پالس اکسیمتر یکی از ابزار و تجهیزات بالینی میباشد که برای اندازه گیری سطح اکسیژن شریانی خون استفاده میشود که در انواع مختلف ثابت و پرتابل است. نوع ثابت آن در بیمارستان کاربرد داشته و نوع پرتابل آن علاوه بر بیمارستان در سایر مراکز درمانی و منازل نیز کاربرد دارد.
مشکلات تنفسی و انواع بیماریهای مرتبط به دستگاه تنفسی انسان یکی از جدیترین مشکلات در سالهای اخیر بوده به طوری که یکی از بیشترین آمار مرگومیر مربوط به این موضوع میباشد، اما با این حال شاید این موضوع برای بیشتر افراد از اهمیت بالایی برخوردار نباشد.
نفس کشیدن و دستگاه تنفسی انسان یکی از مهمترین عاملهای سلامتی بوده به طوری که ما برای ادامه حیاط نیاز به نفس کشیدن داریم ولی با وجود مشکلات و بیماریهای مختلف، در برخی موارد فرایند نفس کشیدن به مشکل افتاده و این موضوع باعث میشود نتوانید به راحتی و همانند گذشته به زندگی خود ادامه بدهید، باید بگوییم در این باره علم پزشکی در حال پیشرفت بوده و دستگاهها و تجهیزات پزشکی مهمی را برای از بین بردن مشکلات این چنینی فراهم کرده که یکی از این تجهیزات پزشکی دستگاه پالس اکسیمتر است، ولی خب دستگاه پالس اکسیمتر چیست و در چه شرایطی به کار میآید؟
با نیتروطب همراه باشید تا به پاسخ سوالات خود برسید.
دستگاه پالساکسیمتر (Pules Oximeter) چیست؟
دستگاه پالس اکسیمتر که به آن دستگاه تست اکسیژن خون یا دستگاه اندازهگیری اکسیژن خون نیز گفته میشود، همان طور که اشاره داشتیم یکی دیگر از تجهیزات پزشکی بوده و مرتبط با بخش دستگاههای تنفسی میباشد اما این دستگاه همانند دیگر تجهیزات پزشکی در این زمینه همانند: دستگاه ونتیلاتور، دستگاه ساکشن و دستگاه بای پپ و سی پپ نبوده و وظیفه دارد تا از روی سطح بدن با انجام یک آزمایش غیر تهاجمی میزان اکسیژن خون را اندازیگیری کند.
این دستگاه بسیارکوچک و قابل حمل بوده و جز دسته تجهیزات پرتابل قرار میگیرد ولی نسخههای ثابت آن نیز وجود دارد که به آنها دستگاه پالس اکسیمتر مرکزی نیز گفته میشود، انرژی مورد نیاز دستگاه پالس اکسیمتر پرتابل توسط باتری تامین میشود، در کنار اندازهگیری دقیق میزان اکسیژن خون به خوبی میتواند قدرت و ضربان نبض را بسنجد.
میزان اکسیژن موجود در بدن انسان باید یک عدد بین ۹۵ تا ۹۷ درصد باشد و به گونهای که ۹۷ درصد اکسیژن خونی موجود در بدن به تمام بافتهای بدن خواهد رسید این فرایند به واسطه ترکیب شیمیایی اکسیژن و هموگلوبین اتفاق میافتد. دستگاه پالس اکسیمتر با وجود سنسور نوری موجود درون خود که نور LED میباشد با توجه به ورند ایجاد نور مادون قرمز اکسیژن خون و هموگلوبین را جذب کرده و سپس میزان اکسیژن موجود در خون را اندازهگیری میکند در نهایت به صورت آنالوگ بر روی نمایشگر دیجیتالی موجود در دستگاه نمایش میدهد.
از دستگاه پالس اکسی متر (Pules Oximeter) در چه شرایط استفاده میشود؟
دستگاه پالس اکسیمتر را در شرایط مختلفی استفاده میکنند که میتوانیم به برخی از موارد آن اشاره داشته باشیم، برخی از شرایط:
- انجام و بررسی نحوه عملکرد ریه و اطلاع از درستی این موضوع پس از انجام فعالیتهای سنگین و زیاد به طور مثل انجام ورزشهای مختلف یا انجام فعالیتهای کاری سخت.
- در برخی شرایط از دستگاه پالس اکسیمتر برای بررسی مشکلات تنفسی که در زمان استراحت یا خواب اتفاق میافتد نیز استفاده میشود.
- در مواقعی که فرد دچار بیماری یا مشکلات تنفسی میباشد و داروهای را مصرف میکند برای بررسی عملکرد داروها و نتیجه آن از دستگاه پالس اکسیمتر استفاده میشود.
- در زمان که فرد نیاز به عمل جراحی دارد در زمان عمل و سپس بعد از انجام عمل از دستگاه پالس اکسیمتر استفاده میشود این موضوع به دلیل مصرف انواع مسکن و داروهای بیهوشی میباشد.
- بررسی عملکرد بهتری در دستگاههای تنفسی همانند دستگاه ونتیلاتور
- در برخی از موارد در زمان ایجاد انواع اختلات تنفسی و نظیر آن دستگاه پالس اکسیمتر نیز مورد استفاده قرار میگیرد.
در چه شرایطی امکان دارد اندازه گیری توسط دستگاه پالس اکسیمتر به درستی انجام نشود؟
دستگاه پالس اکسیمتر نیز امکان دارد در برخی از شرایط محاسبات را اشتباه انجام بدهد اما این موضوع به چه دلایلی قابل اتفاق افتادن است؟ گاهی با توجه به شرایط این موضوع پیش میآید، با نیتروطب همراه باشید تا از این شرایط آگاه شوید. برخی از شرایطی که باعث ایجاد اشکالاتی در اندازهگیری دستگاه پالس اکسیمتر میباشند:
- در صورتی که فرد دچار مسمویت توسط منوکسید کربن شده باشد.
- انگشتتان دارای لاک یا ناخنهای کاشته شده باشد.
- در صورتی که فرد دچار فشار خون بسیار بالا یا پایین میباشد این موضوع باعث اختلال در اندازهگیری مقدار اکسیژن موجود در خون میشود.
- داشتن بافت دمای بالا یا پایین به طوری که غیر عادی محسوب بشود.
- در معرض انواع مختلف نور شدید قرار گرفته باشید.
نکته: درون دستگاه میزان اکسیژن خون و سطح آن با SPO2 نمایش داد میشود و PR نشاندهنده میزان ضربان قلب یا همان نبض میباشد.
در صورتی که میخواهید از دستگاه پالس اکسیمتر برای اندازه گیری میزان اکسیژن موجود در خون خود را اندازه گیری کنید میتوانید از انگشت دست برای این موضوع استفاده کنید اما باید بدانید اعضای دیگر بدن برای انجام این تست نیز قابل استفاده بودند همانند:
- بینی فرد
- لاله گوش
- انگشت شست پا
در زمانی که سطح اکسیژن موجود در خون شما ازحالت نرمال و عادی خارج بشود شرایط و بیماریهای مختلفی نیز به سراغ شما خواهندآمد برای اطمینان از این موضوع میتوانید با دستگاه پالس اکسیمتر به راحتی میزان سطح اکسیژن خون را به راحتی و آسانی در هر شرایطی با توجه به نکاتی که توضیح دادیم با خیال آسوده استفاده کنید، در صورت نیاز تیم نیتروطب آماده خدمت رسانی در زمینهی اجاره و خرید انواع تجهیزات پزشکی مهم اعم از دستگاه پالس اکسیمتر، ونتیلاتور، فشار سنج، دستگاه اکسیژن ساز و… را داشته باشید،
همکاران و مشاورین ما در ۲۴ ساعت شبانه روز آماده خدمت رسانی به شما عزیزان میباشند در صورت پیش آمدن سوال یا مشکل میتوانید از بخش مشاوره آنلاین نیتروطب نیز استفاده کنید، همان طور که اشاره داشتیم آگاه نبودن از میزان سطح اکسیژن خون باعث ایجاد علائم، بیماری و مشکلات جدیتر میشود، برخی از این علائم شامل موارد زیر میباشند:
- انواع سردرد
- احساس گیجی شدید
- احساس درد در قسمت قفسه سینه
- تنگی نفس
- تپش قلب
بیشتر بخوانید: علائم تپش قلب عصبی و ۴ روش برای درمان آن
همانطور که اشاره داشتیم دستگاه پالس اکسیمتر برای بررسی عملکرد برخی از اعضای بدن مورد استفاده قرار میگیرد در کنار آن نیز برای بیماریهای مختلف نیز استفاده شده که این موضوع به دلیل بررسی شرایط سلامتی بیماران انجام میشود، چرا که برخی بیماریها ارتباط مستقیمی با کاهش سطح اکسیژن موجود در خون را دارند، برخی از این بیماریها شامل موراد زیر میباشد:
- آسم
- سرطان ریه
- آنمی(کم خونی)
- نارساییهای قلبی
- بیماریهای مختلفی ریوی همانند بیماری انسدادی ریه
- حمله قلبی
- نقصهای قلبی مادر زادی
آیا استفاده از دستگاه پالس اکسیمتر (Pules Oximeter) خطراتی را با خود به همراه دارد؟
در واقع استفاده از دستگاه پالس اکسیمتر به صورت غیر تهاجی میزان سطح اکسیژن خون را اندازهگیری میکند و به همین دلیل از خطرات جدی نیز برخوردار نمیباشد و جای نگرانی در استفاده از دستگاه نیست، در برخی موارد شاید برای تعداد اندکی از افراد مشکلات جزئی و پیشپا افتاده اتفاق بیوفتد که مجددا جایی برای نگرانی نیست.
در برخی از افراد مشاهده شده به دلیل برخی از تحریکها ایجاد حساسیتها و قرمزی در پوست جزوی از این موضوع میباشند البته در شرایطی که گیره موجود در دستگاه پالس اکسیمتر محکم بسته بشود امکان دارد در استفاده برای مدت زمان طولانی و دراز مدت اکسیژن موجود در ناحیه که استفاده میشود میتواند در طرف رگها باعث از بین برون انها بشود.
در صورتی که احساس بی حسی یا سوزش در این ناحیه احساس شد بهتر است به پزشک مراجعه کنید یا از مشاوره آنلاین استفاده کنید که میتوانید به این منظور از مشاوره آنلاین ما نیز استفاده کنید،
اجاره تجهیزات پزشکی در قزوین
در صورت نیازتان میتوانید دستگاهها و تجهیزات مورد نیازتان را از نیتروطب اجاره یا خرید کنید، کارشناسان و همکاران ما آماده مشاوره و خدمت رسانی در خصوص اجاره تجهیزات پزشکی در قزوین به شما عزیزان در ۲۴ ساعت شبانه روز در تمام ایام هفته میباشند. با آرزوی سلامتی و تندرستی برای شما عزیزان، نیتروطب.
با آرزوی سلامتی برای شما عزیزان، نیتروطب همراه شما در هر قدم از سلامتی