کپسول اکسیژن چیست و چه کاربردی دارد؟

زمان تقریبی مطالعه: 5 دقیقه
کپسول اکسیژن

یکی از پرکاربرد‌ترین تجهیزات پزشکی در خانه‌ها، بیمارستان‌ها و مراکز بهداشتی کپسول اکسیژن ‌می‌باشد، Oxygen Cylinder Tank یا همان کپسول اکسیژن و به زبان عامیانه‌تر در بین مردم کپسول هوا می‌باشد، از کپسول‌ اکسیژن برای بیمارانی که مشکلاتی در دستگاه تنفسی دارند استفاده می‌شود، این ابزار برای افرادی که مشکلات جدی در دستگاه تنفسی دارند یکی از مهم‌ترین و ضروری‌ترین تجهیزات می‌باشد.

با وجود بیماری‌های جدید و شرایط آب و هوایی اکثر شهرهای ایران که بسیاری از آن‌ها با مشکل ‌آلودگی هوا مواجه شده‌اند، مشکلات تنفسی نیز در افراد بیشتر می‌شود و نیاز این افراد به کپسول‌های اکسیژن نیز بیشتر ‌می‌شود، کپسول‌های اکسیژن انواع مختلفی دارند و ما قصد داریم در این مقاله از نیتروطب تمام سوالات مهم را برای شما پاسخ بدهیم.

کاربردهای کپسول اکسژن برای چه بیمارانی است؟

  1. درمان بیماری‌های زودرس نوزادان: کپسول اکسیژن ممکن است در درمان بیماری‌های زودرس نوزادان مؤثر باشد، از جمله ریسپیراتوری سینکیتیال و اختلال تنفسی نوزادان.
  2. درمان بیماری‌های ریوی: برخی بیماری‌ها، مانند مسمومیت کربن‌مونواکسید، آمپولی و زخم‌های گازی، نیاز به میزان بالایی از اکسیژن دارند. کپسول اکسیژن می‌تواند در این موارد به عنوان یک درمان پشتیبانی کننده مؤثر باشد.
  3. درمان بیماری‌های عفونی: استفاده از کپسول اکسیژن در برخی بیماری‌های عفونی، مانند عفونت گرمائی، ممکن است منجر به کاهش رشد باکتری‌ها و افزایش آنتی‌بیوتیک‌ها در منطقه عفونی شود.
  4. درمان کم‌خونی: در برخی موارد، مانند کم‌خونی حاد، استفاده از کپسول اکسیژن ممکن است بهبود فشار اکسیژنی خون و بهبود علائم بیماری را تسریع کند.
  5. درمان بیماری‌های عروقی: استفاده از کپسول اکسیژن در برخی بیماری‌های عروقی، مانند انسداد عروق مغزی، می‌تواند منجر به ارتقاء عرضه اکسیژن به بافت‌های مبتلا شده شود.

بیشتر بخوانید: کم خونی داسی شکل؛ هر آنچه که باید بدانید + ۹ درمان خانگی

کپسول‌ های اکسیژن چند نوع دارند؟

شاید برای شما نیز سوال باشد که کپسول‌های اکسیژن به چه صورت می‌باشند، اکثر ماها در زندگی خود تقریبا در بیمارستان‌ها یا مراکز بهداشتی کپسول‌ اکسیژن را از نزدیک دیده‌ایم. کپسول‌های اکسیژن فقط به مواردی در بخش‌های ضروری همانند: بخش مراقب‌های ویژه و احیا می‌باشند خلاصه نمی‌شود.

کپسول‌ اکسیژن

انواع کپسول اکسیژن وجود دارد که به برخی از آن‌ها اشاره کوتاهی خواهیم داشت:

  • کپسول‌های اکسیژن یک‌بار مصرف
  • کپسول‌های اکسیژن مایع
  • کپسول‌های اکسیژن فشرده
  • کپسول‌های اکسیژن ۲.۵ لیتری
  • کپسول‌های اکسیژن ۵ لیتری
  • کپسول‌های اکسیژن ۱۰ لیتری
  • کپسول‌های اکسیژن ۲۰ و ۴۰ لیتری

شما می‌توانید بسته به نیازتان کپسول‌ اکسیژن مد نظر خود را به آسانی از نیتروطب اجاره کنید یا حتی‌ می‌توانید برای خرید کپسول‌ اکسیژن یا از یکی دیگر خدمات نیتروطب استفاده کنید.

کپسول‌ های اکسیژن یک‌بار مصرف

در کپسول‌های اکسیژن یک‌بار مصرف همان‌طور که از نامش مشخص می‌باشد امکان شارژ مجدد کپسول وجود ندارد، این کپسول‌ها در حجم و اندازه ۲ لیتری می‌باشند و نسبت به سایر دیگر کپسول‌ها از حجم و اندازه کوچک‌تری برخوردار می‌باشند، از این کپسول‌ها در مواقع اضطراری و حساس که امکان دسترسی به کپسول‌های قابل شارژ یا شارژ مجدد کپسول‌ نمی‌باشد استفاده می‌شود، از این کپسول ها به عنوان کپسول همراه نیز یاد می‌شود و یک گزینه‌ مناسب در شرایط حساس به شمار می‌روند.

کپسول‌ رهای اکسیژن مایع

این نوع کپسول‌های اکسیژن به دلیل سرد شدن به اکسیژن مایع تبدیل شده‌اند، این کپسول‌های اکسیژن به دلیل مایع بودن از قیمت کم‌تری نسبت به سایر کپسول‌های اکسیژن برخوردار می‌باشند و یک گزینه‌ای مرقون به‌صرفه برای افرادی که ‌‌‌‌می‌خواهند از این تجهیزات استفاده کنند می‌باشد، اکسیژن موجود در این کپسول‌ها نیز به همان ۹۹.۵ درصد می‌باشد و در سایز و حجم‌های بزرگ برای بیماران عزیز مورد استفاده قرار می‌گیرند.

کپسول‌ های اکسیژن فشرده

در این کپسول‌ها، اکسیژن به صورت فشرده می‌باشد و اجزای تشکیل دهند آن شامل ۹۹.۵ درصد اکسیژن می‌باشد، میزان این کپسول‌ها با استفاده از یک پیچ کنترل می‌شود این کپسول‌ها نیز در سایز‌های و حجم‌های مختلف در بازار وجود دارند و مورد استفاده قرار می‌گیرند.

کپسول‌ های اکسیژن ۲.۵ لیتری

این کپسول‌ها به دلیل سایز و حجم کمی که دارند به کپسول‌های اکسیژن پرتابل نیز مشهور هستند، از این رو بیشتر برای موارد مختلفی همانند: شرایط اورژانسی، کودکان و نوزادان و برای مواقع کوهنوردی مورد استفاده نیز قرار می‌گیرند.

کپسول‌ های اکسیژن ۵ لیتری

از کپسول‌های اکسیژن ۵ لیتری در خودرو‌ها و آمبولانس‌ها استفاده می‌شود این کپسول‌ها قابل شارژ می‌باشند و تقریبا بین ۳ تا ۴ ساعت شارژ دارند و مورد استفاده قرار می‌گیرند.

کپسول‌ های اکسیژن

کپسول‌ های اکسیژن ۱۰ لیتری

از این کپسول‌ها در مراکز درمانی، کلینیک‌ها، یا مراقبت از بیمار در منزل نیز استفاده می‌شود، این کپسول‌ها به دلیل حجم و سایز بزرگ خود تقریبا تا ۱۰ ساعت امکان اکسیژن رسانی را در خود دارند و در شرایط حساس که نیاز به استفاده در مدت زمان طولانی مورد استفاده قرار می‌گیرند.

کپسول‌ های اکسیژن ۲۰ یا ۴۰ لیتری

این مدل کپسول‌های اکسیژنی در واقع یکی از مهم‌ترین تجهیزات مورد استفاده در بیمارستان‌ها می‌باشد، استفاده این کپسول‌ها برای بیمارانی که مدت زمان طولانی نیاز به اکسیژن رسانی دارند می‌باشد و نیاز به تجویز دکتر دارند.

نکات مهم در استفاده از کپسول‌ اکسیژن در منزل چیست؟

استفاده از کپسول‌ اکسیژن در منزل نیاز به رعایت نکاتی دارد و نگهداری از کپسول‌های اکسیژن از اهمیت بالایی برخوردار می‌باشند. کپسول‌های اکسیژن در برابر گرما و شعله به شدت شعله ور می‌شوند به همین علت باید دور از تابش و حرارت مستقیم نور خورشید نگهداری شوند.

با توجه به  امکان ایجاد جرقه در هنگام حمل و نقل کپسول‌ها وجود دارد، باید کپسول‌ها توسط پایه چرخدار که دارند جابه‌جا کنید چرا که نباید به آن‌ها ضربه وارد شود. در اتاق یا مکانی که کپسول اکسیژن وجود دارد از کشیدن سیگار و سایر مواد استعمالی جدا خودداری کنید. در نظر داشته باشید نیاز است هر چند مدت شارژ کپسول‌های اکسیژن را چک کنید چرا که در صورت استفاده برای بیمار ممکن است شارژ کافی نداشته باشد و جان فرد بیمار را به خطر بیاندازد.

نکته: در شرایطی که نیاز است از کپسول اکسیژن استفاده شود بهتر است درب اتاق باز بماند تا جریان هوا بهتر گردش خود را داشته باشد.

اجزای تشکیل دهنده کپسول‌های اکسیژن کدامند؟

کپسول اکسیژن نیز همانند دیگر تجهیزات پزشکی دارای اجزای تشکیل دهنده مختلفی می‌باشد بهتر است قبل از خرید یا اجازه کپسول‌های اکسیژن با این اجزا به خوبی آشنا شوید.

اجزای تشکیل دهنده کپسول ‎‌های اکسیژن عبارتند:

  1. فشار سنج (فشار سنج فشار گاز درون کپسول را نمایش می‌دهد)
  2. شیر تنظیم کننده اتوماتیک (این شیر فشار اکسیژن درون کپسول‌ها را کنترل میکند و مقدار آن قبل رسیدن به مانومتر کم می‌کند)
  3. جریان سنج (جریان سنج وظیفه میزان اکسیژن را برعهده دارد و نشان دهنده مصرف اکسیژن بر حسب لیتر در دقیقه می‌باشد)
  4. پیچ کنترل ( این پیچ برای تنظیم مقدار اکسیژن کپسول بر اساس عدد جریان سنج می‌باشد)
  5. شیشه حاوی آب مقطر ( وظیفه این شیشه آب مقطر برای مرطوب شدن اکسیژن قبل از رسیدن اکسیژن به ماسک می‌باشد)

کپسول اکسیژن

کپسول‌ های اکسیژن چگونه آماده به کار می‌شوند؟

حالا که توضیحاتی را راجع به اجزای کپسول‌های اکسیژن خواندید نیاز است حالا در مورد نصب و راه اندازی این تجهیزات را نیز بیاموزید. این امر برای استفاده از کپسول اکسیژن مورد نیاز می‌باشد و در صورت عدم انجام آن، کپسول آماده اکسیژن رسانی نمی‌باشد.

  • باید در اول‌ کار کپسول را صاف در محلی ثابت قرار دهید اگر کپسول شما از سایز و حجم بزرگی برخورد می‌باشد آن را باید روی ترالی قرار دهید.
  • بعد از قرار دادن کپسول اکسیژن در محل دل‌خواه نیاز به نصب مانومتر دارید، برای این کار نیاز به یک آچار فرانسه خواهید داشت.
  • شیشه مرطوب کننده اکسیژن را باید در این مرحله به مانومتر وصل کنید، درون شیشه تا خط تعیین شده باید آب مقطر و در صورت موجود نبود آن آب جوش خنک شده بریزید.
  • باید یک سر پلاستیکی را به کانولای بینی یا ماسک وصل کنید در نظر داشته باشید لوله تا نشود.
  • سپس برای تنظیم کردن مانومتر جریان سنج (فلومتر) را ببنید.
  • در این مرحله شیر کپسول را باز کنید.
  • در این مرحله باید جریان سنج را به توجه به دستورات پزشک تنظیم کنید.
  • در این مرحله که مرحله آخر می‌باشد می‌توانید ماسک را به صورت بیمارتان وصل کنید.

همراهان گرامی امیدواریم این مقاله و مطلب‌ها برای شما مفید واقع شوند در صورت نیاز به خرید یا اجاره انواع تجهیزات پزشکی و دیگر خدمات درمانی در منزل می‌توانید از خدمات نیتروطب استفاده کنید.

اجاره تجهیزات پزشکی در قزوین

در صورت نیازتان می‌توانید دستگاه‌ها و تجهیزات مورد نیازتان را از نیتروطب اجاره یا خرید کنید، کارشناسان و همکاران ما آماده مشاوره و خدمت رسانی در خصوص اجاره تجهیزات پزشکی در قزوین به شما عزیزان در ۲۴ ساعت شبانه روز در تمام ایام هفته می‌باشند. با آرزوی سلامتی و تندرستی برای شما عزیزان، نیتروطب.

با آرزوی سلامتی برای شما عزیزان، با نیتروطب یک قدم نزدیک‌تر به سلامتی.