علائم روماتیسم چیست؟ ۶ نشانه‌ای که نباید نادیده بگیرید!

زمان تقریبی مطالعه: 5 دقیقه
روماتیسم

روماتیسم به طور کلی به یک بیماری خاص گفته نمی‌شود، یعنی اگر ما بخواهیم یک بیماری را به عنوان روماتیسم تشخیص دهیم، خیلی کلی راجع به آن صحبت کردیم، این بیماری انواع مختلفی دارد که بخش‌های مختلف بدن را تحت تاثیر قرار می‌دهند، در این مقاله از نیتروطب به انواع آن اشاره می‌کنیم و اطلاعاتی را در مورد هرکدام از آن‌ها در اختیار شما عزیزان قرار می‌دهیم، برای کسب اطلاعات بیش‌تر درباره این بیماری، تا آخر این مقاله همراه ما باشید.

انواع مختلف بیماری‌های روماتیسمی

عبارت “روماتیسم” ریشه یونانی روما به معنای جریان یافتن وارد علم پزشکی شده است، در واقع مجموعه دردهای مفاصل و سایر ارگان‌های حرکتی را شامل می‌شود، اما با کمی جست و جو پیرامون این بیماری خواهید فهمید که این بیماری از اندام‌های حرکتی نیز فرارتر رفته است، این عارضه نتیجه حمله سیستم ایمنی بدن به بافت‌های بدن است.

سیستم ایمنی که وظیفه حفاظت از بدن در مقابل عوامل بیگانه مانند میکروب‌ها و ویروس‌ها را دارد، گاهی به بعضی دلایل ممکن است که بافت‌های سالم بدن را به عنوان عامل بیگانه تشخیص دهد و به آن‌ها حمله کند؛ این نوع اختلال در سیستم ایمنی را بیماری خود ایمنی می‌گویند.

در نتیجه این بیماری نوعی بیماری خود ایمنی و التهابی است که می‌تواند کل بدن را تحت تاثیر قرار دهد، این بیماری می‌تواند در تمام گروه‌های سنی بروز کند و از نظر شدت متفاوت باشند، این بیماری انشعابات زیادی دارد که می‌توان برخی از مهم‌ترین آن‌ها را در ۴ دسته زیر قرار داد:

  1. مفصلی
  2. عضلانی
  3. پوستی
  4. قلبی

روماتیسم مفصلی

آرتریت روماتوئید (RA) یک بیماری خود ایمنی است که در آن سیستم ایمنی بدن به مفاصل شما حمله می‌کند، همچنین RA می‌تواند چندین مفصل را به طور همزمان تحت تاثیر قرار دهد، مفاصل دست، مچ دست و زانو شایع‌ترین هدف هستند؛ هنگامی که سیستم ایمنی شما به این مفاصل حمله می‌کند، باعث درد، التهاب و سفتی می‌شود، این می‌تواند منجر به تخریب مفاصل شود، افراد مبتلا به آن ممکن است عملکرد مفاصل خود را از دست بدهند یا حتی در مفاصل آسیب دیده دچار ظاهر بد و بدشکلی شوند.

مهم‌ترین و شایع‌ترین نوع روماتیسم مفصلی، آرتریت روماتوئید است که با نوعی التهاب در مفاصل بدن شروع می‌شود، البته در بخش‌های دیگر بدن هم ممکن است اختلال ایجاد کند، بیش‌ترین نوع آن در دست و پا و زانو ایجاد می‌شود.

روماتیسم

روماتیسم عضلانی

روماتیسم عضلانی که ماهیچه‌ای هم نامیده می‌شود، نوعی بیماری خود ایمنی است که سیستم ایمنی بافت‌های ماهیچه‌ای بدن را تحت تاثیر قرار می‌دهد و باعث ایجاد التهاب در این نواحی می‌شود، علائم روماتیسم عضلانی عبارتند از:

  • درد و خشکی عضلات
  • تب خفیف
  • خستگی و کسالت

برای درمان این نوع بیماری، پزشکان بیش‌تر داروهای استروئیدی تجویز می‌کنند.

روماتیسم پوستی

در این نوع سیستم ایمنی به پوست و سایر اندام‌های داخلی بدن مانند ریه‌ها و کلیه‌ها حمله می‌کند، علائم روماتیسم پوستی شامل، ظاهر شدن ضایعات پوستی، درد در مفاصل و استخوان‌ها، تغییر در فرم انگشتان دست، التهاب در مفاصل و افزایش قند خون است، برای تشخیص این نوع از بیماری، بیش‌تر از تست‌های فاکتور روماتوئید استفاده می‌شود، برای درمان نیز احتمال تجویز کورتون بسیار بالا است.

بیشتر بخوانید: سرطان پوست | ۵ نوع اصلی، درمان و علائم

روماتیسم قلبی

این نوع را بیش‌تر با عنوان تب روماتیسمی شناخته می‌شود که در کودکان شایع‌تر است، علت این تب حضور باکتری به نام استرپتوکوک است که باعث ایجاد گلودرد و التهاب و عفونت در نواحی گلو می‌شود.

همچنین با علائمی مانند تب، ورم مفاصل، تحریک پوستی و کاهش وزن در بیمار بروز می‌کند، روماتیسم قلبی از طریق تجویز آنتی بیوتیک‌ها قابل درمان است، اما اگر درمان نشود ممکن است عوارضی مانند درد در قفسه سینه، اختلال در ضربان قلب و تنگی نفس به سراغ بیمار می‌آید، که این نشانه‌ها بخاطر آسیب دریچه‌های قلب به ویژه دریچه میترال و آئورت است و بعد از مدتی فرد باید تحت درمان و گاهی جراحی قلب بگیرد.

بیشتر بخوانید: بیماری قلبی؛ ۷ روش مهم برای تشخیص آن

خطرناک‌ترین نوع روماتیسم

از خطرناک‌ترین بیماری‌های روماتیسمی، آرتروز و روماتیسم قلبی هستند که هر کدام دارای علائمی خاص می‌باشند، اگرچه این بیماری نوع خطرناکی است ولی کشنده نیست و قابل درمان است.

شایع‌ترین علائم روماتیسم چیست؟

برخی از شایع‌ترین علائم بیماری‌های روماتیسمی عبارتند از:

  • درد
  • تورم
  • سفتی یا مشکل در حرکت
  • احساس خستگی
  • کسالت
  • تب
  • کاهش وزن

بیشتر بخوانید: تب روماتیسمی؛ ۹ نشانه و عارضه های آن

هر نوع بیماری روماتیسمی می‌تواند قسمت‌های مختلف بدن شما را تحت تاثیر قرار دهد و هر کدام علائم منحصر به‌فردی داشته باشد.

گرفتن کمر

۶ نشانه‌ای که نباید نادیده بگیرید!

۶ مورد از علائم روماتیسم در مراحل پیشرفته عبارتند از:

  1. تورم، قرمزی و گرما در مفاصل
  2. درد و سفتی مفاصل
  3. سفتی صبحگاهی
  4. بی حسی و گزگز
  5. کاهش دامنه حرکتی
  6. تب و خستگی

بیشتر بخوانید: گودی کمر؛ نشانه ها و درمان، چه زمانی به پزشک مراجعه کنیم؟

درمان روماتیسم

درمان بیماری روماتیسم بسته به نوع درمان و علائم آن در بیمار متفاوت است، با مراجعه به پزشک متخصص ارتوپد، پرشک با بررسی حالات و علائم بیمار با تجویز آزمایشات خونی و سی تی اسکن از مفاصل و اندام‌ها، نوع بیماری را تشخیص می‌دهد، اما برای درمان آن چند روش وجود دارد.

درمان خانگی روماتیسم

بعضی درمان‌های خانگی وجود دارند که می‌توانند در کاهش درد بیماری‌های روماتیسمی بسیار موثر باشند، در ادامه به انواع آن‌ها اشاره می‌کنیم.

ترکیب عسل، سیاه دانه و روغن زیتون

موم عسل، سیاه دانه و روغن زیتون را با هم مخلوط کنید و هر شب قبل از خواب به محل درد بمالید و سپس آن را با پارچه نرمی ببندید تا درد را تسکین دهد؛ همچنین مصرف روزانه عصل به همراه سیاه دانه می‌تواند در بهبود علائم این بیماری موثر باشد.

ترکیب زنجبیل و فلفل سیاه

زنجبیل به همراه فلفل سیاه و زیره ترکیب کنید و این معجون را به صورت روزانه میل کنید.

استفاده از کمپرس سرد و گرم

استفاده از کمپرس‌های آب سرد و گرم می‌تواند در تسکین و کاهش علائم بیمار موثر باشد.

درمان پزشکی

بسیاری از پزشکان برای بهبود و تسکین دردهای روماتیسمی، از جمله بیماران مبتلا به روماتیسم مفصلی (آرتریت روماتوئید)، نوعی زانوبند و بریس‌های طبی تجویز می‌کنند، همچنین استفاده از کفی‌های مناسب یا کفش‌های طبی می‌تواند در بهبود وضعیت بیمار موثر باشد.

روش‌های درمانی که تاکنون بررسی کردیم، بیش‌تر برای کاهش درد و علائم بیماری تجویز می‌شوند، اما برای بهبودی کامل بیمار باید به متخصص ارتوپد مراجعه کرد، بعد از مراجعه به پزشک، پزشک بعد از تشخیص بیماری که اولین راه است، داروهایی را برای تسکین درد بیمار از جمله مسکن‌هایی مثل پروفن، ناپروکسن و سایر داروها را تجویز می‌کند؛ همچنین با تزریق استروئید برای بیماران نوع روماتیسم مفصلی، می‌توان دردها و حرکت مفاصل آن‌ها را به صورت موقت بهبود بخشید.

جراحی

این روش درمانی برای نوع مفصلی روماتیسم بسیار کابردی است، به خصوص برای روماتیسم‌های دست، پا و زانو؛ در این روش به ۲ شکل می‌توان بیمار را درمان کرد.

  1. فیوژن

در این روش محل اتصال دو استخوان را به هم وصل می‌کنند و به اصطلاح دو تکه استخوان را یکی می‌کنند، این کار باعث عدم تحرک استخوان می‌شود، اما در طی درمان بافت استخوان جدید دوباره شکل می‌گیرد.

  1. تعویض مفصل

در این روش محل آسیب دیده مورد جراحی قرار گرفته می‌شود و ساختار آسیب دیده با یک مفصل مصنوعی که پروتز نامیده می‌شود تعویض می‌شود، بعد از عمل بیمار تا مدتی باید تحت درمان و فیزیوتراپی قرار بگیرد.

فیزیوتراپی

فیزیوتراپی

این روش درمانی بیش‌تر برای نوع عضلانی، عصبی و مفصلی می‌تواند موثر باشد، استفاده از روش‌های گرما درمانی، سرما درمانی، نرمش‌ها و ورزش‌های مخصوص و الکتروتراپی در فیزیوتراپی می‌تواند در تسکین دردهای ناشی از بیماری روماتیسمی موثر باشد، همچنین ماساژهای مخصوص در قسمت مفاصل بدن باعث بهبود حرکت در این نواحی می‌شود.

جمع بندی

روماتیسم یک بیماری خود ایمنی و التهابی است که می‌تواند کل بدن را تحت تاثیر قرار دهد، این بیماری می‌تواند در تمام گروه‌های سنی بروز کند و از نظر شدت متفاوت باشند، این بیماری انشعابات زیادی دارد

 با دنبال کردن ما در فضای مجازی ( کانال تلگرام،کانال ایتا) می توانید از آخرین تخفیف‌ها و رویداد های مهم باخبر باشید.

برای بررسی ابتلا به این بیماری حتما در صورت بروز علائم به پزشک مراجعه کنید تا بیماری پیشرفت نکند و روش های درمانی آسان تر برای شما انجام شود. نیتروطب می‌تواند با انجام مشاوره آنلاین پزشکی با شما همراه باشد تا به نگرانی ها و سوالات شما پاسخ دهد.