رفلاکس معده، با سوزش سر دل یا درد و احساس سوزش در اطراف و زیر قفسه سینه بروز میکند زیرا اسید معده به داخل مری برمیگردد، این درد در هنگام خم شدن یا دراز کشیدن شدید تر میشود، همچنین این عارضه ممکن است با علائمی مثل گلو درد، حالت تهوع، طعم ترش در دهان، درد در ناحیه قفسه سینه و سرفه خشک بروز کند.
علت دقیق این عارضه، هنوز مشخص نیست اما روشن است که عواملی مانند ژنتیک، چاقی، بارداری، اختلالات معده، غذاهای خاص و سیگار کشیدن ممکن است باعث تشدید این بیماری شوند، همچنین خوردن وعده غذایی سنگین و یا دراز کشیدن یا خوابیدن بلافاصله بعد از غذا خوردن میتواند باعث بروز رفلاکس اسید معده شود، عوامل دیگری که ممکن است خطر ابتلا به این عارضه را افزایش دهند عبارتند از:
- خوردن غذاهای خاص (غذاهای سرخ شده یا تند)
- نوشیدن انواع نوشیدنیهای خاص بیش از اندازه (نوشابه، قهوه یا الکل)
- استفاده از داروهای ضدالتهاب مثل ایبوپروفن یا آسپرین
علائم رفلاکس معده
با تشخیص درست علائم و نشانههای این بیماری، میتوانید راحتتر آن را در خانه درمان کنید، به طور کلی علائم رفلاکس اسید معده شامل موارد زیر هستند:
- بوی بد دهان
- سرفه خشک
- سکسکه مکرر
- نفخ و آروغ
- سوزش سر دل، احساس سوزش در وسط قفسه سینه
- گرفتگی صدا و تحریک تارهای صوتی
- سوء هاضمه و اختلال در گوارش و بلع غذا
- ترش کردن تا جایی که طعم ترش یا تلخ در دهان و گلو حس میشود
- احساس درد در سر معده یا سوزش معده
- احساس سیری کردن حتی اگر چند ساعت از خوردن آخرین وعده غذایی گذشته باشد
رفلاکس اسید معده در نوزادان
حدود دو سوم نوزادان چهار ماهه علائم رفلاکس معده را دارند، همچنین ۱۰ درصد از کودکان یک ساله نیز این عارضه را تجربه کردهاند، اینکه کودکان گاهی اوقات غذا را تف کرده و استفراغ میکنند طبیعی است؛ اما اگر کودک شما مرتب این کار را انجام میدهد ممکن است دچار رفلاکس معده شده باشد، برخی از نشانهها و علائم احتمالی در نوزادان عبارتند از:
- آروغ زدن یا سکسکه
- مشکل در بلع غذا
- امتناع از غذا خوردن
- خفگی
- نفخ
- مشکل در خوابیدن
- کاهش وزن یا رشد ضعیف
- تحریکپذیری در حین یا بعد از تغذیه
- خم کردن پشت در حین یا بعد از غذا خوردن
- سرفه مکرر یا ذاتالریه
ارتباط رفلاکس معده با ۳ بیماری شایع
- آسم
طبق آمار به دست آمده، بیش از ۷۵ درصد افراد مبتلا به آسم، رفلاکس معده را نیز تجربه میکنند، ممکن است علائم رفلاکس باعث شدید تر شدن علائم بیماری آسم شود و بعضی داروهای درمانی آن باعث افزایش خطر ابتلا به رفلاکس معده شوند، بنابراین اگر به یکی از این دو عارضه یا هر دو آنها مبتلا هستید، باید هر دو بیماری را کنترل کنید.
- سندروم روده تحریک پذیر (IBS)
IBS بیماریای است که ممکن است روده بزرگ را تحت تاثیر قرار دهد، از شایعترین علائم سندروم روده تحریک پذیر عبارتند از:
بیشتر بخوانید: I.B.S؛ راهکارهایی برای مقابله با سندروم روده تحریک پذیر
طبق مطالعات انجام شده، علائم مربوط به رفلاکس معده در افرادی که به IBS مبتلا بودند، بیشتر از جمعیت سایر افراد عمومی بوده است، اگر علائم یکی از این دو بیماری IBS یا رفلاکس اسید معده را دارید، بهتر است که با پزشک متخصص در میان بگذرید تا با بهترین روش این علائم را کاهش دهید.
- اضطراب
استرس و اضطراب شدید ممکن است باعث تشدید شدن علائم رفلاکس معده شود، بنابراین برای درمان و کاهش علائم رفلاکس معده، بهتر است اضطراب خود را کاهش دهید یا آن را کنترل کنید، برخی از کارهایی که میتوانید برای کاهش اضطراب انجام دهید عبارتند از:
- سبک زندگی، عادتهای خواب یا سایر رفتارهای زندگی خود را اصلاح کنید.
- ورزش و فعالیت بدنی روزانه داشته باشید.
- ارتباطات خود را با افراد یا مکانهایی که باعث افزایش اضطراب شما میشوند را مدود کنید و به حداقل برسانید.
- روشهای تمدد اعصاب مثل تمرینات تنفس عمیق را امتحان کنید.
بارداری و رفلاکس معده
بارداری میتواند باعث افزایش خطر ابتلا به رفلاکس اسید معده شود، اگر قبل از باردار شدن دچار رفلاکس معده شده باشید، در حین بارداری علائم این عارضه در شما بیشتر میشود، جنین در حال رشد باعث فشار به معده شده که این امر احتمال خطر برگشت اسید معده به مری را افزایش میدهد، همچنین تغییرات هورمونی در دوران بارداری ممکن است باعث شل شدن بیشتر عضلات مری نیز شود.
ممکن است پزشک به شما توصیه کند که در این دوران از مصرف بعضی داروهای ضد اسید یا استفاده از برخی روشهای درمانی خودداری کنید، اما مصرف بسیاری از داروها برای درمان رفلاکس اسید معده در دوران بارداری بیخطر است و پزشک متخصص با توجه به وضعیت شما آنها را برای شما تجویز میکند.
۹ درمان خانگی رفلاکس معده
در این بخش از مقاله نیتروطب، منابع غذایی گیاهی را به شما معرفی خواهیم کرد که برای درمان رفلاکس اسید معده و کاهش علائم این عارضه بسیار مفید هستند.
- خردل زرد
یکی از داروهای خانگی برای درمان رفلاکس معده، خردل زرد است؛ سرکه موجود در این ترکیب حاوی یک اسید ضعیف است که سطح PH اسید معده را کاهش میدهد.
وقتی که دچار حملات رفلاکس شدید، فورا برای تسکین، یک قاشق چایخوری خردل زرد بخورید، اگر این ترکیب برای شما غلیظ بود، میتوانید آن را با یک لیوان آب ترکیب کرده و بنوشید.
- رازیانه
رازیانه برای از بین بردن اسپاسم معده و کمک به هضم غذا بسیار مفید است، این گیاه شگفتانگیز دارای خواص ضد التهابی میباشد که باعث کاهش درمان این بیماری میشود.
نصف قاشق چایخوری از دانههای رازیانه را بعد از هر وعده غذایی، بجویید.
همچنین میتوانید یک قاشق چایخوری از دانههای آن را در یک فنجان آب جوش بریزید و اجازه دهید ۱۰ دقیقه بماند و سپس آن را میل کنید، برای رفع علائم رفلاکس میتوانید روزانه ۲ تا ۳ بار به مدت چند روز این نوشیدنی را مصرف کنید.
- گل ختمی
گل ختمی دارای خواص تسکین دهنده و آرامبخش میباشد، این گیاه فوقالعاده خاصیتهای درمانی زیادی دارد، با کاهش علائم رفلاکس معده در بیمار، باعث تقویت سیستم ایمنی او شده و این درد را تسکین میدهد، از مهمترین خواص گل ختمی عبارتند از:
- درمان گلو درد
- درمان تب
- درمان مشکلات معده و اختلالات گوارشی
- درمان عفونتهای باکتریایی
- تسکین التهابات و سوزشهای پوستی
- کمک به سلامت پوست و مو
دو قاشق غذاخوری ریشه خشک شده این گیاه را در یک چهارم لیوان آب بریزید، اجازه دهید یک شب بماند و صبح روز بعد آن را میل کنید.
- زیره
دانههای زیره باعث کمک به هضم غذا میشوند و همچنین مسائل گوارشی مثل اسیدیته و گاز معده را کاهش میدهند، این گیاه ضد نفخ است و علائم رفلاکس اسید معده را رفع میکند.
از این گیاه میتوانید برای پخت و پز به عنوان ادویه به غذاهای خود اضافه کنید، همچنین میتوانید از روغن، عرق یا دمنوش زیره استفاده کنید.
- آب آلوئه ورا
آلوئه ورا به دلیل خاصیت ضد التهابی خود میتواند به تسکین درد معده و کاهش علائم رفلاکس معده کمک زیادی کند، یک چهارم فنجان آب آلوئه ورا را حدود ۲۰ دقیقه قبل از خوردن هر وعده غذایی میل کنید.
نکته: آب آلوئه ورا را بیش از حد مصرف نکنید، زیرا ممکن است که اثرات ملین داشته باشد.
- جوش شیرین
جوش شیرین همچنین به عنوان سدیم بی کربنات نیز شناخته میشود، این ماده معدنی یک آنتی اسید طبیعی است که سوزش معده را که یکی از علائم این بیماری میشود را به صورت سریع رفع میکند.
نصف یا یک قاشق چایخوری جوش شیرین را در یک فنجان آب بریزید و آن را بنوشید.
نکته مهم: استفاده از این ترکیب برای طولانی مدت اصلا توصیه نمیشود، همچنین افرادی که فشار خون بالا دارند نباید از این مخلوط مصرف کنند، زیرا این ماده معدنی در ترکیبات خود حاوی سدیم میباشد.
- سرکه سیب
یکی از موثرترین روشهای درمان خانگی این بیماری، استفاده از سرکه سیب است؛ اسید موجود در آن به هضم غذا کمک میکند و باعث افزایش تعادل در تولید اسید معده نیز میشود.
یک تا دو قاشق چای خوری سرکه سیب را در یک فنجان آب گرم بریزید و ۲۰ تا ۳۰ دقیقه قبل از خوردن هر وعده غذایی، میل کنید، این روش را حداقل تا چند ماه ادامه دهید، همچنین میتوانید هنگام سوزش معده، مقداری سرکه سیب را با آب ولرم یا سرد مخلوط کرده و میل کنید.
- آدامس
جویدن آدامس بدون قند، نیم ساعت بعد از هر وعده غذایی، میتواند به کاهش علائم رفلاکس معده کمک کند، این عمل موجب ترشح بزاق شده که میتواند سوزش معده را تسکین دهد زیرا خاصیت قلیایی دارد.
نکته: از مصرف آدامس نعناع اجتناب کنید، زیرا باعث پایین آمدن اسفنکتر مری میشود و همچنین موجب افزایش میزان رفلاکس اسید معده نیز میشود.
شما میتوانید از آدامسهای دیگری برای کمک به درمان این عارضه استفاده کنید، برای مثال جویدن آدامس دارچین میتواند برای کاهش علائم این بیماری بسیار موثر باشد.
- ریشه شیرین بیان
ریشه شیرین بیان با خواص درمانی خود میتواند برای درمان این بیماری مفید واقع شود، این گیاه باعث نرم شدن غشاهای مخاطی شده و از لایههای روده محافظت میکند، همچنین التهاب و اسپاسم معده را کاهش میدهد. نصف قاشق چایخوری پودر ریشه شیرین بیان را در یک فنجان آب مخلوط کنید، آب آن را بگیرید و حدود ۱۵ تا ۲۰ دقیقه قبل از هر وعده غذایی میل کنید. این درمان را میتوانید یک یا دو بار در روز، به مدت یک هفته استفاده کنید، این درمان را تا چند هفته ادامه دهید.
نکته: قبل از مصرف این گیاه، با پزشک خود مشورت کنید.
چه زمانی باید به پزشک مراجعه کنیم؟
اگر رفلاکس معده شما شدید بود، یا این مشکل دو بار در هفته به سراغ شما آمد، نیاز به درمان پزشکی دارید، اما اگر علائم خفیفی را تجربه کردید، میتوانید درمانهای خانگی که برای درمان این عارضه در این مقاله از نیتروطب بررسی کردیم را امتحان کنید، اگر خودتان یا فرزندتان به رفلاکس معده مبتلا هستید و برای انتخاب مناسبترین درمان با توجه به شرایط بدنی و سبک زندگی خود نیاز به مشورت با پزشک دارید، میتوانید با رزرو کردن مشاوره آنلاین، از بهترین مشاور تغذیه نیتروطب در این زمینه به صورت آنلاین، تلفنی، تصویری یا متنی راهنمایی بگیرید و طبق توصیه پزشک متخصص عمل کنید.