آبله مرغان از دسته بیماریهای ویروسی و شایع در دوران کودکی میباشد که همراه با ایجاد التهابات و خارش شدید ظاهر میشود، این بیماری شدیدا واگیر بوده و میتواند از افراد بیمار به افراد سالم منتقل شود. از زمان ابتلا به بیماری تا ظاهر شدن علائم حداکثر ۲۱ روز طول میکشد و پس از ۱۰ روز بهبودی حاصل میشود؛ فرد بیمار به راحتی میتواند از طریق سرفه، عطسه و همچنین التهابات پوستی خود، سایر افرادی که با او از نزدیک در ارتباط هستند را هم مبتلا کند.
آبله مرغان؛ علائم، علل ابتلا، پیشگیری و درمان
آبله مرغان (Chickenpox) یا واریسلا (Varicella) یک عفونت ویروسی بسیار مسری است که توسط ویروس واریسلا زوستر (Varicella Zoster) ایجاد و به صورت التهابات پوستی خارشدار با تاولهای پر از مایع روی صورت و بدن دیده میشود.
این بیماری مسری است که از طریق قطرههای ریز موجود در هوا سرایت پیدا میکند، این عارضه منجر به التهابات پر از مایعات میشود که به شدت خارشدار است و همچنین به همراه تب بروز میکند، این بیماری قدرت سرایت بسیار بالایی در میان افرادی دارد که تا به حال دچار ان نشدهاند، البته شما میتوانید در صورت ابتلا با کمک انجام روشهای طبیعی، علائم این عفونت ویروسی را تسکین دهید.
علت آبله مرغان
این بیماری با نام واریسلا نیز شناخته میشود، در بیشتر موارد افراد از طریق تماس با فرد مبتلا دچار ابتلا به آن میشوند، این ویروس یک تا چند روز قبل از ظاهر شدن تاولها مسری است، واریسلا تا زمانی که روی تمام تاولها کبره ببند، مسری میماند. این ویروس میتواند از طریق آب دهان، سرفه، عطسه و تماس با مایعات تاولها سرایت پیدا کند.
علائم بیماری آبله مرغان
علائم این بیماری در چند مرحله ظاهر میشوند، قبل از ظهور التهابات پوستی ممکن است علائم زیر بروز پیدا کنند:
- از دست دادن اشتها
- سردرد
- علائم سرماخوردگی مانند سرفه و آبریزش بینی
- دردهای عضلانی یا مفصلی
- خستگی یا احساس ناخوشی و بی حالی
- تبی که ۳ تا ۵ روز طول میکشد و معمولا کمتر از ۳۹ درجه سانتی گراد است.
بیشتر بخوانید: سرماخوردگی؛ علائم و راه های درمان آن
پس از ایجاد این علائم، موارد زیر رخ میدهند:
- پوستهها و دلمههایی که تاولهای از بین رفته را میپوشانند بعد از از حدود یک هفته بهبود مییابند.
- بثورات خارشدار روی صورت، بدن یا داخل دهان و گاهی اوقات روی پلکها یا اندام تناسلی ظاهر میشوند، شدت بثورات میتواند در افراد مختلف، متفاوت باشد.
- بثورات به تاولهای پر از مایع تبدیل میشوند، حدود ۳ تا ۵ روز طول میکشد که این تاولها از بین بروند، از آنجایی که تاولهای زیادی روی پوست وجود دارد، ممکن است بعضی از آنها زوتر از بقیه بهبود پیدا کنند.
به غیر از بثورات، سایر علائم از جمله تب، سردرد و از دست دادن اشتها ممکن است چند روز طول بکشند، حدود یک یا دو روز بعد از مشاهده علائم ذکر شده، بثورات شروع به بروز میکنند، بثورات پوستی قبل از بهبودی ۳ مرحله را طی میکنند که در ادامه به آنها اشاره کردیم.
- در تمام بدن برآمدگیهای قرمز یا صورتی رنگ ظاهر میشوند.
- برآمدگیها تبدیل به تاولهای پر از مایع میشوند که همراه با ترشح هستند.
- تاولها خشک میشوند و شروع به بهبود میکنند.
بیشتر بخوانید: افزایش اشتها؛ ۱۶ راهکار عملی و موثر برای آن
علائم آبله مرغان در نوجوانان
بیماری آبله مرغان در کودکان معمولا به صورت خفیف ظاهر میشود و یکی از بیماریهای شایع در زمان کودکی محسوب میشود، ابتدا علائمی مانند سرماخوردگی در فرد احساس میشود و ممکن است آبریزش بینی یا حتی سرفه و عطسه نیز مشاهده شود، اما در موارد شدیدتر ممکن است بثورات پوستی کل بدن را درگیر کنند. همچنین ایجاد ضایعات چشمی و گوشی نیز در اثر این بیماری مشاهده شده است.
بیشتر بخوانید: سرفه؛ ۱۵ روش از بهترین درمان های خانگی و طبیعی برای کنترل آن
علائم آبله مرغان در بزرگسالان
علائم آبله مرغان در بزرگسالانی که در کودکی به این بیماری مبتلا نشدهاند ممکن است مشابه علائم کودکان اما شدیدتر باشد، احتمال دارد بعضی از بزرگسالان دچار بثورات پوستی نشوند، با این حال اگر این بیماری در آنها با بثورات پوستی همراه باشد، ممکن است آثار و جای زخم عمیقتری باقی بگذارد.
تشخیص آبله مرغان
بثورات خارشدار و لکهدار علامت اصلی این بیماری است، این نشانهها میتواند در هر جایی از بدن باشد. آبله مرغان در ۳ مرحله اتفاق میافتد، اما لکههای جدید میتوانند ظاهر شوند در حالی که سایرین در حال تبدیل شدن به تاول هستند.
مرحله یک: لکههای کوچک ظاهر میشوند.
این لکهها میتوانند در هر نقطهای از بدن، از جمله داخل دهان و اطراف اندام تناسلی باشد که میتوانند دردناک باشند، همچنین میتوانند پخش شوند یا در یک منطقه کوچک بماند.
مرحله دو: لکهها تبدیل به تاول میشوند.
لکهها پر از مایع شده و تبدیل به تاول میشوند، این تاولها بسیار خارش دارند و ممکن است بترکند و دردناک باشند.
مرحله سه: تاولها به پوسته تبدیل میشوند.
لکهها پوسته پوسته میشوند و برخی دیگر به صورت مایع نشت میکنند.
چه کسانی بیشتر در معرض ابتلا به بیماری آبله مرغان هستند؟
افراد زیر بیشتر در معرض خطر ابتلا به این عارضه قرار دارند.
- افراد زیر ۱۲ سال
- بزرگسالانی که با بچهها زندگی میکنند.
- افرادی که با فرد عفونی تماس داشتهاند.
- افرادی که تا به حال دچار ابتلا به این بیماری نشدهاند.
- افرادی که سیستم ایمنی بدن آنها به دلیل بیماری یا مصرف دارو ضعیف شده است.
آبله مرغان چگونه درمان میشود؟
به اکثر افرادی که به بیماری آبله مرغان تشخیص داده میشوند، توصیه میشود علائم خود را مدیریت کنند، همچنین والدین باید برای جلوگیری از انتشار ویروس، کودکان را از مدرسه و مهدکودک دور نگه دارند، بزرگسالان آلوده نیز باید در خانه بمانند تا به صورت کامل بهبود پیدا کنند.
پزشک شما ممکن است داروهای آنتی هیستامین یا پمادهای موضعی را تجویز کنند، همچنین شما میتوانید در تمامی داروخانهها این دارو را بدون نسخه خریداری کنید و به کاهش خارش خود کمک کنید.
بیشتر بخوانید: آنتی هیستامین، ۲ دسته داروی پرکاربردی که باید بشناسید!
شما همچنین میتوانید خارش پوست را با موارد زیر تسکین دهید:
- پوشیدن لباس سبک و نرم
- حمام کردن با آب ولرم
- استفاده از لوسیون بدون عطر
در صورت بروز عوارض ناشی از ویروس یا در معرض خطر عوارض جانبی، پزشک ممکن است داروهای ضد ویروسی تجویز کند، افراد در معرض خطر معمولا جوانان، افراد مسن یا کسانی هستند که مشکلات پزشکی زمینهای دارند. این داروهای ضد ویروسی آبله مرغان را درمان نمیکنند، آنها با کاهش سرعت فعالیت ویروسی علائم ناشی از این بیماری را کاهش میدهند، این امر به سیستم ایمنی بدن شما اجازه میدهد تا سریعتر بهبود پیدا کنید.
درمان خانگی آبله مرغان
اگر کودک شما به این عارضه مبتلا شده، ابتدا ناخنهای او را کوتاه کنید و همچنین از دستکش برای او استفاده کنید تا بدن خود را در اثر خارش زخم نکند، برای تسکین درد از پاراستامول استفاده نمایید، همچنین کرمهای آبرسان میتوانند برای خنکی پوست بسیار مفید باشند.
بیشتر بخوانید: مزوتراپی چیست؟ ۱۰ کاربرد آن که نمیدانستید
واکسیناسیون آبله مرغان
اگر قبلا به این بیماری مبتلا نشدهاید یا واکسن آن را تزریق نکردهاید، بیشتر از دیگران در معرض ابتلا به این بیماری قرار دارید، واکسیناسیون برای کسانی که در مرکز مراقبت از کودک یا در مدرسه و مهدکودک کار میکنند، بسیار مهم است.
اکثر افرادی که به این عارضه مبتلا شدهاند یا علیه آن واکسینه شدهاند، در برابر آن مصون هستند، بعضی از افراد ممکن است بیش از یک بار به واریسلا مبتلا شوند، اما این اتفاق نادر است. اگر واکسن زده باشید، علائم بیماری اغلب خفیفتر هستند.
بیشتر بخوانید: واکسن کودکان؛ مراقبت های لازم بعد از تزریق واکسن ۵ گانه
بایدهای غذایی آبله مرغان
میتوانید غذاها و مواد غذایی زیر را به برنامه غذایی خود اضافه کنید.
- ماهی، زیرا حاوی اسیدهای چرب امگا ۳ است که با التهاب ناشی از بیماری مبارزه میکنند.
- گوشت گاو، بره، مرغ و گوشت بوقلمون
- میوههایی نظیر انبه، زردآلو، آلبالو، آناناس، انجیر، سیب و گلابی
- سبزیجات غنی از ویتامین C از جمله کلم پیچ، کلم بروکلی، شاهی، اسفناج و فلفل دلمهای
- قارچ شیتاکه
- سوپ هویج و گشنیز
- ماست و لبنیات
بیشتر بخوانید: درباره ویتامین ث یا ویتامین C بیشتر بدانیم! ۹ نشانه کمبود آن
نبایدها و پرهیزات آبله مرغان
در صورت ابتلا به آبله مرغان، از خوردن مواد غذایی زیر خودداری کنید.
- غذاهای تند و غذاهایی که حاوی چربی زیادی هستند.
- مواد غذایی شور، زیرا باعث کم آبی بدن میشوند.
- شکلات
- مغزها
- انگور، بلوبری، بلک بری، پرتقال و گریپ فروت
- غلات سبوسدار مانند گندم، جو دوسر و برنج، زیرا اینها همگی حاوی آرژنین هستند که آرژنین به رشد ویروس واریسلا که علت این بیماری است کمک میکنند.
بیشتر بخوانید: اوت میل | مزایا، کالری و تاثیر آن بر لاغری
سخن پایانی
این بیماری معمولا پس از ۱ تا ۲ هفته بدون نیاز به مراجعه به پزشک، به خودی خود بهبود مییابد، اما اگر بنا به هر دلیلی علائم آن در شما یا فرزندتان هنوز بعد از ۲ هفته ادامه داشتند و خبری از بهبودی نبود، باید در صورت داشتن علائم سریعا به پزشک عفونی مراجعه نمایید تا علاوه بر گذراندن دوره درمان، از انتقال بیماری به سایر افراد و نزدیکان خود جلوگیری کنید، همچنین میتوانید با رزرو کردن نوبت مشاوره آنلاین، از بهترین دکتر عفونی نیتروطب، به صورت آنلاین مشاوره بگیرید و طبق توصیه پزشک متخصص عمل کنید.