درد پستان ها یا درد سینه معمولا با دورههای قاعدگی مرتبط است، گاهی اوقات میتواند ناشی از ی بیماری یا دارو باشد، دلایل زیادی وجود دارد که سینهها میتوانند دردناک باشند، معمولا جدی نیست و بی خطر است، اما اگر درد بهبود نیافت باید به پزشک عمومی مراجعه کنید.
درد پستان چیست؟
درد سینه میتواند ناحیه قفسه سینه و عضلات اطراف آن را تحت تاثیر قرار دهد، سینهها در ددوران بلوغ به دلیل افزایش استروژن رشد میکنند؛ در حالی که سینهها معمولا درد ندارند، درد آن میتواند به دلایل مختلفی شایع باشد، اینها میتوانند شامل موارد زیر باشند:
- نوسانات هورمونی در طول چرخه قاعدگی که باعث تغییر در بافت سینه میشود.
- ژنیکوماستی، زمانی که یک دارو یا عدم تعادل هورمونی باعث افزایش بافت غده پستان میشود و میتواند برای همه جنسیتها درد ایجاد کند.
جراحی نیز ممکن است از دلایل درد سینه باشد، این عارضه میتواند دورهای یا غیر چرخهای باشد، درد چرخهای با چرخه قاعدگی شما مرتبط است، این درد معمولا در طول دوره قاعدگی یا بعد از آن کاهش مییابد.
درد سینه میتواند از نظر شدت متفاوت باشد، از گزگز و حساسیت خفیف تا درد شدید یا سینههایی که احساس سیری بیش از حد معمول دارند.
با بالا رفتن سن، سینهها دچار چرخش میشوند، یعنی زمانی که چربی جایگزین بافت سینه میشود؛ این میتواند باعث ایجاد کیست و بافت فیبری بیشتری شود که به بافت سینه فیبروکیستیک معروف است.
سینههای فیبروکیستیک همیشه آسیب نمیبینند، سینههای فیبروکستیک معمولا در قسمتهای فوقانی و بیرونی سینهها ممکن است تودهدار و حساس شوند، این تودهها همچنین میتوانند در طول چرخه قاعدگی شما بزرگ شوند، اگر متوجه تودههایی در سینههای خود شدید، پزشک میتواند آزمایشاتی را برای تعیین علت دقیق آن انجام دهد.
بیشتر بخوانید: سیستیک فیبروزیس؛ علائم، علل و راههای مدیریت
درد سینه مرتبط با قاعدگی
درد سینه مرتبط با پریود معمولا تا ۲ هفته قبل از پریود شروع میشود و بعد از پایان دوره از بین میرود، به طور کلی علتهای درد سینه عبارتند از:
- صدمات یا رگ به رگ شدن گردن، شانه یا پشت
- مصرف داروهایی مثل قرصهای ضد بارداری و برخی داروهای ضد افسردگی
- شرایطی مانند ورم پستان یا آبسه پستان
- بارداری
- تغییرات هورمونی در دروان یائسگی
درد پستانها، میتواند هر دو سینه تحت تاثیر قرار دهد و گاهی به زیر بغل نیز گسترش مییابد، درد سینه به خودی خود بعید است که از علائم سرطان باشد.
برای تعیین اینکه آیا درد سینه شما به دنبال چرخه قاعدگی شما میآید یا خیر، باید یادداشتی از روزهای قاعدگی خود داشته باشید و یادداشت کنید که در طول ماه چه زمانی این درد را تجربه میکنید.
اگر نوسانات هورمونی مربوط به چرخه قاعدگی شما باعث درد سینه شما شده است، ممکن است ۲ تا ۳ روز قبل از قاعدگی متوجه تشدید درد شوید.
چه چیزی باعث درد پستان میشود؟
درد سینه دلایل مختلفی دارد، از نوسانات هورمونی گرفته تا آسیب در گروههای عضلانی مجاور؛ اما معمولا نشانه سرطان نیست، به طور کلی دلایلی که باعث درد سینهها میشوند عبارتند از:
- شیر دادن
- کیستهای پستان
- برخی از داروها
- عفونت غضروفی و دندهها
- درد ناشی از کاشت سینه
- جراحی پستان
- ورم پستان
- لباس زیر نامناسب
و …
بیشتر بخوانید: کیست چیست و چگونه به وجود میآید؟ + ۶ نوع آن
دلایل متعددی از جمله شیردهی میتواند در دوران شیردهی باعث درد در ناحیه سینه شوند، این موارد میتواند شامل موارد زیر باشد:
ماستیت
ماستیت التهاب مجاری شیر است که ممکن است شامل عفونت باشد، بین ۳ تا ۲۰ درصد از شیردهیها ورم پستان را تجربه میکنند، ماستیت میتواند باعث درد شدید و سوزش سینه در دوران شیردهی و همچنین تورم و پوست قرمز و گرم در لمس شود.
گرفتگی
این اتفاق زمانی رخ میدهد که سینهها بیش از حد از شیر پر شوند، آنها میتوانند بزرگ شوند، سفت شوند و در لمس گرم شوند؛ همچنین ممکن است پوست شما سفت و دردناک باشد.
شما میتوانید درد یا ناراحتی را با انجام موارد زیر کاهش دهید:
- شیر دادن به نوزاد
- پمپاژ
- شیر خود را به صورت دستی بدوشید.
برای دوشیدن دستی شیر، شست خود را در قسمت بالای پستان و انگشتان خود را در زیر آن قرار دهید، به آرامی انگشتان خود را به سمت دیواره قفسه سینه و جلو به سمت نوک سینه بچرخانید تا سینه خود را خالی کنید.
اگر کودک شما به درستی به نوک پستان شما نچسبد، احتمالا درد سینه را تجربه خواهید کرد، سایر دلایلی که ممکن است کودک شما به درستی قفل نشود، ترک خوردگی و درد نوک سینهها است.
یک مشاور شیردهی میتواند به شما در ایجاد جفت مناسب کمک کند، اگر در شیردهی مشکل دارید باید به پزشک یا متخصص شیردهی مراجعه کنید، اگر امکان مراجعه حضوری به پزشک را ندارید، میتوانید با رزرو کردن مشاوره آنلاین در سایت نیتروطب، از بهترین مشاور نیتروطب مشاوره بگیرید و از خدمات بی نظیر مشاوره آنلاین ما استفاده کنید.
بیشتر بخوانید: سرطان در زنان؛ ۹ سرطان شایع و علائم آنها که باید بدانید
۴ توصیه برای کاهش درد سینه
به طور کلی برای کمک به کاهش درد سینه میتوانید کارهای زیر را انجام دهید:
- ایبوپروفن یا پاراستامول مصرف کنید.
- ژل ضد درد روی سینه خود بمالید.
- در طول روز از یک سوتین مناسب و برای خوابیدن از یک سوتین نرم استفاده کنید.
- قرص ویتامین E یا روغن گل مغربی نیز میتواند به کاهش درد سینه کمک موثری کند.
چگونه درد پستان را کاهش دهیم؟
- کاهش مصرف کافئین، سدیم و الکل
- کاهش مصرف چربی
- خودداری از مصرف دخانیات
- استفاده از لباس زیر مناسب
- استفاده از کمپرسهای سرد و گرم
- افزایش مصرف میوه و سبزی
- مصرف ویتامینهای B1, B6 و E
- مصرف داروهایی مانند آسپرین
- تغییر قرص ضد بارداری (در صورتی که درد پستان ناشی از مصرف این داروها باشد)
در صورتی که درد سینه شدید و طولانی مدت باشد، پزشک از داروهای سرکوب کننده هورمونی مانند دانازول و تاموکسیفن برای کاهش درد استفاده میکند.
چه زمانی باید به پزشک مراجعه کنیم؟
اگر علائم و شرایط زیر را دارید، بهتر است که به پزشک عمومی مراجعه کنید:
- اگر درد سینه در شما بهبود نمییابد یا مصرف مسکنها کمکی نمیکند.
- اگر علائم بارداری دارید، ابتدا میتوانید یک تست بارداری انجام دهید.
- اگر سینه درد دارید و دمای بدن شما بالا است.
- احساس گرما و لرز دارید.
- هر قسمت از سینه شما قرمز، داغ یا متورم است.
- یک توده سخت در سینه شما وجود دارد که حرکت نمیکند.
- ترشحاتی در نوک پستان شما وجود دارد، که ممکن است با خون رگهای باشد.
- یکی از سینهها یا هردوی آنها تغییر شکل میدهند.
- پوست سینه شما فرو رفته است (مثل پوست پرتقال).
بیشتر بخوانید: سرطان سینه یا پستان؛ ۱۰ نشانه و هرآنچه باید بدانیم
این موارد میتوانند نشانههای جدیتری باشند، اگر این علائم را دارید بهتر است که به پزشک عمومی مراجعه کنید، پزشک با معاینه فیزیکی، علت این مشکل را در شما تشخیص میدهد و بهترین روش درمانی را به شما پیشنهاد میدهد.
با دنبال کردن ما در فضای مجازی ( کانال تلگرام،کانال ایتا) می توانید از آخرین تخفیفها و رویدادهای مهم باخبر باشید.