با ۸ روش ساده ساس را از خانه ی‌ خود بیرون کنید

زمان تقریبی مطالعه: 5 دقیقه
ساس

ساس حشره‌ای باهوش و سرسخت است و به‌سرعت زیاد می‌شود؛ آن‌ها می‌دانند که کجا پنهان شوند تا شناسایی نشوند و می‌توانند ماه‌ها بدون غذا زندگی کنند. اگر ساس زیاد باشد، بسیار آزاردهنده است و تعجب‌آور نیست که این خونخوارهای کوچک می‌توانند باعث مشکل‌های زیادی در خانه‌ی شما شوند. برای آشنایی با این حشره‌ی دردسرزا و روش‌های کاربردی از بین بردن آن با نیتروطب همراه باشید.

ساس چیست و از کجا می آید؟

ساس در جاهایی که انسان باشد، مانند: خانه، هتل، خوابگاه، بیمارستان، مرکز نگهداری سالمندان و… وجود دارد؛ به‌طور معمول از جایی که آلوده به آن‌هاست وارد خانه‌ی شما می‌شوند؛ به‌خصوص اگر در آپارتمان زندگی می‌کنید، می‌توانند از واحد دیگری به واحد شما بیایند یا در وسیله‌های دست دومی که خریدید، پنهان ‌شوند؛ حتا شاید آن‌ها را با چمدان یا کیفی، از مکانی که این حشره وجود دارد، با خود به محل زندگیتان بیاورید.

ساس حشره‌ای کوچک، به‌رنگ قهوه‌ای و بدنش تخت و بیضی است که پس از خونخواری، قهوه‌ای نزدیک به قرمز می‌شود و تخم‌های آن کوچک، سفید و به‌شکل مروارید است؛ این حشره روی بدن انسان زندگی نمی‌کند و در شکاف دیوار و وسیله‌های چوبی، کف خانه، زیر فرش و موکت، پشت کاغذدیواری و قاب عکس، لای درز مبل، تشک و بالش، لابه‌لای کارتن و چین‌های پرده پنهان می‌شود، در شب و نور کم بیرون می‌آید و به شما نیش می‌زند.

ساس‌ها پرواز نمی‌کنند؛ ولی به‌سرعت روی کف، دیوار و سقف حرکت می‌کنند، مانند مورچه یا زنبورها لانه نمی‌سازند و به‌صورت گروهی در مخفیگاهشان زندگی می‌کنند. روشن‌گذاشتن چراغ، به‌خصوص زمانی که گرسنه باشند، اثرگذار نیست؛ حتا اگر از خانه، برای زمانی دور باشید، باز هم به‌سراغ شما می‌آیند؛ زیرا بیشتر از یک سال بدون خونخواری زنده می‌مانند. گرمای بدن و کربن‌دی‌اکسید که با بازدم بیرون می‌دهید، باعث می‌شود این حشره به سمت انسان بیاید و از خون شما تغذیه ‌کند؛ به‌طور معمول پیش از طلوع آفتاب خونخواری می‌کند و پس از آن به پناهگاه خود بازمی‌گردد.

ساس

اگر شما دردسترس آن‌ها نباشید، از حیوان‌های دیگر مانند پرنده یا حیوان‌های اهلی تغذیه انجام می‌دهد.

چگونه ساس را پیدا کنیم؟

اگر شک دارید که در خانه‌ی شما ساس وجود دارد؛ شکاف، درز خانه و جاهای پنهان‌شدنش که گفتیم، نگاه کنید و با دیدن خود ساس یا پوسته و تخم آن باید گامی برای از بین بردن آن بردارید. یک روش آسان برای دیدن حشره این است که می‌توانید یک ملحفه‌ی سفید روی تخت پهن کرده و نیمه‌ی شب چراغ را روشن کنید.

مکان آلوده به ساس‌ها به‌دلیل ترشح‌های بدن آن‌ها بوی بدی دارد (بوی شیرین و کپک‌زده)؛ در محلی که پنهان می‌شود، مدفوع می‌کند و می‌توان از لکه‌های کوچک قهوه‌ای یا سیاه مدفوع روی ملحفه و کاغذدیواری آن را تشخیص داد؛ هم‌چنین رد خون روی ملحفه یا مسیر رفت‌وآمد ساس‌ها، نشانه‌ی وجود آن است.

آیا ساس خطرناک است و باعث بیماری می شود؟

ساس خطرناک نیست و در انتقال بیماری‌های عفونی مانند: هپاتیت B یا C و ایدز نقش مهمی ندارد؛ ولی نیش آن ناراحت‌کننده است، باعث خارش می‌شود و اگر گزش آن را زیاد بخارانید، دچار عفونت می‌شوید. برای بعضی بوی آن تهوع‌آور است و کم‌‌خونی یا کمبود آهن (به‌دلیل خونخواری زیاد به‌خصوص در کودکان)، تاول و قرمزی در پوست، خارش زیاد و کم‌خوابی یا بی‌خوابی و در بعضی حساسیت از عارضه‌های آن است.

بیشتر بخوانید: ۷ مورد از بهترین قرص های آهن برای درمان کم‌ خونی

زخم‌هایی که از گزش ساس‌ها در بدن به‌وجود می‌آید دوتا یا سه‌تا با هم دیده ‌می‌شوند، از یکدیگر فاصله‌ی کمی دارند و به‌طور معمول خطی هستند؛ زیرا ممکن است در گزش اول، به‌اندازه‌ی کافی خون نخورد و کمی جابه‌جا شود و دوباره انجام دهد یا چند ساس در یک زمان از بدن شما خونخواری کنند. بیشتر، شانه و بازوها درگیر گزش می‌شود؛ در کسانی که رنگ پوست روشنی دارند، به‌رنگ قرمز و در پوست‌های تیره‌تر، بنفش است.

داروی درمان نیش ساس

در درمان نیش ساس از پماد کالامین، داروهای آنتی هیستامینی مانند: دیفن هیدرامین و ستیریزین (یا در زبان مردم ستیریزین)، برای خارش، از استرویید ضعیف برای کنترل التهاب آن می‌توانید استفاده کنید؛ پماد تتراسایکلین یا جنتامایسین برای جلوگیری از عفونت یا درمان آن کاربرد دارد.

سمپاشی

روش های کاربردی برای از بین بردن ساس

از بین بردن ساس‌ها سخت است؛ بنابراین شاید نیاز شود چند راه گوناگون که در ادامه گفتیم را به‌کار ببرید تا آن‌ها را از خانه‌ی خود بیرون کنید.

  • ساس در محیط‌های سرد کمتر رشد می‌کند و اگر در دمای ۱۹- درجه‌ی سانتی‌گراد به‌مدت ۴ روز باشد، نابود می‌شود؛ وسیله‌هایی که نمی‌شود سم‌پاشی کرد را در کیسه‌های پلاستیکی درزبندی‌شده بگذارید و ۲۴ ساعت در فریزر قرار دهید.
  • گرمای آفتاب یا بخارساز، ساس و تخم آن را نابود می‌کند.
  • می‌توانید جاهایی که پنهان شده‌اند را جاروبرقی بکشید؛ ولی از یک کیسه‌ی یک‌‎بار مصرف استفاده کنید، در یک نایلون زباله بگذارید و دور بیاندازید یا بسوزانید؛ اگر کیسه‌ی مصرفی شما دایمی است، پس از تخلیه در آب جوش بگذارید.
  • لباس‌ و پتو و پرده‌ها را در آب گرم بشویید، ملحفه و روبالشی‌های آلوده را در یک نایلون سیاه قرار دهید و جلوی آفتاب بگذارید.
  • گچ‌گرفتن درز و شکاف و برداشتن کاغذدیواری بازشده و شل بسیار کمک‌کننده است.
  • در و پنجره‌های کهنه را بازسازی کنید و رنگ بزنید.
  • هنگام خواب لباسی با آستین بلند و شلوار بلند بپوشید تا از پوستتان در برابر نیش محافظت کنید.

اگر با این روش‌ها ساس از خانه‌ی شما بیرون نرفت، باید سم‌پاشی کنید. توجه کنید که خودتان این کار را انجام ندهید و این کار را به کارشناسان آن بسپارید؛ زیرا سم‌های مورد استفاده برای کودکان و حتا خود شما خطرناکند.

با این نکات از ورود ساس به خانه جلوگیری کنید

  • به‌طور روتین فرش، تشک، پرده و مبل را جاروبرقی بکشید.
  • هنگامی که از خانه دور می‌شوید یا به مسافرت می‌روید، کیف خود را روی تخت یا زمین نگذارید، به‌جای آن روی پایه‌ی چمدان، میز یا کمد قرار دهید.
  • وقتی به خانه رسیدید، همه‌ی لباس‌های سفر خود را بشویید و در خشک‌کن گرم، خشک کنید.
  • اگر لوازم دست ‌دوم و استفاده‌شده می‌خرید، با دقت زیاد بررسی کنید.
  • تشک و ملحفه‌ی استفاده‌شده را استفاده نکنید.
  • اگر در آپارتمان زندگی می‌کنید، در‌های خود را درزبندی کنید و شکاف‌ و ترک‌های خانه را ببندید.

پشه گزیدگی

کلام آخر

ساس‌ حشره‌ای سرسخت، قهوه‌ای، با بدنی تخت، بیضی و تخم‌های آن کوچک و سفید است؛ می‌داند کجا پنهان شود و می‌تواند ماه‌ها بدون غذا زندگی کند. پناهگاه این حشره در شکاف دیوار و وسیله‌های چوبی، کف خانه، زیر فرش و موکت، پشت کاغذدیواری و قاب عکس، لای درز مبل، تشک و بالش، لابلای کارتن و چین‌های پرده است، در شب خارج می‌شود و از شما خونخواری می‌کند.

ساس‌ها می‌توانند از واحدی به واحد دیگر در آپارتمان بروند؛ بنابراین در‌های خود را درزبندی کنید و شکاف‌ و ترک‌های خانه را ببندید؛ شما می‌توانید با خرید وسیله‌های دست دوم یا از مکانی که این حشره را دارد، آن را با کیف و چمدان به خانه‌ی خود بیاورید؛ پس با دقت وسایل دست ‌دوم را بررسی کنید و در مسافرت کیف را روی پایه‌ی چمدان، میز یا در کمد قرار دهید و تشک و ملحفه‌ی استفاده‌شده را استفاده نکنید.

می‌توانید با چک‌کردن پناهگاه‌ ساس‌ها و با دیدن آن و پوسته یا تخم، وجود آن را تشخیص دهید؛ هم‌چنین مدفوع آن و رد خون روی ملحفه یا بوی بد از دیگر نشانه‌های وجود آن است. ساس خطری ندارد و بیماری عفونی به شما نمی‌دهد؛ ولی نیش آن باعث خارش، تاول و قرمزی می‌شود؛ به‌دلیل خونخواری این حشره، کم‌خونی و کمبود آهن، به‌خصوص در کودکان، از عارضه‌های دیگر آن است و خارش زیاد عفونت به‌همراه دارد.
برای رفع خارش، از پماد کالامین، نسل یک دیفمن هیدرامین و سیتریزین و برای رفع یا جلوگیری از عفونت، از تتراسایکلین یا جنتامایسین استفاده کنید.