دارو‌های دیابت؛ آشنایی با ۷ نوع آن

زمان تقریبی مطالعه: 4 دقیقه
دارو‌های دیابت

دارو‌های دیابت برای افرادی که با این بیماری دست‌ و پنجه نرم می‌کنند از اهمیت زیادی برخوردار هستند و نیاز است که فرد مبتلا به دیابت در رابطه با این دارو‌ها به حد کافی اطلاعات داشته باشد چرا که این داروها نقش اساسی در کنترل قند خون برای دیابتی‌ها دارند و استفاده درست از این دارو می‌تواند در کاهش قند خون افراد دیابتی تاثیر زیادی داشته باشد. در این مقاله ما قصد داریم شما را به صورت کامل با دارو‌های دیابت آشنا کنیم برای آشنایی بیشتر با این موضوع در ادامه مطلب با ما همراه شوید.

دارو‌های دیابت

ازجمله نکاتی که در رابطه با کنترل قند خون در دیابت حائز اهمیت است، مصرف درست داروهای خوراکی کاهش دهنده قند خون می‌باشد. در ادامه به توضیح انواع دسته‌های دارویی و مواردی که در زمان مصرف باید به آن دقت شود، پرداخته شده است. دقت کنید که انواع مختلف داروها با نام‌های تجاری گوناگون برای کنترل قند خون ساخته شده‌اند که با خواندن بروشور موجود در بسته دارو می‌توانید با نام دسته دارویی قرص خود آشنا گردید. برای مثال قرص متفورمین یکی از دسته بیگوانیدها می‌باشد و تمام نکات مربوط به این دسته درمورد آن صادق می‌باشد.

بیشتر بخوانید: دیابت | ۵ نوع، علائم،‌ راه‌های پیشگیری و درمان

  • متفورمین

این دارو موجب کاهش مقاومت به انسولین در بدن شده و هم‌چنین باعث مهار تولید و آزاد شدن قند از کبد می‌شود.

با توجه به اینکه امکان دارد بعضی از افراد در چند هفته اول با مصرف این دارو دچار مشکل‌های گوارشی ازجمله حالت تهوع و دل‌درد گردند، توصیه می‌شود این قرص‌ را با معده پر استفاده کنید بر فرض مثال بلافاصله قبل یا بعد از صبحانه و یا شام مصرف کنید.

دقت کنید که در رابطه با لزوم قطع این دارو قبل از انجام سی‌تی‌اسکن و یا جراحی حتما با پزشک مشورت کنید. مصرف طولانی مدت قرص‌های این دسته امکان دارد با کمبود ویتامین B12 همراه باشد که با مشورت پزشک و در صورت نیاز مصرف مکمل ویتامین B12 قابل مدیریت می‌باشد.

دارو‌های دیابت

  • گلی‌بن‌کلامید، گلی‌کلازید

این دارو‌ها با تحریک لوزالمعده موجب افزایش ترشح انسولین می‌شوند.

نحوه مصرف این دارو به این صورت است که این قرص‌ها با فاصله ۲۰ الی ۳۰ دقیقه قبل از وعده غذایی‌ که توسط پزشک تعیین شده است باید مصرف شوند.

 دقت کنید که اگر ازجمله افرادی هستید که دارای سابقه بیماری‌های قلبی ـ عروقی می‌باشید حتما در زمینه مصرف این داروها با پزشک مشورت کنید.

  • ریپاگلینید

این دارو نیز ازجمله دارو‌های بیماری دیابت است که با تحریک لوزالمعده موجب افزایش ترشح انسولین می‌شود.

نحوه مصرف این دارو به این شکل است که این قرص‌‌ها می‌بایست ۱۵ دقیقه قبل از وعده غذایی که به وسیله پزشک تعیین شده است، مصرف گردند.

دقت کنید که احتمال افت قند خون با مصرف این دارو نسبت به سولفونیل‌اوره‌ها کمتر می‌باشد، ولی در صورت حذف وعده غذایی، جهت جلوگیری از بروز افت قند خون، تحت نظر پزشک دوز این دارو حذف گردد و دوز بعدی هم دو برابر نشود.

  • آکاربوز

این دارو موجب کاهش جذب کربوهیدرات موجود در وعده غذایی می‌شود. نحوه مصرف این داروها به این شکل است که باید با اولین لقمه غذا مصرف گردد. دقت کنید که اگر به هر علتی وعده غذایی حذف شود، دوز این دارو باید حذف گردد و دوز بعدی نیز نباید دو برابر شود. شروع این دارو امکان دارد با مشکلات گوارشی مانند نفخ و معده درد و مشکلات روده‌ای همراه باشد که با گذشت زمان بهتر می‌شود.

  • سیتاگلیپتین، لیناگلیپتین

این دارو موجب بهبود سطح انسولین بعد از وعده غذایی می‌شود. نحوه مصرف آن به این شکل است که می‌بایست روزانه در یک ساعت مشخص مصرف گردد و با وعده‌های غذایی ارتباطی ندارند. لازم به ذکر است که با حذف وعده غذایی به حذف دوز دارو نیازی نیست. دقت کنید که اگر مصرف این گروه دارویی با درد معده‌ای که به پشت تیر می‌کشد، استفراغ و تهوع همراه باشد، مصرف دارو را قطع و با پزشک خود حتما مشورت کنید.

  • روزیگلیتازون

روزیگلیتازون برای مهار دیابت نوع دو توصیه می‌گردد. این دارو روزی یک ۱ الی ۲ بار باید مصرف گردد. لازم به ذکر است که معمولا ۲ الی۳ ماه زمان می‌برد، اثرات آن دیده شود.

  • امپاگلیفلوزین

این دارو موجب دفع قند اضافه از طریق ادرار می‌شود. نحوه مصرف این‌ دارو به این شکل است که دسته دارویی باید هر روز در یک ساعت معین صبح‌ها مصرف گردد و هیچ مشکلی با وعده‌های غذایی ندارد یعنی اگر وعده غذایی حذف شد نیازی به حذف دوز دارو نیست.

دقت کنید که در هفته‌های اول مصرف این دارو احتمال تکرر ادرار است که به مرور زمان کاهش پیدا می‌کند. لازم به ذکر است که احتمال بروز عفونت‌های دستگاه تناسلی بانوان با مصرف این دارو افزایش پیدا می‌کند، به همین دلیل مصرف‌کنندگان این دارو باید توجه خاصی به نکته‌های بهداشتی داشته باشند. هم‌چنین توصیه می‌گردد بیماری‌هایی که به طور خاص با تب و عفونت همراه هستند، برای قطع این دارو با پزشک مشورت نمایند.

نکته‌ای مهم در رابطه با دارو‌های دیابت

دقت کنید که امکان دارد گاهی اوقات بیشتر از یک نوع دارو برای مبتلایان به این بیماری تجویز شود. اصلی‌ترین هدف از تجویز این دسته از داروها، این است که قند خون در بدن افراد به بهترین صورت ممکن کنترل شو. لازم به ذکر است که داروهای خوراکی به روش‌های مختلف می‌توانند در این کار کمک نمایند.

عملکرد داروهای دیابت به چه شکل است؟

در لیست داروهای دیابت، داروهایی موجود هستند که به ‌شکل خوراکی مصرف می‌گردند و وظیفه اصلی آن‌ها کاهش قند خون است. این دسته از داروها سلول‌های تولیدکننده انسولین در لوزالمعده را تحریک می‌کنند و قدر هستند به کمک کاهش مقاومت بدن، میزان انسولین را پایین بیاورند. اما اطلاعاتی که در رابطه با این قرص‌ها و داروها ذکر شده است، به این صورت است که افراد موقع مصرف آن‌ها نیاز است اطلاعاتی داشته باشند تا در صورت رخ دادن مشکلات احتمالی با آگاهی لازم آن را مدیریت نمایند.

به علت اینکه بیماران مبتلا به دیابت نوع ۲ از اول بیماری روند افزایش قند خون خفیفی را تجربه می‌نمایند، به کمک ورزش، فعالیت و پرهیزهای غذایی قادر هستند مدیریت و کنترل قند خون را بر عهده بگیرند. دقت کنید که پرهیز نمودن غذایی و سبک غذای درست قادر نیست جایگزین مناسبی برای استفاده از هر نوع دارو باشد. برای این‌ که درمان دیابت به سرعت صورت گیرد، به غیر از استفاده این داروها، دو عامل ورزش و رژیم غذایی نیز از اهمیت بسیار زیادی برخوردار است.

دارو‌های دیابت

جمع بندی

در این مقاله به توضیح برخی از دارو‌های دیابت پرداخته شد توصیه می‌شود هیچ کدام از این دارو‌ها را به صورت خودسرانه و بدون مشورت پزشک مصرف نکنید چراکه مصرف خودسرانه این دارو‌ها علاوه بر عدم بهبودی مشکل دیابت شما می‌شود بلکه موجب ایجاد عوارض جبران ناپذیری نیز خواهد شد. بنابراین توصیه ما بر این است که به توصیه پزشک از این دارو‌ها استفاده کنید و این را نیز به یاد داشته باشید که تنها استفاده از این دارو‌ها موجب درمان دیابت شما نمی‌شود چراکه همراه با مصرف دارو‌های دیابت نیاز است تا رژیم غذایی مناسبی را رعایت کنید و به صورت منظم هر روز ورزش کنید.