رفلاکس در نوزادان؛ ۶ روش درمان قطعی رفلاکس نوزادان

زمان تقریبی مطالعه: 6 دقیقه
رفلاکس در نوزادان

رفلاکس در نوزادان معمولا قبل از ۸ هفتگی نوزاد شروع می‌شود و تا یک سالگی بهتر می‌شود. نوزادان به دلیل رشد ناکافی عضلات مری ممکن است دچار رفلاکس اسید شوند که منجر به تف کردن و استفراغ، مشکل در خواب و رشد و عفونت‌های مکرر ریه می‌شود. رفلاکس اسید زمانی اتفاق می‌افتد که محتویات معده به مری برگردد.

مری لوله‌ای است که غذا را از گلو به معده می‌رساند. در انتهای مری، جایی که به معده می‌پیوندد، حلقه‌ای از عضله وجود دارد که معمولا هنگام قورت دادن باز می‌شود. این حلقه به اسفنکتر تحتانی مری (LES) معروف است. هنگامی که LES به طور کامل بسته نمی‌شود، محتویات معده و شیره‌های گوارشی می‌توانند به مری برگردند.

در ادامه از این مقاله نیتروطب، قصد داریم تا شما را با رفلاکس اسید معده در نوزادان بیش‌تر آشنا کنیم و ۶ روش درمان قطعی آن را به شما معرفی کنیم.

تاثیر رفلاکس اسید بر نوزادان

نوزادان بیش‌تر در معرض رفلاکس اسید هستند، زیرا LES آن‌ها ممکن است ضعیف یا رشد کامل نکرده باشد. در واقع، تخمین زده می‌شود که بیش از نیمی از نوزادان تا حدودی رفلاکس اسید را تجربه می‌کنند.

این عارضه معمولا در ۴ ماهگی به اوج خود می‌رسد و بین ۱۲ تا ۱۸ ماهگی خود به خود از بین می‌رود.

به ندرت ممکن است که علائم نوزاد از ۲۴ ماهگی به بعد نیز ادامه پیدا کند، در صورت تداوم، ممکن است نشانه بیماری ریفلاکس معده (GERD) باشد که وضعیت شدیدتری است.

بیشتر بخوانید: ماکروزومی نوزاد؛ ۵ عارضه اصلی آن بر مادر و جنین

۹ علامت رایج رفلاکس معده در نوزادان

از مهم‌ترین علائم و نشانه‌های رفلاکس در نوزادان، برگرداندن غذا و استفراغ است. به طور کلی ۹ علامت رایح ریفلاکس اسید یا GERD در نوزادان عبارتند از:

۱- تف کردن و استفراغ

تف کردن برای نوزادان طبیعی است. با این حال، تف کردن شدید ممکن است یکی از علائم GERD باشد. این امر به ویژه در صورتی صادق است که نوزاد شما بیش از ۱۲ ماه سن داشته باشد و همپنان بعد از غذا به شدت آب دهانش را تف کند.

تف کردت خون، مایع سبز یا زرد، یا ماده‌ای که شبیه تفاله قهوه است نیز ممکن است نشان دهنده GERD یا سایر اختلالات جدی‌تری باشد.

بیشتر بخوانید: مراقبت از دندان کودک، یک کار ساده اما مهم

۲- تحریک پذیری در هنگام تغذیه

نوزادان مبتلا به GERD ممکن است در حین تغذیه شروع به جیغ زدن و گریه کنند. این  دلیل ناراحتی شکمی یا تحریک مری است.

۳- عدم افزایش وزن

کاهش وزن یا عدم افزایش ممکن است در نتیجه استفراغ زیاد یا تغذیه نامناسب مرتبط با رفلاکس اسید یا GERD رخ دهد.

مشکل در خواب کودک

۴- مشکل در خواب

رفلاکس می‌تواند خوابیدن نوزاد را در طول شب سخت‌تر کند. سعی کنید تا چند ساعت قبل از خواب به کودک خود شیر بدهید تا محتویات معده به طور کامل ته نشین شود.

۵- آروغ یا سکسکه مرطوب

آروغ خیس یا سکسکه مرطوب وقتی است که نوزاد هنگام آروغ زدن یا سکسکه، مایعی را بیرون می‌ریزد. این می‌تواند نشانه‌ای از رفلاکس اسید یا GERD باشد.

۶- امتناع از غذا خوردن

اگر نوزاد شما در حین تغذیه درد داشته باشد، ممکن است از غذا خوردن امتناع کند. این درد ممکن است به دلیل تحریکی باشد که وقتی محتویات معده به مری بر می‌گردد، رخ می‌دهد.

بیشتر بخوانید: رمزهای رفع بی‌ اشتهایی کودکان؛ از شگفتی‌های روانی تا راهکارهای تغذیه‌ای

۷- خفگی

وقتی که محتویات معده به مری کودک شما بر می‌گردد، ممکن است دچار تهوع یا خفگی شود. وضعیت بدن کودک در هنگام شیر خوردن می‌تواند ان را بدتر کند.

جاذبه به پایین نگه داشتن محتویات معده کمک می‌کند. بهتر است نوزاد خود را حداقل نیم ساعت بعد از شیر دادن در وضعیت عمودی نگه دارید تا از برگشت غذا یا شیر جلوگیری کنید.

۸- درد قفسه سینه یا سورش سر دل

محتویات معده برگشته ممکن است پوشش مری را تحریک کرده و باعث سوزش سر دل شود. این یکی از رایج‌ترین علائم رفلاکس اسید در کودکان بزرگتر و بزرگسالان است، اما ممکن است تشخیص آن در نوزادان دشوارتر باشد.

۹- سرفه مکرر یا ذات الریه مکرر

ممکن است نوزاد شما به دلیل بالا آمدن اسید یا غذا به پشت گلو، مکررا سرفه کندو غذای برگشت شده همچنین می‌تواند به ریه‌ها و نای استنشاق شود که ممکن است به ذات الریه  شیمیایی یا باکتریایی منجر شود.

بیشتر بخوانید: با بی قراری نوزاد خود چه کنیم؟ ۳ راهکار موثر را در اینجا بخوانید

سرفه کودک

سایر مشکلات تنفسی مانند آسم نیز می‌تواند در نتیجه GERD ایجاد شود.

ذات الریه یا پنومونی (Pneumonia)، نوعی التهاب و مایع در ریه‌ها است که به دلیل عفونت باکتریایی، قارچی یا ویروسی، تنفس را دشوار می‌کند. به این بیماری ریوی که با تب و سرفه مداوم همراه خواهد بود، سینه پهلو هم می‌گویند. پنومونی یک بیماری ریوی حاد و مزمن محسوب می‌شود که در آن فرد دچار تب یا سرفه شدید با مخاط زرد، سبز و خونی خواهد شد.

چه زمانی برای رفلاکس در نوزادان باید به پزشک مراجعه کرد؟

اگر یکی از موارد زیر در کودک شما رخ داد، توصیه می‌کنیم حتما با متخصص اطفال تماس بگیرید.

  • وزن کودک افزایش پیدا نمی‌کند.
  • کودک مایع خونی، زرد یا سبز رنگ تف می‌کند.
  • تف کردن مایعی که شبیه تفاله قهوه است.
  • مشکلات تنفسی
  • خون در مدفوغ

برخی از این موارد ممکن است نشان دهنده یک بیماری یا وضعیت جدی‌تری باشند مانند بیماری رفلاکس از معده به مری (GERD) یا تنگی پیلور. تنگی پیلور شرایط نادری است که در آن دریچه باریک بین معده و روده کوچک، از تخلیه محتویات معده به روده کوچک جلوگیری می‌کند.

بیشتر بخوانید: آبریزش دهان نوزاد و کودک| انواع، ۷علت و درمان های آن

۶ روش برای درمان و پیشگیری از رفلاکس در نوزادان

برای حداقل کردن رفلاکس در کودکان، نکات زیر را رعایت کنید:

  • نوزاد را به صورت عمودی نگه دارید.

نگه داشتن نوزاد به صورت عموی هم در حین شیردهی یا تغذیه و هم برای حداقل نیم ساعت بعد از آن، به کاهش رفلاکس معده در نوزادان کمک می‌کند. وقتی در حال شیر دادن و غذا دادن به کودک هستید، حواستان باشد که شکم او تحت فشار نباشد. تحت فشار بودن شکم باعث برگشتن غذا از معده به دهان می‌شود. به همین دلیل گفته می‌شود که بهتر است کودک در حالت عمودی باشد تا احتمال فشرده شدن معده و فشار به آن کم باشد.

  • تعداد وعده‌های غذایی را افزایش دهید و میزان آن را کاهش دهید.

شیر دادن هر دو تا ۳ ساعت یک‌بار به کودک، در حالی که نوزاد شما بیدار است، افلب از بروز رفلاکس اسید در نوزادان کم می‌کند. وعده‌های غذایی سنگین به معده فشار می‌آورد و می‌تواند باعث رفلاکس و برگشتن اسید معده به مری شود. اگر نوزادتان شیر خشک مصرف می‌کند، سعی کنید سوراخ نوک شیشه را کوچک کنید. این عمل باعث می‌شود که هوای کم‌تری وارد معده نوزاد شود؛ همچنین شیر کم‌تری با هر بار مک زدن وارد دهان او شده و احتمال ریفلاکس و برگشتن اسید را به حداقل خود می‌رساند.

خواب نوزاد

  • در طول خواب شبانه مرتب نوزاد را چک کنید.

پیشنهاد می‌کنیم که حتما نوزاد را بر روی کمر و به پشت بخوابانیدف مگر در شرایطی که احساس می‌کنید اسید وارد مری شده که بهتر است کودک را بر روی دست یا بالش بر روی شکم قرار دهید تا بدون هیچ فشاری به بیرون انتقال پیدا کند و مجاری را مسدود نکند.

  • برنج گزینه مناسبی برای کاهش رفلاکس در نوزاد است.

در روش‌های درمان قدیمی‌تر برای ریفلاکس کودکان، سفت کردن فرمول غذایی و یا شیر مادر با برنج توصیه شده است. اگر کودک شما غذاهای جامد را شروع کرده است (معمولا بعد از ۴ ماهگی توصیه می‌شود و نه زودتر)، غلات برنج ممکن است به کاهش میزان برگشت مجدد غذا به دهان کمک کند. سعی کنید اول با در نظر گرفتن برنج به عنوان وعده غذایی را با ۲ قاشق غذاخوری و نه بیش‌تر، شروع کنید. اگر هم کودک شما هنوز غذاهای جامد نمی‌خورد، بهتر است که مادر در وعده‌های غذایی خود برنج را فراموش نکند.

برنج به عنوان یک وعده غذایی مادر می‌تواند میزان رفلاکس معده در کودک را کاهش دهد.

  • حتما بعد از شیر خوردن نوزاد یا غذا، به کودک کمک کنید تا آروغ بزند.

چندین بار آروغ زدن نوزاد در طول شیردهی، به کاهش فشار معده و رفلاکسی که می‌تواند ایجاد شود، کمک می‌کند. اگر در زمان شیردهی صبور باشید و بعد از هر ۲ قاشق غذاخوری شیر خوردن، فشار معده را کاهش داده و کمک کنید که نوزاد آروغ بزند، باعث می‌شود که معده بدون هیچ هوایی و با آرامش پر شود. این عمل همچنین سیر شدن واقعی را به دنبال خواهد داشت.

  • از لباس تنگ برای کودک استفاده نکنید.

مطمئن شوید که کش شلوار یا لباس‌های دیگر کودک، زیاد محکم نباشد. زیرا فشاری که کش به شکم وارد می‌کندو خودش دلیلی برای برگشت غذای داخل معده به دهان است. لباس تنگ همچنین می‌تواند پوست کودک را اذیت کند.

بیشتر بخوانید: دندان درآوردن نوزاد؛ ۵ راهکار برای تسکین درد آن + فیلم

سخن پایانی

رفلاکس در نوزادان، به طور معمول طبیعی است و دلیل خطرناکی برای نگرانی ندارد. به یاد داشته باشید که هر کودک با کودکان و نوزادان دیگر متفاوت است و شرایط متفاوت‌تری دارد.

همچنین با گذشت زمان رفلاکس به خودی خود کم می‌شود و از بین می‌رود. اما اگر در صورتی که بعد از ۱۸ ماهگی این عارضه ادامه داشت و یا علائم غیر طبیعی مشاهده کردید، بهتر است قبل از هر گونه تغییر در شرایط نوزاد خود، با پزشک اطفال مشورت کنید و طبق توصیه دکتر عمل کنید. توجه داشته باشید که برای این منظور می‌توانید از خدمات مشاوره انلاین نیتروطب برای مشاوره با متخصص استفاده کنید.