سندروم پیش از قاعدگی مجموعه ای از نشانهها میباشد که اکثر خانمها حدود یک الی دو هفته پیش از پریود خود آن را تجربه مینمایند. به طور تقریبی بیش از ۹۰ درصد خانمها نشانههایی همچون نفخ، سردرد و بد خلقی را تجربه مینمایند. این نشانهها بیشتر در میانگین سنی ۳۰ سال نمایان میگردند. در این مقاله ما قصد داریم شما را به صورت کامل با سندروم پیش از قاعدگی شما را آشنا کنیم برای آشنایی بیشتر با این موضوع در ادامه مطلب با ما همراه شوید.
سندروم پیش از قاعدگی یا پی ام اس
پی ام اس یا سندروم پیش از قاعدگی، طیف وسیعی از نشانهها همچون نوسانات خلقی، میل شدید به غذا، حساس شدن سینهها، تحریک پذیری، افسردگی و خستگی دارد. به طور تقریبی از هر چهار زن قاعده سه نفر بعضی از نشانههای سندروم پس از قاعدگی را تجربه مینمایند.
نشانهها در یک الگوی قابل پیشبینی ظاهر و تکرار میگردند. ولی کمیت تغییرات احساسی و جسمی که با سندروم پیش از قاعدگی تجربه مینمایید، احتمالا از کمی قابل توجه تا شدید فرق داشته باشد.
با این وجود نباید بگذارید این مشکلات، کنترل زندگی شما را در اختیار داشته باشند. عوض کردن روش زندگی و درمان، میتواند به کاهش نشانههای سندروم پیش از قاعدگی کمک نماید.
فاکتورهای خطر سندروم پیش از قاعدگی، شامل موارد زیر میباشند:
- خشونت خانگی
- سوء مصرف مواد
- پیشینه خانوادگی pms
- پیشینه خانوادگی افسردگی
- آسیب فیزیکی
- ضربه عاطفی
- افسردگی بعد از زایمان یا اختلال دوقطبی
علائم و نشانههای سندروم پیش از قاعدگی یا pms
بعضی از افرادی که نشانههای سندروم پیش از قاعدگی را هر ماه تجربه مینمایند، از این نشانهها شکایتی ندارند ولی عدهای هم هستند که این علایم را دردناک دانسته و از تاثیرگذاری منفی این نشانهها خسته شدهاند.
نشانههای رفتاری و روانی سندروم پیش از قاعدگی شامل موارد زیر هستند:
- تغییر در الگوهای خواب تجربه خستگی و مشکلات خواب
- کاهش میل جنسی
- و عصبانیت و تحریک پذیری غیر عادی
- تغییر در اشتها همچون بیشتر شدن میل به غذا به خصوص شیرینیجات
- اضطراب، بیقراری یا احساس سرگیجه
- تغییر سریع در اخلاق و طغیان عاطفی
- غمگین یا ضعیف بودن و تجربه گریه کردن ناگهانی و غیر قابل کنترل
- مشکل در تمرکز کردن یا به خاطر سپردن اطلاعات
نشانههای فیزیکی سندروم پیش از قاعدگی شامل موارد زیر میباشند:
- جوش
- سردرد
- اسهال
- نفخ شکم
- گرفتگی
- سینههای دردناک و متورم
- یبوست
- درد کمر و عضله
- بی دست و پا شدن غیر عادی
- حساسیت غیر عادی به صدا یا نور
علت اختلال سندروم پیش از قاعدگی
علت دقیق سندروم پیش از قاعدگی هنوز مشخص نشده است. ولی بعضی از فاکتورها را در آن دخیل میپندارند. به طور مثال تغییراتی که در هورمونها رخ میدهد، در اکثر افراد اختلال ناخوشی پیش از قاعدگی را ایجاد میکنند. این افراد بعد از آن که به دوران حاملگی یائسگی رسیدند، به خاطر تغییر در هورمونهای خود نشانههایی که دارند، ناپدید میشوند.
همینطور این امکان وجود دارد که تغییراتی که در مواد شیمیایی مغز، که به آنها انتقال دهنده عصبی گفته میشود، به وجود میآید، در ایجاد حالات روحی همچون خستگی، افسردگی، تغییر اشتها و مشکل در خواب دخالت داشته باشند. این امکان وجود دارد که این نشانهها به خاطر وجود نداشتن میزان کافی از سروتونین در مغز به وجود آید. همینطور بعضی از افراد ممکن است افسردگی خفیف داشته باشند و این موضوع بدون شناسایی باقی مانده باشد، به همین علت این گونه افراد در زمان پیش از قاعدگی خود، افسردگی بیشتری را تجربه مینمایند.
درمان سندروم پیش از قاعدگی
اگر نشانههای پریود شما خفیف تا متوسط باشد، در اکثر مواقع فقط لازم است که شما در سبک زندگی خود تغییرات خفیفی ایجاد نمایید. بنابراین نیاز نیست که سبک زندگی خود را به طور کامل عوض کنید، با جایگزین عادات درست نیز تغییرات و کم شدن نشانههای پیش از قاعدگی را در خود خواهید دید. به طور مثال رژیم غذایی که از مواد غذایی سالم و مفید تشکیل شده باشد را برگزینید تا اگر این نشانهها بروز داد، شدت بیشتری پیدا نکنند.
ولی در عده ای از خانمها این نشانهها به مرحله غیر قابل کنترل میرسند و موجب به وجود آمدن تداخل در زندگی فرد میشوند. بنابراین در صورت بروز این رخداد، حتماً باید فرد به یک پزشک به منظور درمان سندروم پیش از قاعدگی مراجعه نماید. درمان سندروم پیش از قاعدگی به میزان نشانههای شما بستگی دارد، به همین خاطر به یاد داشته باشید که درمان موثر در شما برای فرد دیگر، مناسب نمیباشد. اگر نشانههای سندروم پیش از قاعدگی برای شما غیر قابل تحمل باشد، پزشک متخصص، درمانهای دارویی را تجویز خواهد نمود.
-
درمانهای دارویی سندروم پیش از قاعدگی
اکثر خانمها با رخداد تغییر در شیوه زندگی میتوانند نشانههای سندروم پیش از قاعدگی را کم کنند. اما اگر نشانههای قاعدگی بیشتر شود، پزشک ممکن است یک یا چند داروی متداول زیر را به منظور تسکین درد، تجویز نماید. خوب است بدانید اثربخشی داروها در تسکین نشانهها سندروم پیش از قاعدگی در خانمها فرق میکند.
داروهای ضد افسردگی
مهار کنندههای بازجذب سراتونین مانند سرترالین، پاروکستین و فلوکستین از داروهای ضد افسردگی میباشند که در کاهش نشانههای خلقی تاثیر بیشتری دارند. در حالت کلی SSRIها از پر تاثیر ترین داروها در کم کردن نشانههای سندروم پیش از قاعدگی شدید به حساب میآیند. داروهای SSRI روزانه مصرف میگردند. در مواردی نیز پزشک استفاده از این داروها را فقط به پیش از شروع قاعدگی محدود مینماید.
داروهای ضد التهابی غیر استروئیدی
داروهای ضد التهابی غیر استروئیدی مانند ایبوپروفن و ناپروکسن سدیم مجموعه دیگری از داروهای تاثیرگذار در تسکین و کم کردن نشانههای سندروم پیش از قاعدگی به حساب میآیند. این داروها قبل و بعد از آغاز پریود مورد استفاده قرار میگیرند و درد زیر شکم، ناراحتی سینه و کمردرد را درمان مینمایند. البته در کم کردن سایر نشانهها همچون سردرد نیز موثر میباشند.
دیورتیکها
این مجموعه داروها موقعی مصرف میگردند که کاهش مصرف نمک و فعالیتهای بدنی در کم کردن تورم، نفخ بدن و افزایش وزن تاثیری نداشته باشند. قرصهای دیورتیک ادرارآور میباشند و به بدن کمک مینمایند تا مایعات اضافه تجمع یافته از راه کلیه دفع شوند. از داروهای دیورتیک مهم میتوان به اسپیرونولاکتون اشاره کرد که در کم کردن احتباس آب در بدن تاثیر بیشتری دارد.
داروهای ضد بارداری هورمونی
با تجویز این نوع داروها تخمک گذاری با مشکل روبرو میشود ولی این دارو در موارد درمانی دیگری مانند تسکین نشانههای سندروم پیش از قاعدگی نیز تاثیرگذار است.
-
تاثیر سبک زندگی و درمانهای خانگی در تسکین سندروم پیش از قاعدگی
درمانهای خانگی و سبک زندگی در بعضی از موارد در تسکین نشانههای پیش از قاعدگی میتوانند تاثیرگذار باشند. با تغییر دادن طریقه تغذیه، فعالیتهای بدنی و فعالیتهای کاری و پیشگیری از قرار گرفتن در موقعیتهای تنش زا، میتوان این نشانهها را کنترل کرد. نکاتی که در ادامه مطالب عنوان میکنیم، در تسکین و کاهش نشانههای سندروم پیش از قاعدگی میتوانند تاثیرگذار باشند.
اصلاح رژیم غذایی
به منظور کاهش نفخ شکمی برآمده از سندروم پیش از قاعدگی و احساس سیری داشتن، وعدههای غذایی کوچک تری میل نمایید ولی تعداد وعدههای غذایی را بیشتر کنید. غذاهایی را که حاوی مقادیر بیشتری کلسیم هستند، مصرف کنید. اگر در سبد غذایی شما مواد غذایی حاوی کلسیم به اندازه کافی موجود نباشد، روزانه مکمل کلسیم به کار ببرید.
به منظور اینکه احتباس مایعات و نفخ بدن را کم کنید، غذاهای پرنمک را به هیچ عنوان نباید مصرف کنید یا مصرف آنها را باید کمتر کنید. غذاهایی همچون غلات کامل، میوهها و سبزیجات که کربوهیدراتهای پیچیده دارند را مصرف نمایید. در دوره قاعدگی و دو هفته قبل از آن به هیچ عنوان نباید الکل و کافئین مصرف نمایید.
به طور منظم ورزش کنید.
سعی نمایید در اکثر روزهای هفته حداقل ۳۰ دقیقه پیادهروی سریع داشته باشید، تمرینات هوازی، شنا کردن و دوچرخه سواری در کم کردن نشانههای سندروم پیش از قاعدگی تاثیر بیشتری دارند. اگر به طور منظم و روزانه ورزش کنید، این کار موجب افزایش سلامت کلی بدن شما میشود و نیز نشانههایی مانند خستگی، افسردگی و بد اخلاقی را از شما دور مینماید.
بیشتر بخوانید: ورزش در خانه؛ ۱۹ وسیله قابل استفاده در منزل
استرس خود را بکاهید.
به منظور کم کردن سردرد حاصل از سندروم پیش از قاعدگی و کم نمودن میزان استرس، تمرینات آرام سازی عضلانی و تمرینات تنفس عمیق را انجام دهید. این تمرینها وضعیت خواب شما را بهبود میبخشند. به منظور کم کردن میزان استرس بدن باید به قدر کافی استراحت کرده و بخوابید. اگر وقت کافی دارید، برای آرامش بدن میتوانید از ماساژ درمانی و تمرینات یوگا استفاده کنید.
بیشتر بخوانید: استرس و اضطراب شدید؛ علت، علائم و ۸ راه درمان آن
نشانهها را ثبت نمایید.
خوب است این کار را به مدت چند ماه تکرار کنید. به منظور این که محرکها و زمان نمایان شدن نشانهها را شناسایی کنید، به طور مرتب نشانهها را همراه با زمان و تاریخ رخداد آن ثبت نمایید. اگر این کار را انجام دهید، میتوانید قبل از نمایان شدن نشانهها، شیوههای پیشگیری را به کار بگیرید.
نشانههای سندروم پیش از قاعدگی به طور تقریبی ۵ الی ۱۱ روز پیش از قاعدگی نمایان میگردد و اغلب موقعی که قاعدگی شروع میشود این نشانهها به طور کل رفع میگردند.
جمعبندی
سندروم پیش از قاعدگی وضعیتی میباشد که بر سلامت جسمی، هیجانات و رفتار خانمها در طی روزهای قاعدگی و اغلب پیش از شروع قاعدگی تاثیر میگذارد. سندروم پیش از قاعدگی وضعیتی متداول و رایج میباشد که بیش از ۹۰ درصد خانمها نشانههای آن را تجربه مینمایند.
سندروم پیش از قاعدگی موجب صدمه دیدن بعضی از جوانب و امور زندگی شده و باید از طریق پزشک شناسایی گردد. نشانههای سندروم پیش از قاعدگی به طور تقریبی ۵ الی ۱۱ روز پیش از قاعدگی نمایان میگردد و اغلب موقعی که قاعدگی شروع میشود این نشانهها به طور کل رفع میگردند. علت بروز این سندروم هنوز مشخص نشده است، با وجود این اکثر محققان بر این باورند که سندروم پیش از قاعدگی، هورمونهای جنسی و میزان سرتونین را تغییر داده و در شروع چرخه قاعدگی ارتباط دارد.
اگر نشانههای سندروم پیش از قاعدگی هر ماه بر کیفیت زندگی و روال زندگی شما تاثیر میگذارند و درمانهای خانگی و داروهای بدون نسخه در برطرف کردن آنها تاثیرگذار نمیباشند، خوب است به یک پزشک متخصص زنان و زایمان مراجعه نمایید. این امکان وجود دارد که نشانههای شدید سندروم پیش از قاعدگی به رویکرد درمانی عمیقتری نیاز داشته باشند.