اسهال به وضعیتی گفته میشود که در آن فرد بیمار در روز بیشتر از ۳ بار در طول شبانه روز دفع مدفوع روان به صورت مایع یا شل دارد، این شرایط میتواند در چند روز اتفاق بیوفتد و فرد بیمار را از پا دربیاورد، فرد بیمار در این دوران به علت دچار شدن به اسهال مقدار زیادی آب بدن خود را از دست میدهد و با کمبود آب در این دوران مواجع میشود.
شما میتواند در صورت نیاز به مشاوره پزشکی یا ثبت خدمات درمانی همانند: درخواست پزشک یا پرستار و یا اجاره لوازم پزشکی را از نیتروطب داشته باشید.
اسهال چیست؟
همه ما در طول زندگیمان دچار این بیماری بودهایم و تقریبا از علائم آن آگاه هستیم، اسهال رابطه مستقیمی با سیستم مدفوع داشته و از طریقه مدفوع میتوان متوجه این بیماری در فرد بیمار شد. یکی از بدترین شرایطی که میتواند برای یک فرد پیش بیاد دچار شدن آن فرد به این بیماری است، این شرایط بسیار آزار دهنده بوده و روند زندگی فرد را برای مدتی با تغییراتی مواجع میکند.
اسهال میتواند به دلایل زیادی صورت بگیرد از جمله آنها میتوان گفت: بیماری التهابی روده، سندروم روده تحریک پذیر، عفونتهای ویروسی یا باکتریایی یا واکنش نشان دادن فرد به یک نوع آنتیبیوتیک.
در برخی موارد پیش میآید فرد به صورت مکرر در حال دفع مدفوع است اما مدفوع فرد به طور عادی بوده و این به نشانه اسهال بودن فرد بیمار نیست. نوزادانی که از شیر مادر تغذیه میکنند مدفوع آن ها به شکل چسبناک و شل بوده که این موضوع یک امر طبیعی بوده و جای برای نگرانی وجود ندارد.
به طور معمول فردی که دچار این بیماری بوده ۲ تا ۳ روز به این شکل مدفوع میکند اما در برخی افراد بیش از ۳ روز خواهد بود. این بیماری به دلیل رعایت نکردن بهداشت فردی اتفاق میافتد و عفونت آن از طریق مواد خوراکی یا حتی مواد آشامیدنی و رعایت نکردن بهداشت از فردی به فرد دیگر قابل انتقال است.
علت اسهال چیست؟
این عارضه وقتی برای فرد به وجود میآید که ویروس یا عفونت وارد روده فرد شود، برخی از پزشکان این اتفاق را به عنوان آنفولانزای روده میشناسند.
برخی از دلایل پیش آمدن اسهال همانند:
- پرتو درمانی
- داروها
- برخی از سرطانها
- استفاده بیش از حد از ملینها
- مصرف بیش از حد الکل
- دیابت
- عفونتهای باکتریایی یا ارگانیسمها
- بیماریهایروده
- سوء جذب برخی از مواد مغذی
- حساسیت یا آلرژی به موادخوراکی
- تیروئید پرکار
- مصرف موادغذایی که باعث ایجاد اختلال در سیستم گوارشی میشوند
انواع اسهال چیست؟
این بیماری نیز به صورت مختلفی وجود دارد که میتوان به انواع آن اشاره کرد، همانند:
- اسهال مزمن
- اسهال حاد
- اسهال مداوم
اسهال مزمن
انوع مزمن به اسهالی گفته میشود که مدت زمان آن به بیش از ۴ هفته طول میکشد و یا به صورت منظم در مدت زمانهای طولانی اتفاق افتاده و از بین میرود.
اسهال حاد
اسهال حاد که فراگیر ترین نوع اسهال در دنیا شناخته شده و به صورت شل و مایع بوده و مدت زمان ۲ تا ۳ روز طول میکشد که از بین برود، در اکثر مواقع نیاز به درمان ندارد و خود به خود درمان میشود.
اسهال مداوم
این بیماری مداوم به طور کلی به ۲ تا ۴ هفته زمان برای از بین رفتن نیاز دارد و برای درمان میتوانید به پزشک مراجعه کنید یا از راهکارهای درمانی در خانه استفاده کنید.
بیشتر بخوانید: سرطان روده | علائم، روشهای جلوگیری و درمان
علائم اسهال
برخی از دلایلی که باعث ایجاد این بیماری میشوند همانند:
- گرفتگی عضلات
- تب
- احساس فوری و بیش از حد به دفع مدفوع
- نفخ در شکم
- مدفوع آبکی
- مدفوع به صورت شل
- کاهش وزن
- وجود خون یا مخاط در مدفوع
- حالت تهوع
تشخیص اسهال
در صورتی که دچار اسهال شدید به پزشک متخصص گوارش مراجعه کنید با توجه به این موضوع پزشک از شما سوالهای میپرسد همانند: چه داروهای مصرف میکنید، اخیرا چه مواد غذای و نوشیدنی را خورداید و شما را از نظر فیزیکی معاینه خواهید کرد تا علائمهای را شناسایی کند.
در روند بهبود آزمایشهای خاص میتواند به شناسایی علت این بیماری کمک کنند همانند:
- آزمایش مدفوع
- آزمایش خون
- کولونوسکوپی
آزمایش مدفوع
از آزمایش مدفوع برای جستجو کردن باکتری یا انگل استفاده میشود.
آزمایش خون
از آزمایش خون برای جستجو کردن بیماری یا اختلال های خاص استفاده میشود.
کولونوسکوپی
در برخی از موارد پزشک از دستگاهی به نام کولونوسکوپ که دارای یک لوله نازک و انعطاف پذیر که دارای یک دوربین کوچک و لامپ است را وارد روده بزرگتان میکنند تا داخل آن را بررسی کنند. همچنین از این دستگاه برای گرفتن نمونههای کوچکی از بافت بدن نیز استفاده میشود.
در چه زمانی فرد دچار اسهال باید به پزشک مراجعه کند؟
در صورت مشاهده این علائم حتما و به سرعت به پزشک متخصص گوراش مراجعه کنید:
- تب بالا
- استفراغ
- ادرار تیره
- سردرد
- گیجی
- ضربان قلب سریع
- مقدار ادرار کمتر از حد معمول
- زنان باردار
- وجود خون در مدفوع
- پس از بازگشت سفر خارجی
- اسهال بیش از دو روز
- پوست خشک
- حالت تهوع
بیشتر بخوانید: صفر تا ۱۰۰ بیماری سلیاک؛ بیماری خطرناک و رایج دستگاه گوارشی
تغذیه مفید برای درمان اسهال
برای درمان این بیماری میتوانید با مصرف برخی از مواد غذای علائم اسهال را کاهش دهید یا کاملا از بین ببرید. غذایهای کم فیبر میتواند برای درمان این بیماری مفید باشند و در سفت شدن مدفوع به شما کمک کنند.
برخی از خوراکی های مفید در این دوره:
- نان تست
- موز
- برنج سفید
- سیب زمینی پخته
- کمپوت سیب
- بلغور جو دوسر
اکثر غذاهای پرفیبر برای این دوره مناسب نیستند همانند: سبوس، میوهها و سبزیجات به دلیل اینکه مصرف این نوع مواد خوراکی باعث افزایش حجم نفخ بوده یا روان کننده مدفوع است، مصرف غذاهای چرب یا سرخ شدنی ها نیز در این دوره توصیه نمیشوند.
درمان اسهال
در صورتی که فرد بیمار دچار اسهال خونی و تب شدید در این دوره بوده و مدت زمان آن بیشتر از ۷ روز بوده و همچنان این شرایط ادامه دارد فرد باید به پزشک متخصص مراجعه کند این موضوع باعث ایجاد درد شدیدی در شکم فرد بیمار میشود و اگر این موضوع درمان نشود امکان دارد سلامتی فرد به خطر بیفتد. افرادی که دارای مشکل کم آبی در بدنشان هستند یا افرادی که با سیستم ایمنی ضعیفی نسبت به سایر عموم برخوردارند نیز باید حتما به پزشک مراجعه کنند.
استفاده از داروهای بدون نسخه تحت هیچ شرایط نباید برای کودکان استفاده شود و بهترین گزینه مراجعه به پزشک اطفال برای این سنین است، نوزادان زیر ۳ ماه اگر دچار این بیماری شدند باید فورا آنها را پیش پزشک متخصص اطفال ببرید، در صورتی که شما دارای نوع خفیف این بیماری هستید نیاز ندارید که چیزی مصرف کنید، اما اگر مدت زمان این وضعیت بیشتر از چند روز بوده باید نکات زیر را به درستی رعایت کنید:
- آنتیبویتکها
- آبرسانی
- داروهای بدون نسخه
آنتیبیوتیکها
برای مصرف آنتیبیوتیکها همان طور که در دیگر مطالب در نیتروطب به آن اشاره داشتهایم باید به توجه تشخیص و زیر نظر پزشک مصرف شود، از آنتیبیوتیکها غالبا برای درمان بیماریهای انگلی یا عفونی تجویز و استفاده میشود.
آبرسانی در دوران اسهال
در این دوره باید از مایعات یا آب برای جبران کم آبی استفاده کنید، چرا که کم آبی برای بدن مضر بوده و میتواند صدمات و خطرات جبران ناپذیری را با خود داشته باشد. از مصرف نوشیدنیهای الکلی، شیر و سایر لبنیات و انواع نوشیدنی های گازدار و کافئیندار در این دوره خود داری کنید، این موضوع به دلیل جلوگیری از علائم بدتر برای شما پیشنهاد میشود.
بیشتر بخوانید: عوارض مصرف مشروبات الکلی در بدن
داروهای بدون نسخه
لوپرامید و بیسموت ساب سالیسیلات از رایج ترین داروهای بدون نسخه برای اسهال بشمار میروند، این نوع داروها میتوانند درد را تسکین بدهند، اما نمیتوانند راه درمانی برای این موضوع باشند. برای مصرف این داروها بهتر است با پزشک برای مصرف مشورت یا توصیه لازم گرفته بشود به همین منظور میتوانید برای دریافت راحتتر مشاوره پزشکی از خدمات مشاوره آنلاین نیتروطب استفاده کنید.
با دنبال کردن ما در فضای مجازی ( کانال تلگرام،کانال ایتا) می توانید از آخرین تخفیفها و رویداد های مهم باخبر باشید.
در پایان با آرزوی سلامتی و تن درستی برای شما عزیزان، با نیتروطب یک قدم نزدیکتر به سلامتی.