کمردرد، مشکلی عذاب آور | ۱۷ راه پیشگیری از آن

زمان تقریبی مطالعه: 6 دقیقه
کمردرد

آیا شما کارگر یا کارمندی هستید که کمردرد دارید؟ باید بدانید که تنها نیستید، ۲۶ درصد بزرگسالان شاغل، آن را تجربه می‌کنند. چه‌بسا به‌طور کلی این بیماری به‌دلیل هورمون‌ها، در زنان شایع‌تر از مردان است؛ ولی بعضی از کارگران درد بیشتری نسبت به دیگران دارند؛ برای نمونه، کارگران ساختمانی بیشتر از شغل‌های دیگر دچار کمردرد می‌شوند. برای آشنایی بیشتر با این بیماری شایع و نکته‌هایی درباره‌ی پیشگیری از آن این مقاله از نیتروطب را بخوانید.

کمردرد

پشت انسان ساختار پیچیده‌ای از ماهیچه‌ها، رباط‌، تاندون‌، دیسک‌ و استخوان‌ها دارد که با هم کار می‌کنند تا نگهدارنده‌ی بدن باشند و حرکت را امکان‌پذیر کنند؛ هر یک از این‌ها دچار مشکل شود، می‌تواند کمردرد را به‌وجود آورد.

کمردرد می‌تواند بر توانایی فرد در انجام کار اثرگذار باشد؛ بین ۶ تا ۱۰ درصد از کارگران به‌دلیل این بیماری شغل خود را تغییر داده‌اند یا ناچار به ترک آن شدند.
بلندکردن وسیله‌های سنگین، انجام حرکت‌های تکراری و نشستن نادرست پشت میز در روز می‌تواند به کمر شما آسیب بزند؛ بسیاری از شغل‌ها مانند پرستار سالمند یا معلولان، ساخت‌وساز، کار در کارخانه و حتا کارهای اداری معمولی نیز می‌تواند باعث درد کمر یا بدترشدن آن شود.
در صورت رعایت‌نکردن نکته‌های ایمنی یا درمان‌نکردن آن، مشکل‌های جدی‌تری به‌وجود می‌آورد؛ بنابراین تشخیص زودهنگام به بهبودی کمک می‌کند.

دلیل شایع کمردرد در محل کار

دلیل‌های گوناگونی می‌تواند در ایجاد کمردرد در محل کار نقش داشته‌باشد، مانند:

  • فشار زیاد به کمر: بلندکردن یا حرکت‌دادن وسیله‌های سنگین
  • تکرار: تکرار بعضی حرکت‌ها به‌خصوص چرخاندن ستون فقرات
  • تحرک‌نداشتن: حرکت‌نکردن و نشستن پشت میز به‌ویژه اگر وضعیت بدنی نامناسبی داشته‌باشید یا نشستن روی صندلی که تکیه‌گاه نداشته‌باشد

بیشتر بخوانید: ۱۱ بیماری شغلی شایع؛ اگر شاغل هستید این مقاله را تا آخر بخوانید

کمردرد و تغییر سبک زندگی

البته فاکتورهایی مانند: افزایش سن، چاقی، استرس و وضعیت بدنی نامناسب در ایجاد کمردرد اثرگذارند.
کارمندان ۴۵ تا ۶۴ ساله درد بیشتری نسبت به جوانان دارند؛ جلوی افزایش سن را نمی‌شود گرفت؛ ولی می‌توانید وزن سالمی داشته‌باشید تا فشار به کمر را کمتر کنید.
خوردن یک رژیم غذایی سالم در کنار ورزش کمک‌کننده است؛ اگر یک برنامه‌ی غذایی مناسب و به‌صرفه می‌خواهید؛ بدون این‌که از خانه‌ی خود، برای مراجعه‌ی حضوری، بیرون بیایید؛ کارشناسان تغذیه‌ی نیتروطب به‌صورت آنلاین به شما رژیم مناسب می‌دهند.

کلسیم و ویتامین D کافی دریافت ‌کنید؛ این‌ها می‌توانند به پیشگیری از پوکی استخوان کمک کنند؛ پوکی استخوان باعث بسیاری از شکستگی‌های استخوانی است که منجر به کمردرد می‌شود.

بیشتر بخوانید: صفر تا ۱۰۰ ویتامین D یا دی؛ یکبار برای همیشه

ورزش‌های هوازی مانند: شنا یا پیاده‌روی و ورزش‌هایی که عضله‌های کمر و شکم شما را نیرومند می‌کنند، انجام دهید؛ هم‌چنین ورزش‌هایی مانند: تای‌چی و یوگا که تعادل و توانایی شما را افزایش می‌دهند، می‌توانند آسیب به کمر را کاهش دهند.
یوگا، حرکت و تمرین‌های تنفسی است و به تقویت عضله‌های پشت و بهبود وضعیت بدن کمک می‌کند.
کارشناسان در هفته دست‌کم ۱۵۰ دقیقه فعالیت هوازی متوسط یا ۷۵ دقیقه فعالیت هوازی شدید و ۲ بار انجام تمرین‌های قدرتی را پیشنهاد می‌کنند.
باید مراقب باشید که ورزش‌ها کمردرد را بدتر نکنند.

بیشتر بخوانید: با این ۹ حرکت یوگا در خانه، روز خود را شروع کنید

اگر سیگار می‌کشید، آن را ترک کنید؛ زیرا سیگار جریان خون را در قسمت زیر ستون فقرات کاهش می‌دهد که می‌تواند باعث فرسایش دیسک کمر و کندی بهبود آسیب‌های آن شود؛ سرفه، همراه با سیگار نیز باعث دردکمر می‌شود.

متخصصان می‌گویند سلامت کمر با استرس پیوستگی دارد؛ بنابراین اگر استرس شغلی شما بالاست یا در محل کار خود آرامش روانی ندارید، شاید دچار درد در کمر خود شوید.
چنانچه حس می‌کنید بیشتر روز خود را با استرس می‌گذرانید و دچار کلافگی یا بی‌انگیزگی شدید، با یک کلیک گفت‌وگوی شخصی با روانشناسان و روانپزشکان نیتروطب را آغاز کنید.

کمردرد هنگام کار

پیشگیری از کمردرد هنگام کار

شما می‌توانید در محل کارتان کارهایی را برای جلوگیری از کمردرد و آسیب انجام دهید برای نمونه:

  • به وضعیت بدنی توجه کنید و هنگام ایستادن، وزن خود را به‌طور مساوی روی پاهای خود متعادل کنید
  • هنگام نشستن کمر خود را خم نکنید و صندلی‌ای که تکیه‎‌گاه دارد را انتخاب کنید
  • ارتفاع صندلی خود را طوری تنظیم کنید که پاهایتان صاف روی زمین یا زیرپایی قرار بگیرند و ران‌ها در راستای زمین باشند
  • هنگام نشستن، کیف پول یا تلفن همراه خود را از جیب پشتی بردارید تا از واردشدن فشار اضافی به باسن یا کمرتان جلوگیری کنید
  • هنگام بلندکردن و حمل یک جسم سنگین از پاهای خود استفاده کنید نه از پشت؛ پاهای خود را از هم باز نگه ‌دارید و یک پا را کمی جلوتر بگذارید تا بتوانید تعادل را حفظ کنید؛ زانوهای خود را خم و عضله‌های شکم خود را سفت کنید.
    برای ایستادن از عضله‌های پا استفاده کنید و جسم را نزدیک بدن خود نگه دارید و سپس پاها را صاف کنید؛ مهم‌تر از همه این است که پیش از بلندکردن، پاها را صاف نکنید، در این حالت فشار بیشتری به پشت شما وارد می‌شود.
    در حالی که آن را بلند می‌کنید، مستقیم به جلو نگاه کنید، نه بالا یا پایین، به‌طوری که گردن با ستون فقرات در یک راستا قرار گیرد و هنگام بلندکردن، پیچ نخورید
  • اگر جسمی زیادی سنگین است که نمی‌توان آن را به‌درستی بلند کرد، از کسی بخواهید که به شما کمک کند
  • در صورت امکان از وسیله‌های بالابر برای بلندکردن بار استفاده کنید
  • اگر با کامپیوتر کار می‌کنید، مانیتور، صفحه‌کلید، ماوس و صندلی در جای درست قرار گرفته‌ باشد
  • اگر با تلفن زیاد صحبت می‌کنید و همزمان تایپ می‌کنید یا می‌نویسید، تلفن خود را روی بلندگو قرار دهید یا از هدفون و هندزفری استفاده کنید
  • از خم‌شدن و پیچاندن بدن خود خودداری کنید
  • کیف سنگین دست نگیرید
  • اگر باید برای زمان زیادی بنشینید، وضعیت خود را تغییر دهید؛ به‌طور دوره‌ای راه بروید و به‌آرامی عضله‌های خود را بکشید
  • در محل شغلتان کفش پاشنه‌بلند نپوشید؛ کفش‌هایی که پاشنه‌شان کوتاه است، فشار کمتری به پشت وارد می‌کند؛ با این حال، بعضی از کفش‌های پاشنه‌تخت مانند: دمپایی‌های نامناسب نیز می‌تواند باعث کمردرد شود
  • رانندگی برای زمان زیاد و بدون استراحت (حتا اگر قوز نکرده‌باشید) باعث کمردرد است؛ بنابراین استراحت‌های زیادی داشته‌باشید و از ماشین پیاده شوید و قدم بزنید؛ در رانندگی تکیه‌دادن برای کمر بسیار مهم است؛ آینه‌ها را طوری تنظیم کنید تا نیازی به پیچ‌وتاب بدن نداشته‌باشید و پدال‌ها باید جلوی پای شما قرار گیرند
  • گردن خود را در راستای ستون فقرات نگه دارید و قوز نکنید
  • اگر کار تایپ انجام می‌دهید، باید بین بازو و ساعد زاویه‌ی ۹۰ درجه وجود داشته‌باشد
  • جابه‌جایی ایمن‌تر وسیله‌ها، طوری که به کمر آسیب نرسد، هل‌دادن وسیله‌ها به جلو روی زمین است، نه کشیدن به‌طرف خود؛ زیرا در این صورت از توانایی پای خود استفاده می‌کنید

درمان کمر درد

برای درمان کمردرد چه کار کنیم؟

اگر دچار بی‌حسی، سوزن‌سوزن‌شدن و کمردردی که با استراحت بهبود نمی‌یابد هستید یا پس از آسیب و سقوط، باید به‌دنبال درمان باشید.
دردکمر به‌طور معمول با استراحت و درمان‌های خانگی برطرف می‌شود؛ ولی گاهی‌وقت‌ها، درمان دارویی نیاز است.

درمان های خانگی

داروهای مسکن بدون نسخه  مانند: ایبوپروفن (Ibuprofen) می‌تواند درد را کاهش دهد؛ استفاده از کمپرس گرم یا کیسه‌ی یخ روی قسمتی که درد می‌کند و استراحت پس از فعالیت‌های شدید می‌تواند کمک‌کننده باشد.
تکنیک‌هایی را به‌طور روتین برای بهبود وضعیت بدن خود انجام دهید؛ حتا پس از ازبین‌رفتن درد، آن‌ها را ادامه دهید تا از بازگشت کمردرد جلوگیری کنید.
هم‌چنین شیاتسو یا فشاردرمانی با انگشت، درمان‌کننده و گونه‌ای از ماساژ است که در آن با انگشتان، شست‌ها و آرنج فشار وارد می‌کنند.

درمان دارویی و پزشکی

اگر درمان‌های خانگی درد شما را بهبود نداد، پزشک داروها، فیزیوتراپی یا هر دو را تجویز می‌کند:

کدیین (Codeine) یا هیدروکودون (Hydrocodone) برای دوره‌ی کوتاهی تجویز می‌شوند؛ توجه کنید این داروها نیاز به نظارت دقیق پزشک دارد.
در بعضی موردها شل‌کننده‌های عضلانی مصرف می‌شود و هم‌چنین فیزیوتراپی به کاهش درد کمک می‌کند.

تشخیص کمردرد شغلی از انواع دیگر کمردرد

فشار، کشش و آسیب به کمر باعث کمردرد می‌شود؛ دلیل‌های دردکمر عبارتنداز: فشار به عضله یا رباط‌ها، گرفتگی یا کشش عضله‌ها، دیسک آسیب‌دیده، آسیب، شکستگی و سقوط.
پزشک با معاینه و تصویربرداری با اشعه‌ی ایکس، ام‌آر‌آی یا سی‌تی اسکن این بیماری را تشخیص می‌دهد.
اگر در کمر خود احساس درد دارید، می‌توانید در هر ساعت از شبانه‌روز پرسش‌های خود را از پزشکان بپرسید و به‌جای مراجعه به مطب، در خانه یا محل کار ویزیت شوید، هم‌چنین از خدمات تصویربرداری و آزمایش نیتروطب با هزینه‌ی کمتر استفاده کنید.

اشعه‌ی ایکس می‌تواند هم‌راستایی استخوان‌ها و نشانه‌هایی از آرتروز یا شکستگی استخوان را نشان دهد، ولی نمی‌تواند آسیب در عضله، نخاع، عصب‌ها یا دیسک را مشخص کند.
ام‌آرآی یا سی‌تی اسکن می‌تواند تورم دیسک یا مشکل بافت، تاندون، عصب‌ها، رباط، رگ‌های خونی، ماهیچه و استخوان‌ها را نشان دهد.

سی‌تی اسکن

بنابراین گفتیم که یکی از بیماری‌های شایع شغلی کمردرد است و باعث اختلال در کار و ترک آن می‌شود؛ این بیماری شغلی می‌تواند همه‌ی شاغلان، از کارگر تا کارمند را درگیر ‌کند؛ بنابریان رعایت نکته‌های ایمنی مهم است.
بلندکردن وسیله‌های سنگین، انجام حرکت‌های تکراری و نشستن نادرست پشت میز باعث آن می‌شود؛ هم‌چنین چاقی، استرس و سیگارکشیدن از فاکتورهای دیگر ایجاد دردکمر است؛ بهتر است سبک زندگی خود را تغییر دهید؛ ورزش‌کردن را فراموش نکنید و نکته‌هایی که در بالا گفتیم را رعایت کنید.

در صورت داشتن پرسش می‌توانید با کارشناسان ما در ارتباط باشید و هم‌چنین اگر تجربه‌ای از کمردرد شغلی دارید در کامنت با ما درمیان بگذارید.