دستگاه نبولایزر یک ابزار پزشکی است که برای تبدیل مایعات دارویی به شکل مه و بخار کوچک استفاده میشود. این دستگاه به بیماران امکان میدهد داروها را از طریق تنفس به راحتی و به طور مؤثری جذب کنند. در این مقاله، به کاربردهای دستگاه نبولایزر و انواع مختلف آن میپردازیم.
در زندگی روزمره همه ما در حال مشاهده انواع بیماریهای مختلف هستیم و یکی از مهمترین عاملهای بیمارهای مختلف آلودگی هوا میباشد. در نظر داشته باشید که دستگاه تنفسی و ریهها از مهمترین اعضای بدن هر فرد میباشند چرا که این اعضا وظیفه رساندن اکسیژن مورد نیاز تمام بدن را بر عهده دارند. با این وجود در صورت بروز مشکل برای این ناحیه از بدن فرد مشکلات و بیماریهای خطرناکی به سراغ فرد بیمار خواهد رفت، در مواقعی که ریه افراد بیمار دچار مشکل شود در این شرایط دستگاه نبولایزر به کمک میآید، دستگاه نبولایزر یکی از مهمترین تجهیزات پزشکی مختص دستگاه تنفسی است.
نبولایزر(Nebulizer) چیست؟
همانطور که در این مقاله در نیتروطب خواندید نبولایزر یکی از تجهیزات پزشکی مرتبط با بخش دستگاه تنفسی و ریهها میباشد، دستگاه نبولایزر با نامهای مختلفی در بین عموم و کادر درمان شناخته میشود، به نبولایزر، نبولایزر دارو و ریزپاش نیز میگویند، نبولایزر یکی از تجهیزات پزشکی میباشد که در زمان درمان، وظیفه رساندن دارو توسط استنشاق را دارد و این موضوع در افرادی که مشکلات جدی تنفسی همانند بیماری آسم را دارند بسیار موثر واقع خواهد شد.
نبولایزر وظیفه دارد تا داروهایی که به شکل مایع یا محلول میباشند را به حالت بخار تبدیل کنند تا افراد بیمار به راحتی از طریق هوا و ذرات کوچک آب با استفاده از ماسک به قسمت تنفسی خود برسانند، با وجود این شرایط نبولایزر یک انتخاب عالی و مناسب برای جذب داروهای ریه میباشد. با انجام این عمل توسط دستگاه نبولایزر قابلیت اثر بخشی در داروها به شدت بالا میرود و به دلیل دارو رسانی مستقیم توسط دستگاه نبولایزر از تاثیر دارو بر دیگر قسمتهای بدن جلوگیری میشود.
با این شیوه اثر بخشی دارو باعث شرایط بهتری برای بیماران بوده و موجب راحتی در تنفس بیماران است. نبولایزرها در سایزهای مختلف و مدلهای مختلف در بازار موجود هستند این دستگاهها هم با برق و هم با باتری مورد استفاده قرار میگیرند، دستگاههای نبولایزر نیز همانند دستگاه اکسیژن ساز در مدلهای ثابت و پرتابل در بازار وجود دارند که در انواع مراکز درمانی، بیمارستانها و منازل مورد استفاده قرار میگیرد.
با توجه به شیوه رساندن دارو توسط دستگاه نبولایزر ما شاهد بهبود در عملکرد عضلات در قسمت قفسه سینه در فرایند انجام تنفس، بهبود در عملکرد خون رسانی و رفت و برگشت آن و جلوگیری از ایجاد ترشحات ریه و … میباشیم.
کاربردهای دستگاه نبولایزر چیست؟
- جایگزین و انتخاب بهتر برای اسپریهای تنفسی
- مرطوب سازی هوا برای افرادی که مشکلات تنفسی دارند
- تسکین درد بیماران مبتلا به آسم
- قابلیت ترکیب چند دارو و استفاده همزمان داروها در برخی از دستگاههای نبولایزر
- استفاده و رساندن داروها به قسمت مورد نیاز و جلوگیری از رسیدن داروها به نقاط دیگر بدن که به دلیل برخی از شرایط امکان ایجاد عوارض خطرناک برای برخی از افراد داشته باشند
- دارو رسانی به بهترین شیوه در افراد مبتلا به بیماریهای مختلف همانند: بیماریهای تنفسی، سرما خوردگی، آمفیزم، ذاتالریه، سرطان، عفونت ریه و فیبروز کیستیک
- بهترین روش دارو رسانی مخصوصا داروهای استنشاقی در افراد سالمند، نوزادان و کودکان و افرادی که به هر دلیلی امکان استفاده از اسپریهای تنفسی مختلف را ندارند
- استفاده از داروهای مختلف برای رفع انواع التهابها
بیشتر بخوانید: آمفیزم ریوی بیماری خطرناک افراد سیگاری و ۳ راه درمان
کدام داروها با استفاده از دستگاههای نبولایزر مورد استفاده قرار میگیرند:
- ایپراتروپیوم
- بودزوناید
- آلبوترول
- فرموترول
دستگاه نبولایزر در چه مدلهایی موجود است؟
همانطور که اشاره داشتیم دستگاه نبولایزر در مکانهای مختلف با انواع پرتابل و ثابت مورد استفاده قرار میگیرد، با این حال دستگاه نبولایزر در انواع مختلف نیز موجود میباشد.
- دستگاه نبولایزر مدل مش نبولایزر (mesh Nebulizer)
- دستگاه نبولایزر مدل جت نبولایزر یا پنوماتیک (jet Nebulizer)
- دستگاه نبولایزر مدل اولتراسونیک نبولایزر (ultrasonic Nebulizer)
شما عزیزان در صورت نیاز میتوانید هر کدام از مدلهای دستگاه نبولایزر دلخواهتان را، از نیتروطب اجاره یا خرید کنید، البته لازم به ذکر میباشد تیم نیتروطب در امور دیگر نیز خدمات مختلفی را به مشتریان خود ارائه میدهد.
نبولایزر مدل مش نبولایزر (mesh Nebulizer)
دستگاه مش نبولایزرها برای تبدیل دارو به شکل بخار میباشند، در مش نبولایزرها از میکرو پمپ برای دارو رسانی استفاده شده، این نوع نبولایزرها فاقد مخزن دارو میباشند و با ورود این موضوع در این نوع از نبولایزرها قسمتی با سوراخهای زیر برای انجام ریز کردن دارو وجود دارد.
مش نبولایزرها با استفاده از باتری کاری میکنند، در منازل و بیمارستانها و در راه مسافرت میتوانید از این نوع نبولایزر استفاده کنید. دستگاه نبولایزر مدل مش برای استفاده در تمام سنین مناسب بود و یکی از بهترین گزینهها برای استفاده درون منزل و در مکانهای مختلف میباشد چرا که اندازه و سایز آن مناسب بوده و دشواری در جابهجایی آن نخواهید داشت.
نکته: برای اثر بخشی بهتر داروها بر برونشیول باید داروها را ۲ تا ۶ میکرون ریز کنید.
دستگاه نبولایزر مدل جت نبولایزر یا پنوماتیک (jet Nebulizer)
جت نبولایزرها از اولین نوع ساخته شده از نبولایزرها به شمار میروند، جت نبولایزرها با نامهای مختلفی شناخته شدهاند که میتوانیم به برخی از آنها اشاره داشته باشیم همانند: پنوماتیک نبولایزر، نبولایزر کمپرسوری، جت ریزپاش، و نبولایزر جت. این نوع از دستگاههای نبولایزر مخصوص داروهای به شکل مایع میباشند و با وجود کمپرسور، دارو را از بین پیستون و لوله عبور داده و آن را به شکل بخار برای بیمار آماده استفاده میکند.
دستگاههای جت نبولایزر از برق برای تامین نیروی خود استفاده میکند و از سر و صدای پایینی برخوردار میباشند و بیمار را مورد آزار قرار نمیدهند. از جت نبولایزرها در بیمارستانها و انواع مراکز درمانی استفاده میشود و کمپرسورهای موجود در جت نبولایزرها با استفاده از فشار هوای فشرده دارو را انتقال میدهند. بهتر است برای تاثیر بهتر داروها در جت نبولایزرها دارو را اندازه ۵ تا ۱۰ میکرون ریز کنید.
دستگاه نبولایزر مدل اولتراسونیک نبولایزر (ultrasonic Nebulizer)
دستگاههای نبولایزر اولتراسونیک به ریزپاش اولتراسونیک نیز مشهور میباشند، از این نوع نبولایزرها در بیمارستانها، منازل و مراکز مختلف درمانی نیز استفاده میشود، مدلهای نبولایزر اولتراسونیک با ارتعاش فرکانس بالا داروها را به شکل بخار تبدیل میکنند با وجود این روش و ارتعاشات داروها به شکل ریزتری تقسیم میشوند، در این نوع نبولایزرها سرعت انتقال دارو به بیمارها بسیار بیشتر نسبت به سایر نبولایزرها میباشند، اولتراسونیک نبولایزرها نیز همانند جت نبولایزرها بی سر و صدا میباشند و بهتر است برای اثر بخشی بهتر داروها اندازه آن ۰.۵ تا ۲ میکرون باید ریز بشود.
چگونه از دستگاه نبولایزر استفاده کنیم؟
برای استفاده از نبولایزر باید از نکات و دستورات پزشک خود پیروی کنید، بهتر است از دفترچه موجود درون جعبه دستگاه در رابطه با دستورالعمل را مطالعه کنید.
- در اولین مرحله باید دستگاه نبولایزر خود را بر روی یک سطح صاف قرار بدهید
- در مرحله دوم باید دستگاه خود را به پریز برق متصل کنید
- در این مرحله بهتر است بررسی کنید تمام قطعات تمیز باشند
- قبل از استفاده دستگاه برای داروها حتما دستان خود را ضدعفونی کنید
- در صورتی که داروها از قبل آماده نیستند آنها را به مقدار لازم و در اندازهگیری دقیق درون ظرف بریزید
- در این مرحله باید لوله را به کمپرسور و ظرف مایع متصل کنید
- سپس ماسک را به دستگاه متصل کنید
- دستگاه را روشن کنید و از مه آلود بودن نبولایزر مطمئن شوید
- پس از بررسی عملکرد درست ماسک را به روی صورت بیمارتان بگذارید
- دستگاه نبولایزر آماده استفاده بود در این مدت باید ظرف مایع را به شکل ایستاده نگه دارید، برای انجام عملیات رساندن دارو باید بین ۵ تا ۱۵ دقیقه منتظر باشید تا داروها کامل وارد و جذب بدن شوند
بیشتر بخوانید: ۶ دلیل اصلی خروپف چیست؟ بهترین راه حل برای درمان خروپف
برخی از برندهای دستگاه نبولایزر
- دستگاه نبولایزر امرون (omron)
- دستگاه نبولایزر بیورر (beurer)
- دستگاه نبولایزر رزمکث (rossmax)
- دستگاه نبولایزر زینتمد (zenithmed)
- دستگاه نبولایزر بیول (Well)
باید بدانید استفاده از دستگاه نبولایزر همیشه به آسانی نخواهد بود همانطور که اشاره داشتیم مدت زمان طولانیتری برای استفاده و رسیدن داروها برای افراد دارد، نبولایزرها در مدلهای پرتابل و قابل حمل وجود دارد.
اجاره تجهیزات پزشکی در قزوین
در صورت نیازتان میتوانید دستگاهها و تجهیزات مورد نیازتان را از نیتروطب اجاره یا خرید کنید، کارشناسان و همکاران ما آماده مشاوره و خدمت رسانی در خصوص اجاره تجهیزات پزشکی در قزوین به شما عزیزان در ۲۴ ساعت شبانه روز در تمام ایام هفته میباشند. با آرزوی سلامتی و تندرستی برای شما عزیزان، نیتروطب.
با آرزوی سلامتی برای شما عزیزان، نیتروطب همراه شما در هر قدم از سلامتی