شانه یخ زده؛ علائم، دلایل و درمان سریع شانه یخ زده

زمان تقریبی مطالعه: 4 دقیقه
شانه یخ زده

شانه یخ زده یا فروزن شولدر (Frozen Shoulder)، یک عارضه دردناک است که در آن حرکت شانه محدود می‌شود، این اختلال زمانی اتفاق می‌افتد که بافت همبند اطراف مفصل شانه به نام کپسول مفصلی شانه، سفت، ضخیم و ملتهب می‌شود، کپسول مفصلی حاوی رباط‌هایی است که در قسمت بالای استخوان بازو را به حفره شانه (گلنوئید) متصل می‌کند و مفصل را محکم در جای خود نگه می‌دارند.

به این بیماری شانه یخ زده می‌گویند، زیرا هر چقدر درد بیش‌تر باشد، احتمال استفاده از شانه کم‌تر می‌شود، استفاده نکردن از شانه باعث ضخیم شدن و سفت شدن کپسول شانه می‌شود و حرکات شانه را سخت‌تر می‌کند؛ علائم و نشانه‌های این عارضه به آرامی شروع شده و سپس بدتر می‌شوند، اما با گذشت زمان معمولا در عرض یک تا سه سال بهبود می‌یابند، برای اطلاعات بیش‌تر در مورد فروزن شولدر، مطالعه تا انتهای این مقاله نیتروطب را از دست ندهید.

علائم شانه یخ زده

شانه یخ زده که کپسولیت چسبنده و فروزن شولدر نیز نامیده می‌شود، شامل سفتی و درد در مفصل شانه می‌شود، علائم و نشانه‌های آن به آرامی شروع می‌شوند و سپس بدتر می‌شوند، علائم این عارضه معمولا در عرض ۱ تا ۳ سال بهتر می‌شوند.

یکی از شایع‌ترین علل یخ زدگی شانه، حرکت نکردن شانه در دوران نقاهت بعد از آسیب دیدگی شانه، شکستگی بازو یا سکته است، اگر آسیبی دیده‌اید که حرکات شانه را سخت می‌کند، با پزشک خود در مورد تمریناتی صحبت کنید که می‌تواند به شما در حفظ توانایی حرکت مفصل شانه کمک کند.

بی حرکت نگه داشتن شانه برای مدت طولانی خطر ابتلا به شانه یخ زده را افزایش می‌دهد، این ممکن است بعد از جراحی یا شکستن بازو اتفاق بیفتد.

فروزن شولدر در ۳ مرحله پیشرفت می‌کند که هرکدام علائم خاص خود را دارند:

  1. شروع انجماد

شانه سفت می‌شود و حرکت دادن آن دردناک است، درد به مرور افزایش می‌یابد و ممکن است هنگام شب بدتر شود، توانایی برای حرکت دادن شانه کم می‌شود و ممکن است این مرحله ۲ تا ۹ ماه طول بکشد.

شانه یخ زده

  1. چسبندگی و انجماد

در این مرحله ممکن است درد کم‌تر شود اما شانه سفت باقی بماند، در نتیجه استفاده از آن سخت‌تر می‌شود، این نرحله ۴ تا ۱۲ ماه طول می‌کشد.

  1. ذوب شدن (بازیابی)

درد کم می‌شود و توانایی حرکت دادن شانه به تدریج بهبود می‌یابد، این مرحله ۵ تا ۲۴ ماه طول می‌کشد.

بیشتر بخوانید: آرتریت روماتوئید یا روماتیسم مفصلی چیست؟ + درمان خانگی

عواملی که خطر ابتلا به شانه یخ زده را افزایش می‌دهند

برخی عوامل ممکن است خطر ابتلا به شانه یخ زده را افزایش دهند، این عوامل خطر عبارتند از:

  • سن و جنسیت

افراد ۴۰ سال و بالاتر، به خصوص زنان، بیش‌تر احتمال دارد که علائم این بیماری را تجربه کنند.

  • عدم تحرک یا کاهش تحرک

افرادی که تحرک کم‌تری دارند و مجبورند تا حدودی شانه خود را حرکت ندهند، بیش‌تر در معرض خطر ابتلا به این عارضه هستند، حرکت محدود می‌تواند نتیجه عوامل بسیاری باشد، از جمله سکته، دست شکسته، بهبودی بعد از جراحی و … .

  • بیماری‌های سیستمیک

به نظر می‌رسد افرادی که بیماری‌های خاصی دارند بیش‌تر در معرض ابتلا به شانه یخ زده هستند، به طور بیماری‌هایی که ممکن است خطر ابتلا به این عارضه را افزایش دهند عبارتند از:

  • دیابت
  • پرکاری تیروئید (تیروئید پرکار)
  • کم‌کاری تیروئید (تیروئید کم‌کار)
  • بیماری‌های قلبی و عروقی
  • بیماری پارکینسون

بیشتر بخوانید: پارکینسون؛ صفر تا ۱۰۰ آنچه که باید بدانیم

درمان سریع شانه یخ زده

درمان شانه یخ زده شامل تمرینات دامنه حرکتی است، گاهی اوقات درمان شامل کورتیکواستروئیدها و داروهای بی حس کننده است که به مفصل تزریق می‌شود، به ندرت، جراحی آتروسکوپی برای شل کردن کپسول مفصل مورد نیاز است تا بیمار بتواند آزادانه‌تر حرکت کند.

کمپرس گرم

رایج‌ترین روش‌هایی که برای درمان شانه یخ زده مورد استفاده قرار می‌گیرند، عبارتند از:

  • کمپرس سرد و گرم: برای درمان خانگی شانه یخ زده می‌توانید از کمپرس سرد و گرم استفاده کنید، این راهکار به کاهش درد و تورم ناشی از این عارضه، کمک موثری می‌کند.
  • دارو درمانی: داروهای مسکن مانند آسپرین و ایبوپروفن می‌توانند التهاب و درد مرتبط با شانه یخ زده را کاهش دهند، در بعضی موارد ممکن است پزشک داروهای ضد التهاب و مسکن‌های قوی‌تری را تجویز کند.
  • فیزیوتراپی: فیزوتراپیست تمرین‌های مربوط به دامنه حرکتی را برای کمک به بازیابی حرکت شانه به شما آموزش میدهد، پایبندی شما به انجام این تمرینات برای اصلاح حرکت ضروری است.
  • تحریک الکتریکی عصب از راه پوست (TENS): استفاده از یک دستگاه کوچک دارای باتری با مسدود کردن ایمپالس‌های عصبی درد را کاهش می‌دهد.

بیشتر بخوانید: کمردرد، مشکلی عذاب آور | ۱۷ راه پیشگیری از آن

فیزیوتراپی برای شانه یخ زده

فیزیوتراپی می‌تواند به بیمار کمک کند تا حرکت را بهش انه خود برگرداند، در مورد تعداد جلسات مورد نیاز شما، فیزیوتراپیست تصمیم می‌گیرد، تعداد دقیق آن به نحوه پاسخ شانه شما به درمان بستگی دارد.

فیزوتراپیست ابتدا بررسی می‌کند که شما چقدر حرکت در شانه‌های خود دارید، به طور کلی درمان‌های فیزیوتراپیست عبارتند از:

  • تمرینات کششی
  • تمرینات قدرتی
  • توصیه‌های تسکین درد

اگر بعد از اتمام جلسات فیزوتراپی، به هردلیل ممکن، بیمار هنوز درد داشته باشد، ممکن است پزشک جلسات دیگری را اضافه کند یا درمان دیگری را امتحان کند.

بیشتر بخوانید: گودی کمر؛ نشانه ها و درمان، چه زمانی به پزشک مراجعه کنیم؟

فیزیوتراپی

جمع‌بندی

علائم شانه یخ زده کم کم طی چند ماه بروز می‌کند و باعث ایجاد درد و کم شدن محدوده حرکتی مفصل شانه می‌شود، علت اصلی بروز این سندروم هنوز مشخص نیست اما معمولا افرادی که به خاطر جراحی یا آسیب دیدگی دچار بی حرکتی شانه شده‌اند یا بیماری زمینه‌ای دارند، بیش‌تر در معرض خطر ابتلا به این بیماری هستند، اگر دچار فروزن شولدر هستید یا مشکوک به علائم آن می‌باشید، باید با فیزیوتراپیست یا متخصص ارتوپد مشورت کنید، شما می‌توانید همین حالا با رزرو کردن نوبت از بهترین پزشک نیتروطب، آنلاین مشاوره بگیرید و طبق توصیه پزشک عمل کنید.

با دنبال کردن ما در فضای مجازی ( کانال تلگرام،کانال ایتا) می توانید از آخرین تخفیف‌ها و رویدادهای مهم باخبر باشید.