پروتئین؛ علائم کمبود و ۷ راه‌ افزایش جذب آن در بدن

زمان تقریبی مطالعه: 6 دقیقه
پروتئین

شاید شما هم با مشکل جذب پروتئین در بدن خود مواجه شده باشید، در رابطه با این موضوع سوالات بسیاری وجود دارد به خصوص در رابطه با جذب نشدن درست آن دورن بدن و اینکه کمبود آن باعث ایجاد چه عوارضی خواهد شد؟ باید بدانید که این یک موضوع جدی می‌باشد و این‌که بخواهید از کنار آن به سادگی عبور کنید یک کار اشتباه برای شما تلقی خواهد شد. پروتئین یکی از مواد مورد نیاز بدن می‌باشد به خصوص افراد ورزش‍کار به شدت به آن علاقمند هستند، با نیتروطب همراه باشید تا در رابطه با پروتئین و تمام سوالات مهم در رابطه با آن بهتر آشنا شوید.

پروتئین چیست؟

پروتئین در اصل یکی از درشت مغذ‌ها در بدن می‌باشد و جز از اصلی‌ترین و مورد نیاز‌ترین مواد در بدن به شمار می‌رود، به همین دلیل باید آن را روزانه در مواد غذایی که مصرف می‌کنید به بدن‌تان برسانید. این ماده مغذی در ساخت عضلات و محافظت از برخی از بخش‌های بدن موثر بوده و این موضوع به صورت خودکار توسط بدن هر فرد مدیریت می‌شود، باید بدانید که می‌توانید پروتئین مورد نیاز خود را باید از مواد غذایی جانوری و هم گیاهی به دست بیاورید و در رابطه با افزایش میزان آن نیاز است از مواردی پیروی کنید.

چند موراد از علائم کمبود پروتئین

علائم کمبود آن خود را در مدت کوتاه نشان نمی‌دهد و در بیشتر مواقع به دلیل کمبود آن در مواد غذایی مصرفی پیش می‌آید، باید بگویم که افرادی که از رژیم غذایی گیاهی استفاده می‌کنند دچار مشکل جذب کافی پروتئین در بدن خود می‌باشند، برخی از علائمی که نشان می‌دهد کمبود این ماده مغذی در بدن شما وجود دارد:

  • کبد چرب
  • توقف رشد در کودکان
  • عضلات بدن رفته رفته کوچک شده یا از بین می‌روند
  • افزایش و تشدید عفونت‌ها
  • ایجاد مشکلات در پوست، مو و ناخن‌ها
  • ایجاد ورم

کودک بیمار

کبد چرب

کبد چرب که معمولا در افرادی که مشکل چاقی یا مصرف الکل دارند پیش می‌آید و یکی از علائم کمبود پروتئین در بدن نیز می‌باشد، همچنین باید بگویم که کبد چرب یکی از نشانه‌های بیماری کواشیورکور (Kwashiorkor) که یک نوع وخیم سوءتغذیهٔ حاصل از کمبود پروتئین است، که در اطفال دیده می‌شود.

بیشتر بخوانید: کبد چرب؛ صفر تا ۱۰۰ تشخیص، درمان و مراقبت از آن

توقف رشد در کودکان

باید بگویم که از جدی‌ترین علائم کمبود پروتئین توقف رشد در کودکان می‌باشد، پروتئین در کنار ساخت عضلات و محافظت از استخون‌ها در فرایند رشد بدن نیز موثر است و این موضوع از جدی ترین علائم کمبود این ماده مغذی به خصوص در کودکان می‌باشد.

عضلات بدن رفته رفته کوچک شده یا از بین می‌روند

همان طور که اشاره داشتیم پروتئین در ساخت و حفظ عضلات بدن نقش بسیار مهمی داشته و کمبود این ماده مغذی باعث می‌شود عضلات بدن نیز آسیب ببین و با گذشت مدت زمانی به طور کامل از بین بروند یا حجم بسیار کوچکی از آن‌ها در بدن باقی بماند، بافت عضلانی برای رشد نیازمند پروتئین می‌باشد و بیشتر افراد مسن از این موضوع در حال رنج کشیدن هستند.

افزایش و تشدید عفونت‌ها

کمبود پروتئین یک موضوع حساس به‌شمار می‌رود و نمی‌توانیم آن را یک موضوع عادی در نظر بگریم در کنار علائمی که نام بردیم کمبود این موضوع به دلیل ضعف و آسیب وارد کردن به سیستم ایمنی باعث می‌شود از شرایط جسمی عالی برخوردار نباشید و در مدت زمانی کمی به سرعت با مشکلات عفونی و انواع بیماری‌های مختلف در این زمینه‌ به مرور دست و پنجه نرم کنید.

ایجاد مشکلات در پوست، مو و ناخن‌ها

در بخش پوست، مو و ناخن‌ها در واقع مقدار زیادی کراتین و پروتئین وجود دارد و در نتیجه در صورت کمبود این ماده مغذی در بدن آسیب‌های جدی در این بخش‌ها به وجود خواهند آمد، یکی از جدی‌ترین مشکلاتی که در پی این موضوع شکل می‌گیرد پوسته پوسته شدن و ایجاد ترک‌های مختلف بر روی پوست بدن فرد می‌باشد.

ایجاد ورم

در صورت کاهش آلبومین در سرم مشکلات جدی در رگ‌ها خونی ایجاد می‌شود، و فشار انکونیک در بدن شما به‌هم می‌ریزد و با وجود این موضوع مایع از رگ‌های خونی خارج شدن و در مکانی  تجمع یافته در نتیجه باعث ایجاد ورم می‌شود.

نکته: علائم کمبود پروتئین در بدن بسیار بود و ما به برخی از آن‌ها اشاه داشتیم و علائم دیگری نیز در کمبود آن در بدن وجود دارد همانند: احساس ضعف، شکننده شدن استخون و افزایش میل و اشتها و در نتیجه ایجاد چاقی نیز از علائم کمبود این ماده مغذی می‌باشند.

بیمار

به چه علتی پروتئین در بدن افراد جذب نمی‌شود؟

پاسخ کلی در رابطه با این موضوع وجود ندارد و این موضوع در بدن هر فرد متفاوت بوده و دلیل کلی ندارد و باید در خصوص این موضوع با یک متخصص مشورت کنید تا مشکلات جدی در پی این موضوع برای شما ایجاد نشود، در صورت نیاز می‌توانید از خدمات مشاوره غذایی آنلاین نیتروطب نیز بهرمنده شود تا در کوتاه‌ترین زمان راه درمانی مناسبی را برای خود بیابید.

با وجود انتقادات و روش‌های مختلفی که در خصوص مصرف مواد غذایی و پروتئینی وجود دارد افراد به فکر افزایش میزان این ماده مغذیت و یا افزایش تعداد وعده مصرفی غذا در طول روز می‌باشد(برخی بر این باورند که باید ۶ وعده مصرف شود و برخی بر این باور که باید ۴ وعده مصرف بشود)، در کل متخصصان برای آگاهی از این موضوع نیاز دارند تا یک رژیم غذایی متناسب برای شما در نطر بگیرند تا افزایش میزان و جذب پروتئین در بدن شما افزایش یابد.

بهترین راه‌ها برای افزایش میزان جذب پروتئین

ما قصد داریم تا در این مقاله از نیتروطب بهترین‌ راه‌های افزایش جذب این ماده مغذی را برای شما معرفی کنیم، برخی از این روش‌ها عبارتند:

  1. بهتر غذا و انواع مواد خوراکی را بجوید چرا که این کار باعث جذب مواد مغدی شده و غذا نیز به راحتی عضم می‌شود.
  2. در نظر داشته باشید بهتر است یک رژیم غذای متانسب با خود و فواصل مختلف داشته باشید این رژیم غذایی بهتر است توسط یک متخصص تغذیه نوشته بشود و سرشار از مواد مغذی و پروتئین مصرفی روزانه‌تان در آن وجود داشته باشد.
  3. با انجام فعالیت‌های مختلف به خصوص انجام ورزش‌های مختلف همانند بدن‌سازی جذب پروتئین و میزان مصرفی آن را با ساخت عضلات بالا ببرید و در نتیجه بدن شما پروتئین بیشتری را جذب ‌خواهد کرد.
  4. مصرف مواردی همانند پروبوتیک‌ها که دارای باکتری فعال می‌باشد باعث جذب بهتر پروتئین در سیستم گوارشی شما می‌شود و یکی از موثرترین راه‌ها برای جذب پروتئین بیشتر برای بدن می‌باشند.
  5. در نظر داشته باشید پس از مصرف مواد غذای بهتر‌ است فعالیت سنگین همانند انجام ورزش روزانه نداشته باشید این موضوع باعث از بین رفتن پروتئین و افزایش میزان سوخت و ساز بدن‌تان خواهد شد، بهتر است پس از مصرف غذا به بدن کمی استراحت داده و در مدت زمانی کمی پیاده روی کنید چرا که این روش باعث جذب بهتر پروتئین در بدن می‌باشد.
  6. از مصرف مواد مصرفی الکلی و انواع دخانیات دوری کنید،  این موارد باعث کاهش جذب پروتئین و مواد مغذی دیگر در بدن می‌باشند.
  7. بهتر است در صورت وجود بیماری‌ها زمینه‌ای که باعث کاهش میزان جذب پروتئین در بدن می‌باشد را به سرعت شناسی و درمان کنید تا میزان پروتئین مصرفی خود از دست نرود و به خوبی جذب بدن برای موارد مفید تر همانند رشد بدن و ساخت عضلات شود.

نکته: اگر از شرایط بدنی خود به خوبی آگاه نیستید بهتری است با یک مشاوره تغذیه صحبت کنید و مشاوه‌های لازم را برای خود دریافت کنید، همچنین می‌توانید از خدمات مشاوره آنلاین نیتروطب که در خصوص انواع مشکلات می‌باشد استفاده کنید، همانند: مشاوره آنلاین غذایی ، مشاوره آنلاین پزشکی در خصوص بیماری‌های مختلف و مشاوره روان شناسی.

کدام پروتیئن‌ها برای ساخت عضلات مفید‌تر هستند؟

در ساختار پروتئین‌ها ۲۰ آمینه‌اسید نقش موثری دارند که خود بدن قادر به ساخت آن‌ها می‌باشد ولی ۹ اسیدآمینه‌ دیگر که بسیار موثرتر می‌باشند بدن قادر به ساخت نبوده و برای تامین آن‌ها نیاز است مواد غذایی را مصرف کنید، این اسید آمینه‌ها از طریق مواد خوراکی گیاهی و جانوری برای بدن تامین می‌شوند.

منابع پروتئین

برخی از مهم ترین منابع پروتئینی گیاهی عبارتند از:

  • سویا
  • دانه چیتا
  • کلم بروکسل
  • آجیل (پسته،بادام)
  • کینوا
  • عدس
  • نخود
  • لوبیا چیتی
  • ماش
  • جوانه ماش
  • ذرت
  • کلم بروکلی
  • نخود فرنگی

برخی از مهم ترین منابع پروتئینی جانوری عبارتند از:

  • گوشت ماهی
  • گوشت گوسفندی
  • گوشت گوساله و گاوی
  • گوشت مرغ
  • تخم مرغ
  • محولات لبنی (ماست و پنیر)

نکته: ماست یونانی یکی از بهترین‌ها مواد غذایی سرشار از پروتئین بوده و مصرف آن برای بدن بسیار مفید و موثر می‌باشد.

در رابطه با ساخت عضلات بهتر است در اولین مرحله آغاز به چربی سوزی و کاهش وزن کنید، و سپس به افزایش میزان پروتئین و عضلات دقت کنید این موضوع یکی دیگر از راه‌های افزایش جذب این ماده مغذی و ساخت عضلات بهتر می‌باشد، در نظر داشته باشید بهترین روش برای جذب بهتر پروتئین پیروی از یک رژیم متناسب بوده و بهتر است این رژیم توسط یک متخصص تغذیه معتبر نوشته شده باشد، در صورتی که نیاز به یک رژیم و یک متخصص تغذیه معتبر دارید می‌توانید از مشاور‌های ما کمک‌ و مشاوره لازم را بگیرید تا هم سلامت بدن‌تان را حفظ کنید و هم عضلات بهتری را داشته باشید، با نیتروطب یک قدم نزدیک‌تر از همیشه به سلامتی.