تیرگی زیر چشم؛ ۱۱ علت ، پیشگیری و درمان آن

زمان تقریبی مطالعه: 6 دقیقه
همه چیز در مورد تیرگی زیر چشم

زیبایی و سلامت پوست صورت برای همه‌ی ما امر بسیار مهمی است. تیرگی زیر چشم دغدغه‌ی امروز بسیاری از مردم به‌خصوص بانوان است؛ از این‌رو، می‌بینیم که استفاده از کانسیلر برای پوشاندن سیاهی زیرچشم بسیار رواج پیداکرده‌است. تلاش روزافزون شرکت‌های آرایشی بهداشتی و رقابت آن‌ها برای تولید محصول باکیفیت، نشان می‌دهد داشتن ظاهر بی‌نقص دغدغه‌ی امروز بسیاری از بانوان است. زیبایی چشم‌ها در گیرایی آن بسیار اثرگذار است؛ اما تابه‌حال به پوست نازک زیر چشم خود دقت کرده‌اید؟

اغلب کسانی که کمتر از ۳۰ سال دارند شاید تابه‌حال به پوست زیر چشم خود دقت نکرده‌باشند؛ چون سالم و شاداب است. اما اگر شما هم جزو میان‌سالانی هستید که هرروز در آینه به گودی زیر چشم خود نگاه می‌کنید و دنبال راهی برای رفع پف و سیاهی دور چشم خود هستید؛ پیشنهاد می‌کنم این مقاله از نیتروطب را موبه‌مو بخوانید تا بدانید چگونه می‌توانید از شر تیرگی زیر چشم خود خلاص شوید.

تیرگی زیر چشم چیست و چرا رخ می‌دهد؟

سیاهی زیر چشم زمانی اتفاق‌می‌افتد که پوست زیر هردو چشم تیره به‌نظربرسد. شایع‌ترین علت آن هم خستگی زیاد و افزایش سن است. بنابراین با کبودی در اثر آسیب، قرمزی یا تورم در یک چشم در اثر عفونت متفاوت است.

همه چیز در مورد تیرگی زیر چشم

علت تیرگی زیر چشم

سیاهی زیر چشم می‌تواند به دلیل‌های مختلفی روی دهد؛ ازجمله:

۱- ژنتیک

ممکن است پوست دور چشم شما نسبت به بقیه‌ی مردم کمی نازک‌تر باشد، یا به‌دلیل رگ‌های خونی بزرگ در سطح پوست، دور چشم شما تیره‌تر به‌نظربرسد.

همه چیز در مورد تیرگی زیر چشم

۲- سن

مهم ترین دلیل بروز چین‌وچروک و افزایش تیرگی زیر چشم، سن است. با افزایش سن، چربی و کلاژن پوست شما ازبین می‌رود؛ درنتیجه، پوست نازک‌تر و زیر چشم رفته‌رفته تیره‌تر دیده می‌شود. به‌همین دلیل پیشنهاد می‌شود که بعد از سن ۲۵ سالگی، خانم ‌ها به فکر استفاده از کرم‌های دور چشم باشند. البته که سن پوستی شما به احتمال زیاد با سن شناسنامه‌ای شما فرق می‌کند؛ برای برخی کمتر و برای بعضی از مردم سن پوستی بیشتر از سن شناسنامه‌ای آن‌هاست.

همه چیز در مورد تیرگی زیر چشم

۳- خستگی

یکی دیگر از عامل‌های مهم ایجاد گودی زیر چشم که همه‌ی ما آن را تجربه کرده‌ایم، خستگی و خواب‌آلودگی است. بسیاری از ما صبح‌ها که به مدرسه، دانشگاه یا محل کار خود می‌رویم، با دیدن کسانی که زیر چشمشان گود شده می‌گوییم: “دیشب خوب نخوابیدی؟ خسته‌ای؟” البته تیرگی زیر چشم که ناشی از یک شب نخوابیدن باشد، با استراحت ازبین‌می‌رود، اما اگر از آن دسته کسانی هستید که به‌دلیل کار زیاد دچار خستگی مفرط هستند، گودی زیر چشم‌تان به‌راحتی ازبین‌نمی‌رود.

همه چیز در مورد تیرگی زیر چشم

۴-گریه زیاد

شاید دقت کرده‌باشید فردی که گریه می‌کند، به‌اصطلاح می‌گوییم زیر چشم‌هایش گود افتاده یا پلک‌هایش پف کرده‌است. هنگامی‌که شما گریه می‌کنید، رگ‌هایی که زیر پوست چشم شما وجود دارند بزرگ و پرخون می‌شوند؛ درنتیجه سیاهی چشم شما بیشتر به‌نظر می‌رسد.

۵- قرار گرفتن مداوم در معرض پرتوهای خورشید

پرتوهای نور خورشید متاسفانه بیشترین آسیب را به پوست می‌رساند. علاوه‌بر آفتاب‌سوختگی، افزایش احتمال سرطان پوست، ازبین‌رفتن سلول‌ها و تیرگی زیر چشم از نتیجه‌های زیاد قرارگرفتن در نور خورشید است. شاید بپرسید چه چیزی باعث می‌شود که نور خورشید دورچشم من را تیره کند؟ برای پاسخ به این سوال شاید بهتر باشد ابتدا ببینیم رنگ پوست ما را چه چیزی تعیین می‌‎کند؟

پوست انسان دارای رنگدانه‌هایی به نام ملاتونین است که میزان تیرگی یا روشنی پوست را تعیین می‌کند. هرچه‌قدر این رنگدانه‌ها بیشتر باشند، پوست فرد تیره‌تر است. نور خورشید باعث تغییر رنگ ملاتونین‌ها و درنتیجه تیره‌تر شدن پوست دور چشم می‌شود.

۶- کم خونی و فقر آهن

بیشتر خانم‌ها به‌دلیل خون‌ریزی ماهیانه و تغذیه‌ی نامناسب، دچار کم‌خونی وفقر آهن می‌شوند. یکی از عارضه‌های کم‌خونی، گودی زیر چشم است که باعث می‌شود فرد خسته‌تر به‌نظر برسد. بیشتر خانم‌ها سعی می‌کنند این مشکل را با آرایش سنگین برطرف کنند؛ به‌طورمثال، حجم زیادی از کانسیلر و کرم‌پودر را اطراف چشم خود می‌زنند. به‌خاطر داشته‌باشید این راه موقتی است؛ چراکه حجم زیاد آرایش و ماندن طولانی‌مدت آن روی پوست صورت، خود باعث آسیب به پوست می‌شود. به جای این کار سعی کنید مشکل را از ریشه حل کنید.

بیشتر بخوانید: ۱۲ نشانه‌ کم‌خونی که حتما باید بدانید

همه چیز در مورد تیرگی زیر چشم

۷- اختلال در ارگان های داخلی

از دیرباز طب سنتی معتقد است که اختلال ارگان‌های بدن و بیماری‌های داخلی، اثر خود را روی ظاهر انسان به‌خصوص صورت او می‌گذارد. درمورد کبد، ازآن‌جایی که پاک‌کردن سم‌های بدن برعهده‌ی کبد است، هرگونه اختلال در کارکرد آن باعث افزایش ماده دفعی در خون و درنتیجه تغییر در پوست صورت به خصوص تیرگی زیر چشم می‌شود. برخی گزارش‌ها نشان داده که کارکرد کلیه نیز می‌تواند در این امر اثرگذار باشد. پرکاری تیرویید و یا مصرف داروهای تیرویید نیز می‌تواند در شدت‌یافتن گودی زیر چشم نقش داشته‌باشد.

۸- خیره شدن زیاد به تلویزیون و استفاده زیاد از وسیله های الکترونیکی

زمانی‌که شما بی‌وقفه به صفحه‌ی کامپیوتر خود خیره می‌شوید، یا هنگامی‌که پس از گذراندن یک روز طولانی به رخت‌خواب می‌روید و قبل از خواب موبایل خود را چک می‌کنید، درواقع انگار با یک مداد سیاه زیر چشم خود را رنگ می‌کنید! کارکردن زیاد با وسیله‌های الکترونیکی به چشمان شما فشار می‌آورد و موجب بزرگ‌شدن رگ‌های خونی زیر چشم و تیره‌ترشدن پوست اطراف چشم شما می‌شود.

همه چیز در مورد تیرگی زیر چشم

۹- به هم خوردن هورمون های بدن

در شرایط قاعدگی و بارداری، ترشح هورمون‌های بدن خانم‌ها مختل می‌شود. این امر می‌تواند در تیرگی زیر چشم بانوان اثر مستقیم و چشم‌گیری داشته‌باشد.

۱۰- سیگارکشیدن

شاید بدانید که سیگار هیچ عضوی را در بدن شما سالم نمی‌گذارد! علاوه‌بر مشکل‌هایی که برای سیستم تنفس، قلب و گوارش شما ایجاد می‌کند، باعث پیری زودرس پوست نیز می‌شود. یکی از نشانه‌های آن سیاهی دور چشم است.

همه چیز در مورد تیرگی زیر چشم

۱۱- بروز اختلال و بیماری های دیگر

کمبود ویتامین، آلرژی، اگزما، درماتیت تماسی و تب‌یونجه از بیماری‌هایی است که می‌تواند باعث تیرگی زیر چشم بشود. البته که با درمان این بیماری‌ها، خودبه‌خود تیرگی زیر چشم نیز برطرف می‌شود.

پیشگیری، درمان و پیگیری تیرگی زیر چشم

سیاهی زیر چشم مشکلی نیست که نیاز فوری به پزشک را داشته‌باشد. اغلب مردم سعی می‌کنند با انجام کارهای ساده، این مشکل را در خانه حل کنند. در مقاله‌های دیگر نیتروطب می‌توانید در رابطه با درمان‌های خانگی سیاهی زیر چشم بخوانید.

از انجام درمان‌های خانگی به کمک طبیعت که بگذریم، متاسفانه برخی را می‌بینیم که سعی می‌کنند با تکنیک‌های آرایشی مثل کرم‌پودر، کانسیلر و کانتور، تیرگی زیر چشم خود را بپوشانند. این کار اشتباه نیست؛ اما به این نکته توجه کنید که از این راه‌حل موقتی زیاد استفاده نکنید چراکه می‌تواند به پوست شما آسیب بیشتری وارد کند.

همه چیز در مورد تیرگی زیر چشم

بهترین کاری که می‌توانید انجام دهید این است که در ابتدا از پیش‌رفت سیاهی چشم خود جلوگیری کنید، سپس صبورانه به درمان آن بپردازید.

  • در ابتدا باید به سلامت پوست خود اهمیت دهید. سعی کنید روتین پوستی (مقاله گام‌به‌گام انجام روتین پوستی) خود را به‌صورت مداوم انجام دهید. در انجام این روتین استفاده از کرم‌های تقویتی مثل کرم دور چشم، کرم‌های روشن‌کننده، ضدلک و کرم‌های دارای ویتامین سی بسیار مهم است. در مرحله‌ی بعد، زدن ضدآفتاب را فراموش نکنید. برای نتیجه‌ی بهتر، فلویید ضدآفتاب دور چشم تهیه کنید؛ چراکه فلوییدها نسبت به کرم‌های ضدآفتاب بافت سبک‌تری دارند و برای پوست نازک دور چشم بهترند.

بیشتر بخوانید: همه چیز درمورد انتخاب کرم ضدآفتاب

  • تغذیه سالم را جدی بگیرید. تغذیه می‌تواند سلامت جسم شما را از پایه قوی یا ضعیف کند. نیازی نیست رژیم‌های سخت و طاقت‌فرسا بگیرید؛ فقط از فست‌فودها، غذاهای سرخ‌شده و نمک زیاد دوری کنید. سعی کنید سبزیجات، میوه، آجیل و خوراکی‌های سالم بخورید. نوشیدن آب کافی فراموش نشود.

همه چیز در مورد تیرگی زیر چشم

  • خواب و استراحت کافی داشته‌باشید. سعی کنید ساعت بدن خود را طوری تنظیم کنید که شب‌ها قبل از ساعت یازده بخوابید. بیدارماندن در طول شب یا کار در شیفت‌های شبانه می‌تواند باعث آسیب به پوست صورت شما شود.
  • در استفاده از وسیله‌های هوشمند و الکترونیکی مثل موبایل یا کامپیوتر افراط نکنید. سعی کنید در هنگام استفاده زمانی را برای استراحت چشمان خود درنظر بگیرید. با این‌کار شما از بروز بیماری‌های چشمی جلوگیری می‌کنید.

اگر زیر چشم خود تیرگی، گود یا پف احساس می‌کنید، نگران نباشید. شما می‌توانید علاوه‌بر رعایت نکته‌های گفته‌شده، درمان خانگی یا کلینیکی را دنبال کنید. درمان خانگی تیرگی زیر چشم کمی طول می‌کشد تا نتیجه دهد؛ روش‌های کلینیکی سریع‌تر جواب می‌دهند؛ اما لازم است در انتخاب روش و محل انجام آن بادقت تحقیق کنید.

روش های کلینیکی درمان تیرگی زیر چشم

لیزر درمانی

مدل‌های مختلفی از لیزر وجود دارد که می‌تواند تیرگی زیر چشم را ازبین‌ببرد. به‌طور مثال روش ILP با اثر بر ملانین‌های تیره در پوست زیر چشم، می‌تواند سیاهی زیرچشم را ازبین‌ببرد. نوع دیگری از لیزر بر رگ‌های برجسته و بزرگ زیر چشم تاثیر می‌گذارد تا تیرگی را بهبود ببخشد. لیزر فرکشنال نیز با تحریک پوست باعث بازسازی کلاژن و درنتیجه تشکیل لایه‌ای جدید و سفت‌شدن پوست شما می‌شود؛ بنابراین به رفع سیاهی دور چشم کمک می‌کند.

موج RF برای دمان تیرگی زیر چشم

موج‌های فرکانس رادیویی نوعی انرژی هستند که توانایی تولید گرما دارند. با تابیدن این فرکانس‌ها به لایه‌های عمیق پوست، سلول‌های تولیدکننده کلاژن تحریک به ساخت کلاژن و الاستین می‌شوند و درنتیجه، پوست شما در طی مدت کوتاهی جوانی و شادابی خود را بازمیابد.

تزریق فیلر برای دمان تیرگی زیر چشم

ژل‌های هیالورانیک‌اسید را می‌توان به‌واسطه‌ی سوزن‌های باریکی به‌عنوان پروتز برای بدن استفاده کرد؛ مانند کسانی که ژل لب تزریق می‌کنند. با تزریق فیلر به پوست زیر چشم، می‌توان محل‌هایی که گودی افتاده‌است را صاف و تیرگی را برطرف کرد.

همه چیز در مورد تیرگی زیر چشم

تزریق PRP

تزریق پی‌آرپی (پلاسمای غنی از پلاکت) به پوست اطراف چشم باعث ترمیم رگ‌ها، تقویت کلاژن و بهبود خون‌ررسانی اطراف چشم می‌شود.

تزریق چربی برای دمان تیرگی زیر چشم

تزریق چربی روشی رایج برای انتقال سلول‌های چربی شکم یا ران پا به پوست زیر چشم است که می‌تواند مشکل گودی زیر چشم را به‌خوبی برطرف کند.

همه چیز در مورد تیرگی زیر چشم

کربوکسی تراپی برای دمان تیرگی زیر چشم

کربوکسی‌تراپی از روش‌های ساده جوان‌سازی پوست به‌شمار می‌رود. در این روش گاز CO2 از طریق سوزن‌های بسیار ظریف توسط پزشک به پوست زیر چشم شما تزریق می‌شود. این روش در عرض ۱۰ تا ۱۵ دقیقه انجام می‌شود و درنهایت با افزایش جریان خون، موجب کاهش تیرگی زیر چشم شما می‌شود.

جراحی پلک

عمل زیبایی بلفاروپلاستی باعث می‌شود پوست و چربی‌های اضافی اطراف چشم خارج شود و صورت شما شادابی و جذابیت خود را بازیابد. برخی به این عمل لیفت چشم نیز می‌گویند.

دقت کنید که تمام این روش‌های کلینیکی ذکرشده باید در مرکز معتبر بهداشتی و زیر نظر متخصص انجام شود. مراجعه به ناشیان و سودجویان ، استفاده از ماده‌های غیربهداشتی و نامعتبر متاسفانه باعث بروز آسیب‌های جبران ناپذیری می‌شود.

همه چیز در مورد تیرگی زیر چشم

کلام آخر

نمی‌شود برای همه‌ی مردم یک نسخه را پیچید. برای رفع تیرگی زیر چشم خود ابتدا باید دلیل آن را پیدا و سعی کنید آن را برطرف کنید. هم‌زمان باید روتین مراقبتی پوست را داشته‌باشید و سبک زندگی خود را اصلاح کنید. به‌عنوان راهکارهای مکمل می‌توانید از درمان خانگی برای رفع سیاهی زیرچشم استفاده کنید. اگر با وجود رعایت این نکته‌ها به نتیجه نرسیدید، با مشورت پزشک می‌توانید راه‌های کلینیکی و جراحی را برای درمان خود انتخاب کنید.