دستگاه مانیتورینگ چه کاربردی دارد و از آن در کدام بخش استفاده می شود؟

زمان تقریبی مطالعه: 5 دقیقه
دستگاه مانیتورینگ

دستگاه مانیتورینگ بیمارستانی یا مانیتور پارامترهای بیمار ابزاری است که در بخش‌های مراقبت‌های ویژه و بخش‌های بیمارستانی برای نظارت مداوم بر وضعیت بیماران استفاده می‌شود. در زندگی ما اتفاقات مختلفی در حال وقوع و پیشرفت می‌باشد، عمل پزشکی از این موضوع نیز جا نمانده و با گذشت این سال‌ها تجهیزات پزشکی نیز در زندگی ما و سلامت آن نقش موثری داشتند و روزبه‌روز این تجهیزات پزشکی در‌حال پیشرفت می‌باشند، اما مانیتورینگ چیست؟ و چه کاربرد دارد تمام سوالات شما در این مقاله از نیتروطب به خوبی پاسخ داده خواهد شد.

شما عزیزان در صورت نیاز می‌توانید از انواع خدمات ما که شامل: اجاره یا خرید انواع تجهیزات مهم پزشکی، ثبت در خواست پزشک معالج یا پرستار، مشاوره آنلاین پزشکی و روان‌شناسی و…. این خدمات بخش کوچک از خدمات تیم پزشکی نیتروطب بوده و ما اماده خدمت رسانی در ۲۴ ساعت ایام تمام هفته به شما عزیزان خواهیم بود.

دستگاه مانیتورینگ (Monitoring) چیست؟

دستگاه مانیتورینگ که با نام‌های مختلف دیگری همانند مانیتور علائم حیاتی یا مانیتور فیزیولوژیک نیز شناخته می‌شود، یکی از تجهیزات مهم پزشکی می‌باشد و به طور کلی اکثر ما‌ها آن را در مکان‌های مختلف و حتی در فیلم‌های مختلف نیز دیده‌ایم، اما دستگاه مانیتورینگ چیست و کاربرد کلی دستگاه چه بود و در کدام بخش ها مورد استفاده قرار می‌گیرد؟

دستگاه مانیتورینگ به شکل کلی علائم حیات بیماران را اندازه گیری می‌کند و نمایش ‌می‌دهد، این علام بر روی صفحه مانیتور دستگاه به شکل خاصی نمایش داده شده و در صورت مشاهده علائم نامطوب نیاز می‌باشد که فعالیت‌های خاصی و اقدامات مورد نیاز بر روی بیمار توسط تیم پزشکی حاضر انجام شود.

معمولا دستگاه مانیتورینگ را در بخش‌های مراقب‌های ویژه برای بیمارانی که بستری شده‌اند استفاده می‌شود یا اینکه برای بیمارانی که تحت عمل‌جراحی سخت و سنگین باشند و در شرایط مناسبی نمی‌باشد و یک عمل پر ریسک را پشت سر گذاشته‌‌اند نیز استفاده می‌شود. دستگاه مانیتورینگ در بخش‌های مختلف مراقب‌های ویژه همانند:ICU، CCU و NICU مورد استفاده قرار می‌گرد و همان طور که اشاره داشتیم علائم مهم حیاتی بیماران را به طور دقیق نمایش می‌دهد.

در صورت نیازتان می‌توانید دستگاه مانیتوریتگ و دیگر تجهیزات پزشکی را درون منزل خود داشته باشید، چرا که بستری بودن برخی بیماران برای مدت طولانی داخل بیمارستان امکان پذیر نمی‌باشد، به طوری که این موضوع باعث ایجاد مشکلات جدی تری در بیمارتان می‌شود، یکی از مشکلات آلود شدن بیمارتان به انواع باکتری و ویروس‌های مختلف موجود در بیمارستان‌ها (عفونت‌های بیمارستانی) می‌باشد.

بیشتر بخوانید: عفونت بیمارستانی، بیماری ساده یا تهدید کننده

در نظر داشته باشید هزینه‌های سنگین درمان و مراقب از بیماریکی از جدی ترین‌مشکلات خانواده بیماران می‌باشد، رفت آمد‌های پی‌در‌پی و… باعث شده نتوانید بیمارتان را برای مدت طولانی در بیمارستان‌ها بستری نگهدارید.

باوجود این مسائل پیشنهاد نیتروطب به شما عزیزان و بیمارتان اجاره تجهیزات پزشکی مورد نیازتان بوده است چرا که این موضوع باعث ایجاد برخی مزیت برای شما می‌باشد، برخی از این مزایا شامل: کاهش هزینه‌های درمان و مراقب، از بین بردن خطر آلود شدن بیمارتان به انواع باکتری و ویروس‌های مختلف موجود در بیمارستان (عفونت‌های بیمارستانی) و دیگری به شما این امکان را می‌دهد که دیگر نیاز نیست به طور مرتب به بیمارستان بروید و بیمارتان را ملاقت کنید.

دستگاه مانیتورینگ

دستگاه مانیتورینگ (Monitoring) شامل چه آلارم (هشدار) می‌باشد

برای اینکه کادر پزشکی متوجه پیش آمدن مشکل و رفع مشکل باشند دستگاه مانیتورینگ آلارم یا هشدار‌های را ارسال می‌کند این آلارم‌ها توسط صدا و تصویر تولید شده به اطلاع پرنسل می‌رساند، آلارم‌ها در سه دسته کلی تقسیم می‌شود که شامل فیزیولوژیکی، پیام‌های اعلان و آلارم ‌های فنی که شامل نقس دستگاه می‌شود، آلارم‌ها توسط اسپیکر و صفحه نمایش تولید شده  و سپس به نمایش در آمده تا کادر پزشکی متوجه این موضوع بشود. آلارم‌های موجود در دستگاه مانیتوریتگ از سه سطح برخوار بوده و این موضوع شامل تمام دستگاه‌ها بوده و هر کدارم از این آلارم‌ها نشان دهنده وضعیت و شرایط بیمار می‌باشد.

نوع سطح‌های این آلارم (هشدار) در دستگاه مانیتوریتگ:

  • سطح اول: آلارم‌های سطح یک از جدی‌ترین و مهم‌ترین نوع آلارم‌بود و باید به شدت جدی گرفته شود.
  • سطح دوم: آلارم سطح دوم نیز یک آلارم جدی بوده و شدت جدیت آن مقداری کم‌تر از آلارم‌های سطح اول می‌باشد
  • سطح سوم: این نوع آلارم بسیار جدی نبوده و یک هشدار عمومی می‌باشد و وضعیت بیمار را به نمایش می‌گذارد.

انواع مانیتورینگ (Monitoring)

مانیتور‌های علائم حیاتی در مدل‌های مختلف بوده و به یک نوع مانیتور نبوده و انواع مختلفی را داشته، این نوع مانیتور‌ها به دلیل نوع و میزان حساسیت و نحوه اتصال و نوع ماژول با یک دیگر تفاوت داشته‌اند. باید در نظر بگیرد که در مدل‌های مختلف با هم جدا شده و ما آن‌ها را به طور خلاصه توضیح خواهیم داد.

دسته بندی مانیتور‌های علائم حیاتی بر ۳ گروه بوده:

  • مانیتور بر اساس حساسیت
  • مانیتور بر اساس نحو اتصال
  • مانیتور بر اساس نوع ماژول

مانیتور‌یتگ‌ها بر اساس حساسیت

همان‌طور که اشاره داشتیم مانیتور‌ها بر اساس‌های مختلفی با یک دیگر متفاوت می‌باشند، یکی از این تفاوت‌ها نوع احساسیت آن‌ها می‌باشد.

مانیتورینگ‌ با شدت حساسیت کم

در این مانیتور‌ها پارامتر‌های همانند فشار خون و دما وجود دارد و معمولا برای دریافت علائم اولیه مناسب بوده و استفاده می‌شود، پارامتر فشار خون موجود در این نوع مانیتور‌ها به شکل غیر تهاجی می‌باشد.

مانیتورینگ‌ با شدت حساسیت متوسط

این نوع از مانیتور‌ها با شدت حساسیت متوسط معمولا در عمل‌های جراحی عمومی و بخش اورژانس مورد استفاده قرار می‌گیرد.

مانیتورینگ‌ با شدت حساسیت زیاد

در مانیتور‌های با شدت حساسیت زیاد پارامتر‌ فشار خون به شکل تهاجمی بوده و مناسب استفاده در بخش‌های مراقب ویژه و عمل‌های جراحی سنگین می‌باشد، در این نوع مانیتور پرامتر‌های مختلفی همانند: انواع پارامتر‌های اصلی دستگاه،  اندازه گیری دقیق درصد دی‌اکسید‌کربن وجود دارد.

انواع مانیتورینگ‌های علائم حیاتی بر اساس نحوه اتصال

  1. مانیتورینگ‌های کنار تختی (Bed Side Monitoring)
  2. مانیتورینگ‌های تله (Tele Monitoring)
  3. مانیتورینگ‌های سانترال (Central Monitoring)

انواع مانیتورینگ‌های علائم حیاتی بر اساس نوع ماژول

  • مانیتورینگ‌های CCU
  • مانیتورینگ‌های فشار خون
  • مانیتورینگ‌های اورژانسی
  • مانیتورینگ‌های قند خون
  • مانیتورینگ‌های اتاق عمل‌ها
  • مانیتورینگ‌های تنفسی و عملکرد آن
  • مانیتورینگ‌های هولتر

نکته: مانیتور‌ها با وجو این انواع مختلف هر کدام از آن‌ها مناسب انجام فعالتی می‌باشند و از کاربرد ویژه برخودار‌ می باشند.

دستگاه مانیتورینگ

اجزای تشکیل دهنده دستگاه مانیتورینگ (Monitoring)

دستگاه‌های مانیتورینگ نیز همانند دیگر تجهیزات پزشکی از اجزای مختلفی تشکیل شده‌اند که به طور کلی به آن‌ها اشاره کوتاهی می‌کنیم.

  • ماژول‌ها
  • برد تغذیه
  • صفحه کلید
  • صفحه نمایش
  • حسگر
  • باتری

ماژول‌ها یا پارامتر‌ها شامل:

  1. ماژول NIBP (Non invasive blood pressure)
  2. ماژول ECG/Resp
  3. ماژول IBP (invasive blood pressure)
  4. ماژول دما (Temperature)
  5. ماژول SpO۲
  6. ماژول CO۲

برد تغذیه

برد تغذیه در اصل ولتاژ برق شهری را به ولتاژ مناسب دستگاه مانیتورینگ تبدیل می‌کند.

صفحه کلید

از صفحه کلید برای انجام تنظیمات مورد نیاز در دستگاه استفاده می‌شود.

صفحه نمایش

صفحه نمایش همان‌طور که از نامش مشخص است کاربرد نمایش اطلاعات و علائم حیاتی را دارد صفحه نمایش‌های دستگاه مانیتورینگ در نسخه‌های جدید به شکل لمسی تولید و روانه بازار می‌شوند.

حسگر

حسکر در اصل ‌همان سنسور پارامتری در دستگاه مانیتورینگ بوده که دما، پروب پالس اکسی‌متر، کاف فشار سنج و پروب ECG را در بر می‌گرد.

باتری

باتری دستگاه مانیتورینگ دو باتری با دو نوع مختلف درون دستگاه بود که باتری اصلی نیکل کادمیوم یا سربی اسید بوده و باتری دیگر که باتری پشتیبان محصوب می‌شود یک باتری کوچک ۳ ولتی بوده ک شرایط حساس و اضطراری از آن استفاده می‌شود.

دستگاه مانیتورینگ

واحدهای اندازه گیریدستگاه مانیتورینگ (Monitoring)

همان طور که اشاره داشتیم واحد‌های  اندازه گیری مختلفی در دستگاه مانیتورینگ وجو دارد نظیر:

  • فشار خون (mmHg) میلی متر جیو
  • دما (C) درجه سلسیوس
  • نرخ ضربان قلب (BP/min) ضربان بر دقیقه
  • برون ده قلبی (L/min) لیتر بر دقیقه
  • نرخ تنفس (BP/min) ضربان بر دقیقه
  • SpO۲ بر حسب درصد
  • گاز‌های تنفسی (mmHg) بر حسب درصد یا فشار بر حسب میلی متر جیوه

برای مثال میزان این علائم و واحدها در افراد بزرگ به شکل: ضربان قلب ۵۰-۹۰ (BP/min)، فشار خون ۱۲۰-۸۰ (mmHg)، نرخ تنفسی ۱۲ (BP/min)، دما ۳۷ (C)، SpO۲%۹۵-۱۰۰، برون ده قلبی ۶ (L/min)

با نیتروطب یک قدم نزدیک‌تر از همیشه به سلامتی.

اجاره تجهیزات پزشکی در قزوین

در صورت نیازتان می‌توانید دستگاه‌ها و تجهیزات مورد نیازتان را از نیتروطب اجاره یا خرید کنید، کارشناسان و همکاران ما آماده مشاوره و خدمت رسانی در خصوص اجاره تجهیزات پزشکی در قزوین به شما عزیزان در ۲۴ ساعت شبانه روز در تمام ایام هفته می‌باشند. با آرزوی سلامتی و تندرستی برای شما عزیزان، نیتروطب.

با آرزوی سلامتی برای شما عزیزان، نیتروطب همراه شما در هر قدم از سلامتی