نوروویروس ها: ویروسی که نمی توان آن را دید، اما می توان آن را چشید

زمان تقریبی مطالعه: 5 دقیقه
نوروویروس ها

نوروویروس ها (Noroviruses) یک خانواده از ویروس های RNA هستند که می توانند باعث بیماری های گوارشی در انسان شوند. این بیماری ها که به نام گاستروانتریت نوروویروسی نیز شناخته می شوند، با علائمی مانند تهوع، استفراغ، اسهال، درد شکم و گرفتگی عضلات همراه هستند.

فصل‌های گرم یا سرد، استعداد بدن را در مبتلا شدن به بعضی انواع بیماری‌ها افزایش می‌دهند. این بیماری‌هایی که میزان ابتلا به آن‌ها با عوض شدن فصل‌ها، کم یا زیاد می‌گردند، تنها مختص تابستان یا زمستان نمی‌باشند و اگر برخی نکات رعایت نگردند، در تمام طول سال این امکان وجود دارد که به آن‌ها مبتلا شوید.

احتمالاً الان بیماری‌های تنفسی همچون آنفولانزا، سرماخوردگی یا کووید به خاطرتان آمده است. ولی در این مقاله ما درباره مجموعه‌ای از ویروس‌های گوارشی به نام نوروویروس‌ها بحث خواهیم نمود. پس تا آخر این مقاله ما را همراهی کنید.

نوروویروس چیست؟

نوروویروس مجموعه‌ای از ویروس‌هایی می‌باشند که نشانه‌هایی همچون مسمومیت غذایی را می‌توانند به وجود آورند و در بعضی فصل‌ها رایج‌تر می‌باشند. شناسایی این عفونت از مشکلات گوارشی یا مسمومیت غذایی، مهم تر می‌باشد. چرا که رویکرد درمانی آن‌ها به ویژه در ابتدای بروز نشانه‌ها می‌تواند متفاوت باشد.

این ویروس‌ها که اغلب با نام‌هایی همچون ویروس استفراغ زمستانی، ویروس معده یا مسمومیت غذایی شناخته می‌گردند، مجموعه‌ای از ویروس‌های واگیردار می‌باشند که عامل حدود ۹۰ درصد از التهاب‌های روده و معده ویروسی به حساب می‌آیند و به طور تقریبی ۵۰ درصد موارد کلی چه ویروسی و چه غیر ویروسی گاستروانتریت در سراسر دنیا را شامل می‌شوند.

هرچند که این ویروس‌ها اکثراً در فصل زمستان موجب به وجود آمدن عفونت می‌گردد، ولی در دیگر فصل‌ها نیز می‌تواند افراد را مبتلا سازد. نوروویروس از فرد مبتلا، آب یا غذای آلوده و نیز از راه تماس با سطوح آلوده انتقال می‌یابد. عفونت با این ویروس‌ها، روده و معده را مورد هدف قرار می‌دهد و موجب التهاب دستگاه گوارش می‌گردد.

معمولا افراد به اشتباه به عفونت این ویروس‌ها، آنفولانزای معده می‌گویند. ولی اصطلاح پزشکی مربوط به عفونت رخ داده در اثر نوروویروس گاستروانتریت می‌باشد و با آنفولانزا ارتباطی ندارد. چون آنفولانزا یک عفونت تنفسی می‌باشد.

تب

نشانه‌های نوروویروس

این ویروس‌ها باعث التهاب روده یا معده و یا هر دو می‌شود و این بیماری گاستروانتریت حاد نامیده می‌شود. تب، درد معده، اسهال، استفراغ، سردرد و بدن درد از نشانه‌های ابتلا به نوروویروس هستند.

حدود ۱۲ الی ۴۸ ساعت بعد از ابتلا به این ویروس نشانه‌های بیماری بروز می‌کنند و معمولاً یک الی سه روز بعد نشانه‌ها بهبود می‌یابند. استفراغ و اسهال باعث کم آبی در فرد مبتلا می‌گردند. کم آبی در افراد مسن، کودکان و افراد مبتلا به دیگر بیماری‌ها خطرناک می‌باشد. کم شدن دفع ادرار، خشکی گلو و دهان و احساس سرگیجه داشتن موقع ایستادن، از نشانه‌های کم آبی بدن می‌باشند. کم آبی در کودکان باعث گریه بدون اشک، بی‌قراری و خواب آلودگی می‌شود.

علل نوروویروس

این ویروس‌ها بیماری واگیردار می‌باشند. این به این معنی می‌باشد که عفونت نوروویروس به آسانی می‌تواند به سایر افراد منتقل شود. ویروس در استفراغ و مدفوع ریخته می‌شود. شما می‌توانید ویروس را از موقعی که برای نخستین بار نشانه‌های بیماری را مشاهده می‌نمایید تا چند روز بعد از بهبودی، گسترش دهید. این ویروس‌ها قادر هستند هفته‌ها یا روزها، بر روی اجسام و سطوح باقی بمانند.

شما می‌توانید عفونت نوروویروس را با موارد زیر دریافت نمایید:

  • نوشیدن آب آلوده
  • بعد از تماس دست با سطح یا شیء آلوده، دست زدن به دهان
  • خوردن غذای آلوده
  • در تماس نزدیک با فردی که به عفونت نورویروس مبتلا شده است

بیشتر بخوانید: آب آلوده؛ خطرات جدی مصرف آن، نکاتی که باید بدانیم

لازم به ذکر است که از بین بردن این ویروس‌ها کار سختی می‌باشد چرا که می‌تواند در برابر دمای گرم و سرد و اکثر مواد ضدعفونی کننده، مقاومت کنند.

علائم نوروویروس

علائم این ویروس‌ها معمولاً به طور ناگهانی شروع می شوند و می توانند شدید باشند. شایع ترین علائم عبارتند از:

  • تهوع
  • استفراغ
  • اسهال
  • درد شکم
  • گرفتگی عضلات
  • تب خفیف

در برخی موارد، افراد مبتلا به نوروویروس ممکن است علائم دیگری مانند سردرد، خستگی یا از دست دادن اشتها را نیز تجربه کنند.

آب آلوده

راه های انتقال نوروویروس

نوروویروس ها بسیار مسری هستند و می توانند از طریق تماس مستقیم با مدفوع یا استفراغ افراد آلوده، یا از طریق تماس با سطوح یا اشیایی که با مدفوع یا استفراغ آلوده آلوده شده اند، منتقل شوند.

نوروویروس ها می توانند برای مدت طولانی در محیط زنده بمانند. به عنوان مثال، نوروویروس می تواند تا ۲ هفته روی سطوح سخت زنده بماند.

راه های انتقال نوروویروس عبارتند از:

  • تماس مستقیم با مدفوع یا استفراغ فرد آلوده
  • تماس با سطوح یا اشیایی که با مدفوع یا استفراغ فرد آلوده آلوده شده اند
  • مصرف غذا یا آب آلوده

درمان نوروویروس

هیچ درمان خاصی برای این ویروس‌ها وجود ندارد. درمان این بیماری معمولاً شامل استراحت و نوشیدن مایعات فراوان برای جلوگیری از کم آبی بدن است. در برخی موارد، پزشک ممکن است داروهای ضد اسهال یا داروهای ضد استفراغ را برای کمک به کنترل علائم تجویز کند.

پیشگیری از نوروویروس

بهترین راه برای پیشگیری از این ویروس‌ها، رعایت بهداشت شخصی است. این اقدامات عبارتند از:

  • دست های خود را به طور مرتب با آب و صابون بشویید، به خصوص پس از استفاده از توالت، تعویض پوشک، یا آماده کردن غذا.
  • از تماس با افراد بیمار خودداری کنید.
  • غذاها را به طور کامل بپزید و از مصرف غذاهای دریایی خام یا نیم پز خودداری کنید.
  • سبزیجات خام را قبل از مصرف کاملاً بشویید.

سایر نکات پیشگیری از نوروویروس:

  • در صورت ابتلا به نوروویروس، از تماس با دیگران خودداری کنید تا زمانی که علائم شما برطرف شود.
  • در صورت ابتلا به نوروویروس، سطوح و اشیایی را که با مدفوع یا استفراغ شما آلوده شده اند، با محلول ضدعفونی کننده تمیز کنید.
  • اگر در یک محیط پرجمعیت مانند مهدکودک، مدرسه یا کشتی کروز هستید، اقدامات احتیاطی بیشتری برای جلوگیری از ابتلا به نوروویروس انجام دهید.

عوارض احتمالی و تشخیص نوروویروس

اکثر عفونت‌های نوروویروس در عرض چند روز بهبود می‌یابند. ولی افراد مسن، کودکان و افرادی که سیستم ایمنی ضعیفی دارند، ممکن است دچار کم آبی بدن شوند. این عفونت با نشانه‌هایی همچون سرگیجه، خشکی دهان، خستگی و ادرار کمتر از حد معمول، همراه می‌باشد. پزشکان اغلب تنها از راه نشانه‌های این بیماری، آن را شناسایی می‌کنند. ولی معمولاً برای اطمینان از شناسایی خود، آزمایش ادرار برای فرد تجویز می‌کنند.

عوارض نوروویروس

در بیشتر موارد، نوروویروس یک بیماری خفیف است که به خودی خود برطرف می شود. با این حال، در برخی موارد، نوروویروس می تواند منجر به عوارض جدی شود، به ویژه در افراد با سیستم ایمنی ضعیف.

عوارض نوروویروس عبارتند از:

  • کم آبی بدن

یکی از عوارض شایع نوروویروس، کم آبی بدن است. استفراغ و اسهال می تواند باعث از دست دادن مایعات و الکترولیت ها شود. اگر دچار کم آبی بدن شدید، ممکن است علائمی مانند تشنگی شدید، خستگی، سرگیجه، سردرد و خشکی دهان و گلو را تجربه کنید.

  • الکترولیت های نامتعادل

کم آبی بدن همچنین می تواند منجر به عدم تعادل الکترولیت ها شود. الکترولیت ها مواد معدنی مهمی هستند که برای عملکرد صحیح بدن ضروری هستند. عدم تعادل الکترولیت ها می تواند باعث علائمی مانند ضعف، گرفتگی عضلات و ضربان قلب نامنظم شود.

  • عفونت های ثانویه

این ویروس‌ها می تواند باعث ایجاد عفونت های ثانویه در بدن شود. این عفونت ها می توانند ناشی از باکتری ها یا ویروس های دیگر باشند. عفونت های ثانویه می توانند باعث علائمی مانند تب، گلودرد و سرفه شوند.

کلیه

  • نارسایی کلیه

در موارد نادر، این ویروس‌ها می تواند باعث نارسایی کلیه شود. نارسایی کلیه زمانی اتفاق می افتد که کلیه ها قادر به فیلتر کردن سموم از خون نیستند. نارسایی کلیه می تواند یک بیماری جدی باشد.

نحوه درمان عفونت نوروویروس چگونه می‌باشد؟

برای درمان افراد مبتلا به عفونت نوروویروس هیچگونه داروی خاصی وجود ندارد. بنابراین اگر به این نوع ویروس مبتلا شدید باید از مایعات بیشتری استفاده نمایید تا مایعات از دست رفته ناشی از اسهال و استفراغ جایگزین گردند. این کار موجب جلوگیری از کم آبی بدن می‌شود.

پیشنهاد می‌گردد برای درمان این نوع بیماری، حتما به پزشک مراجعه نمایید. چرا که کم آبی ناشی از عفونت نوروویروس، به شدت به بدن صدمه می‌رساند و عوارض جدی را به همراه خواهد داشت.

ممکن است بعد از بررسی نشانه‌ها، پزشک بیماری را شناسایی کند و بیشتر وقت‌ها به آزمایش نیازی نیست. ولی آزمایش مدفوع، وجود این بیماری را تایید می‌کند. با همه این‌ها، اگر بیماری زمینه‌ای دارید که ممکن است بر توانایی مبارزه با عفونت و کارایی سیستم ایمنی اثر بگذارد، خوب است آزمایش دهید.

با دنبال کردن ما در فضای مجازی ( کانال تلگرام،کانال ایتا) می توانید از آخرین تخفیف‌ها و رویدادهای مهم باخبر باشید.

جمع بندی

یکی از علت‌های اصلی بروز اسهال و استفراغ، به‌خصوص در فصول سرد سال نوروویروس می‌باشد. این بیماری بسیار واگیردار بوده و سریعا انتقال می‌یابد. به همین علت تشخیص بروز آن به ویژه در مراکزی که تعداد زیادی از افراد کار می‌کنند از اهمیت زیادی برخوردار است. لازم است این مراکز به محض دیدن چند مورد ابتلا به اسهال و استفراغ، حتما باید برای بررسی بیماری با مراکز درمانی یا آزمایشگاه ارتباط برقرار نمایند.

توصیه ما بر این است که در صورت مشاهده هر گونه علائم سریعا به درمان اقدام کنید.