عمل تغییر جنسیت ازجمله فرایندهای حساس است که چه از مرد به زن یا از زن به مرد باید از لحاظ روانپزشکی، رواندرمانی، هورموندرمانی ارزیابی شده و در نهایت عمل جراحی انجام گردد. این فرآیند بر زندگی افراد تاثیر زیادی دارد و بایستی با دقت و تأمل کامل تصمیمگیری شود. در این مقاله، به روشها، انواع و عوارض احتمالی جراحی تغییر جنسیت خواهیم پرداخت. اگر شما نیز میخواهید با این موضوع آشنا شوید تا آخر این مقاله ما را همراهی کنید.
عمل تغییر جنسیت چیست؟
علت تغییر جنسیت ابتلا به اختلالی به نام دیسفوریای جنسی میباشد. اختلال دیسفوریای جنسی یا به زبان ساده تر آشفتگی جنسی، باعث میشود تا شخص از هویت جنسی فعلی خود ناراضی بوده و آن را نپذیرد. کسانی که به این اختلال مبتلا هستند، فعالیت و حالتهای مختص به جنسیت مقابل خود را دوست دارند. این افراد همیشه احساس میکنند که در بدنی اشتباه با ویژگیهای جنسی اشتباه پا به دنیا گذاشته اند.
حتما شما نیز تاکنون زنانی را مشاهده کردهاید که از نظر بیولوژیکی زن هستند، اما بیشتر به عنوان مرد شناخته میشوند و الگوهای مردانه را تکرار میکنند. بهتر است بدانید که این افراد مبتلایان به اختلال دیسفوریای جنسی میباشند و عمل جراحی تغییر جنسیت، باعث افزایش سطح کیفیت زندگی و ثبات هویت جنسی آنها خواهد شد.
علت انجام عمل تغییر جنسیت
اصلی ترین علت انجام عمل تغییر جنسیت در افراد انگهای اجتماعی، ترنس و فشارهای خانواده است. البته خود آنان هم از این وضعیت رنج بسیار زیادی میبرند. همچنین هویت جنسی آنها با جنسیت شان مطابق نبوده و همین مسئله مشکلات زیادی را برای آنها به وجود میآورد. آنان نه تنها از رابطه جنسی خودشان لذت زیادی را نمیبرند، بلکه در زندگی اجتماعی خود هم، دچارمشکلاتی هستند. بنابراین همه این مسائل، آنان را به سمت عمل تغییر جنسیت، سوق میدهد.
انواع عمل تغییر جنسیت و مراحل آنها
عمل تغییر جنسیت در دو نوع تطبیق جنسیت از زن به مرد و بالعکس از مرد به زن انجام میشود. شما میتوانید برای مشاهده عکس عمل تغییر جنسیت عکس تغییرات بعد از عمل را در اینترنت جستجو نمایید. انواع عمل تغییر جنسیت به شرح زیر میباشند:
-
تغییر جنسیت مرد به زن
عمل تغییر جنسیت مرد به زن شامل چند جراحی مختلف میباشد که میتوان آنها را هم در یک جلسه و هم در چند جلسه انجام داد. جراحیهای تغییر جنسیت مرد به زن شامل جراحی پنکتومی برای حذف آلت تناسلی، جراحی ارکیدکتومی برای حذف بیضهها، لابیاپلاستی برای ایجاد لبههای واژن، کلیتوروپلاستی برای ایجاد کلیتوریس و واژینوپلاستی برای ایجاد واژن میباشد.
-
تغییر جنسیت زن به مرد
عمل تغییر جنسیت از زن به مرد، نسبت به جراحی تطبیق جنسیت مرد به زن روند پیچیدهتری دارد که شامل حذف و برداشتن رحم، تخمدانها و لوله فالوپ، حذف پستانها یا ماستکتومی و تغییر محل قرارگیری نوک پستان، اسکروتوپلاستی و ایجاد بافت مشابه کیسه بیضه در مردان و متودیوپلاستی و تبدیل کلیتوریس به آلت مردانه، فالوپلاستی و ساخت آلت مردانه جدید میشود.
اگر قصد دارید تغییرات زنان بعد از این عمل را مشاهده کنید، میتوانید عکس تغییر جنسیت زنان را در سایتهای گوناگون جستجو کرده و مشاهده نمایید. همچنین میتوانید از یک جراح پلاستیک که این عمل را انجام میدهد، عکس واژن بعد از عمل تغییر جنسیت را دریافت کنید.
عوارض عمل تغییر جنسیت از مرد به زن
ممکن است عمل تغییر جنسیت مرد به زن، مانند هر جراحی دیگری، موجب ایجاد عوارض و مشکلاتی شود، پس بهتر است قبل از انجام هرجراحی، از خطرات و عوارض احتمالی مربوط به هر روش جراحی آگاهی لازم را داشته باشید. از عوارض احتمالی عمل تغییر جنسیت مرد به زن، میتوان به موارد زیر اشاره نمود:
- ممکن است، یک پارگی، شکاف یا فیستول بین قسمت واژن جدید و راست روده ایجاد شود. باید این عارضه سریعاً مورد توجه جراح قرار بگیرد.
- چون ممکن است در اثر این عارضه علائمی همچون خروج مدفوع از واژن یا نشت گاز ایجاد شود. یکی از عوارض بالقوه واژینوپلاستی در دراز مدت، ناتوانی و کم شدن میل جنسی در ارگاسم میباشد. بعد از واژینوپلاستی، حدود ۶۳ تا ۹۴ درصد افراد توانایی جنسی خود را حفظ میکنند، اما بعضی دیگر هم بهدنبال جراحی تغییر جنسیت، دچار این عارضه میشوند.
- نکروز یا مرگ سلولی کامل و یا جزئی در بافتی که برای ساخت واژن جدید، لبها یا کلیتوریس استفاده میشود. این عارضه نادر بوده و به احتمال زیاد در اوایل دوره بهبودی، اغلب پیش از ترخیص از بیمارستان، اتفاق میافتد.
- خونریزی و پارگی از بخیهها.
- بسته شدن یا باریک شدن واژن جدید، که سبب ایجاد درد در حین رابطه میشود.
- بسته شدن یا باریک شدن خروجی مجرای ادرار، که سبب ایجاد ادرار دردناک، مشکل در ادرار کردن یا کاهش قابل توجه میزان ادرار دفع شده میشود.
عوارض تغییر جنسیت از زن به مرد
از عوارض جراحی تغییر جنسیت زن به مرد، میتوان به موارد زیر اشاره نمود:
- اسکار در قفسه سینه
- کاهش حس نوک سینهها
- عفونت
- نکروز و مرگ سلولی پس از جراحی
- تجمع مایع در محل جراحی، پس از جراحی
- کاهش میل جنسی و ناتوانی در ارگاسم
از دیگر عوارض ناشی از عمل تغییر جنسیت، میتوان به عوارض مشترک آن، با سایر جراحیها، همچون خونریزی و درد اشاره نمود.
عمل تغییر جنسیت انتخابی میباشد که باید با تحقیق و دقت بسیار زیاد این کار را انجام داد. اگر برایتان سوال است که آیا تغییر جنسیت در ایران ممکن است، پاسخ مثبت است.
مراقبتهای لازم قبل از عمل تغییر جنسیت
بعد از گذراندن جلسات مشاوره و مطمئن شدن از هویت جنسی خود، فرد میبایست هورمون تراپی را آغاز کند. قبل از عمل تغییر جنسیت، نیاز به تاییدیه پزشکی قانونی میباشد. همچنین تمام سوابق خانوادگی و پزشکی افراد بررسی میشود و در نهایت، بیمار میبایست دو هفته قبل از عمل جراحی، مصرف دخانیات را قطع کند. چرا که استعمال دخانیات باعث پس زدن بافتهای اضافه توسط بدن میشود و فرایند بهبودی را طولانی میکند. ناگفته نماند که در این مرحله دریافت مشاوره جنسی به شدت توصیه میشود.
بیشتر بخوانید: پلاسبو، راز آلودترین پدیده پزشکی ۳ پدیده مشابه
مراقبتهای لازم بعد از عمل تغییر جنسیت
ممکن است عمل تغییر جنسیت، مانند هر عمل جراحی دیگری، شامل بعضی از عوارض و ریسکها باشد. اما با توجه به پیشرفتهای پزشکی و استفاده از روشهای جدید، خطرات و عوارض ناشی از این عمل نیز بسیار کم شدهاند. برای کاهش خطر عوارض بعد از عمل تغییر جنسیت، بهتر است که به توصیههای پزشک به خوبی گوش داده و مراقبتهای لازم را به درستی انجام دهید. در ادامه به طور کلی به مراقبتهای لازم بعد از عمل تغییر جنسیت پرداخته ایم که شامل موارد زیر میباشند:
- پیروی از دستورات پزشک
مهم است که دستورات پزشک متخصص را به دقت دنبال کنید. از جمله فعالیت و مصرف داروهایی که پزشک آنها را تعیین میکند.
- مراقبت از جراحی
برای جلوگیری از تشکیل خونریزی و عفونت شما میتوانید دستورات پزشک را در مورد شستشوی ناحیه عمل، تعویض بانداژها و مراقبت از زخمها را به درستی انجام دهید.
- استراحت کافی
بعد از عمل تغییر جنسیت، بهتر است به بدن خود استراحت کافی دهید و از فعالیتهای سنگین خودداری کنید.
- تغذیه سالم
توصیه میشود که بعد از عمل تغییر جنسیت تغذیه سالم و مناسبی داشته باشید و از مواد غذایی که به بهبودی بدن کمک میکنند، استفاده کنید.
- حمایت روانی
ممکن است بعد از عمل، نیاز به حمایت روانی داشته باشید که حمایتها شامل روان درمانی و مشاوره روانشناسی است. شرکت در این جلسات به شما کمک میکند تا با تغییرات روانی، بعد از عمل تغییر جنسیت احساس بهتری داشته باشید.
مردان بعد از دریافت هورمونهای زنانه حالتهای زیر را تجربه میکنند:
- نازک و کند شدن رشد موهای بدن
- بزرگ شدن سینهها
- توزیع چربیهای بدن
- کاهش ماهیچهها و توده عضلانی
زنان با دریافت هورمون مردانه آندروژن، تغییرات جنسیتی زیر را تجربه میکنند:
- رشد موهای صورت و بدن
- تقویت ماهیچهها و عضلات
- بزرگ شدن کلیتوریس
- کلفت شدن صدا
بیشتر بخوانید: واریکوسل چیست؟ + علت، علائم، روشهای تشخیص و درمان آن
آیا عمل تغییر جنسیت در ایران قانونی است؟
برخلاف سایر کشورهای اسلامی عمل تغییر جنسیت در کشور ایران در صورت تایید روانشناسان معتمد، کاملا قانونی میباشد. کسانی که درگیر اختلال دیسفوریای جنسی هستند، میتوانند بعد از پشت سر گذاشتن مراحل قانونی جراحی تطبیق جنسیت را انجام دهند. عمل تغییر جنسیت در ایران چند شرط دارد:
- صدور مجوز عمل از دادگاه
- سن بالای ۱۸ سال
- نداشتن اضافه وزن برای مردان
- اثبات طولانی بودن تمایلات جنسی
- زندگی به مدت یک سال در کالبد جنس مخالف
- تایید اختلال دو جنسیتی توسط حداقل دو روانشناس معتمد
- آگاهی کامل نسبت به نحوه تغییر جنسیت، عوارض و برگشتناپذیری آن
آیا میتوان بعد از عمل تغییر جنسیت بچهدار شد؟
یکی از پرتکرارترین سوالاتی که افراد قبل از عمل میپرسند این است که آیا میتوان بعد از عمل تغییر جنسیت باردار شد. اندامهای مولد تخمک و اسپرم در طی عمل تغییر جنسیت برداشته میشوند و به همین علت امکان باروری بعد از عمل از بین میرود. البته جای نگرانی وجود ندارد چون افراد میتوانند قبل از عمل اسپرم یا تخمک خود را فریز کنند و بعدا به صورت بیولوژیک بچهدار شوند. بهترین گزینه برای بچهدار شدن افراد ترنس، استفاده از رحم اجارهای میباشد.
بیشتر بخوانید: ۱۰ دلیل برای عمل برداشتن رحم (هیسترکتومی) + مزایا و عوارض جانبی
جمع بندی
عمل تغییر جنسیت از مرد به زن یا از زن به مرد یک فرآیند حساس و پیچیده است که نیازمند ارزیابیهای روانپزشکی، رواندرمانی، هورموندرمانی و در نهایت عمل جراحی میباشد. این فرآیند تاثیرات عمیقی بر زندگی افراد دارد و باید با دقت و تامل کامل تصمیمگیری شود.
انواع عمل تغییر جنسیت شامل تغییر جنسیت از مرد به زن و از زن به مرد است و هر یک شامل جراحیهای مختلف مانند پنکتومی، ارکیدکتومی، لابیاپلاستی و کلیتوروپلاستی میباشد. عوارض احتمالی عمل تغییر جنسیت مرد به زن شامل پارگی یا فیستول بین قسمتهای مختلف، ناتوانی و کاهش میل جنسی در ارگاسم و نکروز بافت است.
قبل از تصمیمگیری برای این کار نیاز است که با خطرات و عوارض احتمالی هر روش آشنا شده و تصمیم خود را با دقت بگیرید.
با دنبال کردن ما در فضای مجازی ( کانال تلگرام، کانال ایتا) می توانید از آخرین تخفیفها و رویدادهای مهم باخبر باشید.