورت پزشک، با مراجعه به قسمت فروشگاه آنلاین نیتروطب، انواع مکملهای غذایی و تقویتی را به صورت آنلاین سفارش دهید و درب منزل تحویل بگیرید.