منیزیم یکی از مهمترین مواد معدنی در بدن است، این فلز نقرهای رنگ و با نماد شیمیایی اختصاری Mg نشان داده میشود؛ این نماد از واژه یونانی Magnesia حوضهای در Thessaly یا از نام شهر قدیمی Magnesia در آسیای صغیر گرفته شده است.
مکمل و قرصهای منیزیم با کمک به سیستم عصبی مرکزی میتوانند در پیشگیری از حملهها و کمک به کاهش درد میگرن بسیار موثر باشند، دریافت میزان کافی از این مکمل میتواند به بهبود علائم سندروم PMS مثل نفخ، وضعیت روحی و حساسیت پستانها کمک زیادی کند.
منیزیم نقشهای حیاتی زیادی برای بدن ما دارد، از جمله مهمترین نقشهای این ماده معدنی عبارتند از:
- تنظیم فشار خون
- تقویت سیستم ایمنی
- عملکرد سیستم عصبی
- تقویت عضلات
همچنین دریافت میزان کافی از منیزیم میتواند از بیماریهایی مانند دیابت نوع ۲، آلزایمر، میگرن و بیماریهای قلبی و عروقی پیشگیری کند؛ پزشکان کمبود این مکمل را یک عامل تهدید کننده برای سلامتی میدانند، از آنجایی که بسیاری از مردم به اندازه کافی منیزیم از طریق رژیم غذایی دریافت نمیکنند پس بیشتر در معرض کمبود این ماده معدنی هستند که باید مقدار توصیه شده از آن را چه از طریق رژیم غذایی و چه از طریق مکملها و قرصها دریافت کنیم.
منیزیم چیست؟
یکی از فراوانترین مواد معدنی در بدن منیزیم است، این ماده معدنی نقشهای اساسی زیادی برای بدن ما دارد از جمله مهمترین نقشهای آن میتوانیم به عملکرد عضلات قلب، حفظ استحکام استخوان و دندانها، کمک به تقسیم سلولی و حفظ تعادل الکترولیتها اشاره کنیم، همچنین این مکمل به عنوان ماده معدنی بسیار موثر برای رفع گرفتگی عضلات به خصوص عضلات قلب میباشد.
بدن ما برای انجام صحیح عملکرد خود، نیازمند وجود منیزیم است، از آنجایی که بدن ما خودش توانایی ساختن این ماده معدنی را ندارد ما باید از طریق رژین غذایی میزان کافی توصیه شده از آن را دریافت کنیم تا به کمبود آن دچار نشویم، البته کمبود آن چندان شایع نیست، اما باید آن را جدی بگیریم زیرا ممکن است خطر ابتلا به بعضی از بیماریها مثل بیماریهای قلبی و عروقی، آلزایمر و دیابت نوع ۲ را افزایش دهد.
خواص منیزیم برای بدن چیست؟
همانطور که در قبل گفته شد این مکمل نقشهای اساسی متعددی برای بدن ما دارد، از مهمترین فواید آن برای بدن میتوانیم به موارد زیر اشاره کنیم:
- استحکام و سلامت استخوانها
با دریافت مقدار کافی از منیزیم میتوانیم به افزایش تراکم استخوان و کاهش خطر ابتلا به پوکی استخوان جلوگیری کنیم، این مورد به خصوص در خانمها بعد از سن یائسگی ارتباط مستقیمی دارد، این ماده معدنی شگفت انگیز برای داشتن ساختار اسکلت سالم بسیار ضروری است.
- سلامت قلب و عروق
از آنجایی که کمبود منیزیم ممکن است که باعث بالا رفتن فشار خون و حتی قند خون شود، میتواند زمینه ساز بروز بیماریهای قلب و عروق در انسان باشد، این ماده معدنی میتواند با کاهش سطح کلسترول، فشار خون و قند خون، به کاهش خطر ابتلا به بیماریهای قلبی جلوگیری کند و به بهبود سلامت قلب و عضلات آن کمک زیادی کند.
- تنظیم فشار خون
بالا بودن فشار خون باعث بروز عوارضی مانند بیماریهای قلبی و عروقی، نارسایی کلیوی، سکته مغزی، آسیبهای چشمی و تصلب شرایین میشود؛ این ماده معدنی با کاهش فشار خون و تنظیم آن به بهبود جریان خون کمک زیادی میکند، پژوهشها نشان میدهند که کسانی که فشار خون بالا دارند با مصرف قرص منیزیم میتواند کاهش قابل توجهی را در فشار خون خود داشته باشند، تحقیقات اخیر نشان دهنده این هستند که مصرف روزانه حدود ۳۵۰ میلیگرم منیزیم به مدت ۳ ماه میتواند فشار خون دیاستولیک را به میزان ۱.۷۸ میلیمتر جیوه کاهش دهد.
- کنترل قند خون
غذایی که ما در طول روز میخوریم برای تبدیل به انرژی به منیزیم نیاز دارد، از همین رو وجود آن برای کنترل قند خون نقش مهمی دارد، وقتی کربوهیدراتهایی مثل نان، غلات و شکر میخوریم، لوزالمعده باید انسولین آزاد کند تا سلولها بتوانند برای انرژی گلوکز جذب کنند، اگر این مقدار کافی نباشد، سلولها در استفاده از انسولین کم اثر شده و باعث کاهش سطح قند خون و افت آن میشوند، این موضوع میتواند باعث احساس خستگی، گرسنگی، لرزش، ضعف و گیجی و حالت تهوع شود، حتی اگر بدن انسان مانع تولید انسولین شود، میتواند به دیابت منجر شود.
- پیشگیری از دیابت
رژیم غذایی سرشار از منیزیم میتواند احتمال ابتلا به دیابت از نوع ۲ را کاهش دهد، منیزیم با کنترل قند خون و کمک به ساز و کار انسولین در بدن خطر ابتلا به دیابت را کم میکند، تحقیقات نشان میدهند افرادی که به دیابت مبتلا هستند، به کمبود منیزیم دچار میباشند و سطح منیزیم در بدن آنها پایین است، همچنین این ماده معدنی شرایط مقاومت به انسولین را تشدید میکند.
- کاهش دردهای ناشی از میگرن
منیزیم با کمک به سیستم عصبی میتواند به کاهش درد میگرن و جلوگیری از حملههای ناشی از این درد بسیار موثر باشد.
بیشتر بخوانید: میگرن؛ هر آنچه باید بدانیم و ۴ روش رایج درمان خانگی
- کاهش علائم استرس و اضطراب
منیزیم کافی میتواند در کاهش اختلالات اضطرابی و کمک به رسیدن به تعادل روحی موثر باشد.
- مقابله با سندروم PMS
دریافت میزان کافی از منیزیم در طول روز و دوره عادت ماهیانه میتواند به کاهش و رفع علائم پیش از قاعدگی مثل نفخ شکم، درد مفاصل، سینههای سفت و دردناک، درد شکم و گرفتگی عضلات کمک زیادی کند.
- مبارزه با علائم افسردگی
افزایش دریافت منیزیم به کاهش علائم افسردگی و اختلالات اضطرابی کمک زیادی خواهد کرد.
چه مقدار منیزیم در روز نیاز دارم؟
زنان: ۲۷۰ میلیگرم در روز
مردان: ۳۰۰ میلیگرم در روز
زنان باردار و شیرده: ۳۵۰ میلیگرم
نکته: این مقدار در کودکان و نوجوانان کمتر از افراد بالغ است.
تداخل دارویی قرص منیزیم
قبل از شروع مصرف مکملها بهتر است که لیست تمام داروهایی که استفاده میکنید را در اختیار پزشک متخصص بگذارید تا پزشک آنها را از لحاظ تداخل دارویی با هم بررسی کند و با توجه به قرصهایی که استفاده میکنید، بهترین نوع قرص منیزیم را برای شما انتخاب کند.
به طور کلی مکمل منیزیم ممکن است با داروهای زیر تداخل داشته باشد، این داروها عبارتند از:
- داروهای فشار خون
- داروهای شل کننده عضلات
- انواع مختلف آنتی بیوتیک
- داروهای بیس فسفونات
نکته: علاوه بر داروهایی که گفته شد ممکن است داروهای دیگری نیز وجود داشته باشند که با این مکمل اختلال داشته باشند، بنابراین حتما قبل از استفاده بهتر است که با پزشک در این زمینه مشورت کنید، تیم مشاوره آنلاین نیتروطب در این زمینه آماده ارائه خدمات به شما است، همین حالا میتوانید از طریق تماس با مشاورین ما به صورت آنلاین مشاوره بگیرید.
منابع غذایی سرشار از منیزیم
بعضی از مهمترین منابع غذایی حاوی منیزیم عبارتند از:
- آجیل و دانهها
- بادام، بادام زمینی و بادام هندی
- سبزیجات
- آووکادو
- کلم پیچ
- اسفناج
- سیب زمینی
- بامیه
- کره بادام زمینی
- انجیر خشک
- آلو خشک
- موز
- حبوبات
- عدس
- لوبیا
- برنج قهوهای
- سویا و شیر سویا
- ماهی
- شکلات تلخ
علائم کمبود منیزیم چیست؟
کمبود این ماده معدنی از موارد بسیار نادر میباشد که معمولا به ندرت اتفاق میافتد، زیرا در بسیاری از مواد غذایی که به صورت روزانه در رژیم غذایی خود از آنها استفاده میکنیم وجود دارد، از علائم کمبود این ماده معدنی میتوانیم به خستگی، ضعف و اسهال، بی حسی، حالت تهوع، ریتم غیر طبیعی قلب و از دست دادن اشتها اشاره کنیم.
توصیه پزشک برای درمان کمبود منیزیم استفاده از مکملهای حاوی منیزیم است، البته این درمان بستگی به شدت کمبود آن دارد، که در صورت شدید بودن و تشدید شدن علائم آن پزشک ممکن است که در بیمارستان به صورت تزریقی کمبود این ماده معدنی را جبران کند.
چه کسانی بیشتر در خطر کمبود منیزیم هستند؟
عواملی که ممکن است باعث بروز کمبود منیزیم شوند شامل موارد زیر هستند:
- سن بالا
به طور طبیعی افرادی که سن بیشتری دارند و مسن هستند منیزیم کمتری از طریق رژیم غذایی دریافت میکنند و بیشتر از سایر افراد در خطر کمبود این ماده معدنی هستند، علاوه بر این، معمولا این افراد از داروهایی برای بیماریهای مزمن خود استفاده میکنند که این داروها ممکن است سطح منیزیم را در بدن آنها کم کند.
- سوء مصرف الکل
افرادی که برای مدت زیادی بیش از حد از الکل استفاده میکنند به دلیل اختلالات جذبی که به دنبال آن ممکن است به وجود بیاید و همچنین دفع مقدار زیادی از منیزیم از طریق ادرار، بیشتر از سایر افراد در معرض کمبود این ماده معدنی هستند.
- دیابت نوع دو
در افرادی که دیابتی هستند، مقاومت به انسولین و کنترل ناکافی قند در آنها باعث افزایش سطح قند خون میشود، در نتیجه کلیه این افراد برای حذف قند اضافی بدن، ادرار بیشتری تولید کرده و منیزیم هم از این طریق دفع میشود و ممکن است که به کمبود آن دچار شوند.
بهترین زمان مصرف مکمل منیزیم در روز
زمان مصرف این مکمل در هر ساعتی از روز چندان مهم نیست، زیرا در هر ساعتی که استفاده شود چه قبل و چه بعد از غذا میتواند نقش موثری داشته باشد، اما اگر برای تنظیم و بهبود کیفیت خواب خود میخواهید از این مکمل استفاده کنید بهتر است که یک الی دو ساعت قبل از خواب آن را مصرف کنید تا کیفیت خواب شما را بهبود بخشد.
این ماده معدنی به دلیل اثرات ملین آن ممکن است که عوارضی را به دنبال داشته باشد، بنابراین بهتر است که از مصرف آن با معده خالی یا بین وعدههای غذایی خودداری کنید تا دچار اختلالات شکمی نشوید.
اگر برای نحوه استفاده از مکمل و قرصهای منیزیم و انتخاب بهترین مکمل برای جبران کمبود آن به مشاوره و مشورت با پزشک نیاز دارید، میتوانید با استفاده از خدمات مشاوره آنلاین نیتروطب آنلاین مشاوره بگیرید و طبق توصیه پزشک متخصص عمل کنید.