بیماری سوزاک: علت‌، عوامل خطر و راهکارهای پیشگیری

زمان تقریبی مطالعه: 7 دقیقه
بیماری سوزاک

بیماری سوزاک یک نوع بیماری مقاربتی می‌باشد که در اثر تماس جنسی محافظت نشده انتقال می‌یابد. یک نوع باکتری به نام نایسریا گنوره آ، موجب ایجاد این بیماری می‌شود. باکتری نایسریا گنوره آ، مناطق گرم و مرطوب بدن همچون واژن، گلو، مجرای ادرار، مقعد و چشم را آلوده می‌سازد. راه‌هایی همچون استفاده از وسایل محافظتی همچون کاندوم و نیز جلوگیری از روابط جنسی پرخطر، خطر ابتلا به این نوع بیماری را کاهش می‌دهد. در ادامه این مقاله در مورد بیماری سوزاک بیشتر بحث خواهیم کرد پس تا آخر این مقاله با ما همراه شوید.

بیماری سوزاک

بیماری سوزاک یک نوع عفونت ناشی از باکتری می‌باشد که از راه رابطه جنسی منتقل می‌شود و زنان و مردان را آلوده می‌سازد. این باکتری در زنان می‌تواند دهانه رحم را آلوده سازد و در حالت کلی معمولاً حلق، رکتوم، مجرای ادرار را تحت تاثیر قرار می‌دهد.

معمولاً بیماری سوزاک در نتیجه ی سکس دهانی، مقعدی، واژینال انتشار می‌یابد. این امکان وجود دارد که نوزادان زنان آلوده موقع زایمان به این نوع بیماری آلوده گردند. بنابراین عموماً در نوزادان آلوده، چشم‌های آن‌ها درگیر می‌شوند. بهترین راهکارهای پیشگیری از عفونت‌های مقاربتی، به کار بردن کاندوم در صورت بر گردی رابطه جنسی، دوری از رابطه جنسی و داشتن رابطه تک زوجی، می‌باشند.

بیماری سوزاک نمونه‌ای از بیماری‌های مقاربتی می‌باشد که با سرعت بیشتری به شریک جنسی انتقال می‌یابد. به همین خاطر پیشنهاد می‌کنیم در صورتی که به ابتلا به این بیماری مشکوک شدید، سریعا به دکتر عفونی مراجعه نمایید تا تحت درمان قرار بگیرید.

راه‌های انتقال بیماری سوزاک

این نوع بیماری می‌تواند از راه رابطه جنسی واژینال، اورال یا دهانی و مقعدی انتقال یابد ولی جلوگیری از روابط جنسی پرخطر، تا حدودی مانع از انتقال آن می‌شود. بنابراین باید به گونه‌ای باشد که روابط جنسی به یک نفر محدود باشد و در این رابطه از کاندوم استفاده گردد.

انتقال بیماری سوزاک از راه ترشحات واژینال و مایع منی صورت می‌گیرد، به همین خاطر علاوه بر رابطه جنسی، آلوده بودن دست به مایعات جنسی و تماس آن با چشم باعث می‌شود چشم نیز به این نوع بیماری آلوده گردد.

ولی تماس‌های معمولی همچون سرفه بوسیدن بغل کردن عطسه یا دست دادن موجب انتقال بیماری سوزاک نمی‌شود به همین خاطر نباید از به کار بردن سرویس بهداشتی مشترک با فرد مبتلا به این بیماری و نیز تماس با لوازم فرد بیمار دچار نگرانی شوید.

افرادی که به بیماری سوزاک مبتلا می‌گردند، در دوران نهفتگی که نشانه‌های بیماری در آنها بروز نداده است، می‌توانند بیماری را به افراد دیگر منتقل کنند. به همین خاطر در صورتی که این نشانه‌ها بروز نداده باشند، باز هم باید در روابط جنسی محافظت کاری‌ها انجام گیرد و باید مسائل بهداشتی را به خوبی رعایت کنید. چرا که در این دوره نیز این بیماری انتقال می‌یابد.

انتشار عفونت از طریق خون سبب بروز نشانه‌هایی همچون درد مفصل درد عضلانی و التهاب پوستی می‌گردد.

نشانه‌ های سوزاک

نشانه‌ های سوزاک

بیماری سوزاک همیشه از خود علائمی ندارد. به همین خاطر اکثر مردم متوجه ابتلا به این بیماری نمی‌شوند. اگر شاهد نشانه‌های بیماری سوزاک شدید خوب است آزمایش سوزاک را انجام دهید.

بعضی از نشانه‌های این بیماری شامل موارد زیر می‌باشند:

بیماری سوزاک همواره از خود نشانه‌ ای ندارد. این بیماری ممکن است فریبنده باشد چرا که این امکان وجود دارد شما یا شریک زندگی‌تان هیچ نشانه‌ای از علایم آن نداشته باشید یا این امکان وجود دارد که نشانه‌های آن خفیف باشند که شما متوجه این بیماری نشوید. حتی ممکن است افراد نشانه‌های این بیماری را با نشانه‌‌های دیگر عفونت‌ها اشتباه بگیرند.

اکثر مردم نمی‌دانند که به بیماری سوزاک مبتلا شده‌اند کاری که تا حدی دلیل سرایت بالای این عفونت می‌باشد و همچنین علتی بر اینکه آزمایش آن چقدر مهم می‌باشد.اگر بیماری سوزاک درمان نگردد می‌تواند مشکلات جدی سلامتی و حتی ناباروری را به دنبال داشته باشد. بنابراین با دارو این بیماری به آسانی درمان می‌گردد و این، دلیل انجام منظم آزمایش برای بیماری‌های مقاربتی فارغ از سلامتی ظاهری شما ضروری می‌باشد.

بیشتر افراد دارای واژن که به بیماری سوزاک مبتلا می‌گردند، هیچ نشانه‌ای ندارند. با همه این‌ها اگر نشانه‌ای از آن ظاهر شود، نشانه‌های این بیماری در حدود یک هفته بعد از اولین آلودگی نمایان می‌شود و شامل موارد زیر می‌باشد:

  • احساس درد یا سوزش موقع ادرار کردن
  • ترشحات غیر عادی از واژن که زرد یا خونین می‌باشند.
  • خونریزی بین عادت ماهانه‌ها

افراد مبتلا به بیماری سوزاک دارای آلت تناسلی مردانه در مقایسه با زنان بیشتر در معرض بروز نشانه‌ها هستند. نشانه‌های این بیماری به طور تقریبی یک هفته بعد از اولین آلودگی نمایان می‌شوند و می‌توانند شامل موارد زیر باشند:

  • خارج شدن ترشحات سفید سبز و یا زرد رنگ از آلت تناسلی مردانه
  • احساس درد و تورم در ناحیه بیضه‌ها
  • احساس سوزش یا درد موقع ادرار کردن

در صورت داشتن رابطه مقعدی یا در صورت انتقال عفونت از بخش دیگری از بدن مقعد (همچون پاک کردن مقعد در هنگام حمام)، بیماری سوزاک می‌تواند مقعد را آلوده نماید. معمولاً سوزاک مقعد نشانه‌ای ندارد و با همه این‌ها اگر نشانه‌های سوزاک در مقعد نمایان گردد، این نشانه‌ها ممکن است شامل موارد زیر باشند:

  • احساس درد موقع دفع مدفوع
  • خارج شدن ترشحات از ناحیه مقعد
  • خارش در ناحیه داخلی مقعد یا پیرامون آن

به ندرت عفونت سوزاک در گلو نیز ممکن است موجب بروز نشانه‌ها گردد. اگر نشانه‌های این بیماری در ناحیه گلو بروز دهد، به طور معمول شامل گلودرد خواهد بود.

بیشتر بخوانید: H.P.V یا ویروس پاپیلومای انسانی چیست؟

اگر شما یا شریک جنسی شما هر یک از این نشانه‌ها را داشتید، حتماً باید به پزشک یا یک پرستار یا مرکز بهداشت والدین شدن برنامه‌ریزی شده مراجعه نمایید. آزمایش سوزاک به خصوص در کسانی که باردار هستند، بسیار ضروری می‌باشد. فقط یک راه برای پی بردن به این بیماری وجود دارد و آن انجام آزمایش سوزاک می‌باشد.

ناباروی

عوارض بیماری سوزاک

بیماری سوزاک یک نوع بیماری عفونی می‌باشد که از یک باکتری مقاربتی ایجاد می‌شود، که این بیماری هم در زنان و هم در مردان رایج می‌باشد. اگر بیماری سوزاک درمان نگردد، عوارض زیر را خواهید داشت:

  • ناباروری در زنان

بیماری سوزاک می‌تواند به لوله‌های فالوپ و رحم انتقال یابد و موجب بیماری التهابی لگن گردد. بیماری التهابی لگن، باعث زخم شدن لوله‌ها، خطر بیشتر عوارض ناباروری و بارداری گردد. همچنین بیماری التهابی لگن باید هرچه سریع‌تر درمان گردد.

  • ناباروری در مردان

بیماری سوزاک در مردان می‌تواند موجب ملتهب شدن یک لوله کوچک و پیچ خورده در ناحیه پشتی بیضه‌ها شوند که مجاری اسپرم در آن قرار دارند. اپیدیدیمیت اگر درمان نگردد موجب ناباروری خواهد شد.

بیشتر بخوانید: ناباروری در زنان و مردان + درمان آن

  • شیوع عفونت به سایر قسمت‌های بدن

باکتری نایسریا گنوره آ که موجب بیماری سوزاک می‌گردد، می‌تواند از راه جریان خون پراکنده شود و دیگر بخش‌های بدن همچون مفاصل را آلوده سازد. از نتایج احتمالی عفونت می‌توان به بثورات، زخم‌های پوستی، تورم و سفتی، درد مفاصل و تب اشاره نمود.

  • افزایش خطر ابتلا به HIV/AIDS

ابتلا به بیماری سوزاک شما را آماده ابتلا شدن به عفونت با ویروس نقص ایمنی انسانی می‌کند، که این ویروس باعث به وجود آمدن ایدز می‌گردد. کسانی که هم بیماری سوزاک دارند و هم ویروس نقص ایمنی انسانی، می‌توانند هر دو بیماری را به آسانی به شریک زندگی خود انتقال دهند.

بیشتر بخوانید: بیماری ایدز AIDS پاسخ به ۱۹ سوال متداول در مورد آن

نحوه جلوگیری از ابتلا به بیماری سوزاک

به منظور کاهش خطر ابتلا به این بیماری، اگر رابطه جنسی داشتید حتماً باید از کاندوم استفاده کنید. پیشگیری از رابطه جنسی متعدد، یکی از راه‌های موثر در جلوگیری از ابتلا به این بیماری می‌باشد. ولی اگر به داشتن رابطه جنسی تمایل دارید، در هر نوع تماس جنسی همچون رابطه جنسی مقعدی، دهانی یا واژینال باید از کاندوم استفاده نمایید. از داشتن شرکای جنسی متعدد بپرهیزید. از جمله کارهایی که ممکن است خطر ابتلا به این بیماری را کاهش دهند، قرارگیری در یک رابطه تک همسری و مطمئن می‌باشد که در آن هیچ از دو طرف با کس دیگری رابطه جنسی ندارند.

اطمینان حاصل کنید که شما و شریک زندگی‌تان از نظر عفونت‌های مقاربتی پاک می‌باشید. به این منظور شما می‌توانید پیش از داشتن رابطه جنسی، آزمایش انجام دهید. همچنین با کسی که ممکن است عفونت مقاربتی داشته باشد، رابطه جنسی برقرار نکنید. اگر شریک زندگی‌تان نشانه‌های عفونت مقاربتی همچون سوزش موقع ادرار یا بثورات تناسلی یا زخم را داشت با آن شخص رابطه جنسی برقرار نکنید.

غربالگری منظم بیماری سوزاک را در نظر بگیرید. غربالگری سالانه برای خانم‌های فعال جنسی کمتری از ۲۵ سال و برای خانم‌های پیرتر در معرض خطر ابتلا به عفونت پیشنهاد می‌گردد. این شامل خانم‌هایی می‌شود که یک شریک جنسی جدید، بیش از یک شریک جنسی، شریک جنسی با شریک‌های دیگر یا شریک جنسی که دارای عفونت مقاربتی می‌باشد، می‌شود.

راه‌های شناسایی سوزاک

به منظور شناسایی ابتلا به این بیماری، پزشک نمونه سلول‌ها را مورد آنالیز قرار می‌دهد. نمونه‌ها می‌توانند از راه شیوه‌های زیر جمع آوری شوند:

  • آزمایش ادرار

این شیوه می‌تواند به تشخیص باکتری‌های واقع در مجرای ادراری کمک رساند.

  • نمونه برداری از ناحیه عفونی

نمونه برداری از ناحیه واژن، رکتوم، مجرای ادراری یا حلق می‌تواند به جمع آوری باکتری‌هایی که در آزمایشگاه شناسایی می‌گردند، باعث شوند.

برای زنان کیت آزمایش خانگی سوزاک وجود دارد. این کیت‌ها شامل سواب واژینال به منظور آزمایش به واسطه خود افراد می‌باشند که برای بررسی به آزمایشگاه مربوطه ارسال می‌گردند. شما می‌توانید شیوه اطلاع رسانی از راه ایمیل یا پیام متنی را بعد از آماده شدن نتایج، برگزینید. همچنین می‌توانید نتایج خود را به صورت آنلاین دریافت کرده یا آنها را با برقراری تماس رایگان، دریافت نمایید.

آنتی بیوتیک

راه‌های درمان بیماری سوزاک

این نوع بیماری خطرناک می‌باشد که قدرت سرایت بالایی دارد. برای درمان سوزاک از طب سنتی نیز می‌توان بهره برد. اما پیشنهاد می‌شود به محض مشاهده شدن علایم این بیماری فرد به پزشک مراجعه نماید و از قرص برای درمان آنتی بیوتیک استفاده نماید.

با توجه به اینکه این بیماری باکتریایی می‌باشد، با آنتی بیوتیک به آسانی درمان می‌گردد. همچنین به منظور درمان به قوی‌ترین آنتی بیوتیک نیازی نیست. در مراحل ابتدایی بیماری یک دوز تزریق عضلانی سفتریاکسون یا یک دوز قرص آزیترومایسین می‌تواند بیماری را به مدت چند روز از بین ببرد. تنها یک مورد درمان بیماری سوزاک را مشکل می‌سازد و آن وجود انواع سوزاک مقاوم به آنتی بیوتیک‌ می‌باشد.

در این موارد، بیماری سوزاک در مدت زمان طولانی درمان می‌گردد و فرد باید بیش از ۷ روز دارو مصرف نماید. بنابراین تعداد دفعات مصرف آنتی بیوتیک در طول روز نیز بیشتر خواهد شد. درمان صد درصدی بیماری سوزاک تنها با به اتمام رساندن دوره مصرف آنتی‌بیوتیک و رها نکردن نیمه کاره درمان امکان‌پذیر می‌باشد. همینطور کسانی که پیشینه ابتلا به بیماری سوزاک دارند، باید مواظب باشند تا به طور مجدد به این بیماری مبتلا نگردند.

جمع‌بندی

بیماری سوزاک یک عفونت باکتریایی رایج می‌باشد که به آسانی با داروهای آنتی بیوتیک درمان می‌گردد. این بیماری یک نوع بیماری مقاربتی بوده و بیشتر مبتلایان به بیماری سوزاک از خود نشانه ای بروز نمی‌دهند.

نشانه‌های خطر برای بیماری‌های مقاربتی شامل به وجود آمدن درد در ناحیه شکم و مشاهده ترشح غیر عادی از دستگاه تناسلی یا درد و سوزش موقع ادرار کردن، می‌باشند. افرادی که این نشانه‌ها را مشاهده کنند، باید هرچه سریع‌تر به پزشک مراجعه نمایند و از پیشرفت بیماری در بدن و به وجود آمدن عوارض پیشگیری کنند. لازم به ذکر است که درمان به موقع سبب پیشگیری از انتقال بیماری به شریک جنسی می‌گردد.

نیتروطب در کنار شماست تا با مشاوره آنلاین پزشکی و سریع به سوالات شما پاسخ دهد، کافیست با ما در ارتباط باشید.

با دنبال کردن ما در فضای مجازی ( کانال تلگرام،کانال ایتا) می توانید از آخرین تخفیف‌ها و رویدادهای مهم باخبر باشید.