خروسک یا همان کروپ، یک عفونت تنفسی ویروسی است که کودکان را تحت تاثیر قرار میدهد، بیشتر در کودکان زیر ۵ سال شایع است اما در کودکان بزرگتر نیز ممکن است رخ دهد. کروپ در بزرگسالان نادر است، اما زمانی که در این گروه سنی رخ میدهد ممکن است جدیتر باشد. کروپ با علائمی شبیه سرماخوردگی معمولی شروع میشود، از جمله تب خفیف، تورم و التهاب در تارهای صوتی، مشکل در تنفس و گرفتگی صدا. این عارضه کوتاه مدت است و معمولا در عرض ۳ تا ۱۰ روز برطرف میشود.
خروسک یا کروپ چیست؟
خروسک معمولا توسط ویروس پارا آنفولانزا ایجاد میشود. مانند تمام ویروسهای پارا آنفولانزا، هیچ واکسنی وجود ندارد که از آن جلوگیری کند، این بیماری همچنین ممکن است به دلیل رفلاکس اسید یا آلرژی ایجاد شود. کروپ از طریق هوا منتقل میشود و از طریق قطرات میکروسکوپی که هنگام سرفه یا عطسه فرد آزاد میشوند، منتقل میشود. همچنین میتواند با دست زدن به سطوح آلوده منتشر شود. این بیماری مسری است و در هر زمانی از سال ممکن است به آن مبتلا شوید، با این حال، بیشتر در ماههای زمستان و بهار شایع است.
چه چیزی باعث کروپ میشود؟
چندین ویروس وجود دارد که میتواند باعث بروز کروپ شود. بسیاری از موارد از ویروسهای پارا آنفولانزا (سرماخوردگی معمولی) ناشی میشود. سایر ویروسهایی که ممکن است باعث کروپ شوند عبارتند از: آدنو ویروس (گروه دیگری از ویروسهای سرماخوردگی، ویروس سنسیشیال تنفسی (RSV)، شایعترین میکروب موثر بر کودکان خردسال و سرخک. کروپ همچنین ممکن است در اثر آلرژی، قرار گرفتن در معرض محرکهای استنشاقی یا عفونتهای باکتریایی ایجاد شود، اما این موارد نادر هستند.
بیشتر بخوانید: سرخک در کودکان یک بیماری پوستی با ۲ جمعیت خطر
علائم خروسک (کروپ) چیست؟
این بیماری اغلب با علائمی مانند سرماخوردگی معمولی شروع میشود، علامت اصلی آن سرفه شدید است. سایر علائم آن ممکن است شامل موارد زیر باشد:
- تنفس سریع
- گرفتگی صدا هنگام صحبت کردن
- صدای خس خس بلند هنگام نفس کشیدن
- تب خفیف
- گرفتگی بینی
- مشکل در بلع غذا
- تلاش کردن برای تنفس
- تنش داشتن و اضطراب
تشخیص خروسک
خروسک توسط پزشک تشخیص داده میشود. پزشک با مشاهده علائم فیزیکی کودک، مانند معاینه گلو، گوش کردن صدای سینه و مشاهده تنفس او، تشخیص میدهد که کودک شما به این عارضه مبتلا است یا خیر. همپنین اشعه ایکس و آزمایشهایی از این قبیل برای تشخیص سایر بیماریهای ممکن کاربرد دارد.
پیشگیری از ابتلا به کروپ
برای جلوگیری از ابتلا به این بیماری، بهتر است همان اقداماتی که برای پیشگیری از سرماخوردگی و آنفولانزا انجام میدهید را رعایت کنید از جمله:
- شستن مکرر دستها با آب و صابون به مدت حداقل ۲۰ ثانیه
- دور ماندن از افراد مبتلا به این بیماری
- استفاده از دستمال هنگام سرفه و عطسه
بیشتر بخوانید: اختلال بلع در کودکان؛ عارضه ای که مانع رشد فرزندتون میشه
علل خروسک در کودکان
این عارضه معمولا ناشی از عفونت ویروسی است که اغلب ویروس پارا آنفولانزا است. کودک شما ممکن است مبتلا به ویروس تنفسی با قطرات تنفسی عفونی یا آلودگی موجود در هوا باشد. ذرات ویروس در این قطرات نیز ممکن است بر روی اسباب بازیها و سطوع دیگر زنده بمانند، اگر کودک شما یک سطح آلوده را لمس میکند و سپس چشمها، دهان و بینی خود را لمس کند، ممکن است مبتلا شود و این بیماری ادامه پیدا کند.
بیشتر بخوانید: واکسن آنفولانزا | بهترین زمان تزریق + چه کسانی نباید بزنند؟
عوامل خطر
کودکان بین ۶ ماه تا ۳ سال بیشترین خطر ابتلا به این عارضه را دارند، از آنجایی که کودکان راههای هوایی کوچکی دارند، احتمالا علائم بیشتری از بیماری را دارند. میزان اوج این بیماری در حدود ۲۴ ماهگی است. این اختلال به ندرت در کودکان بزرگتر از ۶ سال رخ میدهد.
درمان خروسک در کودکان
علائم این بیماری خفیف هستند و میتوان در خانه آن را با انجام روشهایی درمان کرد. به طور کلی درمانهای خانگی این بیماری شامل موارد زیر هستند:
- بخار درمانی
بخار درمانی باید با تنفس هوای سرد انجام شود. آب داغ به کاهش علائم گرفتگی بینی کمک میکند که در نهایت به بهبود سرفه نیز کمک خواهد کرد. در طول روز بگذارید که کودکتان چند بار در روز بخار تنفس کند.
- تنفس هوای آزاد
افراد مبتلا به این بیماری باید آزاد باشند و هوای سرد و آزاد بیرون را تنفس کنند. بهتر است که کودکتان هنگام ابتلا به این بیماری بیشتر هوای بیرون را تنفس کند، برای مثال میتوانید هنگامی که سوار ماشین هستید، پنجرهها را باز بگذارید و اجازه دهید که فرزندتان هوای آزاد بیرون را تنفس کند.
- روغنهای گیاهی
برای درمان عفونتهای تنفسی از جمله خروسک، استفاده از روغنهای گیاهی در دستگاه بخور بسیار موثر است. از روغن آویشنف میخک و دارچین استفاده کنید.
- زنجبیل
این ماده شگفت انگیر به درمان سرماخوردگی و سرفه معروف است و به رفع گرفتگی بینی که از علائم این بیماری است کمک میکند. میتوانید برای رفع علائم ناشی از این عارضه، یک فنجان چای زنجبیل بنوشید و در طول این بیماری هر روز آن را تکرار کنید.
- آب نارگیل
با مصرف آب نارگیل تا حد زیادی از خطر عفونت خلاص میشوید و مقدار مخاط گلو نیز کاهش مییابد.
- کمپرس گرم
از روغن نعناع و اکالیپتوس برای کمک به باز کردن مجاری هوا استفاده کنید، آن را با یک روغن حامل مخلوط کنید و آرام روی سینه بمالید.
- عسل
دو قاشق چای خوری عسل را در یک لیوان آب گرم بریزید. یک قاشق چای خوری آب لیمو را به این مخلوط اضافه کنید و هر روز دو مرتبه آن را بنوشید. چای بابونه، چای سبز و انواع چایهای گیاهی بهترین درمان برای این بیماری هستند.
بیشتر بخوانید: خواص عسل و ۱۲ فایده شگفتانگیز آن | بررسی جامع
- ویتامین C
مصرف میوه، استفاده از نوشیدنیها و اسموتیهای میوههایی مانند پرتقال سرشار از ویتامین C هستند که برای بهبودی علائم ناشی از این عارضه بسیار مفید میباشند.
بیشتر بخوانید: درباره ویتامین ث یا ویتامین C بیشتر بدانیم! ۹ نشانه کمبود آن
سخن پایانی
سن شایع این عارضه بین ۳ ماهگی تا ۵ سالگی است و به ندرت پیش میآید که بعد از ۶ سالگی کودک دچار این بیماری شود. بیشترین میزان و اوج این عارضه در سن ۲۴ ماهگی یا همان ۲ سالگی اتفاق میافتد. توجه داشته باشید درمانهایی که ما در این مقاله آوردهایم کلی هستند، و شما باید با توجه به سن فرزندتان از مناسبترین روش درمان استفاده کنید. همچنین میتوانید برای اطمینان بیشتر از مشاورین برتر نیتروطب به صورت آنلاین مشاوره بگیرید و طبق توصیه پزشک عمل کنید.