تعریق شبانه به عرق کردن بیش از اندازه در طول خواب گفته میشود که به عنوان هایپر هیدروزیس شناخته میشود. تعریق شبانه موجب مرطوب شدن تخت خواب میشود. با وجود این که تعریق شبانه گاه به گاه میتواند نرمال باشد ولی تعریق شبانه شدید یا مداوم نشان دهنده بیماری زمینهای میباشد. این مقاله در مورد تعریق شبانه میباشد، جهت کسب اطلاعات بیشتر دراین زمینه تا پایان مقاله با ما همراه باشید.
تعریق شبانه چیست؟
پزشکان مراقبتهای اولیه اغلب با بیمارانی روبرو میشوند که از تعریق شبانه گلایه دارند. تعریق شبانه اغلب متداول است. تعریق شبانه را با تعریقی که در اثر بالا بودن دمای اتاق یا پوشیدن چند لایه لباس به وجود میآید، اشتباه نگیرید. چرا که پزشکان تعریقی که در اثر دمای محیط رخ میدهد را با تعریق شبانه ناشی از بیماری جدا میدانند و منظور آنها هر گرگرفتگی شدید در طول شب میباشد که میتواند ملحفه و لباس خواب را بدون این که دمای محیط بالا باشد، خیس کند.
چه چیزی باعث تعریق شبانه میشود؟
بعضی از موارد ممکن است باعث عرق شبانه شوند، که عبارتند از:
- پسا قاعدگی
گرگرفتگیهایی که از انتقال پسا قاعدگی به وجود میآیند، ممکن است در طول شب به وجود آیند و باعث تعریق شبانه گردند. این یکی از علتهای رایج تعریق شبانه در بین زنان میباشد که در دوره پیش از پسا قاعدگی تجربه میکنند. خوب است بدانید گرگرفتگی و دیگر علایم پیش از پسا قاعدگی همان گونه که از اسم آن پیدا است، میتوانند پیش از آغاز پسا قاعدگی حقیقی به وجود آیند و این امکان وجود دارد که تا چند سال پیش از این واقعه باشد.
بیشتر بخوانید: قاعدگی نامنظم؛ علت و ۱۱ روش پیشگیری از اختلال های پریود
- اختلالات هورمونی
گرگرفتگی یا تعریق میتواند به چندین اختلال هورمونی همچون سندروم کارسینوئید(سندرومی که توسط تومورهای ریه یا دستگاه گوارش برخی هورمونها بیش از انداز تولید میگردند) فئوکروموسیتوما( گونهای تومور غده فوق کلیوی که بیش از حد موجب تولید هورمونهای کاتکولامین میشود) و پرکاری تیروئید که همان بالا رفتن بیش از حد میزان هورمونهای تیروئید است، بستگی داشته باشند.
- ایدیوپاتیک یا هیپرهیدروز ناشناخته
هیپرهیدروز یا تعریق غیر نرمال و بیش از حد به بیشتر شدن غیر طبیعی تعریق بدن گفته میشود و هیپرهیدروز ناشناخته هم صفتی میباشد که به بیماریهای با منشا ناشناخته گفته میشود. این بیماری باعث به وجود آمدن شرایطی میشود که بدن بدون هیچ علت مشخصی به طور مدام عرق میکند.
- عفونتها
یکی از شایعترین بیماریهای عفونی، سل میباشد که تعریق شبانه را به دنبال دارد. با این حال، بعضی عفونتهای باکتریایی دیگر همچون گزینههای زیر هم میتوانند باعث تعریق شبانه گردند:
- التهاب درون شامه قلب یا اندوکاردیت
التهاب درون استخوانها یا استئومیلیت به علت عفونت آبسه یا دمل که شامل تجمع چرک در درون بافتهای بدن همچون لوزه، جوش، آویزه و غیره میشوند.
- سرطان
تعریق شبانه میتواند یکی از اولین علائم بعضی سرطانها باشد. شایعترین نوع سرطان که با تحریک شبانه همراه است، لنفوم میباشد. با این حال، افرادی که درگیر سرطان میباشند و آن تشخیص داده نشده، ممکن است با علائم دیگری همچون تب و کاهش وزن غیر قابل توضیح هم مواجه شوند.
- داروهای ضد افسردگی
به کار بردن بعضی داروها میتواند باعث تعریق شبانه شوند. درصورتی که علایم جسمی، عفونت یا تومور دیگری وجود نداشته باشند، این تعریق را میتوان ناشی از استفاده کردن بعضی داروها دانست. داروهای ضد افسردگی یکی از رایجترین داروهایی میباشند که عرق شبانه را در پی دارند. بعضی از داروهای ضد افسردگی همچون ونلافاکسین، بوپروپیون، افسردگیهای سه حلقهای و بازدارنده بازجذب سروتونین میتوانند تعریق شبانه را به عنوان عوارض جانبی داشته باشند.
بیشر بخوانید: قرص های ضداسترس و اضطراب؛ مکانیسم عمل، کارکردها و کاربردهای مختلف
- داروهای دیگر
داروهایی که به منظور کمتر کردن تب مورد استفاده قرار میگیرند، همچون استامینوفن و آسپرین اغلب تعریق شبانه را به دنبال دارند. داروهای دیگری نیز وجود دارند که باعث به وجود آمدن قرمزی پوست و گرگرفتگی میشوند. بعضی داروها که موجب گرگرفتگی میشوند، شامل موارد زیر میباشند:
- هیدرالازین
- تاموکسیفن
- سیلدنافیل یا ویاگرا
- نیاسین
- نیتروگلیسرین
علاوه بر این، بعضی داروها همچون پردنیزولون، پردنیزون و کورتیزون هم ممکن است بعضی اوقات موجب گرگرفتگی یا تعریق شبانه گردند.
پیشگیری از تعریق شبانه
این امکان وجود دارد که از بعضی از دلایل به وجود آمدن تعریق شبانه پیشگیری کنید. به طور مثال، با انجام دادن گزینههای زیر ممکن است از این تعریقها در بیشتر مواقع جلوگیری کنید:
- از مصرف مواد مخدر و دخانیات پیشگیری کنید.
- مصرف کافئین و الکل را به حداقل برسانید.
- دمای اتاق را معمولی و در شبها خنکتر نگه دارید.
- موقع خواب و نزدیک به موقع خوابیدن از نوشیدنیهای گرم و غذاهای پر ادویه استفاده نکنید. همینطور نباید ورزش کنید.
- در صورت مشکوک بودن به عفونت یا دیگر بیماریها، بدون تردید باید به پزشک بروید و تحت نظر پزشک درمان شوید.
- از پزشک خود در مورد بیماری، راههای پیشگیری از عرق شبانه و گزینههای درمانی سوال کنید.
درمان تعریق شبانه
احساس گرمای بیش از اندازه و عرق در طول شب ممکن است با یک نشانه و یا ترکیبی از نشانههای گوناگون همچون قرمزی پوست یا گرگرفتگی همراه باشد. ولی این سه مورد نباید با هم اشتباه گرفته شوند. به همین خاطر پیش از این که به پزشک بروید، درباره نشانههای خود فکر کنید چرا که توصیفات شما میتواند به شناسایی پزشک کمک نماید.
یکی از دلایل عرق شبانه در خواب، محیط خواب میباشد. به همین خاطر در نظر گرفتن تغییرات در محیط خواب میتواند در درمان تعریق شبانه تاثیرگذار باشد. محیط خواب میتواند موجب بعضی از نشانههای تعریق در شما گردد. این مورد برای نوجوانان و کودکان بیشتر اتفاق میافتد، چرا که پتو و لباس خواب آنها از طریق پدر و مادر آنها انتخاب میشود. به کار بردن چندین پتو، لباس خواب کلفت و یا دمای بالای شوفاژ میتواند سبب تعریق و احساس گرمای بیش از اندازه در شب گردد.
در این صورت عدم استفاده از پتو، استفاده از لباسخوابهای سبکتر و یا باز کردن پنجره در اتاقخواب مشکل را برطرف میکند.
اگر تعریق شبانه شما به خاطر یائسگی باشد، هورمون درمانی این مشکل را رفع میکند.
همچنین در صورتی که این مشکل به خاطر عفونت زمینهای باشد راه حل درمانی استفاده از آنتیبیوتیکها یا داروهای ضدویروسی میباشد.
در صورت مبتلا بودن به سرطان استفاده از از داروهای شیمیدرمانی، جراحی یا سایر درمانها مشکل را رفع میکند.
همچنین اگر علت تعریق شبانه شما مصرف مشروبات الکلی و مواد مخدر باشد برای درمان آن نیاز است که به محدود کردن یا اجتناب از مصرف این مواد بپردازید.
جمع بندی
وجود عرق شبانه معمولا نگرانکننده نمیباشد ولی گاها، امکان دارد نشانهای از مشکلات پزشکی زمینهای بوده و به درمان نیاز داشته باشد. دقت کنید که در صورت به وجود آمدن تعریق شبانه به پزشک عمومی یا دکتر داخلی مراجعه نمایید.