آرتریت روماتوئید یا روماتیسم مفصلی چیست؟ + درمان خانگی

زمان تقریبی مطالعه: 6 دقیقه
آرتریت روماتوئید

روماتیسم مفصلی (Rhrumatoid Arthritis) یا آرتریت روماتوئید گروهی از بیماری‌هایی هستند که باعث درد مزمن، غالبا متناوب و عود کننده در مفاصل می‌شوند؛ روماتیسم اصطلاحی است که درد و سفتی مفاصل را توصیف می‌کند و به‌طور خاص به مجموعه‌ای از بیماری‌های روماتیسمی اشاره دارد. روماتیسم بر ماهیچه‌ها، استخوان‌ها و مفاصل تاثیر می‌گذارد.

این بیماری حدود ۳۵۰ میلیون نفر از مردم جهان را درگیر خود کرده است، بخش زیادی از این بیماران را افراد مسن و بخش دیگری را جوانان تشکیل می‌دهند، برای شناخت و اطلاعات بیش‌تر درباره این عارضه و چگونگی درمان آن پیشنهاد می‌کنیم این مقاله از نیتروطب را از دست ندهید.

علت بروز آرتریت روماتوئید چیست؟

آرتریت روماتوئید یک بیماری خود ایمنی است، این بدان معناست که سیستم ایمنی بدن شما که معمولا با عفونت‌ها مبارزه می‌کند، به اشتباه به سلول‌هایی که مفاصل شما را احاطه کرده‌اند حمله می‌کند و مفاصل را متورم، سفت و دردناک می‌کند؛ با گذشت زمان، این می‌تواند به مفاصل، غضروف و استخوان مجاور خود آسیب برساند.

هنوز مشخص نیست که چه چیزی باعث ایجاد این مشکل در سیستم ایمنی بدن می‌شود، عوامل خطر ابتلا به این عارضه عبارتند از:

  • سیگار کشیدن
  • سابقه خانوادگی این بیماری
  • عفونت
  • مشکلات سیستم عصبی
  • مشکلات متابولیک
  • ضربه و فشار
  • سبک زندگی نادرست از جمله اضافه وزن
  • ساییدگی و پارگی بیش از حد مفصل
  • عوامل محرک طبیعی

شواهدی وجود دارد که نشان می‌دهد روماتیسم مفصلی می‌تواند در اثر سابقه خانوادگی ایجاد شود، اگر چه تصور می‌شود که خطر به ارث بردن آن کم است، زیرا تصور می‌شود که ژن‌ها فقط نقش کوچکی در بروز این عارضه دارند.

نکته: روماتیسم مفصلی در زنان دو تا سه برابر بیش‌تر از مردان رخ می‌دهد.

آرتریت روماتوئید یک بیماری خود ایمنی است، این به آن معنا است که در اثر حمله سیستم ایمنی به بافت‌های سالم بدن ایجاد می‌شود، با این حال هنوز مشخص نیست که چه چیزی باعث ایجاد آن می‌شود.

ویروس و باکتری

سیستم ایمنی بدن شما به طور معمول آنتی بادی‌هایی می‌سازد که به باکتری‌ها و ویروس‌ها حمله می‌کنند و به مبارزه با عفونت‌ها کمک می‌کند.

اگر به آرتریت روماتوئید مبتلا هستید، سیستم ایمنی بدن شما به اشتباه پادتن‌هایی را به پوشش مفاصل شما می‌فرستد، جایی که آن‌ها به بافت اطراف مفصل حمله می‌کنند؛ در این صورت لایع نازک سلولی (سینوویوم) که مفاصل شما را پوشانده است، زخم و ملتهب می‌شود و باعث می‌شود که مواد شیمیایی را آزاد کند که ممکن است به بخش‌های زیر آسیب برساند:

  • استخوان‌ها
  • غضروف‌ها؛ بافت همبند کششی بین استخوان‌ها
  • تاندون‌ها؛ بافتی که استخوان را به ماهیچه متصل می‌کند
  • رباط‌ها؛ بافتی که استخوان و غضروف را به هم متصل می‌کند

اگر روماتیسم مفصلی درمان نشود، این مواد شیمیایی آزاد شده به تدریج باعث می‌شوند که مفصل شکل و تراز خود را به مرور زمان از دست بدهد، در نهایت ممکن است مفصل را به طور کامل از بین ببرد.

علائم آرتریت روماتوئید چیست؟

از مهم‌ترین علائم اصلی روماتیسم مفصلی می‌توانیم به موارد زیر اشاره کنیم:

  • درد مفاصل
  • التهاب، تب و قرمزی مفصل
  • سختی مفصل به خصوص هنگام صبح
  • خستگی و کمبود انرژی
  • کاهش وزن
  • کم اشتهایی
  • تعرق
  • دمای بالای بدن، تب بالا
  • چشم‌های خشک در اثر التهاب
  • درد قفسه سینه در اثر التهاب

آرتریت روماتوئید می‌تواند هر مفصلی را در بدن درگیر کند، حتی مفاصل کوچک دست و پا؛ معمولا هر دو سمت بدن با هم درگیر می‌شوند، اما نمی‌شود گفت که همیشه هم همین‌طور است.

بیشتر بخوانید: تب روماتیسمی؛ ۹ نشانه و عارضه های آن

زندگی با آرتریت روماتوئید

آرتریت روماتوئید می‌تواند زندگی طبیعی روزمره را تغییر دهد، ممکن است برای کنترل علائم و آسیب مفاصل به درمان طولانی مدت نیاز باشد، بسته به میزان درد و سفتی که احساس می‌کنید و میزان آسیب مفصلی که دارید، انجام کارهای ساده روزانه ممکن است دشوار یا طولانی‌تر شود؛ ممکن است لازم باشد روش انجام کارهای روازنه خود را تغییر دهید و تغییراتی در سبک زندگی خود ایجاد کنید تا به شما در مدیریت شرایط کمک کند.

روماتیسم مفصلی

موارد زیر می‌تواند به شما برای برگشت به زندگی طبیعی خود کمک کند:

  • خود مراقبتی

مراقبت از خود بخش مهمی از زندگی روزمره است، این می‌تواند شامل مسئولیت پذیری برای سلامتی و رفاه خود با حمایت از افرادی که در مراقبت از شما نقش دارند باشد؛ همچنین شامل کارهایی است که هر روز باید برای تناسب اندام و حفظ سلامتی جسمی و روانی خوب، پیشگیری از بیماری و حوادث و مدیریت انجام می‌دهید.

  • مصرف به موقع داروها

شما باید حتما داروهای خود را طبق دستور پزشک و سر وقت مصرف کنید، زیرا دارو می‌تواند به جلوگیری از تشدید و کاهش خطر مشکلات بعدی مثل آسیب مفاصل کمک زیادی کند.

اگر در مورد دارویی که مصرف می‌کنید یا عوارض جانبی آن سوال یا نگرانی خاصی دارید، می‌توانید با تیم مراقبت‌های بهداشتی نیتروطب صحبت کنید، ما به شما کمک می‌کنیم تا در مورد اطلاعات و تداخلات احتمالی با سایر داروها بیش‌تر بدانید.

هر چه تیم مراقبت‌های بهداشتی درباره شما بیش‌تر بدانند، بیش‌تر می‌توانند به شما کمک کنند، بنابراین هرگونه نگرانی که دارید بدون هیچ دلهره‌ای با ما در میان بگذارید.

درمان پزشکی روماتیسم مفصلی

به‌طور کلی روش‌های درمانی روماتیسم به شکل زیر است:

مصرف داروها

۴ نوع دارو مختلف برای درمان روماتیسم مفصلی وجود دارد که عبارتند از:

  1. مسکن‌ها
  2. استروئیدها
  3. داروهای ضد التهاب غیراستروئیدی
  4. داروهای ضد روماتیسمی

استروئیدها

پزشک شما برای آرتریت روماتوئید حاد و وقتی که علائم عود می‌کند، استروئیدها (Steroids) را تجویز می‌کند تا درد و سختی را کاهش دهد، در بسیاری از موارد استفاده موقت از این داروها باعث کاهش علائم و جلوگیری از تشدید این بیماری می‌شود.

برخی از بیماران باید مدت زمان بیش‌تری از استروئیدها استفاده کنند تا درد و التهاب ناشی از این بیماری کنترل شود؛ استروئیدها ممکن است باعث افزایش وزن، فشار خون شوند.

بیشتر بخوانید: کورتیکواسترویید استنشاقی؛ ۶ نکته در خصوص استفاده از آن

دارو

داروهای ضد التهاب غیراستروئیدی

ممکن است پزشک معالج شما برای درمان این عارضه، داروهای ضد التهاب غیر استروئیدی را تجویز کند، این داروها درد و التهاب ناشی از این بیماری را کاهش می‌دهند اما روماتوئید را کاهش نمی‌دهند، بنابراین به داروهای دیکر نیاز است تا آسیب کم‌تری به مفاصل برسد.

داروهای ضد روماتیسمی

این داورها به سیستم ایمنی بدن کمک می‌کنند تا علائم روماتیسم مفصلی را کاهش دهد و از پیشرفت آن جلوگیری کند.

عمل جراحی

اگر درد و التهاب مفاصل غیر قابل تحمل شود یا مفاصل به طور جدی آسیب ببینند ممکن است که به عمل جراحی نیاز باشد، مفاصل ران، زانو و گاهی شانه بیش‌ترین قسمت‌هایی هستند که جایگزین می‌شوند.

بیش‌تری افراد مبتلا به روماتیسم مفصلی برای عمل جراحی تا سن ۵۰ سالگی صبر می‌کنند، زیرا مفاصل مصنوعی بعد از سن ۱۵ الی ۲۰ سال شروع به ساییدگی می‌کنند.

بعضی از مفاصل مثل آرنج در برابر جایگزینی مفصل مصنوعی درست جواب نمی‌دهند و پزشک در چنین شرایطی عمل جراحی فیوژن را توصیه خواهد کرد.

فیوژن نخاع کمری، یک روش جراحی ستون فقرات است که برای اصلاح مشکلات استخوان‌های کوچک ستون فقرات (مهره‌ها) استفاده می‌شود؛ این روش جراحی اساسا مثل یک فرآیند “جوشکاری” است، ایده اصلی این روش آن است که دو یا چند مهره را با هم ادغام می‌کنیم تا آن‌ها به یک استخوان جامد و یک‌پارچه تبدیل شوند.

کار درمانی و فیزیوتراپی

تن درمانی و کار درمانی برای درمان این عارضه بسیار موثر است، به این صورت که فیزیوتراپ ورزش‌هایی را به بیمار آموزش می‌دهد که چطور محل عارضه را گرم و سرد کند، همچنین کار درمانی به بیمار کمک می‌کند تا بداند کارهای روزمره خود را چگونه انجام دهد.

تیم خدمات توانبخشی و فیزیوتراپی ما میتواند در منزل به شما برای حل این مسئله کمک کند.با نیتروطب سریع تر درمان میشود

درمان‌های طبیعی و گیاهی برای بیماری آرتریت روماتوئید

مجموعه‌ای از درمان‌های تکمیلی وجود دارد که می‌تواند به بهبود علائم این عارضه و درمان آن کمک موثری کند که در ادامه به آن‌ها اشاره می‌کنیم، البته قبل از استفاده از این روش‌ها بهتر است که با پزشک معالج خود مشورت کنید تا تداخلی با شرایط بیماری شما و داروهای شما نداشته باشد.

  • چای سبز

پلی فنول موجود در ترکیبات چای سبز خواص ضد التهابی دارد، همچنین این گیاه با خاصیت آنتی اکسیدانی می‌تواند موجب بهبود سیستم ایمنی شما شود.

  • چای بابونه

مالیدن چای بابونه به مفاصل درد ناشی از آرتریت روماتوئید می‌تواند التهاب ان را کاهش دهد، همچنین می‌توانید آن را با زردچوبه ترکیب و استفاده کنید.

  • دارچین

یکی دیگر از گیاهان ضد التهابی، دارچین است، که برای درمان روماتیسم مفصلی مفید می‌باشد، نصف قاشق چای خوری پودر دارچین و مقداری عسل را با هم مخلوط و میل کنید.

  • اوکالیپتوس

ترکیبات موجود در این گیاه برای کاهش التهاب بسیار مفید است، اگر خود گیاه را پیدا نکردید می‌توانید از اسانس‌های اوکالیپتوس موجود در بازار نیز استفاده کنید.

  • زنجبیل

از خواص زنجبیل به شکل عصاره، پودر، روغن، ژل و کپسول می‌توان استفاده کرد، این گیاه با داشتن خواص ضد التهابی که دارد، می‌تواند دردهای ناشی از این بیماری را کاهش دهد.

  • سیر

امروزه عموم مردم از خواص ضد التهابی سیر آگاه هستند، سیر می‌تواند علائم این عارضه را کاهش دهد. سیر خام را له کنید و به همراه لیموی تازه و عسل میل کنید.

  • زردچوبه

زردچوبه برای تسکین دردهای روماتیسمی بسیار مفید و موثر است، حتما مصرف روزانه آن را فراموش نکنید و از آن به عنوان ادویه در غذاهای خود استفاده کنید.

  • فلفل سیاه

ماده موجود در فلفل سیاه که کپسایسین نام دارد موجب کاهش التهاب ناشی از روماتیسم خواهد شد، همچنین می‌توانید آن را با زردچوبه ترکیب و مصرف کنید.

معاینه

بیشتر بخوانید: علائم روماتیسم چیست؟ ۶ نشانه‌ای که نباید نادیده بگیرید!

چه زمانی باید به پزشک مراجعه کنیم؟

اگر فکر می‌کنید علائم این بیماری را دارید بهتر است به پزشک عمومی مراجعه کنید، پزشک می‌تواند علت اصلی آن را شناسایی کند و تشخیص دهد، تشخیص سریع این عارضه بسیار مهم است، زیرا درمان زود هنگام آن می‌تواند از بدتر شدن و پیشرفت آن جلوگیری کرده و خطر آسیب مفاصل را کاهش دهد، پس اگر مشکوک به علائم آن هستید حتما باید با یک پزشک متخصص صحبت کنید، اگر امکان مراجعه حضوری به پزشک را ندارید، می‌توانید با پزشک متخصص نیتروطب مشورت کنید و آنلاین مشاوره بگیرید.

 با دنبال کردن ما در فضای مجازی ( کانال تلگرام،کانال ایتا) می توانید از آخرین تخفیف‌ها و رویدادهای مهم باخبر باشید.