فلوکستین؛ شادی در یک قرص؟ صفر تا ۱۰۰ آنچه باید بدانید

زمان تقریبی مطالعه: 7 دقیقه
فلوکستین

یکی از راه‌های درمان افسردگی، مصرف داروی فلوکستین است. برای درمان افسردگی با وجود اینکه داروهای بی شماری وجود دارد، اما این دارو معروف بوده و تاثیر بیشتری دارد. همچنین، بیماران وسواس و افسرده بیشتر از سایر افراد، از این دارو استفاده می‌کنند. ما در این مقاله در مورد داروی فلوکستین بحث خواهیم نمود، بنابراین اگر می‌خواهید در این باره اطلاعات کسب کنید، تا پایان مقاله با ما همراه باشید.

فلوکستین چیست؟

داروی فلوکستین یک مهار کننده انتخابی باز جذب سروتونین و نیز ضد افسردگی می‌باشد. این دارو موجب مهار شدن جذب سروتونین توسط سلول‌های عصبی شده و به کمتر شدن نشانه‌های افسردگی، ترس، وسواس فکری- اجباری، پرخوری عصبی و اختلال نارسایی پیش از قاعدگی کمک می‌کند.

داروی فلوکستین اغلب با داروی الانزاپین به منظور درمان اختلال دو قطبی تجویز می‌گردد. خوب است بدانید کپسول فلوکستین ۱۰ به هیچ عنوان نباید بدون مشورت پزشک و بدون تجویز او مورد استفاده قرار گیرد. اگر هرگونه نشانه افسردگی در شما رخ داد، باید هرچه سریع تر به پزشک متخصص مراجعه نمایید تا دوز مناسب برای شما را تجویز کند.

نحوه مصرف داروی فلوکستین

  • پیش از شروع مصرف داروی فلوکستین و قبل از هر بار مصرف مجدد، خوب است راهنمای مصرف دارو را مطالعه نمایید.
  • داروی فلوکستین به صورت خوراکی، بر اساس تجویز پزشک، اغلب یک بار در روز، صبح‌ها مورد استفاده قرار می‌گیرد.
  • اگر دو بار در روز این دارو را مصرف کنید، این امکان وجود دارد که پزشک شما این گونه تشخیص دهد که یک بار در صبح و یک بار ظهر آن را مصرف نمایید.
  • در صورتی که از شکل مایع داروی فلوکستین استفاده می‌کنید، دارو را باید با پیمانه ویژه مصرف کنید. بنابراین نباید از قاشق‌های غذاخوری خانگی استفاده کرد. چرا که این امکان وجود دارد که دوز مناسب را مصرف نکنید.
  • دوز مصرف داروی فلوکستین به عواملی همچون وضعیت بیماری و پاسخگویی بدن شما برای درمان و نیز به سن شما بستگی دارد.
  • برای این که دارو اثرگذاری بیشتری داشته باشد، باید آن را به طور منظم استفاده کنید.
  • به خاطر داشته باشید که داروی فلوکستین را باید هر روز در زمان مشخص استفاده کرد.
  • دستورالعمل‌های پزشک خود را با دقت بیشتری دنبال نمایید.
  • به منظور کم تر کردن خطر ابتلا به عوارض جانبی، این امکان وجود دارد که پزشک شما تشخیص دهد داروی فلوکستین را از دوز کم شروع کرده و به تدریج با گذشت زمان آن را افزایش دهید.
  • قبل از این که با پزشک مشورت کنید، هرگز نباید مصرف این دارو را قطع کنید.
  • حتی در صورتی که قبل از مصرف دارو احساس خوبی داشتید، آن را تا زمان تجویز پزشک باید مصرف کنید.
  • این امکان وجود دارد که بعد از قطع مصرف دارو به طور ناگهانی وضعیت شما بدتر شود.
  • همین طور این امکان وجود دارد که لازم باشد دوز مصرفی را به تدریج کم تر کنید.
  • قبل از مشورت با روان پزشک، مصرف دارو را قطع نکنید.
  • شما باید یک الی دو هفته بعد از مصرف داروی فلوکستین، احساس خوبی داشته باشید. ولی ممکن است تا موقعی که احساس بهبودی بکنید ۴ الی ۵ هفته نیز زمان ببرد.
  • اگر وضعیت شما بهبود نیافت و یا حال شما بدتر شد، باید به روان پزشک مراجعه نمایید.

شیوه نگهداری قرص فلوکستین

دارو را دور از دسترس اطفال باید نگهداری کنید.

داروی فلوکستین را باید در دمای زیر ۳۰ درجه سانتیگراد، به دور از نور مستقیم، حرارت و رطوبت نگهداری نمایید.

از نگهداری داروی مازاد بر نیاز، تاریخ گذشته و باقی مانده پرهیز کنید.

موارد مصرف داروی فلوکستین

موارد مصرف داروی فلوکستین

از این دارو برای درمان افسردگی، Bulimia nervosa، اختلالات obsessive compulsive، اختلال وسواس اجباری، اختلالات خوردن و پرخوری عصبی و سندروم پیش از قاعدگی استفاده می‌شود.

بیشتر بخوانید: سندروم پیش از قاعدگی | علائم، علت و درمان

موارد منع مصرف داروی فلوکستین

در صورت داشتن شرایط زیر نباید از این دارو استفاده کنید:

  • مصرف در بارداری و شیردهی

بارداری: مطالعات مورد نیاز و به خوبی کنترل شده در خانم‌های باردار صورت نگرفته است. مصرف این دارو باید زیر نظر پزشک و با احتیاط کامل صورت گیرد.

شیردهی: داروی فلوکسین وارد شیر مادر می‌شود و این امکان وجود دارد که موجب بروز عوارض ناخواسته همچون اختلالات خواب در کودک شیرخوار، گریه، مدفوع آبکی و استفراغ شود. به همین خاطر به کار بردن این دارو در دوران شیردهی پیشنهاد نمی‌شود. به کار بردن هم زمان در بیماران تحت درمان با یک داروی مهار کننده منو آمین اکسیداز و یا در طی ۱۴ روز از قطع مصرف یک داروی منو آمین اکسیداز از قطع مصرف فلوکستین و آغاز درمان با یک داروی منو آمین اکسیداز باید حداقل ۵ هفته فاصله در نظر گرفته شود.

  • به کار بردن همزمان این دارو با تیوریدازین و یا در طی حداقل ۵ هفته بعد از قطع مصرف فلوکستین
  • به کار بردن این دارو هم زمان با پیموزاید
  • سابقه حساسیت فلوکستین و یا هر کدام از اجزای تشکیل دهنده این دارو

عوارض داروی فلوکستین

عوارض داروی فلوکستین

همچون بیشتر داروها، این دارو نیز ممکن است عوارض جانبی خفیف یا جدی ایجاد نماید. بعضی از عوارض قرص فلوکستین عبارتند از:

عوارض جانبی خفیف

عوارض جانبی خفیف کپسول خوراکی فلوکستین که از سوی مصرف کنندگان گزارش گردیده است، عبارتند از:

  • خشک شدن دهان
  • سوء هاضمه و از دست دادن اشتها
  • احساس اضطراب
  • اسهال
  • عرق کردن پیش از اندازه
  • احساس خستگی و ضعف
  • متورم شدن حفره بینی و گلو

عوارض جانبی جدی

بعضی از عوارض جانبی جدی که توسط مصرف کنندگان گزارش گردیده، عبارتند از:

  • خونریزی غیر عادی یا شدید
  • سندروم سرتونین، یعنی شرایطی که در آن سروتونین در بدن جمع می‌گردد
  • کاهش وزن شدید
  • مشکل در خواب
  • سطح پایین سدیم
  • واکنش حساسیت
  • سندروم QT طولانی که یک نوع بیماری خاص قلبی می‌باشد.
  • بروز افکار خودکشی و اقدام به آن

بیشتر بخوانید: اختلالات خواب چیست؟ ۷ نکته برای خوب خوابیدن

تداخلات دارویی قرص فلوکستین

تداخلات دارویی قرص فلوکستین

این امکان وجود دارد که تداخلات دارویی، شیوه عملکرد داروهای شما را عوض کند یا خطر عوارض جانبی جدی را بیشتر کند.

داروی فلوکستین می‌تواند تا چندین هفته بعد از مصرف آخرین دوز در بدن شما باقی مانده و ممکن است با بیشتر داروهای دیگر نیز تداخل داشته باشد. پیش از به کار بردن هر نوع دارویی، اگر در ۵ هفته گذشته فلوکستین مصرف نموده‌اید، به پزشک خود اطلاع دهید.

بعضی از فرآورده‌هایی که ممکن است با این دارو تداخل داشته باشند عبارتند از: داروهایی که می‌توانند سبب کبودی و خونریزی گردند همچون داروهای ضد پلاکتی مانند کلوپیدوگرل، NSAID‌ها همچون ناپروکسین و ایبوپروفن، رقیق کننده‌های خون همچون وارفارین‌ها.

به کار بردن داروهای دسته مهار کننده‌های MAO بافلوکسین ممکن است موجب تداخل دارویی جدی گردد. در دوره درمان با داروی فلوکستین از به کار بردن مهار کننده‌های AMO همچون متاکسالون، لینزولید، متیلن بلو، ترانیل سپیرومین، رازاگیلین، موکلوبماید، ایزوکاربوکسازید، فنلزین، پروکاربازین، سافینامید و سلژیلین پرهیز نمایید. بیشتر مهار کننده‌های MAO نیز نباید به مدت دو هفته پیش و حداقل ۵ هفته بعد از درمان با این دارو، مورد استفاده قرار گیرند.

از پزشک خود بپرسید که چه موقعی مصرف این دارو را متوقف یا شروع کنید. این دارو می‌تواند موجب کم تر شدن سرعت حذف دیگر داروها از بدن شما گردد که ممکن است بر شیوه عملکرد آن ها اثر بگذارد.

نمونه‌هایی از داروهای تحت تاثیر شامل تیوریدازین، داروهای ضد آریتمی همچون فلکائینید و پروپافنون، ضد افسردگی‌های سه حلقه ای همچون ایمی پرامین و دزیپرامین، وینبلاستین، پیموزاید و غیره هستند.

آسپرین می‌تواند خطر خونریزی را موقع به کار بردن این دارو بیشتر کند. بنابراین اگر پزشک به شما گفته است که آسپرین با دوز پایین برای جلوگیری از سکته یا حمله قبلی استفاده کنید، باید مصرف آن را ادامه دهید مگر در صورتی که پزشک تجویز دیگری به شما بدهد. در صورتی که از داروهای دیگری که سراتونین را افزایش می‌دهند نیز استفاده می‌کنید، خطر ابتلا به سمیت سراتونین و سندروم افزایش می‌یابد. به طور مثال می‌توان به داروهای خیابانی همچون MDMA اکستازی، داروهای ضد افسردگی ویژه (همچون سایر SSRI‌ها مانند پاروکستین و سیتالوپرام، SNRI‌ها همچون ونلافاکسین و دولوکستین) مخمر سنت جان، تریپتوفان و غیره اشاره نمود.

خطر سمیت سروتونین و یا سندروم ممکن است با آغاز یا بیشتر شدن دوز این داروها افزایش یابد. اگر دیگر فراورده‌هایی که موجب خواب آلودگی می‌شوند را مصرف می‌کنید، همچون ماری جوانا، الکل، آنتی هیستامین‌ها همچون دیفن هیدرامین و ستیریزین، شل کننده‌های عضلانی و مسکن‌های اپیوئیدی همچون کدئین و داروهای خواب آور یا ضد اضطراب (همچون دیازپام، زولپیدم، آلپرازولام) به پزشک خود اطلاع دهید.

بیشتر بخوانید: قرص‌ های ضداسترس و اضطراب؛ مکانیسم عمل، کارکردها و کاربردهای مختلف

این امکان وجود دارد که این داروها با بعضی تست‌های پزشکی و آزمایشگاهی همچون اسکن مغز برای بیماری پارکینسون، تداخل داشته باشد و موجب اشتباه در نتایج آزمایش گردد. مطمئن شوید که کارکنان آزمایشگاه و پزشک شما از مصرف این دارو مطلع می‌باشند.

نحوه عملکرد فلوکستین

داروی فلوکستین جزو دسته ای از داروها می‌باشد که به آن‌ها مهار کننده‌های انتخابی باز جذب سروتونین گفته می‌شود. شیوه عملکرد این دسته از داروها شبیه به هم می‌باشند و اغلب در شرایط مشابه مورد استفاده قرار می‌گیرند. به کار بردن این دارو موجب بیشتر شدن مقدار سروتونین در مغز می‌گردد. سروتونین یک ماده طبیعی است که موجب حفظ تعادل سلامت روان می‌شود. این موضوع موجب گردیده تا پزشکان برای درمان بیشتر تنش‌های روانی همچون اختلال دو قطبی و افسردگی آن را تجویز نمایند.

میزان ماندگاری اثر داروی فلوکستین

این امکان وجود دارد که بعد از یک الی دو هفته بعد از استفاده از داروی فلوکستین، خلق و خوی شما بهبود یابد. اما اغلب بین ۴ الی ۶ هفته طول می‌کشد تا از مزایای فعال شدن سروتونین در ذهن لذت ببرید. این امر به این معنا می‌باشد که برای افزایش میزان فلوکستین در بدن، به طور تقریبی یک هفته زمان لازم است. چرا که پس از چند هفته بدن با این دارو سازگاری پیدا کرده و به آن عادت می‌کند. نباید مصرف داروی فلوکستین راه بعد از یک الی دو هفته متوقف کنید. چرا که به بهبود نشانه‌های شما کمکی نمی‌کند. حداقل ۶ هفته باید این دارو را استفاده کنید.

تاری دید هشدارهای مصرف داروی فلوکستین

هشدارهای مصرف داروی فلوکستین

این دارو ممکن است سبب ناهوشیاری، تاری دید و گیجی در شما شود. ماری جوانا و الکل این حالت‌ها را افزایش می‌دهند لذا از رانندگی و کارهایی که نیاز به هوشیاری دارند تا موقعی که در هوشیاری کامل به سر ببرید، پرهیز کنید.

موقع استفاده از داروی فلوکستین از نباید الکل مصرف کنید و اگر ماری جوانا مصرف می‌کنید، پزشک خود را در جریان بگذارید. باید پیش از هر گونه جراحی، تمامی داروهایی که مصرف می‌کنید را با دندان پزشک یا پزشک خود در جریان بگذارید. این امکان وجود دارد که استفاده از داروی فلوکستین نتایج برخی از آزمایشات همچون اسکن مغزی برای شناسایی بیماری پارکینسون را تحت تاثیر قرار دهد.

جمع بندی

امروزه برای درمان افسردگی بیشتر از داروی فلوکستین استفاده می‌شود. این دارو یک نوع مهار کننده انتخابی بازجذب سروتونین می‌باشد که موجب مهار شدن جذب سروتونین از سوی سلول‌های عصبی می‌شود. خانم‌های باردار و شیرده نمی‌توانند از این دارو استفاده کنند. مگر اینکه پزشک این دارو را برای آن‌ها تجویز کرده باشد. مصرف این دارو ممکن است برای بعضی از افراد موجب ناهوشیاری و تاری دید شود، بنابراین بعد از مصرف این قرص باید از انجام کارهایی که با هوشیاری کامل باید انجام گیرند، پرهیز کنید.