شایعترین علت خارش چشم و تاری دید، حساسیتهای فصلی و خشکی چشم است؛ درمان خارش چشم بستگی به علت اصلی بروز آن دارد، در صورت تشخیص درست این مشکل میتوان با روشهای درمانی درستی این اختلال را رفع کرد، کنترل و درمان این بیماری بسیار مهم است، بنابراین در صورت بروز آن، حتما باید در سریعترین زمان و با بهترین روش آن را درمان کرد تا در مراتب بالاتر باعث آسیب به بینایی و مشکلات جدیتر نشود.
شایعترین علتهای خارش چشم
از شایعترین علل ایجاد خارش چشم عبارتند از:
حساسیتهای فصلی
رایجترین علت احساس خارش چشمها، حساسیت و آلرژیهای فصلی است؛ چشمها ممکن است به ذراتی که در هوای بیرون، محل کار یا خانه وجود دارند واکنش نشان دهند، به طور کلی عواملی که باعث ایجاد حساسیت میشوند عبارتند از:
- مواد موجود در فضای باز: گرده درختان، چمن، بوتهها و علفهای هرز
- مواد موجود در فضای بسته: قارچ، غبار، کپک و قسمتهای کوچک پوست حیوانات خانگی
- مواد دست ساز: موادی مثل دود تنباکو، دود اگزوز و مواد شیمیایی
یکی از راههایی که میتواند به شما برای تشخیص درست این بیماری کمک کند، این است که علائم آلرژی و حساسیت را در خودتان بررسی کنید، برای مثال ببینید که علائمی مثل عطسه یا خارش بینی را دارید
اگر خارش چشم شما به دلیل یک علت خاصی مانند آلرژی باشد، شاید علائم دیگری همراه با آن باشد. علائم ممکن شامل عبارتند از:
- خشکی چشم
- قرمزی چشم
- سوزش چشم
- دید کمتر
- اشکریزی بیش از حد
- لرزش چشم
بیشتر بخوانید: مهم ترین عوامل آلرژی زا تنفسی
ورود ذرات خارجی به چشم
ورود ذرات خارجی معلق در هوا به چشم، باعث ایجاد خارش در ناحیه چشمها میشود؛ برای رفع این مشکل میتوانید از قطرههای چشمی آنتی بیوتیک استفاده کنید.
عفونت
یکی دیگر از علتهای بروز خارش در چشمها، عفونت و ورود عوامل بیماریزا است، که در مرحله اول با ورم و قرمز شدن خود را نشان میدهد، خارج چشمها ممکن است که در همه افراد بروز کند ولی احتمال بروز آن در کودکان بیشتر است؛ همچنین ممکن است که در چشمها چرکی ایجاد شود که باعث چسبیدن پلکهای چشم به یکدیگر میشود.
در موارد بسیار نادر ممکن است که ویروسها عامل بروز قرمز شدن چشمها شوند، همچنین در برخی موارد ممکن است که آلرژیهای چشمی باعث قرمزی و تورم چشم شوند.
یکی از شایعترین عفونتهای چشم، ورم ملتحمه است که به آن چشم صورتی نیز میگویند، زیرا قسمت سفید رنگ چشم، صورتی رنگ و آلوده میشود، این اتفاق مسری است و اغلب با ترشح همراه است.
یکی دیگر از عفونتهای چشمی احتمالی یووئیت نامیده میشود، این عارضه میتواند باعث احساس درد در چشم و حساسیت شدید به نور شود.
هر دو نوع از عفونتهای نام برده شده باید توسط پزشک تشخیص داده شده و درمان شوند، ممکن است از آنتی بیوتیکها و آنتی هیستامین برای درمان ورم ملتحمه استفاده شود، قطرههای اشک مصنوعی و ضد التهاب نیز میتواند برای درمان و برطرف کردن یووئیت کافی باشد.
در موارد شدیدتر و جدیتر ممکن است به داروهای دیگری نیاز باشد، اگر این عارضه بهموقع درمان نشود میتواند باعث آسیب به بینایی و مشکلاتی مثل آب مروارید شود.
خستگی چشم
خیره شدن طولانی مدت به صفحه کامپیوتر یا گوشی میتواند باعث ایجاد خستگی در چشمان شما شود و شما آن را با تورم و خارش چشم احساس کنید، همچنین رانندگی طولانی مدت بهخصوص در شب یا روز آفتابی ممکن است باعث خستگی چشمان شما شود، همچنین هنگامی که در یک مکان کم نور مطالعه میکنید چشمان شما تحت فشار قرار میگیرند و ممکن است تحریک شوند، وقتی که خسته هستید و خودتان را مجبور میکنید که بیدار بمانید و چشمانتان را باز نگه دارید، میتواند باعث خستگی چشمان شما شود، برای جلوگیری از این مشکلات بهتر است که به چشمها استراحت دهید؛ مثلا هنگام خستگی، رانندگی نکنید، به خودتان استراحت دهید و کمی چرت بزنید.
بلفاریت
یکی دیگر از عواملی که باعث ایجاد خارش در چشمها میشود، عارضه بلفاریت است؛ این عارضه مربوط به التهاب پلکها است، وقتی که غدد چربی در پایین مژهها رسوب کرده و مسدود شوند، عارضه بلفاریت رخ میدهد، این مشکل ممکن است باعث تحریک چشم و قرمزی آن شوند، این اختلال ممکن است که بسیار سخت رفع و برطرف شود، ولی جای نگرانی ندارد زیرا این بیماری واگیردار نیست و همچنین تاثیر منفی روی میدان و زاویه دید نیز ندارد، علائم بلفاریت ممکن است با بروز آلرژی و حساسیت، تشدید شود.
خشکی چشم
پروتئینها، چربیها، مخاط و آب، قطرات اشک را تشکیل میدهند، وقتی که در بدن شما به مقدار کافی از این موارد وجود نداشته باشد، دچار عارضه خشکی چشم میشوید، در نهایت خشکی چشم باعث بروز تحریک و خارش چشم میشود.
اشک چشمان شما را مرطوب و شاداب نگه میدارد، به دلایل مختلف، چشمان شما ممکن است با تولید اشک کافی از خشکی و خارش چشم جلوگیری کنند، یکی از رایجترین دلایل، افزایش سن است، با بالا رفتن سن تولید اشک کاهش پیدا میکند.
زخمهای قرنیه
از دیگر دلایل ایجاد خارش در ناحیه حساس چشم، زخم قرنیه است، گاهی اوقات ایجاد عفونت و خشکی چشمها ممکن است زخمهایی را در قرنیه ایجاد کند، برای جلوگیری از این مشکلات و خارش چشم میتوانید از قطرههای اشک مصنوعی استفاده کنید، شما میتوانید این قطرهها را بدون نیاز به نسخه پزشک تهیه کنید، علاوهبر قطرههای چشم، پمادهای مرطوب کننده چشم و ژلها میتواند علائم خشکی چشم را برطرف کند.
از آنجایی که استفاده از این داروها ممکن است مدتی طول بکشد تا اثر کند، پزشک توصیه میکند که چند هفته قبل از شروع شدن علائم آلرژی فصلی، مصرف آن را شروع کنید.
لنزهای تماسی
از دیگر دلایلی که باعث ایجاد خارش چشمها میشود، استفاده از لنزهای تماسی است، ممکن است که چشمها به صورت صحیح لنز را شناسایی نکنند و با آن ماده خارجی برخورد کنند، این مشکل میتواند به دلیل عدم قرارگیری درست لنزها روی چشم اتفاق بیفتد، اگر چنین مشکلی در شما اتفاق بیفتد، بلافاصله بعد از گذاشتن لنز روی چشمها، متوجه بروز این مشکل خواهید شد که لنز درست روی لنز چشم قرار گرفته است یا نه.
همچنین گاهی اوقات ممکن است که لنزهای تماسی ذرات ریز یا میکروب را در چشم گیر بیندازد و باعث بروز عفونت شود، برای جلوگیری از بروز ای مشکلات، حتما باید قبل از استفاده، لنزها را بهطور مرتب تعویض و تمیز کنید.
درمان خارش چشم
درمان خارش چشم بستگی به علت آن دارد. در ادامه به برخی از روشهای درمانی خارش چشم اشاره خواهیم کرد:
- قطرههای چشمی مرطوب کننده: استفاده از قطرههای چشمی مرطوب کننده میتواند بهبود خشکی چشم و خارش چشم کمک کند. این قطرهها حاوی رطوبتدهندهها هستند که به ترشح اشک کمک میکنند و به چشم رطوبت میبخشند.
- درمان آلرژی: در صورتی که خارش چشم شما ناشی از آلرژی باشد، ممکن است پزشک شما به شما داروهای ضد آلرژی، قطرههای چشمی ضد آلرژی و یا تزریقات ضد آلرژی تجویز کند.
- داروهای ضد التهاب: در صورتی که خارش چشم شما ناشی از عفونت باشد، پزشک شما ممکن است داروهای ضد التهاب چشمی را تجویز کند.
- تعویض لنز تماسی: در صورت استفاده از لنز تماسی، تعویض لنزهای تماسی یا استفاده از نوع لنزهای رطوبتدهنده میتواند به کاهش خشکی چشم و خارش کمک کند.
- تغییر در رژیم غذایی: مصرف مواد غذایی حاوی اسیدهای چرب امگا-۳ مثل ماهی، بادام و کاهو میتواند به بهبود خشکی چشم و خارش کمک کند.
- اتخاذ تغییرات در محیط زندگی: از جمله تغییراتی که میتواند به کاهش خشکی چشم و خارش کمک کند، میتوان به استفاده از یک رطوبتدهنده هوا، کاهش استفاده از صفحه نمایشهای الکترونیکی و استفاده از عینک محافظ اشاره کرد.
۵ روش برای پیشگیری از بروز خارش چشم
- هنگام بیرون رفتن از خانه، ماسک بزنید تا از ورود ذرات ریز خارجی به مجرای تنفسی جلوگیری کنید.
- در فصل گرده افشانی گلها، شیشههای ماشین و پنجرههای خانه را ببندید.
- دوش بگیرید و بهطور مرتب لباسهایتان را بشویید تا از ورود گردهها به مجاری تنفشی خود پیشگیری کنید.
- برای کنترل و کاهش علائم ناشی از ای بیماری، میتوانید از داروهای آنتی هیستامین استفاده کنید؛ تهیه این داروها در داروخانه به نسخه پزشک نیازی ندارد.
- هنگام بیرون رفتن از خانه، به گزارشهای هواشناسی و چک کردن آن توجه کنید و وقتی که هوا آلوده بود یا تعداد گردهها زیاد بود، سعی کنید که در خانه بمانید.
چه زمانی باید به پزشک مراجعه کنیم؟
گاهی اوقات خارش چشمها با علت حساسیت، طبیعی است؛ اما اگر این عارضه جدیتر شد و دچار قرمزی، تورم و احساس درد در این ناحیه شدهاید، ممکن است که چشم شما نیاز به معاینه داشته باشد و باید به دکتر چشم پزشکی مراجعه کنید، همچنین اگر کودک شما دچار خارش چشم شد، حتما باید او را به پزشک اطفال ببرید تا پزشک علت ایجاد این بیماری را تشخیص دهد و با بهترین روش آن را درمان کند، اگر امکان مراجعه حضوری به پزشک را ندارید، میتوانید از دکتر چشم پزشک آنلاین مشاوره بگیرید و در صورت نیاز و توصیه پزشک، به پزشک حضوری مراجعه کنید و معاینه شوید.
بیشتر بخوانید: حساسیت پوستی | انواع، علائم، عوامل ایجاد کننده و درمان آن
با توجه به اینکه خارش چشم میتواند ناشی از عوامل مختلفی مانند آلرژی، خشکی چشم، عفونت، لنز تماسی و عوامل خارجی باشد، درمان آن بستگی به علت آن دارد. استفاده از قطرههای چشمی مرطوب کننده، درمان آلرژی، داروهای ضد التهاب، تعویض لنز تماسی، تغییر در رژیم غذایی و اتخاذ تغییرات در محیط زندگی میتواند به بهبود خارش چشم کمک کند. برای پیشگیری از خارش چشم نیز میتوان از استفاده از عینک محافظ، رعایت دقیق قوانین بهداشتی در استفاده از لنز تماسی، استفاده از رطوبتدهندههای هوا، رعایت بهداشت دست و استفاده از ماسکهای چشم استفاده کرد. در صورتی که خارش چشم شما به مدت طولانی ادامه داشته و درمان های موجود موثر نبوده، بهتر است به پزشک چشم پیوسته شوید.