گودی در کمر تا اندازهای طبیعی است، ولی اگر زیادی بهسمت داخل باشد، گودی کمر نام دارد و میتواند منجر به فشار زیاد بر ستون فقرات و باعث درد و ناراحتی شود؛ این بیماری در کودکان و زنان جوان شایعتر است و اگر شدید باشد و درمان نشود، بر توانایی حرکت شما اثرگذار است.
این مقاله از نیتروطب به شما آگاهی کافی دربارهی گودی کمر، درمان و پیشگیری از آن میدهد؛ اگر پرسش یا تجربهای در این زمینه دارید میتوانید در بخش کامنت با ما در ارتباط باشید.
گودی کمر چیست؟
اگر وقتی به جلو خم میشوید، انحنای کمرتان معکوس شود، نگرانی زیادی وجود ندارد و میتوانید با فیزیوتراپی و ورزش روزانه، وضعیت خود را مدیریت کنید؛ ولی هنگام خمشدن به جلو، این منحنی ثابت بماند، باید به پزشک مراجعه کنید؛ درمان گودی کمر بستگی به این دارد که خمیدگی آن چقدر جدی است و چگونه به آن مبتلا شدهاید.
پزشکان نیتروطب میتوانند با شما همکاری کنند تا بهبودی مشکل کمر خود را بهدست آورید؛ فقط کافیست یک کلیک کنید.
دلیل شایع گودی کمر
گودی کمر میتواند در هر سنی پیشبیاید و بعضی از شرایط و فاکتورها میتواند خطر ابتلا به گودی کمر را افزایش دهد.
- لغزش مهرهی کمر (Spondylolisthesis) : یک بیماری ستون فقرات است که در آن یکی از مهرههای پایینی بهسمت جلو روی استخوان زیر میلغزد و بهطور معمول با درمان یا جراحی درمان میشود
- آکندروپلازی (Achondroplasia): یکی از شایعترین انواع کوتولگی است
- پوکی استخوان: یک بیماری استخوانی است که باعث ازبینرفتن تراکم استخوان میشود و خطر شکستگی افزایش مییابد.
بیشتر بخوانید: پوکی استخوان، بیماری خاموش و پیشرونده
- استیوسارکوم (Osteosarcoma): یک سرطان استخوان است که بهطور معمول در استخوان ساق پا نزدیک زانو، استخوان ران نزدیک زانو یا استخوان بالای بازو، نزدیک شانه، بهوجود میآید
- چاقی: مشکلی رایج است که شما را در خطر بیشتری برای ابتلا به بیماریهای جدی مانند: دیابت نوع ۲، بیماری قلبی و سرطان قرار میدهد
بیشتر بخوانید: اضافه وزن؛ ۱۳ عارضه دردسرساز و خطرناک چاقی
گودی کمر بیشتر، بهدلیل نبودن تعادل بین عضلههای استخوان لگن است؛ در بعضی از مردم بهدلیل وضعیت نامناسب لگن بهوجود میآید و هنگامی که لگن زیادی به جلو میآید، بر خمیدگی طبیعی کمر اثرگذار است.
علامت های گودی کمر چیست؟
گودی در قسمت زیر کمر یا ستون فقرات شایعترین است و سادهترین راه برای بررسی این وضعیت این است که به پشت روی یک سطح صاف دراز بکشید و باید بتوانید دست خود را با فضای کمی در زیر کمر خود بلغزانید؛ کسانی که مبتلا به گودی کمر باشند، فضای اضافی بین پشت و سطح دارند و اگر انحنای شدید داشتهباشند، هنگام ایستادن یک خمیدگی مانند C دارند.
رایجترین علامت گودی، درد عضلانی است؛ وقتی ستون فقرات شما بهطور غیر طبیعی خمیده میشود، ماهیچهها در جهتهای گوناگون کشیده و باعث سفتشدن یا اسپاسم میشود.
گودی کمر میتواند مشکلهای عصبی را ایجاد کند و با شرایط جدیتری مانند: اسپوندیلولیستزیس (Spondylolisthesis) همراه باشد.
اگر نشانههای دیگری را مانند: بیحسی، مورمور، کنترل ضعیف مثانه، ضعف، مشکل در حفظ کنترل عضلهها تجربه کردید ممکن است یک بیماری جدیتر مانند عصب بهدام افتاده باشد.
گودی کمر در کودکان
در بیشتر موردها، گودی در کودکی بدون هیچ دلیل شناختهشدهای نمایان میشود و به این دلیل بهوجود میآید که ماهیچههای باسن کودک شما ضعیف یا سفتشده است و بهطور معمول با بزرگشدن فرزندان بهبود مییابد.
همچنین میتواند نشانهی دررفتگی مفصل ران باشد، بهخصوص اگر کودک شما با ماشین برخورد کرده یا در جایی افتاده باشد.
شرایط دیگری که میتواند باعث ایجاد گودی در کودکان شود، به سیستم عصبی و مشکل عضلانی وابسته است و نادر هستند، مانند:
- فلج مغزیمیلومننگوسل (Myelomeningocele): که یک بیماری ژنتیکی است و در آن طناب نخاعی از شکافی در استخوانهای پشت میچسبد
- دیستروفی عضلانی: گروهی از اختلالهای ارثی که باعث ضعف عضلانی میشود
- آتروفی عضلانی نخاعی: یک بیماری ارثی که باعث حرکت غیرارادی است
- آرتروگریپوز (Arthrogryposis): مشکلی که هنگام تولد رخ میدهد و مفصلها نمیتوانند بهاندازهی طبیعی حرکت کنند
گودی کمر در زنان باردار
بسیاری از زنان باردار کمردرد را تجربه میکنند و نشانههای گودی کمر در آنان، شکم و باسن بیرونزده است؛ ولی پژوهشها نشان میدهد که در بارداری، ستون فقرات شما برای تنظیم دوبارهی مرکز ثقل درست میشود.
بهطور کلی کمردرد بهدلیل تغییر جریان خون در بدن شما است و پس از زایمان ازبین میرود.
گودی کمر چگونه تشخیص داده می شود؟
پزشک پس از معاینه، آزمایشهایی مانند: عکسبرداری با اشعهی ایکس از ستون فقرات را برای بررسی بیشتر تجویز میکند و بنابر زاویهی خمیدگی و با سنجش فاکتورهای دیگر مانند: قد، سن و تودهی بدنی شما تشخیص میدهد که آیا این بیماری را دارید یا خیر.
بیشتر بخوانید: رادیولوژی چیست و چگونه انجام میشود؟
برای درمان گودی کمر چه کنیم؟
بیشتر کسانی که مبتلا به گودی باشند به درمان پزشکی نیاز ندارند مگر اینکه شدید باشد و همانطور که گفتیم درمان آن به شدت انحنا و وجود علامتهای دیگر بستگی دارد.
گزینههای درمانی عبارتنداز:
- دارو، برای کاهش درد و تورم، مانند: ایبوپروفن (Ibuprofen) (داروهای ضدالتهابی غیراستروییدی)
- فیزیوتراپی روزانه، برای تقویت عضله و حرکت
- کاهش وزن، برای کمک به وضعیت بدن
- بریس در کودکان و نوجوانان
- جراحی، در موردهای شدید با مشکلهای عصبی
- مکمل های غذایی مانند ویتامین D
شما میتوانید مکمل ویتامین D را بهصورت آنلاین از فروشگاه نیتروطب بخرید.
چگونه از گودی پیشگیری کنیم؟
در حالی که هیچ روشی برای پیشگیری از آن وجود ندارد، ولی میتوانید بعضی از تمرینها را برای حفظ وضعیت بدنی خوب و سلامت ستون فقرات انجام دهید.
یک پژوهش نشان داد که تقویت عضلههای باسن، ماهیچههای پشت ران و عضلههای شکم میتواند به وضعیت مناسب لگن و بهبود گودی کمر کمک کند و باعث کاهش درد، افزایش کارکرد و بهبود توانایی انجام کارهای روزانه شود.
این تمرینها:
- حرکتهای ورزش یوگا، مانند: گربه و پل
- بالابردن پا
- حرکت لگن نشسته روی یک توپ
این مشکل در کسانی که برای مدت زیادی مینشینند نیز رخ میدهد.
ایستادن بهمدت زیاد انحنای ستون فقرات شما را تغییر میدهد و برپایهی یک برررسی، نشستن تغییر منحنی کمر را کم میکند؛ اگر بهدلیل کار یا عادت زیاد میایستید، زمانی را برای نشستن و استراحت کنار بگذارید؛ همچنین صندلی مورد استفادهی شما تکیهگاه یا پشتی داشتهباشد.
بیشتر بخوانید: کمردرد، مشکلی عذاب آور | ۱۷ راه پیشگیری از آن
چه زمانی برای گودی کمر به پزشک مراجعه کنیم؟
اگر هنگام خمشدن به جلو، خمیدگی طبیعی کمر باقی بماند و همچنین دردی را تجربه میکنید که در انجام کارهای روزانه اختلال ایجاد میکند، باید بهدنبال درمان باشید.
بسیاری از حرکتها و کارهای روزانهی ما به سلامت ستون فقرات بستگی دارد و پزشک میتواند گزینههایی را برای مدیریت این بیماری پیشنهاد دهد.
درمان گودی میتواند به پیشگیری از عارضههای دیگر مانند: التهاب مفصل و کمردرد مزمن کمک کند.
اگر وسط پزشک ویزیت نشدهاید، میتوانید از میان پزشکان نیتروطب یکی را انتخاب کنید و بهسرعت ویزیت شوید و درمان و مشاورهی مناسب خود را در مورد این بیماری دریافت کنید.
در پایان باید بگوییم که گودی کمر خمیدگی زیادستون فقرات بهسمت داخل است که شرایط مادرزادی و آسیب باعث آن میشود.
بهطور معمول یک بیمار مبتلا به گودی خفیف نیازی به درمان ندارد، ولی اگر این باعث درد شود، میتوان از فیزیوتراپی یا داروهای بدون نسخه کمک گرفت و گودی کمر شدید ممکن است نیاز به جراحی داشتهباشد.
درماننکردن آن میتواند منجر به ناراحتی و افزایش خطر در موردهای زیر شود:
- ستون فقرات
- لگن
- پاها
- اعضای داخلی
همیشه بهیاد داشتهباشید، پیش از آغاز یک برنامهی ورزشی با پزشک مشورت کنید تا اطمینان داشتهباشید که برای شما مناسب است یا خیر و اگر هر تمرینی باعث افزایش درد شد، آن را انجام ندهید.
شما میتوانید در هر ساعت از شبانهروز پرسشهای خود را از پزشکان نیتروطب بپرسید.