همورویید یا بواسیر، یک مشکل شایع و ناراحتکننده است. شاید شما هم تبلیغات زیادی در مورد همورویید و درمان آن دیده باشید، اما بیشتر این تبلیغات دروغ هستند! در این بیماری، وریدهای متورم در راست روده یا مقعد باعث درد، خارش مقعد و خونریزی مقعدی میشوند. نشانهها اغلب با درمانهای خانگی بهبود مییابد، اما گاهی اوقات، افراد به مراقبتهای پزشکی نیاز دارند. خوردن فیبر بیشتر به پیشگیری از بواسیر کمک میکند. امروز در نیتروطب سعی داریم صفر تا ۱۰۰ این بیماری را به شما آموزش دهیم تا دیگر فریب تبلیغات را نخورید! با ما همراه باشید.
همورویید چیست؟
همورویید رگهای متورم و بزرگ شدهای هستند که در داخل و خارج مقعد و راست روده ایجاد میشوند. آنها دردناک و ناراحتکننده هستند و باعث خونریزی مقعدی میشوند. همه ما با بواسیر به دنیا میآییم و این طبیعی است، اما در ابتدا، آنها ما را آزار نمیدهند. تنها زمانی که آنها متورم و بزرگ میشوند نشانههای دردناک ایجاد میکنند.
چه کسانی بیشتر به همورویید مبتلا می شوند؟
هر کسی ممکن است به بواسیر مبتلا شود، اما از آنجایی که همورویید مدتی طول میکشد تا ایجاد شود، در کودکان غیرمعمول است. اگر شما موارد زیر را داشته باشید، احتمال ابتلا افزایش مییابد:
- اضافه وزن داشته باشید .
- حامله هستید.
- از رژیم غذایی کم فیبر استفاده میکنید .
- یبوست مزمن یا اسهال داشته باشید .
- بهطور مرتب اجسام سنگین را بلند میکنید.
- هنگام اجابت مزاج، فشار میدهید.
رایج ترین انواع همورویید
بهطور کلی ۲ نوع بواسیر وجود دارد، داخلی و خارجی. نوع آن بستگی به محلی دارد که ورید متورم میشود. انواع عبارتند از:
- خارجی: وریدهای متورم در اطراف مقعد شما ایجاد میشود. مقعد کانالی است که مدفوع از آن خارج میشود. نوع خارجی خارش داشته، دردناک میباشد و گاهی اوقات خونریزی میکند.
- داخلی: در این نوع، وریدهای متورم در داخل راست روده تشکیل میشوند. رکتوم بخشی از دستگاه گوارش شما است که کولون (روده بزرگ) را به مقعد شما متصل میکند. نوع داخلی نیز میتواند خونریزی ایجاد کند، اما بهطور معمول دردناک نیست.
شایع ترین دلایل ایجاد همورویید
زور زدن هنگام اجابت مزاج، به وریدهای مقعد یا راست روده فشار وارد میکند و باعث ایجاد بواسیر میشود. هر نوع فشاری که باعث افزایش فشار بر روی شکم یا اندام تحتانی شما شود، میتواند باعث متورم شدن سیاهرگهای مقعد و راست روده شود. شایعترین دلایل ایجاد همورویید عبارتند از:
- فشار بر لگن: ناشی از افزایش وزن به خصوص در دوران بارداری
- فشار زیاد برای اجابت مزاج به دلیل یبوست
- زور زدن برای بلند کردن جسمهای سنگین یا ورزشهایی مثل وزنه برداری
مهم ترین نشانه های همورویید
بواسیر داخلی به ندرت باعث درد میشود و بهطور معمول قابل احساس نیست، مگر اینکه پرولاپس (کشیده شدن به سمت مقعد و بیرون زدگی) داشته باشد. بسیاری از افراد مبتلا به نوع داخلی نمیدانند که به آن مبتلا هستند، زیرا نشانهای ندارند. تنها نشانهای که نوع داخلی ایجاد میکند، خونریزی مقعدی است.
مهمترین نشانههای همورویید (نوع خارجی) عبارتند از:
- خارش مقعد
- تودههای سفت در نزدیکی مقعد که احساس درد دارند.
- احساس درد در مقعد، به خصوص زمانی که نشستهاید.
- خونریزی مقعدی
همورویید چگونه تشخیص داده می شود؟
پزشک همورویید را بر اساس نشانههای بالینی و معاینه فیزیکی تشخیص میدهد. معاینههای فیزیکی شامل موارد زیر میشود:
- معاینه رکتوم: در این روش، پزشک یک انگشت (همراه دستکش و روغن کاری شده) را وارد رکتوم شما میکند تا وریدهای متورم را احساس کند.
- آنوسکوپی : پزشک از یک آنوسکوپ (لوله روشن) برای مشاهده پوشش مقعد و رکتوم استفاده میکند.
- سیگموییدوسکوپی: در این روش، پزشک از یک سیگموییدوسکوپ (لوله روشن با دوربین) برای مشاهده قسمت پایینی کولون (سیگمویید) و رکتوم شما استفاده میکند.
این آزمایشها ممکن است ناراحت کننده باشند اما دردناک نیستند. آنها بهطور معمول در مطب پزشک یا مراکز سرپایی و بدون بیهوشی انجام میشوند و شما همان روز به خانه میروید.
شایع ترین عوارض همورویید
بواسیر ناراحت کننده و دردناک است، اما باعث ایجاد مشکلات جدی نمیشود. به ندرت افراد مبتلا به همورویید دچار این موارد میشوند:
- کم خونی
- لخته شدن خون
- عفونت
بیشتر بخوانید: ۱۲ نشانه کمخونی که حتما باید بدانید
بهترین روش های درمان خانگی همورویید
بواسیر اغلب خود به خود و بدون درمان از بین میرود. نشانههایی مانند درد و خونریزی، یک هفته یا کمی بیشتر طول میکشد. شما میتوانید کارهای زیر را برای کاهش نشانهها انجام دهید:
- داروهای بدون نسخه حاوی لیدوکایین یا هیدروکورتیزون را در ناحیهی آسیب دیده بمالید.
- آب بیشتری بنوشید.
- مصرف فیبر را از طریق رژیم غذایی و مکملها افزایش دهید. سعی کنید حداقل 20 تا ۳۵ گرم فیبر روزانه دریافت کنید.
- ۱۰ تا ۲۰ دقیقه در روز حمام گرم بروید.
- با مصرف ملینها مدفوع را نرم کنید.
- از داروهای ضد التهابی غیراستروییدی (N.S.A.I.D) برای درد و التهاب استفاده کنید .
درمان های پزشکی همورویید
اگر نشانهها بدتر شد و در زندگی روزمره یا خواب شما اختلال ایجاد کرد، باید به پزشک خود مراجعه کنید. همچنین، اگر نشانهها پس از یک هفته درمان خانگی بهبود نیافتند، به دنبال درمان پزشکی باشید.
رایجترین روشهای درمان پزشکی (جدا از جراحی) بواسیر عبارتند از:
- بستن باند لاستیکی: یک نوار لاستیکی کوچک در اطراف پایه همورویید (جایی که به بافت متصل شده است) قرار میگیرد و جریان خون به ورید متورم را قطع میکند.
- انعقاد الکتریکی: جریان الکتریکی، جریان خون همورویید را متوقف میکند.
- انعقاد مادون قرمز: یک وسیلهی کوچک که در رکتوم قرار داده میشود، از گرما برای از بین بردن بواسیر استفاده میکند.
- اسکلروتراپی: یک ماده شیمیایی به ورید متورم بافت همورویید تزریق شده و آن را از بین میبرد.
- هموروییدکتومی: این جراحی هموروییدهای خارجی بزرگ یا پرولاپس داخلی را از بین میبرد.
موثرترین روش های پیشگیری از همورویید
با افزایش سن، همورویید شایعتر میشود. نکات زیر میتواند با جلوگیری از یبوست که منجر به هموروئید میشود، به پیشگیری از آن کمک کند:
- هنگام اجابت مزاج فشار زیادی به خود وارد نکنید.
- اجابت مزاج را به تعویق نیندازید.
- در طول روز مقدار زیادی آب بنوشید.
- از غذاهای پرفیبر (میوههای تازه، سبزیجات و غلات کامل) بیشتر استفاده کنید یا از مکملهای فیبردار استفاده کنید. به طور کلی، زنان باید ۲۵ گرم فیبر و مردان ۳۵ گرم فیبر در روز دریافت کنند.
- از نظر بدنی فعال بمانید و ورزش کنید. ورزش باعث تحریک رودهها میشود.
کلام آخر
همورویید یا بواسیر یک بیماری شایع و ناراحتکننده است. همانطور که در بالا گفته شد، این بیماری بهطور معمول خودبهخود درمان میشود و شما میتوانید با درمانهای خانگی، به راحتی نشانههای آزاردهنده را از بین ببرید. اگر بیماری شما به درمانهای خانگی پاسخ نداد، شما باید به پزشک مراجعه کنید. فریب تبلیغهای متنوع را نخورید، این بیماری حتا بدون اقدامی برای درمان، برطرف میشود و تنها درصد کمی از آنها نیاز به دارو و درمان پزشکی دارند. توجه کنید که همورویید یک بیماری است (مانند سرماخوردگی یا آنفلوآنزا) و شما باید به دنبال درمان تخصصی برای آن باشید. کارشناسان نیتروطب همواره آمادهی خدمترسانی و پاسخ به سوالات شما هستند.