ریزش مو؛ ۴ دارو، مکمل و رژیم غذایی برای خلاص شدن از آن+ فیلم

زمان تقریبی مطالعه: 6 دقیقه
ریزش مو

ریزش مو یک مشکل رایج است و به‌تقریب ۸۰ درصد از مردان و نیمی از زنان در زندگی خود آن را تجربه می‌کنند؛ این مشکل می‌تواند به دلیل‌های زیادی مانند: ژنتیک، افزایش سن، بیماری‌های خودایمنی، تغییر هورمونی و استرس رخ دهد؛ اگرچه با توجه به عارضه‌های جانبی داروها، درمان‌های خانگی و مکمل‌های غذایی برای درمان آن استفاده می‌شود؛ ولی اطلاعات کمی در مورد اثربخشی و ایمن‌بودن آن‌ها وجود دارد.
این مقاله از نیتروطب به بررسی مکمل‌ها و داروهای ریزش مو می‌پردازد؛ هم‌چنین می‌توانید در هر زمان از شبانه‌روز، پرسش‌های خود را از کارشناسان ما بپرسید.

برای ریزش مو چه کنیم؟

متخصصان پوست و مو می‌گویند ریزش مو یک وضعیت پیچیده است و به راهکار‌های زیادی نیاز دارد؛ هنگام ارزیابی بیماران دچار ریزش مو، آزمایش‌هایی برای تعیین کم‌خونی، تیرویید، کمبود ویتامین، ماده‌های معدنی یا کمبودهای تغذیه‌ای دیگر، انجام می‌شود و پزشکان براساس آن دارو تجویز می‌کنند. اگر وقت کافی برای این کار ندارید، می‌توانید از خدمت آزمایش در منزل نیتروطب استفاده کنید و به‌آسانی آزمایش دهید. داروهای ریزش مو، رشد مو را زیاد می‌کنند و موها را ضخیم‌تر نشان می‌دهند، ولی با رهاکردن درمان، ریختن موها در بسیاری از مردم بازمی‌گردد.

پژوهش‌ها برآورد کرده‌اند که شایع‌ترین گونه‌ی کچلی آلوپسی آندروژنتیک (Androgenic alopecia) است. برپایه‌ی گفته‌ی انجمن پوست آمریکا، موهای مردان از پایان نوجوانی تا آغاز ۲۰ سالگی شروع به ریزش می‌کند و تا سن ۵۰ سالگی قابل‌توجه می‌باشد. در خانم‌ها به‌طور معمول از سن ۴۰ سالگی آغاز می‌شود. اگرچه نیازی به درمان آلوپسی آندروژنیک نیست، ولی شاید بخواهید ریزش موی خود را با استفاده از داروها کاهش دهید. اگر ریزش مو به دلیل یک بیماری مانند: آلوپسی آره‌آتا (alopecia areata)، سندرم تخمدان پلی‌کیستیک یا عفونت پوست سر باشد، باید به‌دنبال درمان آن باشید.

بیشتر بخوانید: کچلی یا ریزش مو و سریع‌ ترین درمان آن در سال ۱۴۰۲

بهترین داروی ریزش مو چیست؟

متخصصان پوست تاکید می‌کنند که همه‌ی ریزش‌های مو برگشت‌پذیر یا قابل‌درمان نیستند؛ کسانی که ریزش موی بسیار پیشرفته دارند ممکن است با هر روش درمانی مشکل داشته‌باشند؛ در این موردها دارو و مکمل‌ها اثربخش نیست؛ زیرا موها ازبین رفته‌اند، و ترمیم نمی‌شوند. به‌تازگی باریسیتینیب (Baricitinib)، دارویی که سیستم ایمنی را متعادل می‌کند، برای درمان آلوپسی آره‌آتای شدید تایید شده‌است. هنگام جستجوی داروی ریزش مو باید فاکتورهای زیر را در نظر بگیرید:

ریزش مو

ایمنی: هنگام خرید درمان‌های ریزش مو باید بااحتیاط باشید؛ زیرا ممکن است ایمنی یا اثربخشی آن‌ها ارزیابی نشده‌باشد.

عارضه‌های جانبی: بعضی از درمان‌های ریزش مو می‌تواند عارضه داشته‌باشد؛ باید اطلاعات وابسته به تجویز و برچسب محصول را بررسی کنید تا متوجه شوید چه عارضه‌های جانبی ممکن است هنگام استفاده از محصول ایجاد شود. اگر از دارویی استفاده می‌کنید و باعث عارضه‌ی جانبی شده‌است، باید درمان را رها کنید و می‌توانید از مشاوره‌ی پزشکی نیتروطب بدون نیاز به مراجعه‌ی حضوری استفاده کنید.

بارداری: بسیاری از داروهای ریزش مو در بارداری یا شیردهی خطر دارند. اگر باردار هستید و ریزش مو دارید، باید با پزشک مشورت کنید؛ شما می‌توانید در خانه‌ی خود با پزشکان نیتروطب گفت‌وگو کنید.

قیمت: بعضی از داروهای ریزش مو گران هستند و نیاز به استفاده‌ی روزانه دارید؛ به همین دلیل باید قیمت داروی انتخابی خود را در نظر بگیرید، هم‌چنین در مورد نظر مشتریان و این‌که آیا دارو مورد تایید است یا خیر جست‌وجو کنید.

انواع دارو های ریزش مو

ماینوکسیدیل (Minoxidil)

یک محصول موضعی است که روی پوست سر استفاده می‌شود؛ پزشکان آن را برای فشار خون بالا تجویز می‌کردند، ولی دریافتند که باعث رشد زیاد مو می‌شود؛ این دارو برای درمان آلوپسی آندروژنیک کاربرد دارد؛ با این حال، عارضه‌های جانبی وجود دارد که باید از آن‌ها آگاه باشید، این موردها می‌تواند تحریک پوست، پوست فلس‌دار، خارش پوست، بدترشدن درماتیت سبورییک (Seborrhoeic dermatitis)، درماتیت تماسی آلرژیک و رشد موهای زاید ناخواسته باشد.
اگر مصرف آن را متوقف کنید، ریزش مو برمی‌گردد و آن را با درمان‌های دیگر ترکیب کنید، کارآمدتر است.

  • برای زنان باردار و شیرده توصیه نمی‌شود.
  • اگر کسی دلیل ریزش مو را نمی‌داند، نباید از ماینوکسیدیل استفاده کند.

 

اسپیرونولاکتون (Spironolactone)

این دارو برای درمان نارسایی قلبی و فشار خون بالا است؛ هم‌چنین اگر درمان‌های دیگر اثربخش نباشد، پزشکان می‌توانند آن را برای طاسی آندروژنیک در زنان تجویز کنند؛ اسپیرونولاکتون ممکن است ۶ ماه طول بکشد تا نتیجه بدهد.
یک مطالعه‌ی آزمایشی در سال ۲۰۱۷ به این نتیجه رسید که ترکیب اسپیرونولاکتون با ماینوکسیدیل ممکن است یک درمان ایمن و کارآمد برای طاسی آندروژنیک در زنان باشد؛ با این حال به بررسی بیشتری نیاز است.

عارضه‌های جانبی اسپیرونولاکتون موردهای زیر است:

استفراغ، دل‌درد، خونریزی واژینال در زنانی که عادت ماهانه‌ی آن‌ها قطع شده، خواب‌آلودگی، افزایش رشد موهای بدن.
بعضی از عارضه‌های جانبی شایع در زنان: حساسیت سینه، بزرگ‌شدن سینه‌ها، پریود نامنظم و افت فشار خون است یا باعث سرگیجه و سبکی سر می‌شود.
اگر باردار هستید نباید از اسپیرونولاکتون استفاده کنید، زیرا باعث نقص مادرزادی می‌شود؛ هم‌چنین در شیردهی هم نباید مصرف شود.

دوتاستراید(Dutasteride)

یک داروی خوراکی است که برای کسانی که مبتلا به هیپرپلازی (Hyperplasia) خوش‌خیم پروستات هستند، استفاده می‌شود و بعضی از پزشکان برای مو هم تجویز می‌کنند؛ ۳ تا ۶ ماه پس از مصرف نتیجه می‌دهد.
یک پژوهش در سال ۲۰۱۰ نشان داد که دوز ۰.۵ میلی‌گرم دوتاستراید می‌تواند رشد مو را در مردان مبتلا به طاسی آندروژنیک بهبود بخشد.
دوتاستراید می‌تواند باعث ایجاد عارضه‌های جانبی جنسی شود و خطر ابتلا به سرطان پروستات را افزایش دهد.

جلوگیری از ریزش مو

فیناستراید (Finasteride)

دارویی است که می‌تواند به درمان بزرگی پروستات و ریزش مو در مردان کمک کند؛ ریزش مو را کند می‌کند، ولی به‌طور کامل متوقف نمی‌کند؛ باید هر روز یک قرص فیناستراید مصرف شود و تا نتیجه‌دهی ۴ ماه طول می‌کشد.
یکی دیگر از مقاله‌ها در سال ۲۰۲۲ بیان می‌کند که بعضی بیماران از فیناستراید موضعی به‌جای خوراکی استفاده می‌کنند؛ این به این دلیل است که داروی موضعی با کاهش خطر اختلال جنسی همراه است؛ با این حال، ممکن است باعث تحریک، احساس سوزش یا درماتیت تماسی شود.
فیناستراید برای افراد باردار یا شیرده، زنان در سنین باروری یا کودکان خطر دارد.

مکمل، ویتامین‌ و آنتی‌اکسیدان ‌ها برای ریزش مو

پژوهش‌ها نشان می‌دهد که گونه‌های ریزش مو، مانند: آلوپسی آره‌آتا، آلوپسی آندروژنتیک و تلوژن افلوویوم (Telogen effluvium)، با استرس اکسیداتیو و کمبود ریزمغذی‌ها (ویتامین‌ها) پیوند دارد.
کارشناسان تاکید می‌کنند که پیش از مصرف مکمل‌ها، نیاز است با پزشک مشورت کنید.
یک بررسی نشان داد مکمل‌های روغن دانه‌ی کدو تنبل، زینک، آهن، بیوتین (B7)، ویتامین E، D ،C وB12 ، توکوترینول، کپسایسین، اسیدهای چرب امگا ۳ و امگا ۶ برای درمان ریزش مو مفید است.

در انتخاب مکمل‌ها مراقب باشید و بدون مشورت با پزشک مصرف نکنید؛ دوزهای بالای بعضی از ماده‌های مغذی می‌تواند آسیب‌رسان باشد، برای نمونه سلنیوم اضافی منجر به مسموم‌شدن و حتا بدترشدن ریزش مو می‌شود و دوز بالای بیوتین می‌تواند آکنه را تحریک کند و در آزمایش خون اختلال ایجاد کند، بنابراین مهم است که پیش از خرید تحقیق کنید.

استفاده از محصولات مراقبتی مناسب

استفاده از محصولات مراقبتی مناسب می‌تواند به پیشگیری از ریزش مو کمک کند. در ادامه، به برخی از محصولات مراقبتی مناسب برای پیشگیری از ریزش مو اشاره می‌شود:

  1. شامپو

استفاده از شامپو‌های حاوی مواد طبیعی مانند آلوئه ورا، نعناع، رزماری و لاوندر می‌تواند به پیشگیری از ریزش مو کمک کند. همچنین، استفاده از شامپو‌های حاوی سولفات کمتر می‌تواند به پیشگیری از ریزش مو کمک کند. سولفات یک نوع ماده شیمیایی است که در بسیاری از شامپوهای تجاری به عنوان تخلیه کننده استفاده می‌شود و ممکن است باعث خشکی و آسیب به مو و پوست شود.

  1. روغن مو

استفاده از روغن‌های طبیعی مانند روغن نارگیل، روغن زیتون و روغن آرگان می‌تواند به پیشگیری از ریزش مو کمک کند. این روغن‌ها می‌توانند به موها نرمی و لطافت بدهند و باعث افزایش تقویت موها شوند.

  1. ماسک مو

استفاده از ماسک مو‌های حاوی عصاره‌های گیاهی مانند چای سبز، آلوئه ورا، رزماری و نعناع می‌تواند به پیشگیری از ریزش مو کمک کند. این ماسک‌ها باعث تغذیه و نرمی موها شده و به تقویت آن‌ها کمک می‌کند.

  1. کرم مو

استفاده از کرم‌های حاوی مواد طبیعی مانند عصاره‌های گیاهی، موم زنبور عسل و چای سبز می‌تواند به پیشگیری از ریزش مو کمک کند. این کرم‌ها باعث تقویت موها و افزایش حجم آن‌ها می‌شود.

  1. سرم مو

استفاده از سرم‌های حاوی ویتامین‌ها، پروتئین‌ها و روغن‌های طبیعی می‌تواند به پیشگیری از ریزش مو کمک کند. این سرم‌ها می‌توانند به تقویت موها و افزایش رشد آن‌ها کمک کنند.

 استفاده از محصولات مراقبتی مناسب و حاوی مواد طبیعی می‌تواند به پیشگیری از ریزش مو کمک کند. همچنین، برای افزایش تأثیر این محصولات، می‌توانید به سبک زندگی خود توجه کنید و عادت‌های سالم را در زندگیتان اجرا کنید. اجتناب از استفاده از محصولات شیمیایی قوی مانند رنگ مو و اجزای شیمیایی موجود در محصولات آرایشی می‌تواند به پیشگیری از این مشکل کمک کند.

موهای سالم با رژیم غذایی سالم

حفظ یک رژیم غذایی سالم نیز می‌تواند نقش مهمی در جلوگیری از ریزش مو داشته‌باشد. افزایش دریافت پروتیین و آهن در رژیم غذایی می‌تواند به جلوگیری از ریزش مو در مردان و زنان کمک کند. کمبود آهن یا کم‌خونی آشکارترین دلیلی است که منجر به ریزش مو می‌شود؛ زیرا می‌تواند بر فولیکول‌های تولید پروتیین برای رشد مو اثر بگذارد. بعضی از غذاهایی که می‌توانید در رژیم غذایی خود بگنجانید و می‌تواند به پیشگیری از ریزش مو کمک کند عبارتند از: آب‌گوشت استخوان، تخم مرغ، دانه‌ها (کتان، آفتابگردان)، ماهی سالمون، گردو، فلفل چیلی و توت‌‌ها. از الکل، شکر و غذاهای فرآوری‌شده خودداری کنید.

رژیم غذایی سالم

در آخر باید بگوییم که این مقاله برای آگاهی بیشتر در اختیار شما قرار دارد و نخستین کاری که باید انجام دهید این است که توسط پزشک ویزیت شوید و دلیل ریزش مو یا کچلی خود را پیدا کنید؛ زیرا به دلیل‌های گوناگونی به ‌وجود می‌آید و از درمان خودسرانه خودداری کنید. مکمل‌ها به‌آسانی به‌‎دست می‌آیند و نیازی به نسخه‌ نیست و بیشتر مردم به‌سراغ آن‌ها می‌روند؛ اما شما نباید آن‌ها را گزینه‌ی اول درمان درنظر بگیرید؛ نخستین گام برای تصمیم‌گیری در مورد بهترین درمان ریزش مو مشورت با پزشک است.

ما به شما پیشنهاد می‌کنیم بدون مراجعه‌ی حضوری در خانه یا محل کار توسط پزشکان و کارشناسان نیتروطب ویزیت شوید و مشکل خود را درمیان بگذارید تا دلیل ‌آن بررسی شود و درمان مناسب و بدون عارضه‌تری دریافت کنید. اگر تجربه‌ای از مصرف دارو و مکمل دارید در بخش کامنت با ما درمیان بگذارید.