فشار خون به انگلیسی (Blood Pressure)، آن نیرویی است که خون به دیواره شریانها وارد میکند، اصلیترین مشکل مرتبط با فشار خون این است که مقدار آن از حد نرمال ۸۰/۱۲۰ میلیمتر جیوه بالاتر یا پایینتر باشد. فشار خون از جمله بیماریهای شایع در کشور است که سالانه افراد زیادی به خاطر این عارضه به پزشک مراجعه میکنند، چرا که بالا بودن یا پایین بودن مقدار آن، ممکن است سلامتی را در معرض خطر قرار دهد.
فشار خون چگونه اندازه گیری میشود؟
فشار خون بر حسب میلیمتر جیوه (mmHg) اندازه گیری میشود و به صورت ۲ رقم نشان داده میشود:
- فشار سیستولیک: فشاری که قلب شما، خون را خارج میکند.
- فشار دیاستولیک: فشار زمانی که قلب شما بین ضربانها استراحت میکند.
برای مثال، اگر فشار خون شما “۱۴۰ روی ۹۰” میلیمتر جیوه باشد، به این معنی است که فشار سیستولیک ۱۴۰ میلیمتر جیوه و فشار دیاستولیک ۹۰ میلیمتر جیوه دارید.
فشار خون نرمال
فشار خون اندازه گیری نیرویی است که قلب شما برای پمپاژ خون به اطراف بدن شما استفاده میکند.
فشار خون ایدهآل بین ۶۰/۹۰ میلیمتر جیوه و ۱۲۰/۸۰ میلیمتر جیوه در نظر گرفته میشود.
فشار خون بالا 90/۱۴۰ میلیمتر جیوه یا بالاتر در نظر گرفته میشود.
فشار خون پایین زیر ۶۰/۹۰ میلیمتر جیوه در نظر گرفته میشود.
فشار خون بالا
فشار خون بالا اغلب با عادات سبک زندگی ناسالم مانند سیگار کشیدن، نوشیدن الکل زیاد، اضافه وزن و ورزش نکردن به اندازه کافی مرتبط است.
در صورت عدم درمان، این مشکل میتواند خطر ابتلا به تعدادی از بیماریهای جدی درازمدت از جمله عروق کرونر قلب را افزایش دهد، شما همچنین در معرض خطر آسیب به کلیهها یا چشمهای خود قرار دارید.
فشار خون پایین
فشار خون پایین بسیار کمتر رایج است، برخی از داروها میتوانند به عنوان یک عارضه جانبی باعث کاهش فشار شوند، همچنین میتواند به دلیل تعدادی از شرایط زمینهای از جمله نارسایی قلبی و کمآبی بدن نیز ایجاد شود.
چگونه فشار خون خود را سالم نگه داریم؟
فشار خون بالا یا پایین، اغلب با تغذیه سالم، حفظ وزن مناسب، ورزش منظم، نوشیدن الکل و عدم استعمال دخانیات، قابل پیشگیری یا کاهش است.
بیشتر بخوانید: بیماری قلبی؛ ۷ روش مهم برای تشخیص آن
علائم فشارخون بالا چیست؟
فشارخون بالا به طور کلی یک وضعیت خاموش است، بسیاری از افراد هیچ علامتی را تجربه نمیکنند و نخواهند کرد، ممکن است سالها یا دههها طول بکشد تا این وضعیت به سطوحی از حد شدیدی برسد که علائم آن آشکار شوند، حتی در این صورت این علائم ممکن است به مسائل دیگری نسبت داده شوند، به طور کلی علائم آن میتواند شامل موارد زیر باشد:
- گرگرفتگی
- لکههای خونی در چشم
- سرگیجه
بهترین راه برای تشخیص آن، این است که به طور منظم فشار خون را اندازه گیری کنید، اکثر پزشکان در مطب خود، در هر قرار ملاقات با بیمار، این کار را انجام میدهند.
اگر سابقه خانوادگی بیماری قلبی یا عوامل خطر ابتلا به این بیماری را دارید، پزشک ممکن است توصیه کند که فشارخون خود را به طور منظم چک کنید، این به شما و پزشکتان کمک میکند تا قبل از اینکه مشکلی ایجاد شود، در مورد هر مشکل احتمالی آگاهی داشته باشید.
بیشتر بخوانید: علائم تپش قلب عصبی و ۴ روش برای درمان آن
۶ توصیه برای کنترل صحیح فشار خون!
با رعایت ۶ نکته زیر، از فشار خون بالا یا پایین جلوگیری کنید.
- رژیم غذایی سالم داشته باشید
مقدار نمک موجود در غذا را کم کنید و میوه و سبزیجات فراوان مصرف کنید، نمک فشار شما را بالا میبرد، سعی کنید کمتر از ۶ گرم نمک (یک قاشق چایخوری) در روز بخورید.
خوردن یک رژیم غذایی کم چرب که شامل مقدار زیادی فیبر است، مانند برنج سبوسدار، نان و ماکارونی، مقدار زیادی میوه و سبزیجات نیز به کنترل و کاهش فشار خون کمک میکند؛ سعی کنید هر روز ۵ وعده میوه و سبزیجات بخورید.
- مصرف الکل را کاهش دهید
نوشیدن زیاد الکل به طور منظم میتواند فشارخون شما را در طول زمان افزایش دهد، الکل کالری بالایی دارد که باعث افزایش وزن و فشار شما میشود.
- وزن خود را کنترل کنید
اضافه وزن قلب شما را مجبور میکند تا برای پمپاژ خون در بدن شما سختتر کار کند، که میتواند باعث افزایش فشارخون شما شود، با استفاده از محاسبهگر BMI میتوانید ببینید وزن سالمی دارید یا خیر، اگر نیاز به کاهش وزن دارید، لازم است به یاد داشته باشید که حتی کاهش چند گرمی در فشارخون و سلامت کلی شما تغییر زیادی ایجاد خواهد کرد.
- ورزش و تحرک بدنی روزانه و منظم داشته باشید
ورزش روازنه و منظم میتواند به کاهش وزن کمک موثری کند، که با کاهش وزن به کاهش فشار شما نیز کمک زیادی میشود، بزرگسالان باید حداقل ۱۵۰ دقیقه (۲ ساعت و ۳۰ دقیقه) فعالیت هوازی با شدت متوسط، مانند دوچرخه سواری یا پیادهروی سریع، هر هفته انجام دهند؛ فعالیت بدنی میتواند شامل هر چیزی از ورزش گرفته تا پیادهروی و راه رفتن باشد.
بیشتر بخوانید: بیماری های قلبی عروقی؛ تاثیر و فواید ورزش بر آن
- مصرف کافئین را کاهش دهید
نوشیدن بیش از ۴ فنجان قهوه در روز ممکن است فشارخون شما را افزایش دهد، اگر از طرفداران قهوه، چای و سایر نوشیدنیهای غنی از کافئین مانند برخی نوشابهها و نوشیدنیهای انرژیزا هستید، بهتر است مصرف آن را کنترل کنید و کاهش دهید.
نوشیدن چای و قهوه به عنوان بخشی از یک رژیم متعادل خوب است، اما مهم است که این نوشیدنیها منبع اصلی یا تنها منبع مایعات مصرفی شما نباشند.
- سیگار نکشید
سیگار کشیدن، باعث باریک شدن عروق شما میشود، این میتواند فشار شما را افزایش دهد، اگر رگهای شما مسدود شود، ممکن است باعث حمله قلبی یا سکته شود؛ اگر سیگار میکشید و فشارخون بالایی دارید، شریانهای شما خیلی سریعتر باریک میشوند و خطر ابتلا به بیماریهای قلبی یا ریوی در آینده به طور چشمگیری افزایش مییابد.
خبر خوب برای فشارخونیها
خبر خوب این است که در بسیاری از موارد فشارخون بالا، تغییرات سبک زندگی میتواند ابزار قدرتمندی برای مدیریت یا حتی معکوس کردن تشخیص شما باشد، این تغییرات شامل گنجاندن میوهها و سبزیجات مغذی بیشتر در رژیم غذایی، فعالیت بدنی بیشتر، کم کردن مصرف نمک و محدود کردن مصرف الکل است.
سخن پایانی
از آنجایی که فشارخون بالا اغلب بدون علامت ظاهر میشود، مهم است که فشارخون خود را در طول دورههای منظم چک کنید، فشارخون شدید میتواند باعث مشکلات جدی سلامتی شود، بنابراین اگر هرچه زودتر تشخیص داده شود، زودتر میتوان آن را مدیریت و درمان کرد، پس چک کردن منظم فشار خود را فراموش نکنید، شما میتوانید برای چک کردن و اندازه گیری دقیق فشارخون خود در منزل، بهترین دستگاه فشارسنج را از فروشگاه ما با مناسبترین قیمت تهیه کنید.
با دنبال کردن ما در فضای مجازی ( کانال تلگرام،کانال ایتا) می توانید از آخرین تخفیفها و رویدادهای مهم باخبر باشید.