سرطان معده، یا همان سرطان گاستریک، ازجمله بیماریهای مرتبط با معده است. در این بیماری، سلولهای مخاط معده به طور غیرقابل کنترلی رشد کرده و تومورهایی را تشکیل میدهند که به بافتهای طبیعی بدن آسیب میرسانند در این مقاله ما قصد داریم شما را با سرطان معده ،انواع ، علائم، علل و روشهای جلوگیری از آن را بررسی کنیم. پس برای آشنایی بیشتر با این موضوع در ادامه مقاله با ما همراه باشید.
تعریف سرطان معده
معده، بخشی از دستگاه گوارش است که وظیفه هضم غذا و انتقال مواد مغذی به روده را بر عهده دارد. سرطان معده به معنی تغییرات دررشد طبیعی سلولهای سیستم هضم فوقانی میباشد که موجب ایجاد تومورها در این قسمت از بدن میگردد. در صورت بروز این بیماری، سلولهای سالم در این قسمت تغییر یافته و تومورهای خطرناک شکل میگیرند.
این فرآیند به آرامی پیش میرود و باعث گسترش تومور به سایر قسمتهای بدن میشود.
انواع سرطان معده
حدود ۹۰ الی ۹۵ درصد سرطانهای معده از نوع آدنوکارسینوما میباشند و از پوشش داخلی معده ایجاد میشوند.
علاوه بر این، سرطانهای دیگری هم در معده قابل شناسایی هستند که از جمله آنها میتوان به تومورهای استرومال دستگاه گوارش، تومورهای لنفوم و کارسینود اشاره کرد همچنین، یک نوع سرطان گوارشی نادر به نام تومور کارسینود وجود دارد ،این سرطان زمانی شکل میگیرد که سلولهای بدخیم در سلولهای خاص هورمونساز دستگاه گوارش یا پوشش داخلی آن یافت شوند.
علائم سرطان معده
علائم سرطان معده بر اساس منابع پزشکی معتبر، در مراحل اولیه به طور معمول قابل تشخیص نیستند. این به این معنی است که تا زمانی که سرطان به مرحله پیشرفته نرسد، فرد نمیتواند متوجه شود که این بیماری دارد.
برخی از علائم شایع سرطان پیشرفته معده شامل تهوع و استفراغ خونی، ترش کردن معده به صورت مکرر، کاهش اشتها، سوء هاضمه، نفخ مداوم معده، دشواری در بلعیدن غذا، سیری زودرس، مشاهده خون در مدفوع، یرقان و احساس ضعف یا خستگی شدید و درد معده میباشند.
درصورت مشاهده این علائم، میتوانید از خدمات مشاوره پزشکی تیم مجرب نیتروطب استفاده نمایید
عوامل ایجاد کننده سرطان معده
در ادامه به توضیح چند نکته که موجب بروز این بیماری میشوند میپردازیم:
- ایجاد عفونت به دلیل باکتری هلیکوباکتر پیلوری که ممکن است زخم و ورم معده را به همراه داشته باشد
- نوع خاصی از کم خونی به نام کم خونی مخرب.
- وجود غده درون معده
- مصرف سیگار
- چاقی یا اضافه وزن
- رژیم غذایی نامناسب
- جراحی معده جهت رفع زخم معده
- عفونت ویروسی با ویروس Epstein-Barr
- داشتن برخی از ژنهای خاص
- فعالیت در صنایع مربوط به ذغالسنگ، فلز، چوب و لاستیک
- سابقه خانوادگی سرطان معده
- داشتن بیماری رفلاکس معده
- داشتن گروه خونی A (مطالعات نشان داده این نوع سرطان در افراد دارای گروه خونی A رایج تر است)
بیشتر بخوانید: ۱۱ بیماری شغلی شایع؛ اگر شاغل هستید این مقاله را تا آخر بخوانید
نحوه تشخیص سرطان معده
تشخیص سرطان معده کار بسیار دشواری است زیرا در مراحل اولیه بیماری،علائم جزئی است. برای تشخیص، پزشک ابتدا معاینه فیزیکی را انجام میدهد تا هرگونه ناهنجاری را بررسی نماید.
همچنین، آزمایش خون از جمله آزمایش حضور باکتری H.pylori (هلیکوباکتر پیلوری) نیز تجویز میگردد. در صورتی که پزشک یقین داشته باشد که شما علائم سرطان معده را دارید، آزمایشات تشخیصی بیشتری را انجام میدهد.
این آزمایشات به شناسایی تومورها و ناهنجاریهای دستگاه گوارش فوقانی و معده کمک مینمایند. ازجمله این آزمایشات میتوان به آندوسکوپی، نمونه برداری و آزمایشات تصویربرداری مانند CT اسکن و اشعه ایکس اشاره کرد.
مرحله بندی سرطان معده
مرحله بندی سرطان، میزان سرطان در بدن را توصیف میکند و به تعیین جدیت موضوع و بهترین روش درمان کمک مینماید. بعد از تشخیص سرطان معده، پزشکان سعی میکنند تا متوجه شوند که آیا سرطان معده گسترش یافته است یا خیر. در صورت گسترش یافتن باید میزان گسترش سرطان مشخص شود.
اولین مرحله سرطان معده، مرحله ۰ (کارسینوم درجا) نامیده شده و پس از آن، از مراحل ۱ (I) تا IV (4) متغیر میباشد. به صورت کلی، هرچه عدد کمتر باشد، سطح گسترش سرطان کمتر است.
عدد بالاتر همچون مرحله IV، نشان دهنده گسترش بیشتر سرطان میباشد.
نحوه پیشگیری از بروز سرطان معده
برای جلوگیری از ابتلا به سرطان معده، میتوانید راهکارهای زیر را دنبال کنید:
- حفظ وزن سالم
- به صورت منظم ورزش کنید.
- انتخاب یک رژیم غذایی پر از میوه و سبزیجات
- کاهش مصرف غذاهای دودی و شور
- عدم مصرف سیگار
بیشتر بخوانید: میوه و سبزیجات؛ راهنمای صفر تا ۱۰۰ شستن و نگهداری
آیا سرطان معده قابل درمان است؟
با توجه به آمار در دسترس، هر سال ۱۰ هزار نفر به سرطان معده در ایران مبتلا میشوند، این بیماری در این کشور رتبه بیشترین آمار مبتلایان را دارد. خوشبختانه، سرطان معده قابل درمان است و تشخیص زودهنگام آن قادر است باعث کنترل کامل بیماری گردد.
برای تشخیص و درمان سرطان معده، به تیم پزشکی که شامل متخصص گوارش و متخصص انکولوژی است نیاز دارید.
هدف از درمان سرطان معده چیست؟
درصورتی که این بیماری درمان نشود، سلولهای سرطانی قادر هستند ریهها، استخوان، کبد و غدد لنفاوی را تحت تأثیر قرار دهند.
هدف اصلی درمان سرطان معده جلوگیری از گسترش و رشد سلولها میباشد. علاوه بر این، هدف دیگر درمان این بیماری بهبود سلولهای سرطانی که در معده بیمار وجود دارند، است.
در ادامه شما را با برخی از راههای درمانی آشنا خواهیم کرد:
- ایمونوتراپی
ایمونوتراپی به منظور تحریک سلولهای ایمنی بدن جهت حمله به سلولهای سرطانی استفاده میشود.
برای بیمارانی که در حالت پیشرفته قرار دارند و روشهای درمانی دیگر اثر نکردهاند ایمونوتراپی به عنوان بهترین گزینه برای درمان سرطان معده میباشد.
- پرتو درمانی
استفاده از پرتوهای رادیواکتیو به منظور از بین بردن سلولهای سرطانی معده، یک روش درمانی میباشد که در صورت سرطان پیشرفته، درد شدید یا خونریزی، به عنوان گزینهای مناسب مطرح میگردد. با این حال، به علت خطر آسیب به اندامهای مجاور، پرتودرمانی به عنوان روش درمان این بیماری رایج نمیباشد.
- شیمی درمانی
شیمی درمانی یک روش استفاده از داروهای سیتوتوکسیک جهت جلوگیری از تکثیر سلولهای سرطانی است. این روش به عنوان راهحل اصلی درمان معروف است، زیرا به تمام قسمتهای بدن دسترسی دارد و به سلولهای سرطانی متاستاز حمله مینماید. شیمی درمانی امکان دارد قبل از عمل جراحی برای برداشتن سلولهای سرطانی یا بعد از جراحی برای از بین بردن سلولهای سرطانی باقیمانده استفاده گردد.
بیشتر بخوانید:شیمی درمانی و تاثیر آن بر سلول های سرطانی
- عمل جراحی
با انتخاب روش جراحی برای درمان این بیماری به دوره نقاهت طولانی نیاز خواهید داشت و بیمار ممکن است تا دو هفته در بیمارستان بستری گردد. در عمل جراحی اگر از روش گاسترکتومی زیر توتال استفاده شود قسمتی از معده برداشته میشود اما در روش گاسترکتومی کامل، جراح، کل معده بیمار را برمیدارد.
- درمان سرطان معده در خانه
باید به یاد داشته باشید که سرطان معده یک بیماری جدی بوده و نمیتوان آن را تنها با روشهای خانگی درمان نمود. اما میتوان با استفاده از روشهای خانگی بیماری را تسریع کرد و اثربخشی درمان را افزایش داد.
لازم به ذکر است که، برنامه درمان سرطان معده باید توسط متخصص گوارش و متخصص انکولوژی تدوین گردد. اما بعضی از روشهای خانگی درمان سرطان معده را تسهیل مینمایند این روشهای خانگی عبارتند از:
افزایش مصرف سیر
مصرف سیر میتواند بهبود سرطان را تسریع کند و همچنین خطر متاستاز به کولون و سرطان روده بزرگ را کاهش دهد.
استفاده از جنسینگ
عصاره جنسینگ امکان دارد در بهبود سرطان معده موثر باشد و به شما در تسریع فرآیند درمان کمک کند.
مصرف فیبر
توصیه میشود بیشتر فیبر مصرف کنید و از غذاهای حاوی سبزیجات برای تکمیل رژیم غذایی خود استفاده نمایید.
عوارض سرطان معده
این بیماری موجب تخلیه نامناسب غذا و مایعات از معده میگردد و باعث کاهش توانایی معده در هضم و جذب مواد غذایی میشود. این بیماری باعث کاهش سطح انرژی بدن، کاهش وزن، ضعف عمومی، فقدان اشتها و نارسایی تغذیه میشود.
همچنین، سرطان معده باعث تولید بالای اسید معده شده و منجر به التهابات دستگاه گوارش، درد شکم، تورم شکم و خونریزی رودهای میشود. دقت کنید که معده ازجمله اجزای مهم در فرآیند هضم و جذب غذا است. در صورتی که معده به درستی عمل نکند، عملکرد روده هم با مشکلاتی روبهرو خواهد شد.
یکی دیگر از عوارض جانبی که این بیماری ممکن است برای شما به همراه داشته باشد، عوارض ناشی از درمان میباشد. به عنوان مثال، اگر شما تحت درمان با شیمیدرمانی قرار بگیرید، ممکن است با سرگیجه، ریزش مو، خشک شدن پوست، تهوع و استفراغ و بیحالی مواجه گردید.
طول عمر بیماران مبتلا به سرطان معده چقدر است؟
طول عمر بیماران مبتلا به سرطان معده به سن آنها وابسته است. بیشتر کسانی که به این بیماری مبتلا میگردند، در سنین ۴۵ الی ۴۹ سال قرار دارند. اگر در مراحل اولیه ابتلا به سرطان را تشخیص دهید احتمال بهبود و جان سالم به در بردن زیاد خواهد بود. در صورتی که سرطان معده زمانی تشخیص داده شود که هنوز به بخشهای دیگر بدن انتشار نیافته باشد، ۷۰٪ افراد تا ۵ سال بعد از تشخیص بیماری قادر هستند زنده بمانند.
در صورتی که سرطان به نواحی نزدیک معده منتشر شده و در گرههای لنفاوی اطراف متاستاز پیدا نماید، ۳۰٪ افراد میتوانند نجات پیدا کنند و بعد از تشخیص تا ۵ سال زنده بمانند. اما در صورتی که این بیماری به بخشهای دور بدن متاستاز داده و اندامهای دیگر را نیز درگیر کرده باشد، فقط ۶٪ افراد میتوانند تا ۵ سال زنده بمانند.
بیشتر بخوانید: بیماری کرون چیست؟ آیا این بیماری خطرناک است؟
جمع بندی
نتیجه میگیریم در صورتی که سرطان معده در مرحلههای اولیه تشخیص داده شود، احتمال بهبودی بیشتر است. بیشتر افرادی که سرطان معده آنها به صورت کامل بهبود مییابد، در مرحله اول این بیماری را تشخیص دادهاند. با شناخت سرطان معده در مراحل ابتدایی و کمک گرفتن از روشهای درمانی میتوانید از شر این بیماری خلاص شوید.
با دنبال کردن ما در فضای مجازی ( کانال تلگرام،کانال ایتا) می توانید از آخرین تخفیفها و رویدادهای مهم باخبر باشید.
در صورت وجود علائم مربوط به این بیماری میتوانید به صورت آنلاین از مشاوره تیم پزشکی نیتروطب بهره مند شوید.