بیماری های قلبی عروقی؛ تاثیر و فواید ورزش بر آن

زمان تقریبی مطالعه: 5 دقیقه
بیماری های قلبی عروقی

بیماری های قلبی عروقی از جمله مشکلات جدی سلامتی هستند که در سراسر جهان رواج دارند. این بیماری‌ها شامل بیماری عروق کرونر، آنژین صدری، ایسکمی قلبی، ناحیه‌های پرفیوژن قلبی و سکته قلبی می‌شوند. این مشکلات معمولاً به علت تشکیل لخته‌های خونی در رگ‌های عروقی که خون را به قلب می‌رسانند، رخ می‌دهند. با توجه به اهمیت این بیماری‌ها در جامعه، تحقیقات بسیاری درباره تأثیر ورزش بر پیشگیری و مدیریت بیماری‌های قلبی عروقی انجام شده است.

در طول ۴ دهه‌ی گذشته، گزارش‌های علمی زیادی به بررسی رابطه‌ی بین فعالیت بدنی، آمادگی جسمانی و سلامت قلب و عروق پرداخته‌اند. دیدگاه غالب در این گزارش‌ها این است که افراد فعال‌تر نسبت به افراد کم‌تحرک، کمتر احتمال دارد به بیماری عروق کرونری قلب (C.H.D) مبتلا شوند. اگر C.H.D در افراد فعال یا دارای تناسب اندام ایجاد شود، در سنین بالاتر رخ می‌دهد و شدت کمتری دارد.

مطالعاتی که گروه‌های بزرگی از افراد را برای سال‌ها بررسی کرده‌اند، اثرات محافظتی فعالیت بدنی را برای تعدادی از بیماری‌های غیر قلبی-عروقی، مانند دیابت غیروابسته به انسولین، فشار خون بالا، پوکی استخوان و سرطان روده‌ی بزرگ ثبت کرده‌اند. در مقابل، نرخ بالاتری از بیماری‌ های قلبی عروقی و مرگ و میر را در افرادی با سطح آمادگی جسمانی پایین مشاهده می‌کنیم. با این حال، بیشتر بزرگسالان بی‌تحرک هستند.

امروز در نیتروطب قصد داریم فواید ورزش در بیماری‌های قلبی عروقی را به شما آموزش دهیم.

فواید ورزش بر بیماری های قلبی عروقی

فواید ورزش چیست؟

سبک زندگی بی‌تحرک یکی از ۵ عامل خطر اصلی (همراه با فشار خون بالا، مقادیر غیرطبیعی چربی خون، سیگار کشیدن و چاقی) برای بیماری‌های قلبی عروقی است. بسیاری از مطالعات علمی نشان می‌دهد که کاهش این عوامل، خطر سکته قلبی یا سکته مغزی را کاهش می‌دهد. ورزش منظم بر بسیاری از عوامل خطر ابتلا به بیماری‌های قلبی-عروقی تاثیر چشمگیری دارد.

بیشتر بخوانید: رژیم کانادایی، ۱۰ کیلو لاغری در دو هفته

به عنوان مثال، ورزش باعث کاهش وزن می‌شود و می‌تواند به کاهش فشار خون کمک کند. ورزش می‌تواند سطح کلسترول بد خون (L.D.L) را کاهش داده و همچنین سطح کلسترول خوب خون (H.D.L) را افزایش دهد. در بیماران دیابتی، ورزش منظم بر توانایی بدن در استفاده از انسولین برای کنترل سطح گلوکز خون تاثیر می‌گذارد. اگرچه تاثیر یک برنامه ورزشی روی عوامل خطر ممکن است به طور کلی کوچک باشد، اما تاثیر ورزش مداوم ​​بر خطر کلی ابتلا به بیماری‌های قلبی عروقی، زمانی که با سایر اصلاحات سبک زندگی (مانند تغذیه مناسب، ترک سیگار و استفاده از داروها) ترکیب شود، چشمگیر می‌باشد.

بیشتر بخوانید: با این ۹ حرکت یوگا در خانه، روز خود را شروع کنید

 فواید ورزش منظم بر بیماری های قلبی عروقی

  • افزایش تحمل ورزش
  • کاهش وزن بدن
  • کاهش فشار خون
  • کاهش کلسترول بد (LDL)
  • افزایش کلسترول خوب (HDL)
  • افزایش حساسیت به انسولین

ورزش منظم فایده‌های زیادی برای تمام اعضای بدن دارد. به‌طور مثال، بهبود در عملکرد و قدرت عضلانی و بهبود توانایی بدن برای دریافت و استفاده از اکسیژن از فایده‌های مهم ورزش است. با بهبود توانایی فرد در حمل و استفاده از اکسیژن، فعالیت‌های روزانه منظم را می‌توان با خستگی کمتر انجام داد. این امر به ویژه برای بیمارهای مبتلا به بیماری قلبی عروقی، که ظرفیت ورزش آنها به‌طور معمول کمتر از افراد سالم است، مهم است. همچنین شواهدی وجود دارد که نشان می‌دهد ورزش ظرفیت رگ‌های خونی را بهبود می‌بخشد.

بیشتر بخوانید: تغذیه یا ورزش در کاهش وزن کدامیک اولویت دارند؟

بیماران مبتلا به بیماری‌های قلبی تازه تشخیص داده شده که در یک برنامه ورزشی شرکت می‌کنند، بازگشت زودتر به کار، اعتماد به نفس بیشتر، استرس و اضطراب کمتر را گزارش می‌دهند. نکته مهم این است که برای بیماران دچار حمله‌ی قلبی که در یک برنامه ورزشی شرکت کرده‌اند، میزان مرگ و میر بین ۲۰ تا ۲۵ درصد کاهش می‌یابد.

آمادگی جسمانی و کاهش مرگ و میر

نیازی نیست که یک دونده ماراتن یا یک ورزشکار نخبه باشید تا از ورزش مزایای قابل توجهی به دست آورید. یکی از دلایل این امر این است که بیشترین دستاوردها از نظر مرگ و میر زمانی حاصل می‌شود که یک فرد از کم‌تحرکی به فعالیت متوسط ​​می‌رسد. مطالعات نشان می‌دهد که زمانی که فردی از فعالیت متوسط ​​به بسیار فعال تبدیل شود، سود کمتری به دست می‌آید!

خطر ورزش برای بیماری های قلبی عروقی

 آیا ورزش می‌تواند خطرناک باشد؟

در طول ورزش، خطر ابتلا به عوارض قلبی (به عنوان مثال، حمله‌ی قلبی یا اختلال ریتم قلب) افزایش می‌یابد. با این حال، این خطر بسیار کوچک است. برای بزرگسالان بدون بیماری قلبی ، خطر یک رویداد یا عارضه‌ی قلبی هنگام ورش کردن، بسیار نادر است. نکته‌ی مهم این است که خطر یک حمله‌ی قلبی در بین ورزشکارانی که به‌طور منظم ورزش می‌کنند، به طور قابل توجهی کمتر است.

بیشتر بخوانید: علائم تپش قلب عصبی و ۴ روش برای درمان آن

شواهد نشان می‌دهد که خطر ابتلا به بیماری‌های قلبی در افراد کم تحرک، ۵۰ برابر بیشتر از خطر ابتلا در افرادی است که حدود ۵ بار در هفته ورزش می‌کنند. به بیان ساده، افرادی که به طور منظم ورزش می‌کنند، احتمال کمتری دارد که در حین ورزش مشکلی را تجربه کنند. علاوه بر این، برخلاف تصور رایج، بیشتر حمله‌های قلبی (تقریبا ۹۰٪) در حالت استراحت رخ می‌دهد، نه در حین فعالیت بدنی. بنابراین، ورزش بسیار ایمن در نظر گرفته می‌شود.

با این وجود، ایده‌ی خوبی است که از نشانه‌های هشداردهنده‌ای که ممکن است نشان دهنده‌ی یک مشکل باشند آگاه باشید:

  • ناراحتی قفسه‌ی سینه (درد یا فشار در قفسه سینه، فک یا گردن، که به شانه، بازو یا پشت نیز گسترش می‌یابد)
  • تنگی نفس
  • سرگیجه یا سبکی سر
  • اختلالات ریتم قلب (احساس پرش ضربان قلب، تپش قلب، یا کوبیدن)

اگر یکی از این نشانه‌ها رخ داد، باید فورا به دنبال مراقبت‌های پزشکی باشید.

بیشتر بخوانید: بیماری قلبی؛ ۷ روش مهم برای تشخیص آن

چگونه شروع به ورزش کردن کنیم؟

اگر در حال حاضر بیماری قلبی دارید یا بیش از ۴۵ سال سن دارید و ۲ یا تعداد بیشتری از عوامل خطر (از جمله: عضو خانواده‌ی مبتلا به بیماری قلبی قبل از سن ۵۵ سالگی، سیگار کشیدن، فشار خون بالا، سطوح غیرطبیعی کلسترول، دیابت، سبک زندگی بی‌تحرک یا چاقی) را دارید، قبل از شروع هر نوع ورزش باید با پزشک خود مشورت کنید. واضح است که بیشتر افراد می‌توانند از انجام دادن نیم ساعت فعالیت متوسط ​​در روز، مزایای قابل توجهی کسب کنند.

اگر می‌دانید که نمی‌توانید نیم ساعت ورزش را به‌طور منظم و هرروز انجام دهید، سعی کنید فعالیت‌های بیشتری را در کارهای روزمره خود انجام دهید، به‌طور مثال از پله‌ها به جای آسانسور استفاده کنید، یا سعی کنید به جای رانندگی در فاصله کوتاه، پیاده روی کنید. سعی کنید فعالیت‌های کوتاه‌تری (مانند ۱۰ دقیقه) را به مرور در برنامه‌ی خود قرار دهید.

بیشتر بخوانید: نکات مهم بعد از ورزش؛ ۱۲ عمل ممنوع که باید بدانید

مهمترین چیز این است که شروع به ورزش کنید. شواهد علمی بسیاری وجود دارد که نشان می‌دهد فعالیت بدنی و آمادگی جسمانی تاثیر قدرتمندی بر تعداد زیادی از بیماری‌های مزمن دارد. کاهش خطر بیماری قلبی از طریق فعالیت بدنی بیشتر، می‌تواند تاثیر زیادی بر سلامتی شما داشته باشد.

ورزش کردن

نتیجه‌گیری:

بیماری‌های قلبی عروقی از جمله بیماری‌های جدی و پرخطر هستند که در سطح جهانی رواج دارند. تأثیر ورزش بر این بیماری‌ها بسیار مهم و قابل توجه است. ورزش بهبود عملکرد قلب و عروق، کاهش فشار خون، بهبود ترکیب چربی خون، کاهش وزن و کنترل چاقی، بهبود حسابرسی عروقی و کاهش استرس و افسردگی منجر می‌شود. همچنین، ورزش به عنوان یک راهکار پیشگیری، کاهش خطر عود بیماری و بهبود کیفیت زندگی فرد مبتلا به بیماری‌های قلبی عروقی عمل می‌کند.

با این حال، قبل از شروع هر نوع فعالیت بدنی و ورزش، مهم است که با پزشک خود مشورت کنید و راهنمایی‌های لازم را دریافت کنید. همچنین، توصیه می‌شود تا برنامه ورزشی خود را به تدریج و با توجه به توانایی‌ها و شرایط خود تنظیم کنید.

با توجه به تأثیرات مثبت ورزش بر بیماری‌های قلبی عروقی، تشویق می‌شود که فعالیت بدنی منظم را به عنوان بخشی از سبک زندگی خود در نظر بگیرید. هر چند که ورزش تنها عامل پیشگیری و مدیریت نیست، بلکه باید با یک رژیم غذایی سالم، ترک کردن سیگار و مصرف مشروبات الکلی متعادل و کنترل فشار خون و قند خون همراه شود.