رژیم کانادایی، ۱۰ کیلو لاغری در دو هفته + فیلم آموزشی

زمان تقریبی مطالعه: 7 دقیقه
رژیم کانادایی

رژیم کانادایی یک الگوی تغذیه متوازن و سالم است که در کانادا رواج دارد. این رژیم غذایی به ترکیبی از مواد غذایی متنوع و سالم، از جمله میوه‌ها، سبزیجات، ماهی، گوشت، حبوبات و محصولات لبنی، تکیه می‌کند. رژیم کانادایی به عنوان یک الگوی تغذیه سالم شناخته شده است که بهبود سلامتی، کاهش وزن، و کنترل بیماری‌های مزمن را ترویج می‌دهد.

روزانه تبلیغ‌های گوناگونی را می‌بینیم که ما را برای لاغری به‌صورت مختلف ترغیب می‌کنند؛ از ورزش، رژیم کانادایی، کتوژنیک و…  گرفته تا دستگاه‌های لاغری و انجام عمل‌های جراحی و همگی برای جلب نظر ما تلاش می‌کنند. گاهی نزدیک برخی مناسبت‌ها به‌خصوص عید نوروز، فشار روانی این تبلیغ‌ها بیشتر می‌شود. در نظر بسیاری از ما، رژیم‌های غذایی نسبت به عمل جراحی راهی مطمین‌تر نسبت به ورزش راهی سریع‌تر هستند.

اگر شما هم به دنبال کوتاه‌ترین و سریع‌ترین رژیم برای لاغری هستید، به احتمال زیاد نام رژیم کانادایی را شنیده‌اید، البته در منبع‌های خارجی، این رژیم به‌عنوان زیرمجموعه‌ای از liquid diet عنوان شده‌است. تبلیغ‌کنندگان رژیم کانادایی ادعا می‌کنند که شما با رعایت برنامه‌ی غذایی مخصوص تنها در ۱۵ روز ۱۰ کیلو کم می‌کنید! اینکه این ادعا چقدر حقیقت دارد، و این رژیم چه نکته‌های مثبت و منفی به دنبال دارد را در این مقاله از نیتروطب بررسی می‌کنیم.

رژیم کانادایی چیست؟

شاید بتوان رژیم کانادایی را در دسته‌ی سخت‌ترین رژیم‌های تغذیه‌ای قرار داد. برنامه‌ی غذایی تعریف شده در این رژیم، میزان کالری دریافتی روزانه‌ی شما را کمتر از ۱۰۰۰ کالری (حدود ۶۰۰ تا ۸۰۰) قرار می‌دهد؛ درحالی که روزانه مردان به ۲۴۰۰ و زنان ۲۰۰۰ کالری نیاز دارند. این باعث می‌شود شما خیلی زود وزن کم کنید؛ چراکه کالری دریافتی شما از مصرفی بسیار کمتر است. همین امر موجب سوزاندن کربوهیدرات و سپس چربی‌های اضافی بدن شما می‌شود. در کوتاه‌مدت و در ظاهر شاید نتیجه‌ی این رژیم برایتان لذت‌بخش باشد؛ اما باید عارضه و پیامدهای طولانی‌مدت آن را نیز درنظر داشته‌باشید.

لاغر شدن با رژیم

رژیم کانادایی، خوب یا بد؟

  • حذف الکل، فست فودها و خوراکی‌های مضر، شیرینی‌های مصنوعی و غذاهای ناسالم و استفاده از میوه و سبزیجات در وعده‌های غذایی بدون شک از نکته‌های مثبت این رژیم است. این رژیم می‌تواند راه درمانی برای مبتلایان به یبوست و سندروم روده‌ی تحریک‌پذیر باشد؛ چراکه شامل مقدار زیادی فیبر است. البته این نکته را هم درنظر داشته‌باشید که پژوهش‌های قطعی و کاملی برای حمایت از این ادعا وجود ندارد و این موضوع، نیازمند پیگیری بیشتری است.
  • شاید بیشترین مورد جذب‌کننده‌ی این رژیم در ابتدا، سرعت کاهش وزن باشد؛ اما باید بدانید که کاهش وزن شدید در زمان کم، پیامدهای بسیار ناگواری برای بدن دارد و ممکن است آسیب‌های جبران‌ناپذیری بزند. زمانی که شما به یک‌باره کالری دریافتی خود را کاهش دهید، بدن شما دچار شوک متابولیکی (سوخت‌وسازی) می‌شود؛ به‌این معنا که کربوهیدرات باقی‌مانده را به چربی تبدیل می‌کند تا در شرایط قحطی (شرایط مشابه رژیم کانادایی) بتواند ادامه دهد. این شوک متابولیکی گاهی نتیجه‌ی رژیم را برای شما برعکس می‌کند. زیر فشار قرار دادن بدن خود در شرایط سخت در بسیاری از مردم باعث می‌شود در انجام این رژیم ناکام بمانند و به بدن خود آسیب بزنند.
  • گاهی نتیجه برایتان پایدار نخواهدبود، یعنی شما پس از تمام شدن دوره‌ی رژیم به احتمال زیاد به سرعت به وزن قبلی خود برمی‌گردید! حتا گاهی گزارش شده‌است که فرد از وزن پیشین خود نیز بیشتر شده‌است. کاهش تدریجی وزن باعث جلوگیری از چاقی بیشتر می‌شود.

بیشتر بخوانید: تغذیه یا ورزش در کاهش وزن کدامیک اولویت دارند؟

  • تنوع خوراکی‌های مجاز در رژیم کانادایی بسیار کم است. ازاین‌رو دریافت ماده‌های مغذی مورد نیاز برای بدن چالش‌برانگیز است. برخی از برنامه‌های جانبی سعی دارند که این مشکل را با مصرف مکمل‌هایی مثل مولتی‌ویتامین حل کنند؛ اما این داروها هم نمی‌توانند جایگزین ۱۰۰ درصدی تغذیه‌ی سالم باشند. محروم‌کردن بدن خود از بسیاری از ماده‌های مغذی در طولانی‌مدت، موجب اختلال در عملکرد بدن شما خواهدشد؛ بنابراین، توصیه‌می‌شود این رژیم را بیشتر از ۱۵ روز ادامه ندهید. هم‌چنین حذف برخی از ماده‌های معدنی مثل نمک از برنامه‌ی غذایی باعث به‌هم‌ریختگی تعادل بدن می‌شود. به‌طور کلی دنبال‌کنندگان این رژیم خطر سوءتغذیه دارند.
  • صبحانه مهم‌ترین وعده‌ی غذایی به‌شمار می‌رود. متاسفانه این رژیم اهمیت چندانی به صبحانه نداده‌است؛ درحالی که باید وعده‌ی صبحانه، کامل و سرشار از ماده‌های مغذی و مورد نیاز بدن باشد.

بیشتر بخوانید: صبحانه ورزشکاران؛ ۹ نکته مهم برای تغذیه وعده صبح

  • برنامه‌ی غذایی که دنبال‌کنندگان این رژیم دریافت می‌کنند، یکسان است؛ به‌عبارت دیگر، رژیم کانادایی یک نسخه را برای همه می‌پیچد! درصورتی که سلامت، وضعیت و خواسته‌ی هر شخص با دیگری از این رژیم متفاوت است.
  • رژیم کانادایی جای هیچ‌گونه انعطافی در خود ندارد. شما حق خوردن‌ میان‌وعده را ندارید، نباید موردی از برنامه را با چیز دیگری جایگزین یا حتا جابه‌جا کنید؛ درغیر این صورت، رژیم برهم‌می‌خورد و شما باید ۶ ماه تا شروع دوباره صبر کنید. بسیاری از مردم استفاده‌کننده از رژیم کانادایی از شدت گرسنگی به خوردن غذاهای ممنوع روی می‌آورند.
  • این رژیم به دلیل سخت‌گیری زیاد، فرد را در مسیر درستی برای سبک زندگی سالم و پایدار قرار نمی‌دهد. یک رژیم غذایی خوب باید واقع‌بینانه، پایدار و طولانی‌مدت باشد. به‌همین دلیل بیشتر متخصص‌ها و کارشناسان تغذیه این رژیم را توصیه نمی‌کنند.
  • علاوه بر احتمال بازگشت به وزن قبل، سوءتغذیه، خستگی زیاد، سرگیجه، ریزش مو، خشکی پوست و سنگ کیسه‌ی صفرا از عارضه‌های طولانی‌مدت رژیم کانادایی است.
  • قبل از شروع یک رژیم، ابتدا باید از سلامت کلی خود اطلاع کامل داشته‌باشید؛ سپس با توجه به نیازهای بدنتان، نوع رژیم را تعیین کنید و برنامه‎‌ی مربوط به آن را از فرد متخصص دریافت کنید. اگر تا اینجای متن تصمیم گرفته‌اید که شروع کنید یا اگر در فکر محک‌زدن خود هستید، درنگ نکنید! از مشاورین نیتروطب کمک بگیرید و در مسیر سلامتی خود قدم بردارید.

ماهی

غذاهای مورد استفاده در رژیم کانادایی

برنامه‌ی غذایی مشخصی در این رژیم وجود دارد که شما باید به‌طور کامل بر اساس آن عمل کنید؛ درصورتی که حتا یک روز کوچک‌ترین چیز را در این برنامه رعایت نکردید، رژیم شما خراب می‌شود و باید ۶ ماه صبر کنید، سپس رژیم خود را از سر بگیرید. با این وجود، کلید اصلی کاهش وزن در رژیم کانادایی خوردن غذاهای کم‌کالری و سالم براساس برنامه‌ی غذایی داده‌شده است.

رژیم کانادایی از خوراکی‌های زیراستفاده می‌کند:

  •  سبزیجات و میوه‌ها
  • ماهی
  •  گوشت بدون چربی و مرغ
  •  تخم مرغ
  •  آجیل
  • غله

به‌طورکلی، مصرف کربوهیدرات ساده و تصفیه شده، چربی‌های اشباع شده و ترانس ممنوع است؛ اما روی حذف برخی خوراکی‌ها مانور بیشتری وجود دارد:

  •  آدامس
  •  شکلات، شیرینی
  • آب‌میوه‌های بسته‌بندی‌شده، نوشابه‌های گازدار و نوشیدنی‌های انرژی‌زا
  •  فست‌فودها و غذاهای فرآوری‌شده و آماده

رژیم و بارداری

چه کسانی نباید رژیم کانادایی را در پیش بگیرند؟

به‌طور کلی قبل از شروع هر رژیمی باید با یک پزشک یا کارشناس تغذیه صحبت کنید. این رژیم به‌دلیل شرایط سختی که دارد باید بسیار با احتیاط انتخاب شود. کودکان و نوجوانانی که در سن رشد هستند، مادران باردار و شیرده، مبتلایان به بیماری‌های خاص مثل دیابت یا سرطان مجاز به پیروی از این رژیم نیستند.

پاسخ سوال‌های دیگر خود را از کارشناسان تغذیه نیتروطب بخواهید!

عوارض رژیم کانادایی

رژیم غذایی کانادایی در کل به عنوان یک رژیم غذایی سالم و متوازن شناخته می‌شود. اما همانطور که در هر رژیم غذایی دیگری نیز ممکن است رخ دهد، برخی عوارض ممکن است در هنگام پیروی از رژیم کانادایی به وجود آید. در ادامه، تعدادی از عوارض محتمل رژیم غذایی کانادایی را بررسی خواهیم کرد:

  1. کمبود مواد مغذی: رژیم غذایی کانادایی معمولاً بر پایه مصرف میوه‌ها، سبزیجات، غلات کامل و منابع پروتئینی مانند ماهی و پودرهای پروتئینی استوار است. با این حال، اگر نتوانید این گروه‌های غذایی را به طور متوازن مصرف کنید، ممکن است کمبود مواد مغذی از جمله ویتامین‌ها، مواد معدنی و فیبر را تجربه کنید.
  2. کاهش مصرف کالری: رژیم غذایی کانادایی معمولاً به منظور کاهش وزن یا حفظ وزن سالم استفاده می‌شود. این ممکن است منجر به کاهش مصرف کالری و محدودیت در مصرف برخی از گروه‌های غذایی مثل چربی‌ها و قند باشد. اگر نیاز به مصرف کالری بیشتری دارید، ممکن است احساس خستگی، کاهش انرژی و ناتوانی در انجام فعالیت‌های روزمره داشته باشید.
  3. ناراحتی هضمی: تغییر در الگوی غذایی و مصرف انواع مواد غذایی جدید می‌تواند در برخی افراد به مشکلات هضمی مانند گاز، سوء هاضمه، یبوست یا اسهال منجر شود. این ممکن است به دلیل تغییر در میزان فیبر، نوع غذاها و تنوع مصرف مواد غذایی باشد.
  4.  مشکلات مربوط به تناوب: یکی از ویژگی‌های رژیم غذایی کانادایی، تناوب غذایی است. این به این معنی است که برخی از روزها مصرف مواد غذایی خاصی محدود شده و در برخی روزها مجاز است. این الگوی تناوب ممکن است برای برخی افراد سخت باشد و منجر به احساس نیاز بیشتر به مواد محدود شده در روزهای ممنوعه شود.
  5.  نیاز به برنامه‌ریزی و آماده‌سازی: برای پیروی از رژیم غذایی کانادایی، باید غذاها را برنامه‌ریزی کرده و آماده‌سازی کنید. این ممکن است نیازمند وقت و تلاش بیشتری باشد. همچنین، در دسترس بودن مواد غذایی مناسب و تنوع آنها نیز می‌تواند چالش‌هایی را ایجاد کند.

اهمیت توجه به عوارض محتمل رژیم کانادایی از طریق مشورت با متخصص تغذیه است. او می‌تواند نکات و راهکارهایی را برای کاهش و مدیریت عوارض محتمل ارائه دهد و مطمئن شود که رژیم غذایی شما تغذیه متوازن و کامل را تامین می‌کند.

نکته های تکمیلی رژیم کانادایی

  1. هیچ رژیمی به‌تنهایی توصیه نمی‌شود. بهترین کار برای کسانی که می‌خواهند اصولی وزن کم کنند، رعایت رژیم غذایی در کنار ورزش است. البته با توجه به کالری بسیار کمی که در رژیم کانادایی به بدن شما می‌رسد، در روزهای اول شاید انجام کارهای روزمره نیز برایتان طاقت‌فرسا باشد. اما به مرور می‌توانید از یوگا، پیاده‌روی و یا شنای سبک در کنار رژیم خود استفاده کنید.
  2. آب زیاد بنوشید. شاید تنها چیزی که می‌تواند در این رژیم آزادانه مصرف شود، نوشیدن آب است. درکنار حفظ سلامت پوست و پاک کردن بدن از سم و ماده‌های دفعی، نوشیدن آب می‌تواند گرسنگی کاذب را برطرف کند.
  3. استراحت کافی داشته‌باشید: پژوهش‌ها نشان داده که خواب ناکافی باعث افزایش اشتها می‌شود.
  4. برخی پژوهش‌ها نشان داده که ساعت غذاخوردن در بهبود نتیجه‌ی رژیم تاثیرگذار است. البته این ساعت‌ها به طور دقیق عنوان نشده است. برای مثال بهترین زمان برای شام خوردن، حداقل دو تا سه ساعت قبل از خواب است. این باعث می‌شود غذا هضم شده و فرد قبل از خواب مقداری از کالری دریافتی را بسوزاند. از طرفی شام زودهنگام، مدت زمان ناشتایی را افزایش می‌دهد که خود باعث افزایش چربی‌سوزی می شود. حجم غذایی در ناهار مهم‌تر از زمان ناهار است؛ یعنی شما باید بیشترین حجم غذای خود را به عنوان ناهار میل کنید.

تغذیه و ورزش

کلام آخر

رژیم‌های تغذیه‌ای متفاوتی در جهان با سبک‌های مختلف و هدف‌های متفاوت وجود دارد. سعی کنید در انتخاب آن‌ها اولویت را سلامت خود و سپس زیبایی و تناسب اندام قرار دهید. برای شروع یک رژیم تصمیم‌های هیجانی نگیرید و سعی کنید با یک مراقب سلامت آگاه مشورت کنید. جایگزین‌های بسیار مناسبی برای رژیم‌های طاقت‌فرسا مثل رژیم کانادایی وجود دارد که بهترین آن‌ها ورزش و فعالیت بدنی است. در کنار آن، حذف فست‌فود و دوری از پرخوری، نوشیدن مداوم آب، استفاده از سبزیجات و میوه‌های تازه و داشتن خواب کافی می‌تواند بسیار کمک‌کننده باشد. اگر می‌خواهید وزن کم کنید، ابتدا باید استرس و اضطراب خود را مدیریت کنید و به هیچ‌عنوان وعده‌ی غذایی را حذف نکنید.

 با دنبال کردن ما در فضای مجازی ( کانال تلگرام،کانال ایتا) می توانید از آخرین تخفیف‌ها و رویداد های مهم باخبر باشید.