سندروم تورچ که مخفف عفونتها و بیماریهای عفونی است که میتواند مشکلاتی را برای جنین شما ایجاد کند. این گروه از عفونتها میتوانند در دوران بارداری، هنگام زایمان یا بعد از تولد به کودک منتقل شود. کلمه تورچ مخفف توکسوپلاسموز، سیتومگالوویروس، سرخجه، تبخال و سایر عوامل است. در ادامه به بررسی سندروم تورچ و این بیماریها به طور کامل میپردازیم، با ما همراه باشید.
بیماریهای تورچ چیست؟
عفونت TORCH مخفف عارضههای زیر است:
- توکسوپلاسموز
- سرخجه
- سیتومگالوویروس (CMV)
- ویروس هرپس سیمپلکس (HSV)
- سایر عفونتها مانند سیفلکس، اچ آی وی، آبله مرغان، زیکا، پاروویروس B19
چگونه نوزاد من به عفونت تورچ مبتلا میشود؟
کودک شما ممکن است به ۳ طریق دچار عفونت تورچ شود:
- از طریق جفت
برخی از بیماریها در دوران بارداری از طریق جریان خون مادر از طریق جفت به خون جنین منتقل میشوند. جفت اکسیژن، مواد مغذی و خون را برای کودک فراهم میکند.
- در حین زایمان
کودک ممکن است در حین عبور از کانال زایمان در حین زایمان طبیعی به سندروم تورچ مبتلا شود.
- بعد از تولد
در صورت شیردهی احتمال انتقال عفونت از طریق شیر مادر به نوزاد وجود دارد.
علائم و نشانههای سندروم تورچ
علائم دقیق سندروم تورچ بستگی به عفونت زمینهای که باعث بروز آن شده است، دارد. اما به طور کلی عفونتهای این بیماری میتوانند با بروز موارد زیر همراه باشند:
- آب مروارید
- زردی
- اختلال شنوایی
- وزن کم هنگام تولد
- تب و مشکل در تغذیه
- میکروسفالی
- لکههای کوچک قرمز یا قهوهای
- لکههای آبی یا ارغوانی به نام بثورات بلوبری
- هپاتواسپلنومگالی
بعد از ۲ سالگی، علائم عفونت این بیماری ممکن است شامل عوارض زیر باشد:
- از دست دادن بینایی
- تشنج
- از دست دادن شنوایی
- ناتوانی در یادگیری
چه عواملی باعث بروز عفونت تورچ میشوند؟
توسکوپلاسموز
این بیماری زمانی اتفاق میافتد که یک انگل از طرق دهان وارد بدن میشود، این انگل را میتوان در بستر گربه و مدفوغ گربه و همچنین در گوشت نیمپز و تخم مرغ خام یافت. نوزادان مبتلا به توکسوپلاسموز در رحم معمولا برای چندین سال هیچ علامتی نشان نمیدهند. علائمی که در مراحل بعدی زندگی ظاهر میشوند، میتوانند شامل موارد زیر باشند:
- از دست دادن بینایی
- عقب ماندگی ذهنی
- ناشنوایی
- تشنج
- سرخجه
- سرخجه
سرخجه که به سرخک آلمانی نیز معروف است، ویروسی است که باعث ایجاد بثورات میشود. عوارض جانبی این ویروس در کودکان جزئی است. با این حال، اگر سرخجه جنین را آلوده کند، میتواند باعث نقصهای مادرزادی جدی مانند موارد زیر شود.
- نقصهای قلبی
- مشکلات بینایی
- تاخیر در رشد
- سیتومگالوویروس
- سیتومگالوویروس
سیتومگالوویروس (CMV)، از خانواده ویروس هرپس است. معمولا در بزرگسالان علائم قابل توجهی ایجاد نمیکند. با این حال، CMV میتواند منجر به کاهش شنوایی، صرع و ناتوانی ذهنی در جنین در حال رشد شود.
- هرپس سیمپلکس
ویروس هرپس سیمپلکس معمولا در هنگام زایمان از مادر به جنین در کانال زایمان منتقل میشود. همچنین ممکن است کودک در حالی که هنوز در رحم است آلوده شود. عفونت میتواند باعث ایجاد مشکلات جدی در نوزادان شود، از جمله:
- ضربه مغزی
- مشکلات تنفسی
- تشنج
علائم معمولا در هفته دوم زندگی کودک ظاهر میشود.
- بیماریهای دیگر
دسته دیگر میتواند شامل چندین بیماری عفونی مختلف باشد، مانند:
- اچ آی وی
- اوریون
- سیفلیس
- سرخک
- پاروویروس انسانی B19
- هپاتیت B و C
- آبله مرغان
- واریسلا
نکته: همه این بیماریها میتوانند در دوران بارداری یا زایمان از مادر به جنین سرایت کنند.
- اچ آی وی
تقریبا تمام کودکان زیر ۱۳ سال ایالات متحده که مبتلا به این بیماری هستند، آن را در دوران بارداری از مادر خود دریافت کردهاند. اگر HIV مثبت هستید، ممکن است آزمایشها نشان ندهند که کودک شما در بدو تولد به آن مبتلا شده است، اما میتواند دیرتر، حتی بعد از ۶ ماهگی ظاهر شود.
آنها ممکن است علائمی مانند تاخیر در رشد، ذات الریه یا تورم غدد لنفاوی و شکم داشته باشند. اگر به اچ آی وی مبتلا هستید و باردار هستید یا قصد بارداری دارید، داروهای ضد رتروویروسی میتوانند به کاهش شانس انتقال ویروس به جنین کمک کنند. سیفلیس زنان بارداری در مرحله اول یا دوم این بیماری مقاربتی (STD) در صورت عدم درمان در ۷۵ درصد موارد آن را به نوزادان خود منتقل میکنند.
بیشتر بخوانید: بیماری ایدز AIDS پاسخ به ۱۹ سوال متداول در مورد آن
- سیفلیس
سیفلیس توسط باکتری ایجاد میشود و میتواند مشکلات جدی در طول رشد کودک ایجاد کند. بسیاری از نوزادان که قبل از تولد به آن مبتلا میشوند، به طور کامل زنده نمیمانند یا مدت کوتاهی بعد از تولد خواهند مرد. تقریبا نیمی از نوزادان مرده به دنیا میآیند.
نوزادانی که با سیفلیس متولد میشوند ممکن است استخوانهای بد شکل، کم خونی، بثورات پوستی، مننژیت و مشکلات عصبی داشته باشند که ممکن است باعث نابینایی و ناشنوایی نیز شود. اگر باردار هستید، باید آزمایش سیفلیس بدهید. در صورت مثبت بودن تست شما، پزشک میتواند آن را با آنتی بیوتیک درمان کند.
- آبله مرغان (واریسلا)
آبله مرغان توسط ویروس واریسلا زوستر ایجاد میشود و همچنین باعث ایجاد سندروم واریسلا مادرزادی در نوزادان میشود. احتمال خیلی کمی وجود دارد که واریسلا را به کودک خود منتقل کنید، حتی اگر در دوران بارداری آبله مرغان داشته باشید، باز هم تنها ۲ درصد احتمال دارد که آن را منتقل کنید.
- پاروویروس انسانی B19
این بیماری توسط پاروویروس B19 ایجاد میشود. این به ندرت برای زنان باردار یا نوزادان آنها مشکل ایجاد میکند. حدود نیمی از زنان در برابر این ویروس مصون هستند. بنابراین نوزادان آنها به این بیماری مبتلا نمیشوند. از آنجایی که هیچ واکسن یا دارویی برای پیشگیری از آن وجود ندارد، شستن مرتب دستها با آب و صابون بسیار مهم است و از حضور در اطراف افراد بیمار خودداری کنید. اگر باردار هستید، در مورد خطرات آن با پزشک خود صحبت کنید.
۷ روش پیشگیری از خطر عفونت تورچ در دوران بارداری
برای پیشگیری از بروز این عفونت حتما سابقه پزشکی و بیماریهای زمینهای که از قبل داشتهاید را با پزشک معالج خود در میان بگذارید، از جمله واکسنهایی که در دوران بارداری دریافت کردهاید. برخی از کارهای دیگری که میتوانید برای کاهش احتمال این عفونت انجام دهید شامل ۷ مورد زیر است:
- دستهای خود را مرتب با آب و صابون تمیز بشویید.
- از تماس با افراد بیماری خودداری کنید.
- قبل از بارداری آزمایش STI بدهید.
- گوشت و تخم مرغ را کاملا پخته مصرف کنید.
- هنگام رابطه جنسی از کاندوم استفاده کنید.
- داروهای ضد ویروسی را طبق دستور و تجویز پزشک استفاده کنید.
سخن پایانی
سندروم تورچ نوعی بیماری عفونی است که ممکن است در بارداری، هنگام زایمان و یا بعد از تولد نوزاد، از مادر به جنین منتقل شود. تشخیص به موقع و زود هنگام این عفونت کمک زیادی به روند درمانی آن میکند، بنابراین بهتر است تا در صورت مشاهده اولین علائم از آن، شرایط خود را با پزشک در میان بگذارید. پزشک در صورت خفیف بودن علائم شما میتواند آنتی بیوتیکهایی را برای بهبود وضعیت شما و فرزندتان تجویز کند. برای کسب اطلاعات بیشتر میتوانید با استفاده از خدمات مشاوره آنلاین نیتروطب، از بهترین پزشک متخصص مورد نظر، به صورت آنلاین مشاوره بگیرید.