۱۰ بیماری شایع بارداری که به جنین شما آسیب می رساند

زمان تقریبی مطالعه: 6 دقیقه
بیماری شایع بارداری

همه‌ی ما در زندگی با بسیاری از ویروس‌ و باکتری‌ها روبرو هستیم؛ خانم‌ها در بارداری، بیشتر برای ابتلا به بیماری‌ها و اثرگذاری آن بر جنین در حال رشد، نگران هستند؛ بعضی از عفونت‌هایی که در حاملگی رخ می‌دهد، برای مادر خطرآفرین است و برخی دیگر می‌تواند از جفت یا هنگام تولد به بچه منتقل شود و سلامتی نوزاد را به‌خطر بیاندازد.
این مقاله از نیتروطب درباره‌ی ۱۰ بیماری شایع بارداری، علامت‌ها، چگونگی اثرگذاری بر جنین و پیشگیری از آن‌ها به شما آگاهی مورد نیاز را می‌دهد تا حاملگی بی‌خطر داشته‌باشید.

با رعایت نکات بهداشتی بارداری سالم داشته باشید

بارداری یک وضعیت طبیعی و سالم است که بسیاری از خانم‌ها در زندگی خود آرزوی آن را دارند، ولی در این دوره، بیشتر، مبتلا به بعضی عفونت‌ها می‌شوند یا حتا عفونت‌های خفیف می‌تواند بیماری‌های جدی در زنان باردار به‌وجود آورد؛ برخی از بیماری‌هایی که در حاملگی پیش‌می‌آید باعث سقط جنین، زایمان زودرس یا نقص‌های مادرزادی می‌شود؛ هم‌چنین داروهایی که برای درمان آن استفاده می‌شود، می‌تواند عارضه‌های جانبی جدی به‌خصوص برای نوزاد به‌وجود آورد؛ به همین دلیل، جلوگیری از عفونت در بارداری برای کم‌کردن خطر برای مادر و بچه مهم است.

عفونت‌ها می‌توانند به یکی از ۳ روش زیر روی جنین تاثیرگذار باشند:

  • به مادر آسیب می‌رسانند و توانایی بدن او برای پرورش کودک کمتر می‌شود یا باید داروهایی استفاده کند که ممکن است به بچه آسیب برساند
  • با ایجاد تغییرهایی که منجر به ناهنجاری می‌شود به نوزاد آسیب می‌رسانند
  • باعث زایمان زودرس یا سقط جنین می‌شوند

عفونت‌های واژن، مانند: عفونت‌های قارچی در حاملگی شایع هستند و جای نگرانی ندارند؛ اما عفونت رحم عارضه‌های بیشتری ایجاد می‌کند.
اگر باردار هستید و دچار عفونت شده‌اید یا برای مراقبت از خود و فرزندتان، می‌توانید به‌جای مراجعه‌ی حضوری از ویزیت آنلاین یا در منزل نیتروطب استفاده کنید.

آبله مرغان در بارداری

آبله‌مرغان در بارداری می‌تواند هم برای شما و هم برای کودکتان خطرناک باشد؛ بنابراین اگر فکر می‌کنید به آن مبتلا شده‌اید، به‌احتمال ۹۰ درصد این عفونت را نمی‌گیرید؛ اما اگر هرگز نگرفته‌اید و با کودک یا بزرگسالی که این بیماری را دارد، برخورد داشته‌اید، به‌سرعت با ماما یا متخصص زنان و زایمان گفت‌وگو کنید؛ با آزمایش خون مشخص می‌شود که دچار بیماری می‌شوید یا خیر.
اگر اطمینان ندارید که دچار آبله‌مرغان شده‌اید، با آزمایش در منزل نیتروطب به شک خود پایان دهید و استرس را از خود دور کنید؛ هم‌چنین می‌‎توانید نسخه‌ی آن را دریافت کنید.

گربه

توکسوپلاسموز در بارداری

مدفوع گربه توکسوپلاسما(Toxoplasma)، ارگانیسمی که باعث توکسوپلاسموز(Toxoplasmosis) می‌شود را دارد؛ توکسوپلاسموز می‌تواند به کودک شما آسیب برساند و باعث ناهنجاری در جنین و ناتوانی‌های ذهنی شود؛ آنتی‌بیوتیک‌هایی دردسترس هستند که می‌توانند آن را درمان کنند.

برای کاهش خطر عفونت:

  • در حاملگی از خالی‌کردن سینی خاک گربه خودداری کنید، اگر امکان آن نیست، از دستکش لاستیکی یک‌بارمصرف استفاده کنید
  • از تماس نزدیک با گربه‌های بیمار خودداری کنید
  • در باغبانی حتا اگر گربه ندارید، دستکش بپوشید و دست و دستکش خود را پس از آن بشویید
  • در صورت تماس با مدفوع گربه، دست‌های خود را به‌طور کامل بشویید

هم‌چنین بره و گوسفندها می‌توانند توکسوپلاسما را به شما انتقال دهند؛ از دوشیدن میش و از تماس با بره‌های تازه متولدشده خودداری کنید. اگر با بره‌ای تماس داشتید و علامت‌هایی شبیه آنفولانزا تجربه کردید، می‌توانید از خانه یا محل کار توسط پزشکان نیتروطب ویزیت شوید.

هپاتیت B

هپاتیت B ویروسی است که کبد را آلوده می‌کند؛ بسیاری از کسانی که دچار هپاتیت B هستند، هیچ علامتی از بیماری نشان نمی‌دهند؛ ولی می‌توانند ناقل باشند و دیگران را آلوده کنند؛ این ویروس از رابطه‌ی جنسی با فرد مبتلا و تماس مستقیم با خون آلوده منتقل می‌شود.  اگر شما دچار هپاتیت B هستید یا در حاملگی آلوده شده‌اید، هنگام تولد، نوزاد شما هم مبتلا می‌شود، اگرچه هیچ آنتی‌بیوتیکی برای هپاتیت ویروسی نیست؛ ولی واکسن‌هایی برای کمک به پیشگیری وجود دارند.

 هپاتیت C

ویروس هپاتیت C مانند هپاتیت B کبد را آلوده می‌کند؛ بسیاری از کسانی که مبتلا به هپاتیت C هستند، هیچ علامتی ندارند. این ویروس از تماس مستقیم با خون آلوده، استفاده‌ی مشترک از سوزن‌های آلوده به خون یا داشتن رابطه‌ی جنسی با شخص آلوده منتقل می‌شود. اگر شما دچار هپاتیت C هستید، عفونت را به کودک خود انتقال می‌دهید، اگرچه خطر آن بسیار کمتر از هپاتیت B یا HIV است.

هرپس در بارداری

عفونت تب‌خال تناسلی (Herpes) می‌تواند برای نوزاد تازه متولدشده خطرناک باشد؛ شما می‌توانید آن را از تماس جنسی با کسی که آلوده است یا از رابطه‌ی دهانی با فردی که تب‌خال دارد (تب‌خال دهان) بگیرید. عفونت باعث ایجاد تاول یا زخم دردناک در ناحیه‌ی تناسلی می‌شود یا حتا می‌تواند چند سال بعد نمایان شود؛ اگر در بارداری رخ دهد، درمان‌پذیر است و اگر در آخر حاملگی یا هنگام زایمان پدیدار شود، زایمان سزارین برای کاهش خطر انتقال هرپس به کودک شما انجام می‌شود.

بیشتر بخوانید: هرپس(HSV)، ویروس پاک نشدنی و ۲ نوع آن

اگر شما یا همسرتان این بیماری را دارید یا دچار زخم شده‌اید، می‌توانید توسط ماما یا پزشکان نیتروطب به‌صورت خصوصی ویزیت شوید.

CMV در بارداری

(cytomegalovirus) CMV یک ویروس شایع از گروه هرپس است که می‌تواند باعث تب‌خال و آبله‌مرغان شود؛ این عفونت در کودکان خردسال شایع است و در بارداری می‌تواند خطرناک باشد؛ زیرا برای بچه مشکل‌هایی مانند: کاهش شنوایی، اختلال در بینایی یا نابینایی، مشکل در یادگیری و صرع به‌وجود می‌آورد.
همیشه نمی‌توان از CMV جلوگیری کرد؛ ولی می‌شود خطر را با رعایت موردهای زیر کاهش داد:

  • صورت کودک خردسال را نبوسید
  • از لیوان، غذا، قاشق و چنگال کودکان استفاده نکنید
  • دست‌ها را به‌صورت روتین با صابون و آب گرم بشویید، به‌خصوص اگر پوشک را عوض می‌کنید یا در مهد کودک کار می‌کنید

اگر شغلی دارید که با کودکان خردسال در تماس هستید، می‌توانید نسخه‌ی آزمایش خون را از نیتروطب دریافت کنید تا متوجه شوید که آیا به CMV آلوده شده‌اید یا خیر که با درمان به‌موقع آسیب را از خود و کودکتان دور کنید.

ویروس

HIV در بارداری

عفونت HIV در بارداری یک مشکل جدی است و می‌تواند در حاملگی، تولد و شیردهی به کودک شما منتقل شود؛ اگر تشخیص داده‌شد که مبتلا به آن هستید، باید با پزشک در مورد آن گفت‌وگو کنید تا خطر عفونت برای نوزادتان کاهش یابد؛ درمان در حاملگی، خطر انتقالHIV  به نوزاد را بسیار کاهش می‌دهد.
با نیتروطب می‌توانید یک آزمایش محرمانه داشته‌باشید و  ماما یا پزشکی که انتخاب می‌کنید در مورد آزمایش با شما صحبت خواهد کرد و در صورت مثبت‌بودن نتیجه، مشاوره‌ی مورد نیاز را دریافت می‌کنید.

سرخجه

اگر در ۴ ماه اول بارداری به سرخجه مبتلا شوید، می‌تواند منجر به مشکل‌های جدی مانند: نقص مادرزادی و سقط جنین شود.
اگر با کسی که این بیماری را دارد برخورد داشتید یا ضایعه‌ی پوستی و نشانه‌های سرخجه دارید، برای بررسی بیشتر باید آزمایش خون بدهید و به‌سرعت توسط پزشک یا ماما ویزیت شوید؛ در صورتی که نمی‌دانید که ۲ دوز واکسن MMR را زده‌اید یا خیر، سابقه‌ی واکسیناسیون خود را بررسی کنید؛ اگر آن را دریافت نکرده‌اید، باید زمانی که ۶ هفته‌ پس از زایمان معاینه می‌شوید، واکسن را درخواست کنید (واکسن MMR را نمی‌توان در حاملگی تزریق کرد).

عفونت رحم در دوران بارداری

عفونت در رحم به دلیل‌های گوناگونی خطرناک است و به جنین در حال رشد آسیب می‌رساند، باعث زایمان زودرس یا ناهنجاری هنگام تولد می‌شود؛ هم‌چنین می‌تواند زایمان را خطرناک و دشوارتر کند.
عفونت‌های رحمی زمانی ایجاد می‌شوند که باکتری‌های واژن به‌سمت رحم می‌روند، بنابراین عفونت واژن درمان‌نشده یک فاکتور خطر برای عفونت‌ رحم است.
برای درمان آن آنتی‌بیوتیک تجویز می‌شود و شاید نیاز به بستری‌شدن در بیمارستان داشته‌باشد، اگر هنگام زایمان تب ایجاد شود و علامت‌ها شدید باشد، پزشک زایمان سزارین را انجام می‌دهد.

لیستریا در بارداری

لیستریا مونوسیتوژنز (Listeria) گونه‌ای از باکتری است که باعث عفونتی به‌نام لیستریوز (listeriosis) می‌شود؛ این باکتری در خاک، غذاهای فرآوری‌شده، گوشت خام و مدفوع حیوان‌ها یافت می‌شود؛ ولی بیشتر، خوردن غذای آلوده بیماری را به‌وجود می‌آورد.
زمانی که مادر در حاملگی آلوده است، باعث بیماری بسیار جدی‌تری در جنین یا نوزادان تازه متولد‌شده (ذات‌الریه یا مرگ)، سقط جنین و مرده‌زایی می‌شود؛ به همین دلیل، پیشگیری از لیستریوز در بارداری بسیار مهم است.
بیشتر زنان باردار هیچ علامت یا مشکلی از عفونت ندارند؛ ولی جنین در برابر این باکتری حساس است.
این بیماری را با آنتی‌بیوتیک درمان می‌کنند و همان دارو را به نوزادانی که با لیستریوز به‌دنیا می‌آیند، می‌دهند.

 

چگونه از عفونت در بارداری جلوگیری کنیم؟

عفونت در بارداری را می‌توان پیشگیری کرد و رعایت بهداشت و محتاط‌بودن می‌تواند باعث کاهش آسیب به شما و کودکتان شود؛ برای جلوگیری از عفونت در حاملگی، باید:

  • دست‌های خود را به‌طور روتین با آب و صابون بشویید؛ به‌ویژه پس از استفاده از حمام، بازی با کودکان، دست‌زدن به گوشت خام و سبزیجات
  • گوشت ها را به‌خوبی بپزید و هات‌داگ نخورید
  • لبنیات غیرپاستوریزه یا خام مصرف نکنید
  • ظرف، لیوان و غذای خود را با دیگران به‌اشتراک نگذارید
  • از عوض‌کردن خاک گربه خودداری کنید و از جوندگان وحشی یا حیوان‌های خانگی دوری کنید
  • اطمینان داشته‌باشید که واکسن‌های مورد نیاز را دریافت کرده‌اید

رعایت بهداشت

بیشتر بخوانید: ۹ نشانه مهم بیماری های مقاربتی

بنابراین به‌یاد داشته‌باشید رعایت نکته‌های بهداشتی بارداری و این‌که به‌طور روتین توسط پزشک ویزیت ‌شوید، مهم است.
خانم‌ها در این دوره، بیشتر، مبتلا به بعضی عفونت‌ها می‌شوند و بیماری‌های جدی در زنان، سقط جنین، زایمان زودرس یا نقص‌های مادرزادی در جنین به‌وجود می‌آید.
آگاهی از خطر عفونت در بارداری و آسیب برای مادر و بچه به شما در جلوگیری از بیماری کمک می‌کند؛ بعضی از داروهایی که می‌توانند عفونت‌های شایع را درمان کنند در حاملگی بی‌خطرند؛ بنابراین مهم است که زنان باردار مبتلا به عفونت با پزشک یا ماما گفت‌وگو کنند تا گزینه‌های درمانی را بسنجند.

هرگونه نگرانی یا پرسشی که درباره‌ی بارداری دارید و اگر بیمار هستید یا فکر می‌کنید در برابر یک بیماری واگیردار قرار گرفته‌اید، می‌توانید توسط پزشکان نیتروطب ویزیت شوید و در هر زمان از شبانه‌روز، بدون مراجعه‌ی حضوری پرسش‌های خود را بپرسید؛ هر چه زودتر عفونت تشخیص داده‌شود و آن را درمان کنید، برای شما و کودکتان بهتر است و از عارضه‌ها پیشگیری می‌کند.