لورازپام؛ صفر تا ۱۰۰ این داروی ضد اضطراب

زمان تقریبی مطالعه: 4 دقیقه
لورازپام

قرص لورازپام یکی از مهمترین داروهای ضد اضطراب و آرامش بخش است که می‌تواند بی قراری‌های شدید را هم تسکین دهد. این دارو متعلق به دسته ای از داروهای شناخته شده به نام بنزودیازپین‌ها می‌باشد که بر روی مغز و اعصاب تاثیر گذاشته و اثر آرام بخشی دارد. این دارو با بالا رفتن اثرات یک ماده شیمیایی طبیعی خاص در بدن به نام GABA کار می‌کند. اگر قصد دارید تا بیشتر در مورد لورازپام بدانید در ادامه این مطلب همراه ما باشید.

لورازپام چیست؟

این دارو از دسته بنزودیازپین‌ها می‌باشد که می‌تواند به طور کوتاه مدت و به عنوان داروی کمکی در درمان اختلالات اضطراب، بی‌خوابی و حملات صرعی تاثیر گذار باشد. همچنین این دارو برای کاهش اضطراب قبل از عمل جراحی هم تجویز می‌شود. داروی لورازپام باعث تضعیف سیستم عصبی مرکزی در قسمت لیمبیک و ساب کورتیکال شده و همچنین سبب تحریک گیرنده‌های گابا در سیستم ARAS می‌شود.

نکاتی در مورد مصرف داروی لورازپام

  • قبل از شروع درمان با این دارو، بروشور دارویی داخل بسته را به دقت مطالعه نمایید. این بروشور کمک می‌کند تا راجع به دارو اطلاعات جامعی را به دست آورده و از عوارض جانبی احتمالی آن آگاه شوید. همچنین اگر در رابطه با مصرف لورازپام با سؤالاتی روبرو هستید با پزشک خود مشورت کنید.
  • لازم به ذکر است که از فردی به فرد دیگر دوز و مقدار داروی لورازپام متفاوت می‌باشد، پس بهتر است دارو را همانطور که پزشک متخصص مغز و اعصاب یا روانپزشک به شما تجویز کرده است، استفاده کنید و از مصرف کم یا زیاد دارو خودداری کنید.
  • اگر بعد از چند هفته، اثر درمانی این دارو کاهش یافت، به پزشک مراجعه کنید و از افزایش خودسرانه مقدار مصرف خودداری نمایید.
  • اگر بعد از مصرف داروی لورازپام، احساس کردید شرایطتان بدتر شده است، با پزشک خود مشورت کنید و اگر فکر می‌کنید این دارو برای شما مناسب نیست از قطع خودسرانه دارو خودداری نمایید و در مورد قرص جایگزین لورازپام با پزشک مشورت کنید.
  • از قطع ناگهانی داروی لورازپام خودداری کنید. برای پیشگیری از بروز عوارض قطع مصرف، باید به صورت تدریجی و تحت نظر پزشک مصرف این دارو را کم کنید.
  • اگر از داروی لورازپام به عنوان ضد تشنج استفاده می‌کنید بهتر است مطابق با دستور پزشک دوره درمان را کامل کنید.
  • چنانچه از این دارو به عنوان خواب آور استفاده می‌کنید، برای اجتناب از فراموشی و تسکین در طول روز، دارو را هنگام خواب مصرف نمایید.
  • شما می‌توانید داروی لورازپام را همراه با غذا یا بدون غذا مصرف کنید. اما بهتر است برای کاهش نشانه‌های گوارشی آن را با غذا مصرف نمایید.
  • تزریق این دارو به صورت عضلانی، می‌بایست به طور عمیق انجام شود‌.
  • ممکن است تزریق سریع وریدی داروی لورازپام، باعث بروز آپنه، کاهش فشارخون، ایست تنفسی و برادی کاردی شود.
  • شما باید بعد از تزریق این دارو، ۲ تا ۳ ساعت تحت مراقبت باشید.

بیشتر بخوانید: اختلال استرس پس از سانحه (PTSD) چیست؟ موثرترین درمان

شیوه نگهداری لورازپام چگونه است؟

باید داروی لورازپام در دمای اتاق و دور از نور و رطوبت نگهداری کنید. توجه داشته باشید که می‌بایست تمامی داروهای شیمیایی و گیاهی دور از دسترس حیوانات و کودکان نگهداری شوند. همچنین نوع تزریقی باید در یخچال نگهداری شود.

موارد مصرف قرص لورازپام

موارد مصرف قرص لورازپام

لورازپام برای درمان کوتاه مدت اختلالات اضطرابی، همچون اختلال هراس و اختلال اضطراب فراگیر، تسکین موقت اضطراب مربوط به افسردگی، درمان کوتاه مدت بی خوابی (مشکل خواب) مرتبط با اضطراب، کاهش اضطراب مرتبط با درد، کمک به آرامش قبل از جراحی یا سایر درمان‌های پزشکی و دندان پزشکی و اضطراب هنگام پرواز به کار گرفته می‌شود. از دیگر موارد مصرف آن می توان به درمان تهوع و استفراغ مربوط به شیمی درمانی و سرگیجه یا مدیریت علائم ترک الکل اشاره نمود.

موارد منع مصرف قرص لورازپام

افرادی که دارای شرایط زیر هستند نمی‌توانند از این دارو استفاده کنند. موارد منع مصرف آن عبارتند از:

  • گلوکوم حاد زاویه باریک
  • شیردهی
  • حساسیت مفرط مستند
  • مسمومیت شدید الکلی
  • افسردگی شدید تنفسی
  • تجویز داخل شریانی
  • مشکلات کبدی
  • آپنه خواب
  • بارداری یا قصد بارداری
  • مشکلات کلیوی
  • حساسیت به این دارو یا دیگر داروها و مواد

سرگیجه، سردرد

عوارض لورازپام

 ممکن است همه داروها عوارض جانبی ایجاد کنند. اما بسیاری از مصرف‌کنندگان هم ممکن است هیچ گونه عارضه‌ای را مشاهده نکنند. یکسری از عوارض هم بعد از گذشت مدت کوتاهی از مصرف دارو، از بین می‌روند. از عوارض این دارو می‌توان به سرگیجه، سردرد، خواب آلودگی، افسردگی، بی خوابی،گیجی، احساس سبکی در سر، خستگی، بی قراری.

همچنبن افزایش حالت تسکین بیش از حد، افکار و رفتار غیر عادی، اختلال در جهت یابی، توهم، کابوس شبانه، تغییر توان درک و فهم، درد و قرمزی در محل تزریق، احساس فراموشی، تپش قلب، درد قفسه سینه، مشکلات خواب، تغییرات بینایی، برادیکاردی، گرفتگی عضلانی، افت فشارخون، ضعف، لرزش یا سفتی عضلانی، دپرسیون تنفسی، تعریق بیش از حد، از بین رفتن تعادل و هماهنگی، افتادگی پلک، اختلال در بلعیدن و…. اشاره کرد.

بیشتر بخوانید: اختلالات خواب چیست؟ ۷ نکته برای خوب خوابیدن

اگر هرگونه علائمی دارید که فکر می‌کنید به دلیل استفاده از داروی لورازپام است، حتما با پزشک خود مشورت کنید.

تداخلات دارویی قرص لورازپام با ترکیبات دارویی دیگر

ممکن است دارو‌های زیر با این دارو تداخل داشته‌ باشند که از جمله این دارو‌ها می‌توان به داکتینومایسین، اتوسوکسیمید، ریسپریدون، دفراسیروکس، فلوتیکازون پروپیونات، سیکلوپنتولات، آمینوفیلین، لاکتولوز، نروکسین، کلوزاپین، سدامین، نوراگل، یوهمبین، کلونیدین، عصاره سنبل الطیب، ترانکی وال، پروبنسید، والیرست، سدیم اکسی بات، ونکومایسین، تاپنتادول، پیندولول، ال تریپتوفان، پروکائین، ات کلر وینول، اکسی مورفون، استامینوفن، بنزهیدروکدون و کانابیدیول اشاره نمود.

نحوه عملکرد لورازپام چگونه است؟

داروهای لورازپام با تحت تاثیر قرار دادن سیستم عصبی مرکزی و مغز باعث ایجاد آرامش می‌شود. این دارو از طریق افزایش یک ماده‌ی شیمیایی طبیعی در بدن به نام گاما آمینوبوتیریک اسید فعالیت می‌‌نماید.

نحوه عملکرد لورازپام

اثر لورازپام چقدر ماندگار است؟

اثر قرص این دارو حدود ۲۰ الی ۳۰ دقیقه بعد از مصرف آغاز شده و تاثیر آرام بخشی آن حدود ۶ الی ۸ ساعت می‌باشد. البته دوره مصرفی این دارو چندان طولانی نبوده و معمولا برای چند روز تا ۴ هفته می‌باشد. ممکن است پزشک دوزهای مصرف را کم و زیاد کند تا به دوز مصرفی موثر و مناسب برسد. دفعات مصرف هم باید در فواصل مساوی باشد. البته اگر از این دارو به منظور درمان بی خوابی استفاده شود، قطعا حالت نرمال مصرف آن یک بار در روز است.

بیشتر بخوانید: قرص‌ های ضداسترس و اضطراب؛ مکانیسم عمل، کارکردها و کاربردهای مختلف

جمع بندی

همانطور که متوجه شدید لورازپام برای درمان اضطراب یا اختلالات روانی دیگر فقط توسط روانپزشک تجویز می‌شود و از مصرف خودسرانه این دارو باید پرهیز شود. همچینن باید از مصرف دارویی که تاریخ انقضاء آن تمام شده است خودداری نموده و آن را دور بیاندازید.

با دنبال کردن ما در فضای مجازی ( کانال تلگرام، کانال ایتا) می توانید از آخرین تخفیف‌ها و رویدادهای مهم باخبر باشید.

لازم به ذکر است که در صورتی که دوز مصرفی داروی لورازپام را فراموش نمایید در اولین زمان ممکن باید آن را مصرف کنید، ولی اگر نزدیک به مصرف دوز بعدی یادتان بیفتد کا دارو را مصرف نکرده‌اید نباید دو برابر این دارو مصرف کنید؛ تنها باید دوز تعیین شده را مصرف نمایید.