بیماری‌های شایع در فصل پاییز؛ ۱۱ بیماری در کمین

زمان تقریبی مطالعه: 6 دقیقه
بیماری‌های شایع در فصل پاییز

پاییز ازجمله فصل‌هایی می‌باشد که افراد به بیشترین بیماری‌های فصلی مبتلا می‌شوند. بادهای خنک، کاهش دما و باران بیشتر در فصل پاییز باعث ضعف سیستم ایمنی بدن می‌شود. ممکن است هر فرد دیگری تحت‌تأثیر این تغییرات آب و هوایی قرار بگیرد، اما گروه‌های حساس ازجمله سالمندان و نوزادان بیشتر در معرض آسیب قرار دارند.

اغلب افراد از چنین علائمی اطلاع نداشته و درصورت مواجهه، آن را یک سرماخوردگی ساده می‌دانند و نسبت به مصرف خودسرانه داروها اقدام می‌کنند. به همین دلیل متخصصان توصیه می‌کنند که افراد با بیماری‌های شایع در فصل پاییز آشنایی کامل داشته باشند تا درصورت روبرو شدن با این علائم به پزشک مراجعه کرده و با انجام درمان‌ها در زمان مناسب، دوران نقاهت را زودتر پشت سر بگذارند. پس بهترین راه برای محافظت از خود در برابر بیماری‌های شایع در فصل پاییز این است که تا در ادامه مطالب همراه ما باشید.

آشنایی با بیماری‌های شایع در فصل پاییز

تعطیلات تابستانی تمام شده و دمای هوا تغییر کرده است. روزها کوتاه تر شده و خورشید را کمتر در آسمان می‌بینیم. بله درست حدس زدید ما با چرخه‌ی تنفس زمین روبه‌رو هستیم، فصل پاییز با تمام زیبایی‌هایش، یک فصل چالش برانگیز و افتادن برگ‌ها است. تغییرات تابستان به پاییز و افت دمای هوا، تغییراتی را برای سلامتی شما به همراه می‌آورد.

با توجه به طب چینی، در این فصل ریه‌ها بیشتر درگیر بوده و احساس مربوط به این فصل غم و اندوه می‌باشد. پس، قبل از مطالعه بیماری‌های شایع در فصل پاییز انرژی‌تان را حفظ کرده و درون نگر باشید تا این فصل را سبک، آرام به دور از بیماری‌های پاییز پشت سر بگذارید. بیماری‌های شایع در فصل پاییز عبارتند از:

  • سرماخوردگی

سرماخوردگی می‌تواند در هر زمانی هر کسی را درگیر کند، اما فصل پاییز زمان اوج شیوع آن است. این بیماری یک بیماری مسری می‌باشد و ممکن است از چند روز تا چند هفته طول بکشد. علائم این بیماری آبریزش بینی، تب با درجه پایین، سرفه کردن، بدن درد یا سردرد، گلو درد و عطسه کردن می‌باشد.‌

برای پیشگیری از بیماری‌های شایع در فصل پاییز باید به طور مکرر دست‌های خود را به خصوص قبل از غذا خوردن و بعد از سرویس بهداشتی کامل شستشو دهید. سطح استرس خود را پایین نگه داشته و سعی کنید یک رژیم غذایی متعادل داشته باشید و خوب استراحت کنید. در هنگام عطسه یا سرفه دهان و بینی خود را پوشانده و از گذراندن وقت در مکان‌های شلوغ خودداری نمایید.

بیشتر بخوانید: واکسن آنفولانزا | بهترین زمان تزریق + چه کسانی نباید بزنند؟

آلرژی

  • آلرژی

 بزرگترین محرک‌های آلرژی در پاییز هاگ‌های کپک هستند. گرچه در ماه‌های مرطوب تابستان مایت‌های گرد و غبار رایج هستند، اما اولین باری که در پاییز بخاری خود را روشن می‌کنید، ممکن است باعث انتشار این هاگ‌ها در هوا شود.

بیشتر بخوانید: عوامل آلرژی زا تنفسی؛ ۵ مورد از مهم ترین آنها

از علائم آلرژی در فصل پاییز می‌توان به آبریزش یا گرفتگی بینی، آبریزش و خارش چشم، عطسه کردن، از دست دادن موقت بویایی، خارش سینوس‌ها یا گلو، سردرد، گلو درد، خرناس، خستگی، گرفتگی گوش و سرفه کردن اشاره کرد. برای پیشگیری از بیماری‌های شایع در فصل پاییز باید شیشه‌های ماشین و خانه خود را بسته نگه دارید. همچنین در خصوص وضعیت هاگ‌ها در منطقه زندگی خودتان تحقیق نمایید.

  • عفونت حاد گوش

 در اثر التهاب یا ویروسی در گوش میانی، عفونت گوش ایجاد می‌شود و احتمال بروز آن در فصل پاییز بیشتر از فصل‌های دیگر است. همچنین آن‌ها می‌توانند ناشی از بیماری‌های دیگری همچون سرماخوردگی، آلرژی و آنفولانزا باشند. عفونت گوش در کودکان شایع تر بوده و از بیماری‌های شایع در فصل پاییز به شمار می‌رود.

علائم این بیماری شامل گوش درد، استفراغ، اسهال، از دست دادن شنوایی در گوش آسیب دیده، لطافت در لمس، سرگیجه و احساس بیماری می‌باشد. برای جلوگیری از این بیماری باید در محیط های عاری از دود بمانید و مطمئن شوید که در خانه شما کسی سیگار نمی‌کشد. همچنین از گذاشتن سواب پنبه ای در گوش خود به شدت خودداری کنید. دست‌هایتان را به طور کامل شسته و سایر اقدامات بهداشتی را انجام دهید.

بیشتر بخوانید: عفونت گوش میانی، وقتی نوزاد شما گوش خود را می کشد

  • گلودرد

 در هوای سردتر ممکن است در گلو احساس خراش یا درد کنید که باعث گلودرد می‌شود. که می‌توان گفت گلو درد از مهم ترین بیماری‌های شایع در فصل پاییز است. علائم گلودرد مانند علائم آلرژی، سرماخوردگی و آنفولانزا می‌باشد. از مهم ترین علائم گلو درد صدای خشن، مشکل در بلع، از دست دادن اشتها، غدد متورم در گردن، خارش و آبریزش چشم، لرز، دردهای عضلانی و بدن و گرفتگی بینی است.

سریع ترین و مهم ترین راه برای جلوگیری از گلو درد این است که نوشیدنی‌ها ، غذاها یا ظروف خود را با دیگران به اشتراک نگذارید و از مکان‌های شلوغ خودداری کنید. همچنین دست‌های خود را شسته و دهان خود را بپوشانید.

سینوزیت

  • سینوزیت

سینوزیت ناشی از التهاب بافتی می‌باشد که سینوس‌ها، حفره‌های اطراف مجرای بینی را می‌پوشانند. سینوزیت در هوای سرد شایع تر بوده و از بیماری‌های شایع در فصل پاییز به شمار می‌رود. هوای سرد سبب تشدید درد همراه با سردردهای سینوسی می‌گردد.

بیشتر بخوانید: سینوزیت؛ هر آنچه که باید بدانید + ۳ روش پیشگیری از عود آن

علائم این بیماری حساسیت زیر چشم یا روی پل بینی، ترشحات بینی که تغییر رنگ داده، دندان درد، تب و گرفتگی بینی است. شما می‌توانید برای جلوگیری از این نوع بیماری مایعات زیاد مصرف کنید تا ترشحات بینی رقیق تر شود. همچنین با اسپری‌های بینی خود را نمکی مرطوب نگه دارید.

  • اختلال عاطفی فصلی

اختلال عاطفی فصلی، نوعی افسردگی می‌باشد که در فصل خاصی بروز کرده و با گذشت فصل آن این بیماری از بین می‌رود. گاهی اختلال عاطفی فصلی به عنوان افسردگی زمستانی هم شناخته می‌شود، چون معمولا علائم این نوع بیماری در فصل پاییز شدیدتر و مشهودتر هستند.

علائم اختلال عاطفی فصلی مشابه علائم افسردگی طبیعی می‌باشد. علائم بیماری اختلال عاطفی فصلی شامل روحیه ضعیف، تحریک پذیری، مشکلات خواب و خواب زیادی داشتن، ولع مصرف قند و افزایش وزن، از دست دادن لذت یا علاقه به فعالیت‌های عادی روزمره، احساس بی حالی و خواب آلودگی در طول روز، احساس ناامیدی، گناه و بی فایده بودن است. اختلال عاطفی یکی دیگر از بیماری‌های شایع در فصل پاییز می‌باشد.

  • نوروویروس

نوروویروس یکی دیگر بیماری‌های شایع در فصل پاییز است که باعث التهاب معده شده و بسیار مسری است. این بیماری از فصل پاییز تا فصل زمستان در نوسان کامل باقی می‌ماند. نوروویروس می‌تواند از طریق غذاهای آلوده به ویژه غذاهای دریایی یا از فردی به فرد دیگر منتقل شود. علائم این بیماری شامل اسهال، احساس بیماری، درد یا گرفتگی شکم، تهوع و استفراغ و درد عضلانی است.

برای رفع این بیماری بهتر است بعد از استفاده از توالت و قبل از خوردن یا تهیه غذا دست‌های خود را به خوبی شستشو دهید. هنگامی که بیمار هستید بهتر از درست کردن غذا خودداری کرده و از دیگران مراقبت نکنید. همچنین غذاهای دریایی را به طور کامل بپزید، چون نورویروس می‌تواند در دمای بیش از ۱۴۰ درجه فارنهایت نیز زنده بماند.

  • برونشیت حاد

از بیماری‌های شایع در فصل پاییز برونشیت حاد است. برونشیت حاد التهاب لوله‌های برونش می‌باشد که هوا را وارد ریه‌ها می‌کند. معمولا این بیماری توسط یک ویروس ایجاد شده و اغلب بعد از سرماخوردگی، آنفولانزا یا گلودرد رخ می‌دهد. علائم برونشیت حاد خس خس سینه، سفتی یا گرفتگی قفسه سینه، بدن درد، تنگی نفس، سرفه ای که مخاط سبز، شفاف یا زرد ایجاد می‌کند، گلو درد و لرز است.

بهتر است برای جلوگیری از این بیماری از کشیدن سیگار خودداری کنید. همچنین از چیزهایی مانند حیوانات خانگی، بخار و یا گرد و غبار که سبب تحریک ریه‌ها و گلوی شما می‌شوند دوری کنید. به طور منظم دستگیره میزهای پیشخوان، درها و سایر سطوحی که لمس می‌شوند را ضد عفونی کنید.

  • آنفولانزا

ویروس آنفولانزا یکی از بیماری‌های شایع در فصل پاییز است. این بیماری در صورت عدم درمان، می‌تواند شدید شده و به ذات الریه و برونشیت تبدیل شود. از علائم این بیماری می‌توان به اسهال، تهوع و استفراغ، بدن درد، خستگی ناگهانی و مفرط، سردرد، تب، خس خس سینه و احتقان، سرفه‌های مداوم، لرز، تنگی قفسه سینه و گلو درد اشاره نمود. برای پیشگیری از بیماری‌های شایع در فصل پاییز باید به طور کامل و مکرر دست‌های خود را بشویید. همچنین وقت خود را در مکان‌های شلوغ نگذرانید و سعی کنید هنگام سرفه یا عطسه بینی و دهان خود را بپوشانید. رژیم غذایی سالم داشته و به اندازه‌ی کافی استراحت نموده و سطح استرس خود را کاهش دهید.

  • کمبود ویتامین D

ویتامین D برای سلامت جسم و روان ضروری بوده و می‌تواند رشد و قدرت مناسب استخوان‌ها را فراهم کند. از آنجایی‌که در فصل زمستان و پاییز افراد کمتر در معرض نور خورشید قرار می‌گیرند احتمال ابتلای به کمبود ویتامین D نیز در آن‌ها بیشتر است. بنابراین، کمبود ویتامین D، یکی از بیماری‌های شایع در فصل پاییز است.

علائم کمبود ویتامین D ابتلای مکرر به عفونت، کمردرد و درد استخوان‌ها، خستگی، افسردگی، ریزش مو و بهبود کند زخم‌ها است. برای پیشگیری از ابتلا به کمبود ویتامین D، توصیه می‌شود تا بیشتر در معرض آفتاب قرار گرفته و از غذاهای غنی از مواد مغذی مانند ماهی چرب، قارچ، غذای دریایی و غیره استفاده کنید. همچنین مکمل ویتامین D مصرف کرده و از لامپ‌های UV را استفاده نمایید.

آسم ناشی از سرما

  • آسم ناشی از سرما

هوای مرطوب و سرد با خشک کردن مجاری تنفسی می‌تواند خطر حملات آسم را افزایش دهد. آنفولانزا و سرماخوردگی که یک مورد رایج در هوای سرد می‌باشند دیگر محرک‌هایی هستند که در طول پاییز باعث تشدید آسم می‌شوند. از علائم بیماری آسم می‌توان به درد یا سفتی قفسه سینه، خس خس سینه، تنگی نفس، سرفه کردن و مشکل در صحبت کردن و خوابیدن اشاره کرد.

برای پیشگیری از این بیماری باید از محرک‌های آسم دوری کنید. همچنین سیگار را ترک کرده و در محیط‌های عاری از دود بمانید. سعی کنید تنفس خود را کنترل نموده و در صورت مشکل در تنفس از داروهای استنشاقی سریع تسکین دهنده استفاده نمایید. ناگفته نماند که آسم‌ یکی دیگر از بیماری‌های شایع در فصل پاییز است.

جمع بندی

شما در این مقاله با بیماری‌های شایع در فصل پاییز آشنا شدید. به‌محض اینکه علائم این بیماری‌ها را مشاهده نمودید به پزشک مراجعه کرده و هر چه سریع تر تحت درمان قرار بگیرید. لازم به ذکر است که بیماری‌های ذکر شده زیاد خطرناک نبوده و با مراجعه به پزشک بهبود می‌یابند. از سوی دیگر، برای تشخیص بعضی از بیماری‌های شایع در فصل پاییز نیاز به انجام تست دارید. لازم به ذکر است که با انجام یک سری مراقبت‌ها احتمال مبتلا شدن به بیماری‌های شایع در فصل پاییز کاهش می‌یابد.