دستگاه بای پپ چه کاربردی دارد؟ تفاوت آن با سی پپ

زمان تقریبی مطالعه: 5 دقیقه
دستگاه بای پپ

یکی دیگر از تجهیزات پر کاربرد پزشکی در زمینه‌ای دستگاه‌های تنفسی، دستگاه بای پپ (NIV BI PAP Machine) یا دستگاه کمک تنفسی که یک نوع C pap می‌باشد و بین دو سطح از فشار بالا و فشار پایین می‌باشد. با توجه به وجود مشکلات تنفسی و زیاد شدن انواع بیماری‌های مرتبط با این از قسمت بدن، تکنولوژی تولید دستگاه‌های مختلف نیز افزایش یافته و ما در حال حاضر شاهد تولید دستگاه‌های مختلفی در زمینه‌ی پزشکی می‌باشیم.

سطح فشار پایین را e pap و سطح فشار بالا را i pap می‌نامیم البته باید گفت هر دو این سطح فشار مثبت بوده و به نوعی فشار راه هوایی بازدمی می‌باشند. باید گفت عمل تنفس توسط سیستم ماهیچه‌ای که بر روی سینه می‌باشد انجام می‌شود به طوری که در پی دم و بازدم‌ها هوا به داخل و خارج شش‌ها وارد و خارج می‌شود.

دیافراگم اولین و مهم‌ترین ماهیچه‌ در این عمل می‌‎باشد، با انقباض دیافراگم طول قفسه سینه افزایش می‌یابد و با انجام انقباض ماهیچه‌های بین دنده‌ای خارجی، دنده‌ها به سمت بالا و بیرون حرکت می‌کند نام سطح فشار ایجاد شده در این مرحله سطح فشار منفی می‌باشد، در سطح فشار منفی هوا وارد شش‌های شما می‌شود و با انجام عمل بازدم که یه عمل غیر ارادی یا به عبارتی (passive) می‌باشد حجم و سطح سینه پایین آمده و یه سطح از فشار که به آن سطح فشار مثبت می‌گویند ایجاد می‌شود، در عمل در سطح فشار مثبت هوا از شش‌ها خارج می‌شود.

دستگاه بای پپ (BIPAP Machine) چیست؟

دستگاه بای پپ به عبارتی  Bi-level Positive Airway Pressure Machine که آن به اختصار بای پپ یا بی پپ (BIPAP Machine) نام گرفته است، همان طور که اشاره داشتیم دستگاه بای پپ یک دستگاه کمک تنفسی بوده که یکی از زیر شاخه های دستگاه ونتیلاتور (medical ventilator) محسوب می‌شود. با توجه به اشاره کوتاهی که در مورد طریقه عملکرد دیافراگم داشتیم.

بیشتر بخوانید: آمفیزم ریوی بیماری خطرناک افراد سیگاری و ۳ راه درمان

در حین نفس کشیدن در زمانی که ریه‌ها به صورت منبسط در‌می‌آیند دیافراگم به زیر کشیده می‌شود و با این عمل فشار درون کیسه‌های هوای در بدن با کاهش روبه‌رو می‌شود سپس با کاهش فشار موجود درون کیسه‌های هوای اکسیژن مورد نیاز به درون شش‌ها وارد می‌شود، در هنگام مشکلات جدی زمانی که شما با مشکل تنفسی روبه‌رو شوید دستگاه بای پپ به کمک شما خواهد آمد، دستگاه بای پپ به شما کمک می‌کند بدون مشکل هوا را وارد شش‌ها و ریه‌های خود کنید. از بای پپ برای راحتی بیماران و افرادی که در دستگاه تنفسی خود مشکل دارند استفاده می‌شود.

ماسک تنفسی

در چه مورادی از دستگاه بای پپ استفاده می‌شود؟

  • بیمار با کاهش سطح هوشیاری
  • از بین بردن نارسایی‌های تنفسی که به دلیل جراحی به وجود می‌آیند
  • اصلاح و بهبود وضعیت تنفس فرد مبتلا به سندرم چاقی (هیپوونتیلاسیون)
  • درمان اختلالات OAS
  • افرادی دچار بیماری‌های قلبی و نارسایی‌های آن
  • افراد دچار به بیماری‌های عصبی عضلانی
  • افراد دچار به بیماری‌ عروق کرونر
  • انواع آپنه‌ی خواب
  • کاهش اثرات حمله آسم
  • درمان یا بهبودی افراد بیماری که به بیماری مزمن انسدادی ریه (COPD) دچار هستند
  • پیش‌گیری از بروز یا شدت علائم پنومونی ریه‌ها
  • از بین بردن یا کاهش سطح حملات دستگاه تنفسی به دلیل شوک‌های عصبی

بیشتر بخوانید: COPD؛ چگونه انسداد مزمن ریوی را در زمان کووید۱۹ مدیریت کنیم؟

شما عزیزان می‌توانید در صورت نیاز، انواع تجهیزات پزشکی که شامل دستگاه بای پپ نیز می‌باشد را از نیتروطب اجاره یا خرید کنید، فعالیت در زمینه‌ی تجهیزات پزشکی یکی از خدمات مختلف نیتروطب در زمینه‌ی پزشکی می‌باشد خدمات دیگر ما شامل: مجله سلامت، مشاوره آنلاین، ثبت درخواست پزشک یا پرستار و.. می‌باشد، در صورت نیاز ما مراقب سلامتی شما هستیم.

معرفی برخی از برند‌های شناخته شده بای پپ

  • دستگاه بای پپ شرکت فیلیپس (Philips)
  • دستگاه بای پپ شرکت رزمد (Resmed)
  • دستگاه بای پپ شرکت لون اشتاین (Lowenstein)
  • دستگاه بای پپ شرکت اکسیژن پلاس (Oxygen Plus)
  • دستگاه بای پپ شرکت سفام (Sefam)
  • دستگاه بای پپ شرکت بی ام سی (Bmc)
  • دستگاه بای پپ شرکت دویلبیس (Devilbiss)

دستگاه‌های بای پپ در چه مدل‌هایی وجود دارند؟

  1. حالت S (Spontaneous Mod)
  2. حالت T (Time Mod)
  3. حالت ST (Time Mod Spontaneous Mod )
  4. حالت Auto Bipap
  5. حالت Hybrid Bipap
  6. دستگاه Asv (Adaptive Servoventilation)

آپنه

آپنه (Apnea) تنفسی چیست؟

آپنه (Apnea) به قطع تنفس در زمان خواب گفته می‌شود و یکی از رایج ترین مشکلات تنفسی برای افراد می‌باشد، آپنه باعث قطع شدن تنفس و ایجاد خروپف در افراد می‌شود. وجود آپنه باعث ایجاد برخی از حالت‌ها بعد از خواب می‌شود که از جمله‌ی آنها خشکی دهان، بی قراری و خستگی‌های مزمن در طول روز را خواهید داشت، البته موارد جدی‌تری نیز امکان وقوع دارد که منجر به ایجاد بیماری‌های قلبی می‌باشد. باید گفت آپنه به طور کلی در سه حالت می‌باشد.

  • آپنه مرکزی
  • آپنه انسدادی
  • آپنه مختلط

در آپنه مرکزی به دلیل دریافت نشدن یا مشکلاتی در ارسال پیام از مغز باعث ایجاد اختلال در عمل تنفس شده و به آن آپنه مرکزی گفته می‌شود، اما در آپنه انسدادی یه عامل خارجی باعث بسته شدن یا قطع شدن راه تنفسی می‌باشد. آپنه مختلط به طوری بوده که ترکیب دو حالت آپنه مرکزی و آپنه انسدادی بوده و در آن مشکلات تنفسی برای فرد ایجاد می‌شود.

بیشتر بخوانید: آپنه خواب؛ انواع، تشخیص و روش‌های درمان

تفاوت دستگاه بای پپ و دستگاه سی پپ چیست؟

همان طور که اشاره داشتیم دستگاه بای پپ (Bi pap) یکی از تجهیزات مهم در زمینه‌ای تنفسی بوده، دستگاه سی پپ (C pap) نیز همانند بای پپ یکی دیگر از دستگاه‌های مرتبط با دستگاه تنفسی بوده، بیماران که مشکلات تنفسی جدی در خواب دارند می‌‌‌‌‌‌‌‌‌توانند با دستگاه‌های بای پپ و سی پپ خواب راحت و بدون مشکلی را داشته باشند.

دستگاه بای پپ و سی پپ هر دو هوای فشرده را از طریق لوله به ماسک انتقال می‌دهند و این هوای فشرده توسط دستگاه بای پپ و سی پپ از طریق ماسک برای مصرف بیمار آماده و منتقل می‌شود، ولی تفاوت این دستگاه ها در این است که در دستگاه سی پپ، دستگاه همواره حتی اگر بیمار تنفس داشت باز میزان مشخصی از هوا را می‌دهد ولی در دستگاه بای پپ در صورت امکان تنفس توسط خود بیمار با فشار هوای مناسب، دیگر دستگاه عمل حمایت تنفس را انجام نمی‌دهد.

بیشتر بخوانید: کورتیکواسترویید استنشاقی؛ ۶ نکته در خصوص استفاده از آن

دستگاه بای پپ (Bipap) : دستگاه بای پپ نسبت به دستگاه سی پپ بسیار پیشرفته‌تر بوده و شما در بای پپ قادر به تنظیم فشار‌ هوای ورودی برای مصرف بیمارتان در دو حالت مختلف خواهید بود. یکی از مهم ترین تفاوت‌ها جدا از تفاوت‌های ظاهری بین دو دستگاه بای پپ و دستگاه سی پپ قابلیت تنظیم فشار هوای ورودی بوده، در دستگاه بای پپ پلاس از هر دو دستگاه بای پپ و دستگاه سی پپ پیشرفته تر بوده و قابلیت تنظیم فشار هوا بر اساس نیاز بیمار بوده به گونه ای که در دستگاه بای پپ پلاس شما تمام قابلیت‌های بای پپ و سی پپ را در یک دستگاه خواهید داشت.

با توجه به قابلیت‌های بای پپ پلاس یک خواب عالی و راحت برای بیمارتان را خواهید ساخت چرا که در بین وقفه‌های تنفسی که برای بیمار پیش می‌آید دستگاه با توجه به آن فشار معین را در اختیار بیمار قرار خواهد داد،  همان طور که اشاره داشتیم تفاوت مهم و فاحش در بین دستگاه بای پپ و دستگاه سی پپ تنظیم حالت فشار ورودی هوا در دستگاه‌ها می‌باشد، در دستگاه ها بای پپ دو مدل تنظیم فشار هوا وجود دارد، فشار هوای (Ipap) این نوع فشار هوا توسط پزشک برای بیمار تجویز می‌شود، فشار هوای (Epap)  پایین ترین فشار برای خروج در بازدم می‌باشد.

دستگاه بای پپ

دستگاه سی پپ (C pap): در دستگاه سی پپ فشار هوا به شکل مداوم و پایدار به بیماران منتقل می‌شود، تنظیم فشار هوا در این دستگاه نیز قابل تنظیم بوده و این موضوع توسط پزشک بسته به نوع بیماری و نیاز بیماران تجویز می‌شود، در دستگاه سی پپ فشار هوا در مقدار ثابت و بدون قابلیت تغییر بوده و در ابتدا استفاده از دستگاه فشار هوا مشکل ساز نمی‌‎باشد و بیماران به راحتی از آن استفاده می‌کنند.

البته این موضوع تا پایان خواب برای بیماران ثابت نبوده و امکان اذیت شدن در بیماران وجود خواهد داشت این موضوع به دلیل یکسان بودن فشار هوا در دستگاه‌های سی پپ بوده و به همین علت در استفاده از آن اکثر بیماران نسبت به آن واکنش خوبی نشان نمی‌دهند.

بیشتر بخوانید: تست اسپیرومتری چیست؟ تفسیر و ۵ نکته مهم در مورد آن

اجاره تجهیزات پزشکی در قزوین

در صورت نیازتان می‌توانید دستگاه‌ها و تجهیزات مورد نیازتان را از نیتروطب اجاره یا خرید کنید، کارشناسان و همکاران ما آماده مشاوره و خدمت رسانی در خصوص اجاره تجهیزات پزشکی در قزوین به شما عزیزان در ۲۴ ساعت شبانه روز در تمام ایام هفته می‌باشند. با آرزوی سلامتی و تندرستی برای شما عزیزان، نیتروطب.

با آرزوی سلامتی برای شما عزیزان، نیتروطب همراه شما در هر قدم از سلامتی