شاید شما هم از دانههای سفید بیشمار روی موهایتان خسته شدهاید. یکی از مشکلهای بسیار رایج بین مردم، شوره سر است. باوجود اینکه شوره سر برای سلامتی خطرناک نیست و مبتلایان به آن دردی ندارند، اما بهدلیل اینکه زیبایی ظاهر را خدشهدار میکند، موضوع بسیار مهمی است. در این مقاله با نیتروطب همراه باشید تا هرآنچه لازم است را دربارهی شوره سر بدانید.
شره سر چیست؟
شوره سر به پوستهپوستههای سفید یا خاکستریرنگ خشک یا چرب که بهطور معمول نزدیک به ریشهی موهایتان وجود دارد و با چشم قابل تشخیص است، گفته میشود. شوره سر بیماری مسری وخطرناکی نیست و منشا آلرژیک ندارد؛ اما از آنجایی که در ظاهر فرد اثرگذار است، دغدغهی بسیاری از مردم میباشد. مبتلایان به شوره از خارش جزیی سر خود شکایت میکنند. همین خارش میتواند باعث ایجاد زخم و در مرحلهی بالاتر، التهاب و عفونت شود. شوره سر، شکل سادهتر درماتیت سبوروییک است که اگر درمان نشود، ممکن است به بیماریهای دیگری منجر شود.
نشانه های شوره سر
بهطورکلی نشانههای شوره سر شامل موردهای زیر میشود:
- وجود پوستهپوستههای کوچک سفید – خاکستری یا زرد در پوست سر، ابروها، خط رویش مو، اطراف گوش یا بینی
- خارش کف سر؛ که بیشتر مبتلایان به شوره سر از این مورد اذیت میشوند.
- اریتم (لکههای قرمز روی پوست سر یا گاهی صورت)
- شوره ابرو (وجود پوستههای مشابه شوره سر بر روی ابرو)
- ریزش مو
تفاوت شوره سر با شپش
شاید توجه کردهباشید که علاوهبر سر، روی یقه و شانههایتان هم این پوستههای سفیدرنگ وجود دارند؛ بهخصوص زمانی که موی خود را شانه میزنید. دلیلش این است که شوره سر با تکاندن و شانهزدن از تار مو جدا میشود. این ویژگی یک راهنمای بسیار مهم و آسان برای کسانی است که میخواهند شوره سر را از شپش سر تشخیص دهند؛ شپش برخلاف شوره به راحتی از موهای شما جدا نمیشود.
چرا شوره سر دارم؟
نمیتوان گفت بهداشت ضعیف باعث ایجاد این مشکل میشود؛ البته که اگر طولانیمدت یا منظم حمام نروید شوره سر شما بیشتر بهچشم میآید. بیماری قارچی نیز میتواند باعث آن شود. نکتهی مهم این است که بدانید شوره سر ربطی به نوع مو و تعداد حمام رفتن شما ندارد. این مشکل ناشی از اختلال در پوست سر شماست. نوعی قارچ بیخطر به نام مالاسزیا روی پوست سر بسیاری از بزرگسالان وجود دارد. اگر سیستم ایمنی شما به این قارچ حساس شود و واکنش شدید بدهد، باعث ایجاد شوره سر در شما میشود. بهطورکلی استرس و هوای سرد و خشک (فصلهای پاییز و زمستان) میتواند آن را بدتر کند.
برخی متخصصین معتقدند که عاملهای زیر میتواند در بروز شوره در سر نقشآفرین باشند:
- ترشح بیشازحد غدههای چربی
- رشد قارچ در پوست سر شما که رایجترین آن مالاسزیا میباشد.
- رعایت نکردن تعادل در استفاده از شامپو: کسانی که شامپو بهمقدار زیاد میزنند پوست سرشان خشک میشود. درنتیجه بهصورت پوستههای نازک میریزد. همچنین کسانی که شامپو بهمقدار ناکافی میزنند یا بادقت حمام نمیکنند، سلولهای مرده روی کف سرشان بهصورت پوستهپوسته درمیآید و خارش شدیدی میگیرند.
- شانهزدن بیشازحد موها بهدلیل اصطکاکی که ایجاد میکند، پوست کف سر را جدا میکند.
- حساسیت به محصولهای آرایشی بهداشتی و مراقبت مو میتواند باعث اریتم (قرمزی) پوست سر شود.
- قرار گرفتن در معرض نور خورشید، گردوغبار و خاک
- استفادهی مداوم از کلاه که باعث میشود به پوست سر شما فشار وارد شود و جریان هوای کافی برای تهویه ناحیه وجود نداشتهباشد.
- ژنتیک و جنسیت؛ بهطور کلی مردان بیشتر از زنان این مشکل را دارند.
- مبتلایان به بیماریهای خاص مثل HIV و پارکینسون نیز بیش از سایرین در خطر ابلا قرار دارند.
چه بیماری هایی می توانند باعث شوره سر شوند؟
درماتیت سبورییک (که به آن سبوره نیز گفته میشود)
درماتیت تماسی
کچلی که بهعنوان کرم حلقوی شناخته میشود
اگزما
پسوریازیس
کلاه گهواره (درماتیت سبورییک در کودکان و نوزادان)
رایجترین علت شوره سر سبوره است، مبتلایان به شوره سر ممکن است نشانههای بیماری سبوره را در اندامهای دیگر بدن خود مثل گوش، صورت و قفسهسینه داشتهباشند. دراینصورت، ممکن است پزشک برای شما داروهای ضدقارچ موضعی، کورتیکواسترویید و تعدیلکنندههای ایمنی را تجویز کند.
پیشگیری از شوره سر
این چند نکتهی کاربردی را برای جلوگیری از این مشکل درنظر بگیرید:
- بهداشت را رعایت کنید: اگر خارش سر دارید، تمام تلاش خود را بکنید تا به پوست سر خود دست نزنید. خاراندن سر باعث تحریک بیشتر و ایجاد پوستههای بیشتر میشود. این چرخهی معیوب گاهی آنقدر ادامه پیدا میکند که در پوست سر شما زخمهایی را ایجاد میکند. با زخمشدن و بهخونافتادن این ناحیه، علاوهبر ایجاد کثیفی زیر ناخنهایتان، شما عاملهای احتمالی بیماریزا را وارد بدن خود میکنید.
- یک مراقبت موی متعادل را درپیش بگیرید: محصول مناسب خود را پیدا کرده و بهاندازهی لازم از آن استفاده کنید تا چربیهای سرتان ازبین برود. فراموش نکنید استفاده از محصولهای متنوع میتواند پوست سر و موهای شما را حساس کند.
- پوست سر خود را ماساژ دهید: با روغنهای طبیعی هر هفته پوست سر خود را ماساژ دهید. روغن آرگان، زیتون و نارگیل بسیار گزینههای خوبی هستند.
- استرس نداشتهباشید: هیچ بیماری وجود ندارد که با استرس بدتر نشود! استرس و اضطراب با ضعیفکردن سیستم ایمنی، سلامت کلی شما را بهخطر میاندازد. در برخی، استرس موجب بدترشدن این مشکل میشود.
- سبک زندگی سالم را درپیش بگیرید: داشتن یک رژیم متعادل که دارای سبزیجات و خوراکیهای طبیعی باشد، پیادهروی و ورزش روزانه، انجام یوگا یا مدیتیشن برای آرامش روان میتواند کمک بسیاری در بهبود سبک زندگی شما بکند.
- به موهایتان سخت نگیرید: از روسری و شال نخی استفاده کنید. کلاه یا مقنعه خود را سفت نبندید. روزانه زمانی را به هواخوردن سر و موهای خود اختصاص دهید تا تهویه مناسب صورت بگیرد. پژوهشها نشان دادهاست که این کار باعث کاهش چربی پوست سر میشود. بسته به نیاز موهایتان، هر چندوقت یکبار موهای خود را کوتاه کنید؛ اما فراموش نکنید که شانه و قیچی شخصی خود را به آرایشگاه ببرید.
باورهای اشتباه درباره شوره سر
- میتوان با خاراندن سر، پوستهها را از بین برد: برعکس؛ شما وقتی سر خود را میخارانید، پوست سر خود را به تولید پوستههای بیشتر تحریک میکنید.
- شوره سر ناشی از خشکی پوست است: شاید خشکی پوست سر شوره را بدتر کند؛ اما نمیتوان گفت که علت اصلی است. برعکس؛ چربی بیشازحد پوست سر موجب شوره میشود.
- شوره سر آسیب جدی به سلامت ما میزند: این مشکل بیماری خطرناکی نیست؛ اما اگر در قسمتهای دیگر بدن شما نیز بروز یابد، زنگ خطری است که بهشما میگوید باید بهدنبال درمان باشید.
- شوره باعث طاسی سر میشود: درست است که احساس ناخوشایند خارش را دارید، اما نمیتوان گفت که کچل میشوید! البته اگر شوره سر شما بهدلیل بیماریهای دیگری که در بالا ذکر کردیم نباشد.
- شوره سر فقط برای بزرگسالان اتفاق میافتد: باوجود اینکه بیشتر مردم در دوران بلوغ متوجه این مشکل خود میشوند؛ اما ممکن است این عارضه در هر سنی پدید آید.
بیشتر بخوانید:کچلی یا ریزش مو و سریع ترین درمان آن در سال ۱۴۰۲
کلام آخر
شوره سر بیماری مسری نیست؛ اما درمیان مردم بهقدری شایع است که بهطور تقریبی حدود نیمی از بزرگسالان جهان بهآن دچار هستند. با اینکه این بیماری برای شما خطری ندارد، اما در زیبایی ظاهر اثر چشمگیری دارد؛ بنابراین بسیاری از مردم با وسواس بهدنبال رفع آن هستند. نیازی نیست در ابتدا به پزشک مراجعه کنید؛ نکتههای گفتهشده در این مقاله را موبهمو رعایت کنید و در طول درمان خود صبور باشید. اگر باز هم نتیجه نگرفتید یا به دنبال مشاوره آنلاین هستید می توانید از خدمات کلینیک نیتروطب بهره ببرید.