ترک‌های پوستی در بارداری؛ روشهای موثر پیشگیری و درمان

زمان تقریبی مطالعه: 8 دقیقه
ترک‌های پوستی در بارداری

یکی از وقایع مهیج و عجیب در طول زندگی هر زنی پدیده بارداری می‌باشد. پیشگیری از ترک‌های پوستی در بارداری می‌تواند یکی از اصلی‌ترین دغدغه‌های خانم‌ها در بارداری را برطرف نماید. هرچند که ترک‌های در پوستی بارداری کاملاً متداول بوده و بی‌ضرر می‌باشد ولی بیشتر ما آرزو می‌کنیم بتوانیم از نمایان شدن آن‌ها در دوره بارداری پیشگیری کنیم.

اگرچه بعضی از افراد با افتخار، ترک‌های پوستی در بارداری را به رخ همه می‌کشند اما بعضی دیگر از این افراد این ترک‌های ایجاد شده را شرم آور و زشت می‌پندارند و آن‌ها را از دید همه مخفی می‌کنند. در ادامه این مباحث درباره علت ایجاد ترک پوستی در بارداری و درمان و نحوه پیشگیری از آن بحث خواهیم کرد. برای آشنایی بیشتر لطفاً تا ادامه مقاله با ما همراه باشید.

ترک‌های پوستی در بارداری

از جمله تغییراتی که بعد از بچه‌دار شدن رخ می‌دهد، زمان خواب، احساس آزادی، برنامه‌ها و غیره می‌باشد. همراه با تغییر برنامه، تغییرات فیزیکی نیز به تدریج نمایان می‌گردند. یکی از این تغییرات کشیده شدن پوست و به وجود آمدن ترک‌های پوستی می‌باشد. برای بیشتر خانم‌ها ترک‌های پوستی پدیده‌ای نامطلوب می‌باشد. بنابراین این افراد به دنبال راه‌های پیشگیری از ترک خوردن پوست هستند.

پیش از اشاره به راهی برای درمان ترک‌های پوستی در بارداری باید از این مطلب آگاهی داشته باشید که این ترک‌ها موقعی رخ می‌دهند که بدن شما سریع‌تر از پوست شما رشد پیدا می‌کند. این پدیده موجب می‌گردد تا الیاف الاستیک زیر سطح پوست شکسته شده و در نهایت نشانه‌های کشش پدید آید.

اگر بدن با سرعت رشد کند، شما با نشانه‌های کشش، به ویژه روی شکم و سینه‌ها، دو ناحیه که بیشترین رشد را دارند، مواجه خواهید شد. نشانه‌های کشش ممکن است روی بازوها ران‌ها و باسن هم نمایان گردند. این نشانه‌ها به طور معمول به رنگ بنفش یا قرمز هستند. ولی بعد از بارداری به تدریج به رنگ خاکستری یا سفید در می‌آیند.

ترک‌های پوستی در بارداری برای بدن انسان ضرری ندارند ولی بعضی وقت‌ها نمایان شدن آنها موجب ناراحتی خانم‌های باردار می‌شود. ترک‌های پوستی در بعضی خانم‌ها ارتباط مستقیمی با کم شدن اعتماد به نفس آن‌ها دارد و بیشتر زنان به دنبال بهترین شیوه پیشگیری از ترک خوردن شکم در بارداری هستند.

اگر درباره نشانه‌های کشش در زمان بارداری احساس ناراحتی دارید و به دنبال راهی هستید که آن را درمان کنید، خوب است این را به خاطر داشته باشید که این ترک‌ها کاملاً عادی بوده و نشانه موفقیت شگفت انگیزی هستند که بدن شما به آن رسیده است.

علت ایجاد ترک‌های پوستی در بارداری

 ترک‌های پوستی در بارداری هر چند برای اکثر خانم‌ها پدیده‌ای طبیعی می‌باشد، اما می‌تواند با عوامل زیر ارتباط مستقیمی داشته باشد:

  • اثرگذاری هورمون‌ها

تغییرات در سطح هورمون‌ها در زمان بارداری به رخداد نشانه‌های کشش کمک می‌نماید. در زمان بارداری غدد فوق کلیوی شما هورمونی به اسم کورتیزول را می‌سازد. بنابراین همانگونه که سطح کورتیزول به طور نرمال بیشتر می‌شود، الیاف الاستیک در پوست شما ضعیف می‌گردد و با کشش پوست نشانه‌های کشش بارداری رخ می‌دهد.

  • تاثیر وراثت

یکی دیگر از فاکتورهایی که موجب ترک‌های پوستی در بارداری می‌گردد، ژنتیک می‌باشد. اگر نشانه‌های کشیدگی را در سن پایین تجربه کرده اید، همچون جهش رشد در زمان بلوغ که موجب کشیده شدن پوست در شما می‌گردد یا اعضای خانواده شما این نشانه‌ها را دارند احتمالاً در زمان بارداری، این رگه‌های صورتی، بنفش، قرمز یا قهوه‌ای را خواهید داشت.

اضافه وزن

  • بالا رفتن وزن

از دیگر دلایل به وجود آمدن ترک‌های شکمی، می‌تواند پدیده افزایش وزن باشد. اگر در زمان بارداری وزن شما بیش از اندازه افزایش پیدا نکرد، به احتمال زیاد شاهد این ترک‌های پوستی نخواهید شد.

  • سن

سایر عوامل تاثیرگذار در به وجود آمدن ترک‌های پوستی سن افراد می‌باشد. اگر خانمی در سن پایین حامله شود، احتمال به وجود آمدن ترک‌های پوستی بیشتر خواهد بود.

پیشگیری از ایجاد ترک‌های پوستی در بارداری

خوب است بدانید یک شیوه تاثیرگذار که از به وجود آمدن ترکهای پوستی جلوگیری می‌کند و بعضی اوقات باعث کاهش به وجود آمدن آن می‌شود، چرب نگه داشتن و چرب کردن شکم حدود ۳ الی ۸ بار در طول روز می‌باشد که خوب است در این روش از مواد طبیعی همچون روغن زیتون استفاده نمایید.

اگر به هر علتی با ترک‌های پوستی مواجه شدید، می‌توانید با تغییراتی در نوع زندگی خود و به کار بردن محصولات گوناگون این مشکل را حل نمایید. تغذیه صحیح، ورزش و بعضی داروها برای جلوگیری از ترک‌های پوستی در بارداری و درمان آن بعد از زایمان عالی می‌باشند و به شما کمک می‌کنند تا جای زخم‌ها را به طور کل از بین ببرید و ظاهرتان خراب نگردد. در ادامه مقاله بهترین شیوه‌ها را برای جلوگیری و درمان ترک‌های پوستی فهرست نموده‌ایم:

  • بدن خود را همواره هیدراته و سیراب نگه دارید.

مصرف آب و مایعات بیشتر می‌تواند پوست شما را شاداب، نرم، هیدراته و منعطف نگه دارد و این کمک بیشتری به جلوگیری از ترک‌های پوستی در بارداری خواهد کرد. هیدراته نگه داشتن پوست بدن از طریق به کار بردن مایعات می‌تواند موجب مرطوب نگه داشتن پوست نیز شود و احتمال شکستگی و کشش پوست را در زمان بارداری بکاهد.

بیشتر بخوانید عفونت ادراری در بارداری، عفونتی پنهان اما خطرناک

شما به منظور سیراب نگه داشتن بدن می‌بایست در اولین قدم تا جایی که امکان دارد، آب مصرف کنید. سپس از دمنوش‌های سالم، میوه‌های آبدار و سبزی‌ها همچون کرفس، هندوانه، کامبوچا، خیار، کیوی، خربزه، چای سبز، آب یا شیر نارگیل، فلفل دلمه‌ای، پرتقال، گریپ فروت، آناناس، هویج، گوجه فرنگی و غیره کمک بگیرید، تا همواره بدن شما هیدراته بماند.

  • یک رژیم غذایی صحیح و مقوی را در پیش بگیرید.

یکی دیگر از راه‌هایی که به منظور جلوگیری و درمان ترک‌های پوستی در بارداری توصیه می‌گردد، داشتن رژیم غذایی سالم و مغذی می‌باشد، چرا که کمبود بعضی مواد مغذی در بدن می‌تواند باعث به وجود آمدن ترک‌های پوستی گردد. برای اینکه سلامت پوست را بهبود بخشید، باید خوردنی‌های مقوی مصرف نمایید. مواد غذایی دارای ویتامین D، ویتامین e، ویتامین c و پروتئین مناسب‌ترین گزینه‌ها می‌باشند.

به کار بردن انواع غذاهای کامل همچون میوه‌ها، لبنیات، تخم مرغ و نیز سبزی‌های تازه موجب می‌گردد، غذاهای خوشمزه و رنگارنگ را مصرف نمایید و در این حال، سلامتی شما حفظ می‌گردد.

  • سعی کنید در رژیم غذایی خود ویتامین ث مصرف کنید.

در استحکام و انعطاف پذیری پوست بدن شما کلاژن نقش مهمی دارد و از به وجود آمدن چین و چروک جلوگیری می‌کند و نیز برای درمان ترک پوستی موثر می‌باشد. ویتامین ۳ یک ماده مغذی ضروری برای کلاژن سازی می‌باشد و شما با به کار بردن ویتامین ث می‌توانید از به وجود آمدن ترک‌های پوستی جلوگیری نمایید.

ویتامین ث در انواع سبزی‌ها و میوه‌ها همچون پرتقال، گوجه فرنگی، لیمو، کیوی، توت فرنگی، کلم بروکلی و کلم غنچه‌ای، فلفل دلمه‌ای، جعفری، خرمالو، پاپایا یا خربزه درختی انگور، خرمالو، آناناس و گواوا یافت می‌شود و شما می‌توانید این خوراکی را در رژیم غذایی خود به کار ببرید و از تاثیر آن در بدن بهره‌مند شوید.

ویتامین دی

  • ویتامین دی بیشتری مصرف نمایید.

تحقیقات نشان دهنده آن است که بین سطح‌های پایین ویتامین D در بدن و به وجود آمدن ترک پوستی رابطه مستقیمی وجود دارد. برای نتیجه‌گیری قطعی به تحقیقات بیشتری لازم است اما در حالت کلی کارشناسان معتقدند که دریافت ویتامین D بیشتر احتمال بروز ترک‌های پوستی در بارداری را می‌کاهد.

یکی از بهترین شیوه‌ها برای دریافت ویتامین D قرارگیری در معرض نور خورشید می‌باشد. بدن شما بر اساس رنگ پوست و مدت زمانی که زیر نور آفتاب قرار می‌گیرید، می‌تواند ویتامین D تولید نماید. شما از طریق به کار بردن برخی خوراکی‌ها همچون محصولات لبنی از جمله شیر و ماست، نان، غلات می‌توانید ویتامین D مورد نیاز را دریافت نمایید و از بروز ترک‌های پوستی جلوگیری کنید.

کمبود ویتامین دی یا D؛ صفر تا ۱۰۰ آنچه که در مورد کمبود آن باید بدانیم !

  • غذاهای غنی از روی یا همان زینک مصرف نمایید.

زینک یک ماده مغذی ضروری برای حفظ سلامت پوست به حساب می‌آید. مصرف زینک می‌تواند موجب کاهش التهاب در بدن گردد و در بهبود زخم‌ها تاثیرگذار باشد.

هرچند تحقیقات بیشتری درباره تاثیر زینک بر روی ترک‌های پوستی انجام گرفته نشده است، اما بر اساس فواید این ماده مغذی برای سلامت پوست می‌توان گفت مصرف غذاهای غنی از روی و مکمل‌های زینک می‌تواند در روند بهبود زخم‌ها و علایم ترک پوستی موثر باشد.

  • عصاره آب قاشقی مصرف نمایید.

به کار بردن محصولاتی که دارای عصاره گیاه آب قاشقی هستند، احتمالاً در پیشگیری و درمان ترک پوستی تاثیرگذار است. گیاه آب قاشقی با نام‌های سنتلا آسیاتیکا، گوتوکولا و قدح مریم نیز شناخته می‌شود. این گیاه برای درمان بیماری‌های پوستی به کار برده می‌شود و می‌تواند از پیشرفت ترک پوستی جلوگیری کند و در تولید سلول‌ها و بافت‌های جدید تاثیرگذار باشد.

  • محصولات دارای اسید هیالورونیک به کار ببرید.

به کار بردن محصولاتی که دارای اسید هیالورونیک هستند، می‌توانند موجب کاهش علایم ظاهری ترک پوستی گردند. به خصوص اگر بلافاصله بعد از نمایان شدن ترک‌ها از این محصولات استفاده نمایید.

اسید هیالورونیک موجب آبرسانی به پوست می‌گردد و اثرات ضد التهابی دارد و سلامت پوست شما را بهبود می‌بخشد.

در حالت کلی اسید هیدرونیک موجب کاهش و بهبود چین و چروک‌های پوست می‌گردد و در روند جوانسازی و درخشش پوست و نیز ترمیم بافت‌های پوستی، آبرسانی به پوست و افزایش انعطاف پذیری و نرمی پوست موثر می‌باشد.

  • رتینوئید‌ها را به کار ببرید.

رتینوئید‌ها ترکیبات شیمیایی به حساب می‌آیند که از نظر شیمیایی با ویتامین آ در ارتباط هستند. رتینوئید‌ها اکثراً به خاطر روش آن‌ها در تنظیم رشد بافت پوششی در پزشکی به کار برده می‌شوند و در اکثر کارکردهای ضروری در تمام بدن از جمله تنظیم تکثیر سلولی، عملکرد سیستم ایمنی، رشد بافت استخوان، بینایی و فعال شدن ژن سرکوبگر تومور موثر هستند.

به کار بردن رتینوئیدها بعد از زایمان می‌تواند بیشتر شدن کلاژن سازی و الاستین و نیز بهبود سرعت جایگزین شدن سلول‌های پوستی تازه با سلول‌های مرده در درمان ترک پوستی تاثیرگذار باشند. البته توجه داشته باشید که حتماً این کار را بعد از زایمان انجام دهید، چرا که رتینوئیدها در زمان بارداری بی خطر نمی‌باشند. علاوه بر این مصرف این رتینوئیدها برای پوست‌های حساس به هیچ عنوان پیشنهاد نمی‌گردند. به همین خاطر بهتر است از قبل با پزشک خود مشورت کرده و در صورت تایید پزشک از رتینوئیدها استفاده کنید.

  • سعی کنی افزایش وزن خود را مدیریت نمایید.

یکی از علت‌های مهم شکل‌گیری ترک پوستی در زمان بارداری این می‌باشد که خانم‌های باردار به آسانی وزن اضافه می‌کنند و این افزایش وزن موجب کشش پوست و ترک خوردن پوست می‌گردد. اگر شما بتوانید وزن خود را در حالت تعادل نگه دارید و نگذارید افزایش وزن در شما به طور ناگهانی پیش بیاید تا حد زیادی از بروز ترک‌های پوستی جلوگیری خواهید کرد.

اگر سرعت افزایش وزن خود را مدیریت نمایید، فشار روی پوست کمتر می‌شود و از به وجود آمدن درک پوستی جلوگیری می‌گردد. به همین منظور باید تغذیه سالم و ورزش کافی در برنامه روزانه خود داشته باشید. در این باره شما می‌توانید با پزشک خود مشورت نمایید و ببینید چه اندازه فعالیت بدنی برای کنترل وزن شما در زمان بارداری مناسب خواهد بود.

کربوکسی تراپی

درمان ترک‌های پوستی بارداری

روش‌های زیادی برای درمان ترک‌های پوستی بارداری وجود دارند. نوع روش درمان طبق ترک‌های پوست و در حالت کلی وضعیت بیمار تعیین می‌شود. به صورت معمول ترک‌های پوست دوران بارداری را می‌توان با لیزر‌های متنوع، کربوکسی تراپی، میرونیدلینگ و پلاسما جت درمان کرد که حدود هفتاد تا هشتاد درصد ترک‌های پوستی با این روش‌های درمانی بهبود می‌یابند.

بهترین زمان برای درمان ترک‌های پوستی بارداری

 بهترین زمان برای درمان ترک‌های پوستی در بارداری زمانی می‌باشد که این ترک‌ها هنوز در مرحله قرمز رنگ می‌باشند و سفید نشده‌اند. یعنی حدود دو الی سه ماه بعد از زایمان.

جمع‌بندی

یکی از متداول‌ترین رخدادهایی که در زمان بارداری پدید می‌آید، ترک پوستی می‌باشد و دلیل اصلی آن افزایش وزن و کشش پوست شکم و پهلو می‌باشد. اکثر علایم ترک پوستی به تدریج از بین می‌روند کمتر نمایان می‌شوند. اما در هر صورت این امکان وجود دارد که ترک‌های پوستی بیشتر نمایان شوند و شما از وجود آنها ناراحت شوید و بخواهید آن‌ها را کاهش دهید و از نمایان شدن آن جلوگیری کنید.

 بیشتر بخوانید: ریزش مو در بارداری؛ دلیل اصلی + درمان آن

جلوگیری و درمان ترک پوستی می‌تواند کار سختی باشد و در این باره هیچ محصول معجزه آسایی وجود ندارد که به طور صد در صد تاثیرگذار باشد. ممکن است بیشتر روغن‌ها، کرم‌ها و دیگر داروها ادعا کنند که می‌توانند ترک‌های پوستی را درمان نمایند، اما بیشتر این ادعاها پشتوانه علمی ندارند. با این حال بعضی شیوه‌ها وجود دارند که علایم ترک پوستی را می‌کاهند. شیوه‌هایی که در این مقاله بررسی نمودیم موثر می‌باشند و کمک بیشتری به مدیریت ترک پوستی در زمان بارداری می‌کنند.

شما می‌توانید با نظر داشتن این شیوه‌‌ها با یک پزشک هم مشورت کنید و از به وجود آمدن ترک‌های پوستی بیشتر و دیگر اثرات منفی که از دوران بارداری ناشی می‌گردند، جلوگیری کنید. همچنین شما می‌توانید با روش‌های درمانی ذکر شده به درمان این ترک‌های پوستی بپردازید.