مکمل های اطفال؛ ۷ مکمل ضروری برای آنها

زمان تقریبی مطالعه: 9 دقیقه
مکمل های اطفال

مکمل‌های مورد نیاز اطفال، انواع مختلفی هستند، که پس از تولد هر نوزاد بنا به نظر پزشک متخصص می‌بایست، این ویتامین‌ها مورد استفاده قرار گیرد. بیش‌تر پزشکان اگر نوزادی به ویتامین نیاز داشته باشد پیشنهاد می‌دهند، از مکمل مولتی‌ ویتامین استفاده کنند. مولتی‌ ویتامین‌ها دارای ویتامین A، ویتامین D، ویتامین C، ویتامین K، ویتامین B، آهن و کلسیم هستند که ویتامین‌های مورد نیاز بدن را تأمین می‌کنند. اکثر مولتی‌ ویتامین‌ها حاوی این مواد نیستند. قبل از اینکه از انواع مکمل‌ها برای کودکان استفاده کنید حتما با پزشک کودک مشورت نمایید تا در این زمینه به شما مشاوره‌های لازم را پیشنهاد دهد و از مصرف خودسرانه مکمل‌ها برای کودکان خودداری کنید، چون کودکان بدن ضعیفی دارند.

استفاده نادرست از هر مکمل یا دارویی باعث رساندن آسیب به بدن کودکان می‌شود و در موارد بسیاری این مکمل‌ها آسیب‌های جبران‌ناپذیری دارند. در این مقاله ما قصد داریم شما را با مکمل‌های مورد نیاز اطفال آشنا کنیم برای آشنایی بیشتر با این موضوع در ادامه مطلب با ما همراه شوید. در صورت عدم دسترسی به پزشک یا عدم امکان مراجعه حضوری به کارشناس‌های تغذیه می توانید از پزشکان و کارشناسان نیتروطب به صورت کاملا آنلاین خدمات مشاوره و ویزیت دریافت نمایید.

کلسیم

کودکانی که کلسیم کافی دریافت می‌کنند در زمان بزرگسالی زندگیشان را با استخوان‌های محکم‌تر و قوی‌تری آغاز می‌کنند. در آینده این روند آنان را از آسیب‌های بافت استخوانی محافظت می‌کند. در زمان کودکی به تدریج چگالی استخوانی افزایش پیدا می‌کند تا به حداکثر مقدار خود برسد سطح چگالی استخوانی تشکیل شده در زمان کودکی و نوجوانی و میزان جذب مجدد و از دست دادن مواد معدنی موجب کم‌شدن چگالی استخوان می‌شود.

با توجه به اینکه در تمام سنین به کلسیم نیاز است در صورتی که کودک کمبود کلسیم داشته باشد پزشکان توصیه می‌کنند که از مکمل‌های کلسیم استفاده نمایند.

مکمل کلسیم مورد نیاز کودکان

  • نوزادانی که کوچک‌تر از ۶ ماه هستند به ۲۰۰ میلی‌گرم کلسیم در روز نیاز دارند.
  • نوزادان ۶ تا ۱۱ ماهه نیازمند ۲۶۰ میلی‌گرم در روز کلسیم هستند.
  • کودکان ۱ الی ۳ ساله به ۷۰۰ میلی‌گرم کلسیم در روز نیازمند هستند.
  • بچه های ۴ تا ۸ ساله به ۱۰۰۰ میلی‌گرم کلسیم در روز نیازمند می‌باشند.
  • کودکان و نوجوانان ۹ تا ۱۸ ساله به ۱۲۰۰ الی ۱۵۰۰ میلی‌گرم کلسیم در روز نیاز دارند.

ویتامین D

یکی از ویتامین‌های ضروری در بدن انسان ویتامین D است. ویتامین D سبب استخوان‌سازی در بدن کودکان می‌شود تا در سن بزرگ‌سالی دچار مشکلات پوکی‌استخوان نشوند. اگر کودکان این ویتامین‌ها را از غذاهایشان جذب نکنند، توصیه می‌شود که از مکمل‌های ویتامین D برای کودکان استفاده شود. یکی از بهترین مکمل‌ها برای کودکان ویتامین D است. اکثر کودکان به ویتامین D زیادی نیاز ندارند. پیشنهاد انجمن آمریکایی اطفال این می‌باشد که بیشتر کودکانی که نیاز به ویتامین D دارند می‌بایست آزمایش خون انجام دهند تا در صورت نیاز مکمل ویتامین D زیادی به آن ها داده شود.

ویتامین C

همه مکمل‌هایی که دارای ویتامین هستند، چه خوردنی باشند چه جویدنی، حاوی ویتامین C می‌باشند. اکثر کودکانی که میل به غذا ندارند و یا تنها یک نوع غذا را می‌خورند، از رژیم غذایی خود ویتامین C مورد نیاز بدن خود را دریافت می‌نمایند، چون اکثر آب‌میوه ها دارای ویتامین C هستند.

یکی از بهترین مکمل‌ها برای کودکان ویتامین C است. برخی از خانواده‌ها بیش از اندازه به کودکان خود مکمل ویتامین C می‌دهند تا از سرماخوردگی در آن‌ها پیشگیری کنند. ولی هنوز قطعی نشده است که این کار درست است یا خیر.

آهن

کودکان و نوزادان برای رشد و سلامتی به یک ماده معدنی نیاز دارند، که نام آن آهن می‌باشد. گلبول‌‌های قرمز دارای هموگلوبین می‌باشند، که به تمام سلول‌‌های بدن اکسیژن را می‌رساند. برای ساخت هموگلوبین بدن ما به آهن نیاز دارد. آهن باعث رنگ دادن به گلبول‌‌های قرمز می‌شود. اگر دچار کمبود آهن شدید، شاهد رنگ‌پریدگی و کوچک شدن گلبول‌‌های قرمز می‌شوید. افرادی که دچار کم‌خونی هستند اکسیژن لازم به ماهیچه‌‌ها و اندام‌‌های بدن آن‌ها نمی‌رسد. نوزادانی که به اندازه کافی آهن دریافت نکنند دچار کمبود آهن می‌شوند و در نتیجه امکان دارد فعالیت بدنی نوزاد کمتر شده و در آخر رشد کندتری داشته باشد.

کودکانی که دچار کم‌خونی هستند این علائم را از خود نشان می‌دهند که عبارتند از:

  • افزایش وزن و رشد آهسته
  • رنگ‌ پریدگی پوست
  • بی‌میلی به غذا
  • بداخلاقی و تند‌خویی

کمبود آهن بر عملکرد کودکان بزرگتر نیز می‌تواند تأثیرگذار باشد. کمبود آهن امکان دارد برای کودک تمرکز را سخت‌تر کند و هم چنین باعث شود تا کودک احساس ضعف و خستگی داشته باشد.

 بیشتر بخوانید: ۷ مورد از بهترین قرص های آهن برای درمان کم‌ خونی

اسید فولیک

اسیدفولیک به نوعی ویتامین B است. برای رشد متابولیسم و سلولی، اسیدفولیک بسیار ضروری است. در کنار اسم اسیدفولیک شاید نام فولات را هم شنیده باشید. فولات به نوعی ویتامین B9 می‌باشد. اسیدفولیک به وسیله بدن انسان ساخته می‌شود. این دو ماده در هر صورت تأثیرات مشابهی دارند. اسید‌فولیک به صورت مکمل‌دارویی نیز استفاده می‌شود و یا می توان به مواد غذایی اضافه نمود. اسیدفولیک برای کارکرد درست مغز و نیز عملکرد سلامت‌روانی بسیار ضروری است. در دوران کودکی، دوران بارداری و نیز سن بلوغ، تقسیمات گلبول‌های قرمز افزایش می یابد، که وجود ویتامین B12 و فولیک‌اسید به مقدار کافی در بدن ضروری می‌باشد.

مقدار مصرف فولیک‌اسید به صورت روزانه برای کودکان عبارت است از:

  • ۶۵ میکروگرم : کودکان شیرخوار تا شش ماهگی
  • ۸۰ میکروگرم : کودکان شیرخوار از شش تا دوازده ماهگی
  • ۱۵ میکروگرم : کودکان ۱ تا ۳ ساله
  • ۲۰۰ میکروگرم : کودکان ۴ تا ۸ ساله
  • ۳۰۰ میکروگرم : کودکان ۹ تا ۱۳ ساله
  • ۴۰۰ میکروگرم : در دوران بلوغ از ۱۴ تا ۱۸ سالگی

علائم کمبود اسید فولیک در کودکان

بیشتر اسید‌فولیک مورد نیاز بدن انسان توسط رژیم غذایی دریافت می‌شود، پس در نتیجه با کمبود این ویتامین در بدن به ندرت رو به رو هستیم. اگر فرد دچار بیماری‌های روده‌ای باشد امکان دارد کمبود اسیدفولیک در آن‌ها دیده شود و نیز علائمی را از خود نشان دهد که عبارتند از :

  • تنگی نفس
  • حساس شدن لثه و التهاب
  • اسهال
  • فراموشی و مشکلات حافظه
  • بی میلی
  • سردردهای بی علت
  • لاغر شدن
  • مشکلات عصبی و قلبی عروقی
  • واکنش آلرژیک

لازم به ذکر است که اکثر افراد با داشتن سن‌های مختلف، اسیدفولیک مورد نیاز بدن خود را می‌توانند توسط رژیم غذایی روزانه به دست آوردند. زنان باردار هم نیاز به مکمل اسید فولیک دارند. زمانی که اسیدفولیک در بدن انسان کم باشد، متخصص با انجام آزمایشاتی در این زمینه مکمل فولیک‌اسید را تجویز می‌کند. در بزرگسالان مکمل فولیک‌اسید می‌تواند تا ۲۰۰۰ میکروگرم برسد. سازمان جهانی بهداشت پیشنهاد می‌کند تا مکمل فولیک‌اسید و آهن را کودکان زیر دو سال و زنان باردار مصرف کنند. این مکمل همراه با ۵۰ میکروگرم فولیک‌اسید و۱۲.۵ میلی‌گرم آهن می‌باشد که بهتر است برای کودکان شش تا بیست چهار ماهه مورد استفاده قرار گیرد.

امگا ۳

برای رشد کودکان اسید‌های چرب امگا ۳ ضروری است. بهترین منابع تامین امگا ۳ ماهی‌‌های چرب هستند. اما بعضی از منبع‌های گیاهی نیز مانند بذر کتان تامین‌‌کننده امگا ۳ برای بدن انسان هستند. بعضی از خانواده هایی که فرزندان‌شان میل به خوردن ماهی ندارند، می‌بایست از امگا ۳ به عنوان مکمل‌غذایی و به شکل قرص امگا ۳ استفاده کنند. این راهکار امکان دارد فواید بسیاری برای تمرکز و یادگیری کودکان داشته باشد.

مزیت های امگا ۳ برای کودکان

مغز بیش ترین رشد خود را از لحظه تولد تا دو سالگی و نیز تا وقتی که در دوران نوجوانی رشد کامل شده و هم چنین مغز به وزن خود برسد، دارد. برای حفظ سلامتی و رشد کودکان اسید های چرب امگا ۳، به ویژه DHA در بدن آن‌ها بسیار ضروری است. ۶۰ درصد مغز انسان از چربی تشکیل شده است و هم چنین ۱۰ تا ۱۵ درصد از آن را اسید‌های چرب امگا ۳ تشکیل می‌دهند.

امگا ۳ برای رشد سیستم‌‌های ادراکی، عصبی، حسی، حرکتی و شناختی در جهش رشد مغز ضروری می‌باشد. قسمت‌هایی از مغز انسان غنی از چربی‌های امگا ۳ هستند که مسئول فعالیت‌ هایی هم‌چون حل مسئله، برنامه‌ریزی، تمرکز و توجه می‌باشند، که باعث می‌شود پیام‌‌های عصبی به شکل مؤثری منتقل شوند. بسیاری از تحقیقات نشان داده است که چربی‌های امگا ۳ از هوش کودکان پشتیبانی می‌کنند و تمرکز و توجه آن ها را بهبود می‌بخشند.

میزان مصرف امگا ۳ برای کودکان

برای مصرف امگا ۳ مقدار مشخصی تعیین نشده است. دوز مصرف در سن‌های مختلف کودکان به شرح زیر است:

  • ۰.۵ گرم : از لحظه تولد تا ۱۲ ماهگی
  • ۰.۷ گرم : از ۱ تا ۳ سال
  • ۰.۹ گرم : از ۴ تا ۸ سال
  • ۱.۲ گرم : پسران از ۹ تا ۱۳ سال
  • گرم : دختران ۹ تا ۱۳ سال
  • ۱.۶ گرم : پسران از ۱۴ تا ۱۸ سال
  • ۱.۱ گرم : دختران از ۱۴ تا ۱۸ سال

توصیه می‎‌شود برای جذب امگا ۳ به همراه یک وعده غذایی که دارای غذاهای چرب، ولی مفید است، استفاده کنید. می‌توان هر وقت از روز که باشد از شربت یا قرص امگا ۳ برای کودکان استفاده کرد.

مکمل های پرو بیوتیک برای کودکان

پروبیوتیک‌ها در حقیقت باکتری‌های زنده می‌‌باشند که می‌توانند فعالیت‌های گوارشی بدن کودک را بهبود ببخشند. پروبیوتیک‌ها به باکتری‌های طبیعی که در معده و روده انسان وجود دارند، شبیه هستند. به پروبیوتیک‌ها به باکتری‌های مفید یا باکتری‌های خوب هم گفته می‌شود. پرو بیوتیک‌ها اختلالات دستگاه گوارش را بهبود می‌دهند، علائم سرماخوردگی و آنفولانزا و عفونت‌های دستگاه ادراری را بهبود می‌بخشند.

با توجه به اینکه کودکان گرایش عجیبی به فست‌ فود‌ها دارند، این مواد غذایی مشکل‌های خاصی برای سیستم گوارش اطفال ایجاد می‌کنند. به همین علت به یک مکمل غذایی که بتواند این اختلالات گوارشی را اصلاح کند، نیاز است. رفع این مشکلات را پروبیوتیک بر عهده دارد. مکمل‌های پروبیوتیک در اطفال قادر است تعادل میان باکتری‌‌های بد و خوب سیستم گوارش را ایجاد نمایند و اختلالات گوارشی را پایین آورند. بنابراین گنجاندن مواد غذایی که حاوی پرو بیوتیک‌ هستند، ضروری است.

فواید پرو بیوتیک برای اطفال:

بعضی از پروبیوتیک‌ها به رفع اسهال ناشی از عفونت یا آنتی‌بیوتیک‌ها در اطفال کمک می‌نمایند.

ولی شواهد دقیقی بر این که پرو‌بیوتیک‌ها برای کودکان از ایجاد اسهال جلوگیری می‌کند موجود نیست.

  • درمان کولیک

دلیل کولیک در نوزادان مشخص نمی‌باشد، ولی بعضی از متخصص‌ها اعتقاد دارند که این ناراحتی گوارشی را باکتری‌هایی که گاز تولید می‌کنند و هم‌‌چنین کم‌بودن تعداد انواع خاصی از باکتری‌ها در روده کودکان به وجود می‌آورند. مصرف پرو‌بیوتیک‌ها در اطفال امکان دارد با حرکت دادن تعادل به طرف باکتری‌های مفید روده، به پایین آوردن علائم کولیک در آن‌ها کمک نماید.

طبق یک مطالعه مشخص شد که مکمل پروبیوتیک برای اطفالی که دچار کولیک می‌باشند و از شیر مادر تغذیه می‌نمایند زمان گریه کودک در یک روز را در مقایسه با کودکانی که مکمل پرو بیوتیک مصرف نمی‌کرده‌اند، پایین می‌آورد. ولی باز تایید اثر پروبیوتیک برای کولیک نوزادان به مطالعه‌های بیشتری لازم است.

  • پیشگیری از مبتلا شدن به اگزما

در یک مطالعه دیگر، محققان به مادرانی که به اگزما مبتلا بودند، در روز های انتهایی بارداری پروبیوتیک دادند. آن‌ها به اطفال خود شیر دادند و تا ۶ ماه به کودکان پروبیوتیک دادند. مشخص شد که اطفالی که مکمل‌های پروبیوتیک دریافت کرده بودند در ۴ سالگی حدود پنجاه درصد در مقایسه با کودکانی که در معرض پروبیوتیک‌ها نبودند کمتر به اگزما مبتلا شدند.

آیا مصرف همزمان چندین مکمل غذایی برای کودکان مضر است؟

مصرف همزمان چندین مکمل غذایی برای کودکان ممکن است مضر باشد. در واقع، مصرف همزمان بیش از یک مکمل غذایی می‌تواند منجر به افزایش میزان مواد مغذی در بدن شود که ممکن است به طور غیر قابل بازگشتی مضر باشد.

به طور کلی، مصرف مکمل‌های غذایی برای کودکان باید با دقت انجام شود و تنها در صورت نیاز و بعد از مشورت با پزشک صورت گیرد. بهترین روش برای اطمینان از حصول نیاز کودک به مواد مغذی، مصرف یک رژیم غذایی مناسب و تنوع‌بخش برای کودک است. در صورتی که کودک نیاز به مصرف مکمل غذایی دارد، بهتر است تنها یک مکمل غذایی را با اجازه پزشک مصرف کند و از مصرف همزمان چندین مکمل غذایی خودداری کند.

چگونه می‌توان رژیم غذایی مناسبی برای تامین مکمل های مورد نیاز کودکان تهیه کرد؟

تهیه رژیم غذایی مناسب برای کودکان بهتر است با همکاری با یک تغذیه‌شناس یا پزشک متخصص انجام شود. با این حال، در زیر به برخی نکات کلی برای تهیه رژیم غذایی مناسب برای کودکان اشاره می‌شود:

  1. تنوع غذایی: بهترین راه برای تأمین نیازهای مغذی کودکان، مصرف یک رژیم غذایی تنوع‌بخش است. برای این منظور، باید انواع مختلفی از مواد غذایی از جمله میوه‌ها، سبزیجات، غلات، پروتئین‌های حیوانی و گیاهی و محصولات لبنی را در رژیم غذایی کودک قرار دهید.
  2. محدودیت مواد غذایی غنی شده با شکر: محصولاتی مانند نوشیدنی‌های شیرین، شکلات، کیک و شیرینی‌ها باید به میزان محدود و با توجه به توصیه پزشک یا تغذیه‌شناس مصرف شوند.
  3. محدودیت مواد غذایی پرچرب: مصرف محصولات غذایی پرچرب مانند گوشت قرمز، پنیر، کره و روغن باید به میزان محدود و با توجه به توصیه پزشک یا تغذیه‌شناس مصرف شوند.
  4. مصرف مواد غذایی غنی شده با آهن: کودکان نیاز به مواد غذایی غنی شده با آهن دارند. در این راستا، می‌توانید محصولاتی مانند گوشت قرمز، مرغ، ماهی، حبوبات، سبزیجات تاریخچه‌دار و محصولات غنی شده با آهن را در رژیم غذایی کودکان قرار دهید.
  5. مصرف مواد غذایی غنی شده با ویتامین D: ویتامین D به کودکان کمک می‌کند تا استخوان های سالمی داشته باشند. برای تأمین نیازهای ویتامین D کودک، می‌توانید محصولاتی مانند شیر، ماست، تخم مرغ، ماهی (مانند سردمه) و محصولات غنی شده با ویتامین D را به رژیم غذایی کودکان اضافه کنید.
  6. مصرف محصولات لبنی: محصولات لبنی مانند شیر، پنیر و ماست، منبع عالیی از کلسیم هستند که برای رشد و تقویت استخوان کودک بسیار مهم است.
  7. محدودیت مصرف نمک: محصولات غذایی حاوی نمک باید به میزان محدود مصرف شوند.

با توجه به موارد فوق، در تهیه رژیم غذایی مناسب برای کودکان، باید به تنوع غذایی، محدودیت مواد غذایی پرچرب و غنی شده با شکر، مصرف مواد غذایی غنی شده با آهن و ویتامین D، محصولات لبنی و محدودیت نمک توجه شود. همچنین، باید به توصیه پزشک یا کارشناس تغذیه‌ در مورد میزان مصرف هر کدام از مواد غذایی توجه کنید.

از کجا بفهمیم کودکمان نیاز به مصرف مکمل غذایی دارد؟

تشخیص نیاز به مصرف مکمل غذایی برای کودکان باید توسط پزشک یا کارشناس تغذیه‌ صورت گیرد. با این حال، برخی علائم و نشانه‌هایی وجود دارد که ممکن است نشان دهنده نیاز کودک به مصرف مکمل غذایی باشد، به عنوان مثال:

  1. کاهش وزن: اگر کودک شما در مدت کوتاهی وزن کم کرده باشد، ممکن است به مکمل‌های غذایی نیاز داشته باشد.
  2.  رشد ناکافی: در صورتی که کودک شما رشد لازم را نداشته باشد، مصرف مکمل‌های غذایی ممکن است به او کمک کند تا نیازهای مغذی خود را تأمین کند.
  3. نارسایی آهن: نارسایی آهن ممکن است علائمی مانند خستگی، ضعف و کاهش سطح انرژی در کودکان ایجاد کند. مصرف مکمل‌های آهن می‌تواند به کودک شما کمک کند تا نیازهای آهن خود را تأمین کند.
  4. مشکل در مصرف  لبنیات: اگر کودک شما به محصولات لبنی حساسیت دارد، مصرف مکمل‌های غذایی حاوی کلسیم می‌تواند به او کمک کند تا نیازهای کلسیم خود را تأمین کند.
  5. نیازهای خاص: در برخی موارد، کودکان به دلیل بیماری‌های خاص مانند بیماری‌های گوارشی یا مشکلات جدی خودکشی، نیاز به مصرف مکمل‌های غذایی خاص دارند.

بیشتر بخوانید: دندان درآوردن نوزاد؛ ۵ راهکار برای تسکین درد آن

در نهایت، پیشنهاد می‌شود که همواره با پزشک خود مشورت کنید و در صورت نیاز به مصرف مکمل‌های غذایی برای کودک خود، تنها با اجازه پزشک مکمل مورد نظر را مصرف کنید. در صورت عدم دسترسی به پزشک یا عدم امکان مراجعه حضوری به کارشناس‌های تغذیه می توانید از پزشکان و کارشناسان نیتروطب به صورت کاملا آنلاین خدمات مشاوره و ویزیت دریافت نمایید.