رفلاکس معده چیست و ۸ راهکار برای کاهش رفلاکس معده

زمان تقریبی مطالعه: 6 دقیقه
رفلاکس معده

رفلاکس معده یا همان اسید معده می تواند همراه با سوزش قفسه سینه، گلو و هم چنین احساس گرسنگی در فرد ایجاد شود، که به آن سوزش سر دل نیز می‌گویند.

رفلاکس معده را می توان با روش های خانگی ساده درمان کرد که یکی از این راهکارها پیروی از سبک زندگی است که باعث کاهش رفلاکس معده می‌شود. در بیشتر افراد رفلاکس معده بسیار رایج است. سایر علامت های رفلاکس معده، شامل بوی بد دهان، استفراغ، طعم‌تلخ در پشت دهان و پوسیدگی دندان ها می‌باشد. زمانی رفلاکس معده اتفاق می‌افتد که پس از خوردن غذا اسفنگتر مری که ما بین لوله غذایی و معده قرار دارد، به شکل صحیح بسته نشود، و هم چنین این کار باعث می شود تا اسید معده، به راحتی داخل لوله غذا نفوذ پیدا کند.

راهکارهای خانگی و سبک زندگی درست از رفلاکس معده جلوگیری می‌کند و هم چنین اگر اسید معده به شکل طولانی مدت ادامه یابد می تواند باعث بیماری رفلاکس معده شود. در این مقاله ما قصد داریم شما را به صورت کامل با چند راهکار برای کاهش رفلاکس معده آشنا کنیم برای آشنایی بیشتر با این موضوع در ادامه مطلب با ما همراه شوید.

علل رفلاکس معده:

رفلاکس معده می‌تواند به دلیل بیماری های مختلف ایجاد شود. برخی از این علل عبارتند از:

  • ضعف عضلات مری در پایین گلو
  • درد عضلات مری
  • افزایش فشار داخل شکم، مانند بارداری، چاقی و کمرنگشتی
  • مصرف داروهای خاص مانند آنتی‌بیوتیک، آنتی‌دپرسانت، داروهای برای درمان فشار خون بالا و آسم

علائم رفلاکس معده:

این علائم شامل موارد زیر می‌شود:

  • سوزش در قسمت پایین گلو
  • احساس گرفتگی در قسمت پایین گلو
  • سوزش در قسمت معده
  • تهوع و استفراغ
  • عطسه و سرفه
  • دشواری در بلعیدن

تشخیص رفلاکس معده:

تشخیص این مشکل توسط پزشک به وسیله یک سری تست و بررسی‌ها انجام می‌شود. یکی از این تست‌ها، آزمایش تست اسیدیته معده است که در آن، یک سنسور به داخل مری قرار می‌گیرد تا میزان اسیدیته معده را اندازه‌گیری کند. پزشک می‌تواند از روش‌های دیگری مانند آزمایش خون، اندوسکوپی و رادیولوژی نیز استفاده کند.

راهکارهایی برای کاهش رفلاکس معده

  • پایین آوردن وزن

شما می توانید برای کاهش علامت‌های رفلاکس معده، یک دفترچه غذایی همراه خود داشته باشید، چون این کار به شما کمک بسیار زیادی در کاهش رفلاکس معده خواهد کرد. تحقیقات نشان می‌دهد، کسانی که چاق هستند قطعا فشار بر روی شکم آن ها زیاد است و این فشار باعث می شود تا LES که به معده متصل است، بسته شود و نیز در نتیجه اسید معده به سمت لوله غذایی منتقل می‌شود.

در سال ۲۰۱۳، تاثیر کاهش وزن بر روی رفلاکس معده در افراد چاق و بزرگسالان بررسی شد که از ۳۳۲ شرکت کننده، ۳۷ درصد آن ها علامت های رفلاکس معده را داشتند. پس از تمام شدن برنامه کاهش وزن، که حدود ۶ ماه طول کشیده بود ۶۵ درصد از شرکت کنندگان که علائم رفلاکس معده داشتند به طور کامل بهبود یافته بودند و ۱۵ درصد دیگر هم به صورت جزئی علائم رفلاکس معده را ذکر کردند.

محدودیت مصرف برخی از مواد غذایی

  • محدودیت مصرف برخی از مواد غذایی

بیشتر افراد معتقدند که غذاهای خاص همچون قهوه، کافئین، الکل، شکلات، سیر، پیاز، گوجه‌فرنگی، نوشابه گازدار، غذا های تند، چرب، شور، سرخ شده، آب‌میوه ها و مرکبات می‌توانند اسید معده را ایجاد کنند. البته مواردی که گفته شد در همه افراد یکسان نمی‌باشد.

در سال ۲۰۱۴ مطالعاتی در این زمینه انجام شد، که نشان داد کسانی که به رفلاکس معده مبتلا بودند بعد از خوردن غذاهای سرخ شده، چرب و تند یا ترش علائم بیشتری از خود نشان دادند.

غذاهای ترش قطعا دارای اسید بیشتری هستند و هم چنین غذاهای تند یک نوع ماده شیمیایی به اسم کپسایسین دارند، که هر دو آن ها باعث تحریک لوله غذایی می‌شوند.

غذاهای چرب با رفلاکس معده همراه است و نیز با عضلات LES تداخل دارد و هم چنین به کاهش هضم غذا در معده کمک بسیاری می‌کند.

  • همراه داشتن یک دفترچه غذایی

کسانی که به رفلاکس معده مبتلا هستند می بایست یک دفترچه غذایی همراه خود داشته باشند. چون این کار باعث می شود تا از رفلاکس معده جلوگیری کنند. حتما به این موضوع توجه داشته باشید که در زمان خوردن غذا و به رفلاکس معده کمک بسیاری کند و امکان دارد که باعث بسته شدن LES شود و در آخر اسید معده به لوله‌ی غذایی منتقل شود.

  • خوردن غذای های کوچک تر و منظم

تحقیقات نشان می دهد که افراد باید مقدار کمی از غذا و یا خوراکی ها را مصرف کنند تا علامت های رفلاکس معده در آن ها کاهش یابد.

در سال ۲۰۱۴ مطالعاتی بر روی عادت رژیم غذایی کسانی که ‌دچار رفلاکس معده بودند انجام شد. در این جلسه همه شرکت کنندگان به طور معمول فقط ۳ وعده غذا مصرف می‌کردند، کسانی که مبتلا به رفلاکس معده بودند غذا را با تعداد وعده های بیشتر از کسانی که دچار رفلاکس معده نبودند صرف می‌کردند و میزان مصرف کالری این افراد بین شام و ناهار یکسان بود. مصرف وعده غذایی زیاد، باعث می‌شود تا معده سریع غذا را هضم کند، که ممکن است دچار کاهش اسید معده شوید.

بیشتر محققان توصیه می کنند، که باید در روز حداقل ۳ وعده غذا برای درمان و جلوگیری از اسید معده مصرف کنند. ممکن است مصرف ۴ یا ۵ وعده غذای کوچک تر بسیار مفیدتر باشد.

برنامه غذایی در رژیم

  • بالا بردن سر در زمان خواب

برخی از افراد افزایش اسید معده را در هنگام شب تجربه می کنند. این رفلاکس معده به عنوان رفلاکس شبانه نیز شناخته می شود و هم چنین می تواند باعث اختلال خواب فرد شود.

اگر فرد موقع خواب در موقعیت درست قرار نگیرد محتویات معده در معرض بالا آمدن خواهد بود.

در سال ۲۰۱۴ مطالعاتی انجام شد، که نشان داد اگر فرد ۲۰ سانتی متر سر تخت خود را بالا ببرد، باعث می‌شود تا علائم رفلاکس شبانه کاملا بهبود یابد.

شرکت کنندگانی که به مدت ۶ روز در موقعیتی که گفته شد خوابیدند، با کاهش رفلاکس شبانه رو به رو شدند و هم چنین ۶۵ درصد از کسانی که مشکلات خواب داشتند، مشکلاتشان بهبود یافته بود.

بنیاد بین المللی مشکلات گوارشی توصیه می کند کسانی که مرتب دچار رفلاکس شبانه می‌شوند، یک قاعده مثلثی را زیر سر تخت خود قرار دهند.

  • خودداری از غذا خوردن قبل خواب

زمانی که فرد غذای خود را در هنگام شب دیر مصرف کند، امکان دارد باعث افزایش رفلاکس شبانه شود.

مطالعاتی در سال ۲۰۱۳ در رابطه با الگوی خوردن غذاهای مختلف و رفلاکس معده مورد بررسی قرار گرفت. دانشمندان دریافتند که خوردن غذای بیشتر در زمان خواب با افزایش علامت های اسید معده همراه است.

پس از غذا خوردن در ۳ ساعت اول تولید اسید معده بیشتر می‌‌شود. در سال ۲۰۱۳ مطالعات دیگری بر روی کسانی که برای درمان رفلاکس اسید معده اقدام کرده بودند، مشخص شد که اگر فرد پس از اینکه غذا بخورد بعد از گذشت سه ساعت بخوابد احتمال رفلاکس اسید معده پایین خواهد آمد.

  • خودداری از مصرف الکل

در بعضی از افراد استفاده از الکل می تواند موجب تحریک رفلاکس معده شود. الکل، با عملکرد اسفنگتر تحتانی مری تداخل ایجاد می کند و موجب تحریک لوله غذا می‌شود و هم‌چنین الکل باعث می شود تا تولید اسید در معده افزایش یابد. طبق یک تحقیق علمی مشخص شد که مصرف الکل می تواند شیوه زندگی، عادت های غذایی نامنظم، کیفیت خواب و هم چنین خطر مبتلاشدن به رفلاکس معده را افزایش دهد. طبق بررسی‌هایی که در سال ۲۰۱۳ انجام شد به این نتیجه دست یافتند که اگر فرد مصرف الکل را کاهش دهد موجب بهبود علائم رفلاکس معده می‌شود. عدم استفاده از الکل می تواند بسیار مفید باشد.

خودداری از مصرف الکل

  • ترک کردن سیگار

طبق بررسی هایی که در سال ۲۰۱۶ انجام شد، مشخص شده است که کشیدن سیگار در رفلاکس اسید معده نقش بسیار زیادی دارد. ترک سیگار در کسانی که وزن سالم دارند می تواند باعث کاهش این مشکل شود. محققین توصیه می‌کنند، همه کسانی که به رفلاکس معده مبتلا هستند از مصرف سیگار خودداری کنند.

بیشتر بخوانید: مخرب ترین آثاری که سیگار بر ۵ بخش از بدن می‌گذارد

چه زمانی برای درمان رفلاکس اسید معده باید به پزشک مراجعه شود؟

 

توصیه انجمن گوارش آمریکا این می‌باشد که اگر علائم رفلاکس در این افراد به مدت چند هفته ادامه یافت هر چه سریع تر به پزشک متخصص مراجعه نمایند.

اگر شما هر یک از علامت های زیر را مشاهده کردید فورا به پزشک متخصص مراجعه کنید:

اگر شما در انجام فعالیت های روزانه خود دچار درد قفسه سینه، کاهش وزن غیرمعمولی، هنگام خوردن غذا دچار خفگی شدید، اگر در مدفوع خود رنگ قرمز یا سیاه مشاهده کردید حتما به پزشک متخصص مراجعه نمایید.

هر یک از این علامت ها می تواند نشانگر یک مسئله خطرناک باشد که نیاز دارد هر چه زودتر به پزشک متخصص مراجعه گردد.

جمع بندی

رفلاکس معده یک بیماری شایع در بین بعضی از افراد است و زمانی به وجود می آید که محتویات معده توسط لوله غذا دوباره به طرف دهان حرکت کند. اگر این مشکل طولانی مدت باشد می تواند باعث به وجود آمدن یک بیماری شدید به نام رفلاکس معده شود.

بعضی از داروهای خانگی و یا راهنمایی های سبک زندگی می‌تواند به کاهش یا جلوگیری از رفلاکس اسید کمک بسیاری کند. راهکار های جلوگیری از رفلاکس معده عبارتند از:

  • نگه داشتن دفتر غذایی
  • استفاده از وعده های غذایی کوچک و منظم
  • بالا نگه داشتن سر نسبت به بدن موقع خواب