تست پاپ اسمیر؛ آزمایشی برای کاهش مرگ و میر ناشی از سرطان رحم

زمان تقریبی مطالعه: 4 دقیقه
تست پاپ اسمیر

تست پاپ اسمیر یک نوع آزمایش برای خانم‌ها می‌باشد که از آن برای تشخیص سرطان دهانه رحم استفاده می‌شود. در این آزمایش، سلول‌ها از دهانه رحم جمع‌آوری شده و در صورت تشخیص به موقع سرطان بیمار شانس بیشتری برای درمان خواهد داشت.

همچنین این تست هرگونه تغییر غیر طبیعی در سلول‌های دهانه رحم را مشخص می‌کند و به این ترتیب پزشک از ابتلا شدن بیمار به سرطان در آینده پیشگیری می‌کند. اگر می‌خواهید با این آزمایش بیشتر آشنا شوید تا آخر این مقاله ما را همراهی کنید.

تست پاپ اسمیر چیست؟

تست پاپ اسمیر که به آن تست پاپ نیز می‌گویند، یک روش غربالگری برای سرطان دهانه رحم می‌باشد. به کمک این آزمایش سلول‌های پیش سرطانی یا سرطانی بر روی دهانه رحم تشخیص داده می‌شود. غربالگری سرطان دهانه رحم ازجمله مراقبت‌های بهداشت جنسی زنان است. معمولا سرطان‌ دهانه رحم به خاطر عفونت با انواع انکوژن (سرطان زا) یا ویروس پاپیلومای انسانی (HPV) از طریق مقاربت جنسی به وجود می‌آید. هدف از غربالگری، شناسایی سلول‌های پیش سرطانی ناشی از HPV و پیشگیری از ایجاد سرطان دهانه رحم می‌باشد.

چه کسانی به آزمایش پاپ اسمیر نیازمند هستند؟

 آزمایش پاپ اسمیر برای خانم‌هایی که از لحاظ جنسی فعال هستند، ضروری است. زنان ۲۱ الی ۲۹ سال بایستی هر سه سال یک‌بار این آزمایش را انجام داده و خانم‌های بالای ۳۰ سال باید ویروس پاپیلومای انسانی را هم در کنار این آزمایش بررسی نمایند. اگر در نتیجه آزمایش مشکلی گزارش نشود، تا سن ۶۵ سالگی بایستی هر ۵ سال یک‌بار آزمایش تکرار شود.

بیشتر بخوانید: سرطان رحم؛ فاکتورهای مؤثر در ابتلا و راهکارهای پیشگیری

امادگی آزمایش پاپ اسمیر

نحوه آمادگی برای تست پاپ اسمیر

برای آمادگی تست پاپ اسمیر باید به یک سری نکات توجه کنید که این نکات عبارتند از:

  • ۲ روز قبل از تست پاپ اسمیر از انجام رابطه جنسی خودداری کنید.
  • دو روز قبل از آزمایش تامپون، کرم واژینال، دارو، فوم یا ژل ضد بارداری به کار نبرید.
  • تست پاپ اسمیر را حداقل پنج روز بعد از پایان قاعدگی انجام دهید.
  • قبل از پاپ اسمیر، از شستن واژن با سرکه و دوش واژینال خودداری کنید.

نحوه انجام پاپ اسمیر

تست پاپ اسمیر در مطب پزشک انجام می‌گردد و فقط به چند دقیقه زمان نیاز دارد. در این تست شما باید به پشت روی تخت دراز کشیده و زانوهای خود را خم می‌کنید و پاشنه‌های پا خود را در قسمتی به نام رکاب قرار خواهید داد. سپس پزشک ابزاری به نام اسپکولوم را به آرامی در واژن قرار خواهد داد. اسپکولوم دیواره‌های واژن را از همدیگر جدا کرده و به این ترتیب پزشک به راحتی قادر خواهد بود دهانه رحم را مشاهده نماید.

قرار دادن اسپکولوم امکان دارد سبب ایجاد احساس فشار در ناحیه لگن گردد. پس از آن پزشک به کمک یک برس نرم و دستگاه صاف‌کننده مسطح به اسم اسپاتول نمونه‌هایی از سلول‌های دهانه رحم را خارج می‌نماید.

مراقبت‌های بعد از انجام پاپ اسمیر

 تست پاپ اسمیر هیچ عارضه خاصی نخواهد داشت به همین‌ علت اغلب زنان با حال خوب پس از انجام آن‌ تست می‌توانند به روند عادی خود ادامه دهند. ولی گاها ممکن است بعضی از مشکلات پیش بیاید که در این صورت حتما باید آن‌ها را با پزشک خود در جریان بگذارید.

  • در صورتی که خونریزی شدیدی داشته باشید حتما در اولین فرصت به بهترین متخصص زنان باید مراجعه کرده و آن مسئله‌ را مطرح نمایید.
  • در صورتی که در ناحیه آزمایش عفونت ایجاد شود باید روند درمان را شروع کنید.
  • در صورتی که در دهانه رحم زخم ایجاد شود بایستی سریعا به درمان اقدام کنید.

تفسیر آزمایش پاپ اسمیر

تفسیر نتایج تست پاپ اسمیر

تفسیر نتایج تست پاپ اسمیر به این صورت است که ممکن است نتیجه آزمایش منفی یا مثبت باشد در ادامه مفهوم منفی یا مثبت بودن را شرح‌می‌دهیم:

  • پاپ اسمیر منفی

با انجام تست پاپ اسمیر پزشک متخصص می‌تواند از وجود سلول‌های مشکوکی که نیاز به آزمایش بیشتر دارند آگاه شود. اگر در آزمایش پاپ اسمیر فقط سلول‌های طبیعی گردنی کشف شده باشند می‌توان گفت که نتیجه آزمایش شما منفی است و تا زمان معاینه لگن و انجام تست پاپ اسمیر بعدی به هیچ آزمایش و درمان دیگری نیاز نخواهید داشت. این مسئله بدان معناست که دهانه رحم در سلامت کامل قرار داشته و سلول‌ها کاملا عادی بوده و اندازه‌ای یک شکل دارند.

بیشتر بخوانید: سرطان در زنان؛ ۹ سرطان شایع و علائم آنها که باید بدانید

  • پاپ اسمیر مثبت

اگر در آزمایش پاپ اسمیر سلول‌های غیرمعمولی و غیرطبیعی کشف شده باشند، معنی آن این است که نتیجه آزمایش پاپ اسمیر مثبت می‌باشد. اما نتیجه مثبت آزمایش به این معنا نیست که شما سرطان دهانه رحم دارید. چون نتیجه مثبت بودن آزمایش به نوع سلول‌های کشف شده بستگی دارد.

اگر تست پاپ اسمیر شما غیرطبیعی بوده باشد، ممکن است پزشک متخصص با استفاده از دستگاه کولپوسکوپ، بافت‌های دهانه رحم و واژن را بررسی کند.‌ همچنین ممکن است پزشک شما از قسمت‌هایی که غیرطبیعی به نظر می‌رسند، نمونه بافتی را بردارد. سپس نمونه بافت جهت تحلیل و تجزیه و تشخیص قطعی به آزمایشگاه فرستاده می‌شود.

عوارض تست پاپ اسمیر

عموم افراد گمان می‌کنند که انجام آزمایش پاپ اسمیر دردناک و عذاب آور است، ولی اصلا اینطور نیست و برخلاف آن این آزمایش کاملا ساده و بدون درد انجام می‌گیرد. تنها به صورت مختصری سوزش و درد هنگام انجام این آزمایش احساس می‌شود که آن نیز کاملا عادی و به‌خاطر انجام نمونه‌برداری می‌باشد.

در صورتی که بعد از انجام تست پاپ اسمیر درد داشته باشید، نگران نباشید چراکه این عارضه پس از چند ساعت رفع می‌شود. اگر دچار لکه بینی شوید نیز نگران نباشید چراکه این لکه بینی طبیعی بوده و به‌زودی رفع می‌گردد.

آزمایش پاپ اسمیر

آیا انجام آزمایش پاپ اسمیر در دختر باکره امکان‌پذیر است؟

باید برای انجام تست پاپ اسمیر در دختره باکره از ابزار‌های مخصوص مانند اسپکولوم استفاده کرد. چون اگر با ابزار‌های مخصوص این کار را انجام ندهید ممکن است به پرده بکارت دخترا آسیب وارد شود. بنابراین در دختر باکره انجام آزمایش پاپ اسمیر ممکن نیست.

اما اگر باکره هستید و نگرانید که به بیماری‌های دهانه رحم مبتلا شده باشید می‌توانید از روش‌های جایگزین همچون سونوگرافی واژینال، معاینات لگنی و آزمایش خون مرتبط با سرطان استفاده نمایید. همچنین بهتر است برای تشخیص به موقع علائم سرطان دهانه رحم انجام معاینات مرتبط با دستگاه تناسلی را جدی بگیرید. چون این معاینات می‌توانند در دختران باکره نیاز به انجام تست پاپ را کاهش دهند.

بیشتر بخوانید: اختلال التهابی لگن یا PID | علائم خطری که باید بدانید!

جمع بندی

آزمایش پاپ اسمیر یک تست غربالگری مهم جهت تشخیص سرطان دهانه رحم در زنان می‌باشد. این تست با هدف تشخیص زودهنگام سلول‌های سرطانی یا پیش سرطانی در دهانه رحم انجام شده و بایستی در چکاپ دوره‌ای خانم‌ها قرار بگیرد. برای انجام تست پاپ اسمیر حتما باید به پزشک متخصص زنان مراجعه نمایید.

تست پاپ بسیار دقیق است و غربالگری منظم با این تست، میزان سرطان دهانه رحم را حداقل ۸۰ درصد پایین می‌آورد. تست پاپ اسمیر امکان دارد کمی ناراحت‌کننده باشد، ولی این ناراحتی مختصر قادر است به محافظت از سلامتی شما کمک نماید.