اگر نمیدانید که چگونه میوه و سبزیجات را درست بشویید و نگهداری کنید یا از روشهای گوناگون برای شستن میوه و سبزیجاتی که میخرید، استفاده میکنید و هنگام شستوشوی آنها به این فکر میکنید که آیا بهخوبی تمیز شدهاند یا خیر؛ در این مقاله از نیتروطب، به پرسشهای شما دربارهی شستن و نگهداری میوه و سبزیجات پاسخ دادهایم و اصولیترین روش برای نگهداشتن، شستوشوی آنها در پیش از مصرف و همچنین روشهایی که پیشنهاد نمیشود را گفتهایم.
با شستن درست میوه و سبزیجات به سلامت خود کمک کنید!
همهی ما میدانیم که میوه و سبزیجات تازه، راهی سالم برای واردکردن ویتامین، مادههای معدنی، فیبر و آنتیاکسیدان در رژیم غذایی هستند و پیش از خوردن، باید آنها را بهخوبی با آب سالم بشوییم تا خاک، انگل و باکتریها ازبین بروند.
بهتر است فرض کنیم اینها با آبهای آلوده آبیاری شدند و از کودهای انسانی و حیوانی استفاده شدهاست یا هنگام جابهجایی در برابر باکتریهای زیانآور یا آلایندههای دیگر قرار گرفتهاند و هر دستی که آنها را لمس کرده، تمیز نبوده و میتوان تصور کرد که بسیاری از میوههایی که میخرید با سرفه، عطسه و همچنین تنفس بیماران، آلوده شدهاند؛ همچنین، شاید حیوانهای اهلی و وحشی در مزرعههای کشت سبزیجات و غلهها رفتوآمدکردهاند؛ همهی اینها در مورد محصولهای ارگانیک و بدون آفتکش هم وجود دارد.
مصرفکردن غیربهداشتی میوه و سبزیجات بهصورت خام، باعث مبتلاشدن به انگلهای روده و بیماریهای عفونی رودهای مانند: اسهال، وبا و تیفویید میشود، به همین دلیل برای جلوگیری از دچارشدن به این بیماریها باید آنها را با روش درست بشویید. اگر اکنون حس میکنید به چکاپ کامل نیاز دارید یا میخواهید از وجود انگل در بدن خود اطمینان پیدا کنید ولی وقت کافی برای این کار ندارید، با خدمت آزمایش در منزل نیتروطب به سلامت بدن خود کمک کنید یا به صورت آنلاین نسخهی آزمایش را توسط پزشک دریافت کنید.
بیشتر بخوانید: انواع اسهال کدامند؟ علائم و راه درمان اسهال چیست؟
کامل ترین روش شستن میوه و سبزیجات
استفاده از صابون، سرکه، نمک، فلفل و آبلیمو در تمیزکردن میوه و سبزیجات کارآمد نیست؛ زیرا استفاده از این روشها خطر بیشتری برای سلامتی بههمراه دارد و اگر این مادهها روی سبزی بماند، خوردن آن به سلامتی آسیب میرساند.
برای شستن میوه و سبزیجات، اول دستهای خود را بهخوبی با آب و صابون بشویید و اطمینان داشتهباشید که ظرف، سینک و سطحی که آنها را روی آن میگذارید تمیز باشد، سپس آنها را بهخوبی پاک کرده و پس از بریدن قسمتهای کبود یا پوسیده، آبکشی کنید تا گلولای آنها ازبین برود.
پس از آن برای انگلزدایی در یک ظرف ۵ لیتری که از آب پر شده، ریخته و برای هر لیتر ۳ تا ۵ قطره مایع ظرفشویی معمولی به آن اضافه کرده و هم بزنید تا همهی سبزی در کفآب قرار گیرد؛ بگذارید ۵ دقیقه بماند سپس آن را از روی کفآب جمعآوری کرده و ظرف و سبزی را دوباره با آب سالم شستوشو دهید تا تخم انگل و باقیماندهی مایع ظرفشویی از آن جدا شود؛ توجه کنید بهخوبی آبکشی انجام شود تا مایع ظرفشویی باقی نماند؛ ماندن مایع ظرفشویی روی سبزیجات برای سلامتی خطرآفرین است.
برای ازبینبردن میکروبها، یک گرم (نصف قاشق چایخوری) پودر پرکلرین ۷۰ درصد را در ظرف ۵ لیتری پر از آب ریخته و بهطور کامل حل کنید، سپس سبزیجات را برای ۵ دقیقه در آن قرار دهید تا میکروبها کشته شوند و دوباره با آب سالم بشویید.
اگر پرکلرین دردسترس نبود، میتوانید از یک قاشق مرباخوری آب ژاول ۱۱ درصد یا ۲ قاشق مرباخوری آب ژاول ۵ درصد استفاده کنید؛ همچنین گندزداهای دیگری که در بازار دارای مجوز از وزارت بهداشت هستند را میتوانید مصرف کنید و باید براساس دستوری که روی بستهبندی نوشته شدهاست انجام دهید؛ توجه داشتهباشید که پس از استفاده از این گندزداها، سبزیجات بهطور کامل با آب شسته شوند؛ زیرا اگر پرکلرین روی سبزی بماند و مصرف شود، میتواند کشنده باشد.
بیشتر بخوانید: آب آلوده؛ خطرات جدی مصرف آن، نکاتی که باید بدانیم
- یک اشتباه رایج میان مردم این است که نیازی نمیبینند میوههایی که پوستشان گرفته میشود بشویند، مانند: پرتقال، نارنگی، هویج یا انار؛ ولی پیش از پوستکندن، آنها را بشویید تا از ورود باکتریهای سطحی به داخل میوه جلوگیری کنید.
- میوههایی با پوست سفتتر مانند: سیب، لیمو، خربزه، گلابی و همچنین سبزیجات ریشهدار مانند: سیبزمینی، هویج و شلغم را میتوانید با برسی نرم و تمیز، آلودگی روزنههای آنها را ازبین ببرید (از برس برای تمیزکردن چیزهای دیگر استفاده نکنید).
- در اسفناج، کاهو، ترهفرنگی، کلم بروکسل و سبزیجات اینچنینی باید بیرونیترین لایه را برداشته و سپس آبکشی و شستوشو را انجام دهید.
- در مورد میوههای ظریف مانند: توتها، قارچ و میوههای که با شستن نامناسب، شکل آنها آسیب میبیند، میتوان با جریان آرام آب و با استفاده از انگشتان دست، بهآرامی تمیز کرد و هنگامی که آن را بهطور کامل آبکشی کردید، با استفاده از یک حولهی پارچهای تمیز خشک کنید.
چگونه از میوه و سبزیجات نگهداری کنیم تا مدت طولانی تری بمانند؟
میوهها و سبزیجات بخش مهمی از یک رژیم غذایی متعادل هستند و خوردن یک رژیم غذایی سرشار از آنها میتواند باعث کاهش خطر ابتلا به بسیاری از بیماریها مانند: فشار خون بالا، بیماری قلبی، سکتهی مغزی و سرطانها شود و همچنین، انتخاب آنها و آجیل بهجای غذاهای پرکالری میتواند به شما در مدیریت وزن کمک کند؛ اگر دنبال یک رژیم غذایی مناسب و بهصرفه برای درمان و جلوگیری از یک بیماری یا چاقشدن و کاهش وزن هستید، میتوانید از مشاورهی تغذیه و پزشکی نیتروطب بهرهمند شوید.
در صورتی که سبزیجات و میوه بهدرستی شسته یا نگهداری نشوند، به منبعی از فاکتورهای بیماریزای غذایی تبدیل میشوند و شما و خانوادتان را بیمار میکنند، برای نمونه میتوانند به لیستریا (Listeria)، سالمونلا (Salmonella)، اشرشیاکلی (Escherichia coli) و باکتریهای دیگر آلوده شوند یا در صورت نگهداری نامناسب، بافت و ظاهر آنها تغییر میکند و مزهی پیشین خود را ندارند؛ به همین دلیل یادگیری روش درست برای تمیزکردن و نگهداری میوه و سبزیجات بسیار مهم است.
مصرف باکتریهای خطرناک در مادههای غذایی بهطور معمول ۱ تا ۳ روز پس از خوردن غذای آلوده باعث بیماری میشود، ولی میتواند ۲۰ دقیقه یا تا ۶ هفته بعد هم رخ دهد؛ اگرچه بیشتر مردم در زمان کوتاهی از یک بیماری ناشی از مادههای غذایی بهبود مییابند، ولی شاید بعضیها به مشکلهای سلامتی مزمن، شدید یا حتا تهدیدکننده مبتلا شوند؛ گاهی وقتها این بیماریها با سایر بیماریهایی که علامتهای یکسان دارند اشتباه گرفتهمیشود؛ علامتهای بیماری شامل: استفراغ، اسهال، دلدرد، تب، سردرد و بدندرد است.
بیشتر بخوانید: آشنایی کامل با ۷ نوع هپاتیت + پیشگیری و درمان آن
اگر فکر میکنید که شما یا نزدیکانتان به بیماری مبتلا هستید، سریع به پزشک مراجعه کنید.
- در حالی که شستن میوه و سبزیجات پیش از خوردن آنها مهم است؛ ولی اگر میخواهید نگهداری کنید، بهتر است شستهنشده باشد؛ زیرا رطوبت زیاد میتواند باعث بهسرعت خرابشدن سبزیجات و میوهها شود؛ اگر ناچارید که آنها را زودتر بشویید، قبل از نگهداشتن بهطور کامل خشک کنید.
- میوه و سبزیجات را در دما و رطوبتی که به بهترین شکل میمانند نگهداری کنید؛ بهطور معمول، یخچال شما باید دمای ۱ تا ۴ و فریزر ۱۸- تا ۲۴- درجهی سانتیگراد باشد و بهتر است در قسمت پایین یخچال که بهصورت کشو است، گذاشته شوند؛ بهیاد داشتهباشید که هرازگاهی کشوهای نگهداری میوه و سبزیجات یخچال را ضدعفونی و تمیز کنید.
- برای جلوگیری از مسمومشدن، باید هر میوه یا سبزی را تا ۲ ساعت پس از شستن یا بریدن در یخچال یا فریزر بگذارید و برای تماسنداشتن با هوا و حفظ تازگی آنها در یک کیسهی پلاستیکی یا ظرف دربسته نگهداری کنید؛ همه میتوانند دچار مسمومیت غذایی شوند؛ ولی افرادی که ۶۵ سال به بالا هستند، کودکان کمتر از ۵ سال، کسانی که مشکل سلامتی یا سیستم ایمنی ضعیف دارند (دیابت، بیماریهای کبدی یا کلیوی، HIV یا سرطان) و زنان باردار بیشتر به مسمومیت غذایی مبتلا میشوند، به همین دلیل مهم است که مراقب باشید.
بیشتر بخوانید: دیابت | ۵ نوع، علائم، راههای پیشگیری و درمان
- هرگز میوهها و سبزیجات را کنار گوشت خام، غذاهای دریایی و لبنیات نگذارید تا از آلودگی به باکتری جلوگیری شود.
- یک راه بسیار خوب برای نگهداشتن میوه و سبزیجات فصلی و همچنین استفاده از آنها در اسموتی، فریزکردن است؛ بهتقریب میتوان همهی سبزی و میوهها را در فریزر نگه داشت؛ یخزدن باعث تغییر بافت سبزیجات و میوه میشود؛ ولی مزه، مادههای مغذی و فایدههایی که برای سلامتی دارد ازبین نمیرود؛ بهتر است میوهها و سبزیجات در ظرف دربسته، منجمد شوند و از فریزکردن محصولهایی که هنوز نرسیدهاند خودداری کنید؛ سبزیجات برگدار که بهصورت خام میخورید، مانند کاهو، نباید یخزده باشند.
بنابراین در این مقاله با کاملترین روش شستوشو و نگهداری میوه و سبزیجات آشنا شدید و با رعایت این نکتههای ریز و درشت دیگر نگران خرابشدن و اینکه آیا آنها تمیز شدهاند یا خیر نباشید.
با دنبال کردن ما در فضای مجازی ( کانال تلگرام،کانال ایتا) می توانید از آخرین تخفیفها و رویدادهای مهم باخبر باشید.
خوردن میوه و سبزیجات برای سلامتی فایده دارد و مادههای مغذی سالم را فراهم میکند و تا زمانی که بهدرستی شسته نشدند، نباید مصرف شوند. حواستان باشد که برای نگهداشتن میوه و سبزیجات بهمدت طولانی، باید شستهنشده یا خشک باشند و برای جلوگیری از مسمومشدن، باید هر میوه یا سبزی را تا ۲ ساعت پس از شستن یا بریدن در یخچال یا فریزر بگذارید؛ فراموش نکنید دمای یخچال ۱ تا ۴ و فریزر ۱۸- تا ۲۴- درجهی سانتیگراد باشد. اگر پرسشی دارید که پاسخش را دریافت نکردید در بخش کامنت با ما در ارتباط باشید.