دستگاه ونتیلاتور را در چه شرایطی استفاده می‌کنند؟

زمان تقریبی مطالعه: 6 دقیقه
دستگاه ونتیلاتور

یکی از مهم‌ترین نیاز‌های انسان و دیگر جانواران اکسیژن و نفس کشیدن می‌باشد، با این حال در برخی از شرایط برای افراد خاص با بیماری‌های گوناگون امکان تنفس درست وجود ندارد حال باید چه کرد؟

در حالت عادی ریه‌های شما به راحتی اکسیژن مورد نیاز خود را دریافت می‌کنند و تمام اعضای بدن به درستی درحال انجام وظیفه خود می‌باشند اما در زمانی که اکسیژن کافی به بدن نرسد سیستم ایمنی به صورت خود‌کار بیش‌تر سلول‌های محافظ را به سمت ریه می‌فرستد تا شرایط بهتری برای آن اتفاق بی‌افتد.

در این زمان یکی از بهترین راه‌کار‌ها استفاده از سیستم دستگاه تنفس مصنوعی می‌باشد به طوری که با این دستگاه‌ها در شرایط مختلف و بیماری‌های مختلف حتی بعد از برخی عمل‌های سخت و سنگین می‌توانید جان فرد در خطر را نجات بدهید، با وجود دستگاه‌های مختلف این امکان وجود دارد همان طوری که برخی از دستگاه‌ها و تجهیزات پزشکی مرتبط با بخش دستگاه تنفسی را نام بردیم همانند اکسیژن ساز ،کپسول‌ اکسیژن، دستگاه بای پپ و..

با این حال در گذشته که دستگاه‌های مختلف فقط در بیمارستان‌ها وجود داشت مردم بر این باور بود‌‌ند که تنها راه استفاده از این دستگاه فقط در مراکز درمانی مختلف یا بیمارستان‌ها امکان پذیر است اما امروزه به راحتی می‌توانید از تجهیزات مختلف پزشکی در منزل استفاده کنید، در صورت نیازتان می‌توانید تجهیزات پزشکی مربوطه را از نیتروطب اجاره کنید. دستگاه ونتیلاتور یکی دیگر از تجهیزات پر استفاده پزشکی در زمینه‌ی دستگاه تنفسی می‌باشد، دستگاه ونتیلاتور به راحتی اجازه ورود اکسیژن به ریه‌ها را داده تا افراد بتواند از آن در شرایط بحرانی برای مدت زمان کم و یا طولانی استفاده لازم را داشته باشند.

دستگاه ونتیلاتور (medical ventilator) چیست؟

دستگاه ونتیلاتور که با نام دستگاه تنفس غیر مصنوعی نیز شناخته می‌شود، همان‌طور که اشاره داشتیم دستگاه ونتیلاتور یکی دیگر از تجهیزات پزشکی پرکاربرد در زمینه‌ی بیماری‌های تنفسی می‌باشد، از دستگاه ونتیلاتور برای بهبود شرایط افراد و بیمارانی که مشکلات تنفسی دارند و نمی‌توانند به دلیل برخی از شرایط به درستی تنفس کنند استفاده می‌شود، البته باید بگوییم از دستگاه ونتیلاتور چه در زمان مشکلات تنفسی موقت و چه در زمان استفاده دائمی برای اکسیژن رسانی استفاده می‌شود.

دستگاه ونتیلاتور

در چند سال اخیر بیشتر افراد باور بر اینکه یک روز بتوانند از دستگاه ونتیلاتور، در منزل برای بیماران خود به مدت طولانی استفاده کنند را نداشتند، با وجود مشکلات جدی و بیماری‌های مختلف درخواست استفاده از این دستگاه به مرور بالا رفته، طریقه استفاده از این دستگاه به آسانی نبوده و همه افراد به جز پرسنل درمان مهارت و دانش لازم برای استفاده از دستگاه ونتیلاتور را ندارند، اما همان‌طور که گفتیم با گذشت زمان و درخواست بیشتر بیماران و نبودن امکان بستری همه آن‌ها در بیمارستان به دلیل شرایط مختلف، تصمیم بر استفاده از دستگاه ونتیلاتور در منزل گرفته شد.

البته باید بدانید که با این حال شما عزیزان باید حتما نحوه صحیح استفاده از دستگاه ونتیلاتور را از قبل آموزش ببینید یا که از کمک پرستار استفاده کنید.

در دستگاه ونتیلاتور، تنفس به کمک لوله‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌ای که وارد گلو شده (لوله تراشه) و سیستم عضلانی ریه صورت می‌گیرد به طوری که حجم قفسه سینه در حال تغییر می‌باشد، انجام این عمل توسط یک فشار مثبت و منفی رخ می‌دهد و هوا به داخل ریه وارد و خارج می‌شود در این عمل یکی از مهم‌ترین عضلات درگیر عضله دیافراگم می‌باشد، فشار منفی همان علت ورود هوا به داخل ریه می‌باشد، با منبسط شدن عضله دیافراگم این عمل صورت می‌گیرد و هوا با فشار منفی با دم وارد ریه می‌شود در صورت باز دم که یک فشار مثبت می‌باشد هوا از ریه‌ها خارج می‌شود.

کدام دسته از افراد به دستگاه ونتیلاتور نیاز دارند؟

افرادی که با مشکلات تنفسی جدی یا موقت رو‎به‌رو هستند نیاز دارند که از دستگاه ونتیلاتور استفاده کنند، چرا که با نرسیدن اکسیژن و افزایش و خلاص نشدن دی اکسید کربن یکی از خطرناک‌ترین شرایط برای بیماران ایجاد می‌شود که احتمال خطر مرگ را افزایش می‌دهد(اسیدوز) با این حال برخی از افراد بیشتر به این دستگاه نیاز دارند همانند:

  1. افرادی که آسیب‌های نخاعی دارند
  2. افرادی که ایست قلبی ناگهانی را داشته‌اند
  3. افرادی که سکته کرده‌اند
  4. ایجاد شرایط سندرم دیسترس حاد تنفسی (ARDS)
  5. افرادی که از مشکلات جدی تنفسی رو‌به‌رو هستند
  6. افرادی که دچار بیماری ریه هستند
  7. افراد مبتلا به بیماری ذات الریه
  8. فلج اطفال
  9. آسیب سر
  10. سپسیس
  11. سندرم دیسترس تنفسی نوزادان

نکته: افرادی که تحت عمل جراحی قرار می‌گیرند به دلیل بیهوشی به درستی نمی‌توانند تنفس کنند به همین دلیل برای این افراد پزشکان استفاده از دستگاه ونتیلاتور در مدت زمان بیهوشی را تجویز می‌کنند.

معرفی انواع مختلف دستگاه ونتیلاتور

دستگاه ونتیلاتور نیز همانند دیگر تجهیزات پزشکی به مدل‌های مختلفی تقسیم می‌شوند، البته باید بدانید استفاده از انواع ونتیلاتور‌ها بسته به نوع، سطح هوشیاری و شدت بیماری و مدت زمانی که باید بیمار تحت نظر و زیر دستگاه باشد بستگی دارد.

  • دستگاه ونتیلاتور فشار منفی (Negative Pressure Ventilator)
  • دستگاه ونتیلاتور فشار مثبت (Positive Pressure Ventilator)
  • دستگاه ونتیلاتور فشار ثابت (Constant Pressure Ventilator)

دستگاه ونتیلاتور فشار منفی (Negative Pressure Ventilator)

دستگاه ونتیلاتور فشار منفی یا (Negative Pressure Ventilator) دستگاه تهویه هوای مصنوعی می‌باشند، این نوع ونتیلاتور‌ها از اولین دستگاه‌ها به شمار می‌روند. این ونتیلاتور‌ها محفظه‌ای شکل هستند و به طور کلی تمام بدن به جز قسمت سر و گردن درون دستگاه قرار می‌گیرد. در زمانی که دستگاه ونتیلاتور فشار منفی فعالیت دارد هوای اتاق به کل تخلیه می‎‌شود و فشار منفی درون اتاق پخش می‌‎شود و با این شرایط با انجام عمل دم انبساط درون سینه اتفاق می‎افتد.

دستگاه ونتیلاتور

دستگاه ونتیلاتور فشار مثبت (Positive Pressure Ventilator)

به دستگاه ونتیلاتور فشار مثبت (Positive Pressure Ventilator) ونتیلاتور‌های خانگی و یا ونتیلاتور بیمارستانی نیز گفته می‌شود، دستگاه ونتیلاتور فشار مثبت به گونه‌ای طراحی شده که از طریق لوله، فشار وارد ریه افراد بیمار می‎‌شود، فشار هوای مثبت بالاتر از سطح فشار هوای محیط به ریه‌ها ارسال می‌‎شود و این عمل باعث ایجاد انبساط در قفسه‌ی سینه با انجام دم است.

دستگاه ونتیلاتور فشار مثبت، از شکل و حجم ساده‌ای برخوردار می‌باشد. باید بدانید برای یک ونتیلاتور مناسب باید لوله تراشه درست در گلوی بیمار نصب بشود و یک امر ضروری برای شما می‌باشد، از این رو با استفاده درست و مناسب در زمان استفاده از دستگاه حجم و اندازه معینی از هوا با فشار دقیق و مناسب وارد ریه فرد مصرف کننده خواهد شد.

 دستگاه ونتیلاتور فشار ثابت (Constant Pressure Ventilator)

در دستگاه ونتیلاتور فشار ثابت (Constant Pressure Ventilator) جریان هوا به صورت ثابت بوده و در هنگام استفاده از دستگاه ونتیلاتور سطح فشار هوا از قبل برای بیمار تعیین می‌شود و اگر فشار موجود به همان سطح برسد جریان هوا قطع می‌شود، در انجام این عمل فشار هوا ثابت بوده فقط میزان حجم و اندازه آن متغیر می‌‎باشد، در صورتی که شما دستگاه را در سطح فشار بالا تنظیم کنید هوای بیشتر به ریه‌‌‌‌‌‌‌ها منتقل خواهد شد.

از آنجایی که این دستگاه دارای قیمت بالا و شرایط نگهداری سختی می‌باشد درصورت نیاز می‌توانید این دستگاه را از نیتروطب اجاره کنید، مشاورین ما در ۲۴ ساعت شبانه روز آماده خدمت رسانی به شما عزیزان می‌باشند.

برند‌های مشهور تولید کننده انواع دستگاه ونتیلاتور

  • دستگاه ونتیلاتور دراگر (Drager)
  • دستگاه ونتیلاتور بن‌نت (Bennet)
  • دستگاه ونتیلاتور بِر (Bear)
  • دستگاه ونتیلاتور فیلیپس (Philips)
  • دستگاه ونتیلاتور رس‌مد (Resmed)

این دستگاه در مدل‌های پرتابل قابل حمل و مدل‎‌های ثابت موجود می‌‎باشند، نسخه‌های پرتابل بیشتر در خانه یا در وسیله‌های نقلیه مورد استفاده قرار می‌گیرند البته در بیمارستان‌ها نیز گاها از مدل‌های پرتابل استفاده می‌شود.

در بیمارستان‌ها برای جابه‌جایی بیماران در بخش‌های مختلف یا مورادی دیگر مانند جراحی و عکس برداری در شرایط حساس استفاده می‌شود، البته در بیمارستان‌ها نسخه‌های ثابت نیز وجود دارد که بیشتر در بخش‌های ویژه ICU مورد استفاده قرار می‌گیرد.

دستگاه ونتیلاتور

دستگاه‌های ونتیلاتور ICU از قابلیت‌های خاصی برخوردار می‌باشند و با سایر مدل‌های ونتیلاتور متفاوت می‌باشند، دستگاه‌های EDP یک نوع ونتیلاتور الکتروپنوماتیک می‌باشد که ورودی آن‌ها از اکسیژن فشار قوی و هوای فشرده تشکیل شده است، این نوع دستگاه ونتیلاتور نیز در بخش‌های مراقبت‌های ویژه مانند ICU مورد استفاده قرار می‌گیرند.

مراقبت های لازم برای استفاده از دستگاه‌های ونتیلاتور چیست؟

در زمانی که بیماران به این دستگاه‌ها متصل هستند باید یک تیم پزشکی نیز بیمار را از نزدیک تحت نظر درمانی قرار دهند، گروهی که نام بردیم باید شامل پزشک، پرستار و متخصص تنفسی باشند. اگر از بیمار در خانه مراقبت‌های لازم را قرار است انجام دهید باید بدانید نیاز است:

نمونه‌گیری‌های خون و رادیولوژی‌های آن انجام شود، در صورت نیاز باید از بیماران که در شرایط بحرانی به سر می‌برند باید توسط یک پرستار که مهارت‌های لازم را دارد مراقبت شود و در صورت نیاز دستگاه را مدام چک کنید، لوله‌را بررسی و در صورت نیاز اگر ترشحات ریه وجود داشت تخلیه کنید، در صورت تخلیه امکان دارد بیمار دچار ناراحتی بشود چرا که این عمل آسان نبوده و با سرفه و تنگی نفس برای بیمار همراه است.

در زمان تخلیه نیاز است که پرستار یا فرد تخلیه کند که دانش و مهارت لازم را دارد از مکمل اکسیژن استفاده کند تا شرایط برای بیمارتان بحرانی‌تر نشود. در صورت نیاز می‌توانید از خدمات پزشکی و یا پرستاری در منزل نیتروطب برای بیماران عزیزتان استفاده کنید.

اجاره تجهیزات پزشکی در قزوین

در صورت نیازتان می‌توانید دستگاه‌ها و تجهیزات مورد نیازتان را از نیتروطب اجاره یا خرید کنید، کارشناسان و همکاران ما آماده مشاوره و خدمت رسانی در خصوص اجاره تجهیزات پزشکی در قزوین به شما عزیزان در ۲۴ ساعت شبانه روز در تمام ایام هفته می‌باشند. با آرزوی سلامتی و تندرستی برای شما عزیزان، نیتروطب.

با آرزوی سلامتی برای شما عزیزان، نیتروطب همراه شما در هر قدم از سلامتی