گرمازدگی؛ جدی‌ترین بیماری مرتبط با گرما

زمان تقریبی مطالعه: 5 دقیقه
گرمازدگی

گرمازدگی یکی از شایع‌ترین اتفاقات در فصول گرم سال است؛ در برخی موارد ممکن است که به علت کم‌آبی بدن این اتفاق رخ دهد، به هر شکل ممکن، دلیل بروز این اتفاق هرچه که باشد باید در سریع‌ترین زمان آن را با بهترین روش درمان کرد، روش‌های خانگی و ساده‌ای برای درمان گرمازدگی وجود دارد که در این مقاله از نیتروطب انواع روش‌های درمان این بیماری را بررسی خواهیم کرد، پس برای کسب اطلاعات بیش‌تر در این زمینه، مطالعه این مقاله را از دست ندهید.

گرمازدگی چیست؟

گرمازدگی جدی‌ترین بیماری مرتبط با گرما است، به حالتی که در آن درجه حرارت بدن به صورت غیرطبیعی بالا باشد، گرمازدگی می‌گویند؛ در این حالت به سرعت دمای بدن بالا می‌رود و بدن دیگر نمی‌تواند دمای خود را کنترل کند، این بیماری در علم پزشکی، هایپرترمی (Hyperthermia) نام دارد، برای مثال اگر بدن شما گرمای زیادی را جذب کند ولی به اندازه کافی گرما را از خود خارج نکند، باعث بروز این بیماری می‌شود، بیماری هایپرترمی برعکس اختلال هیپوترمی (سرمازدگی) است.

گرمازدگی درصورتی خطرناک می‌شود که دمای بدن خیلی بالا برود و درجه حرارت بدن به بالاترین میزان خود برسد، در این حالت درجه حرارت بدن به بیش از ۴۰ درجه سانتی‌گراد می‌رسد، در این حالت بدن قادر به دفع گرما نیست و تعادل تنظیم دمای بدن به هم می‌خورد، از شایع‌ترین علائم این بیماری می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • حالت تهوع
  • تعریق بیش از حد
  • رنگ پریدگی و لکه‌دار شدن پوست
  • سرگیجه
  • سردرد
  • تنفس سریع یا ضربان قلب بالا
  • احساس ضعف
  • تشنگی زیاد
  • از دست دادن هوشیاری

برای درمان این بیماری حتما باید به پزشک مراجعه کنید تا با مناسب‌ترین روش درمان شوید اما اگر وقت مراجعه حضوری به پزشک یا حوصله ماندن در ترافیک طولانی را ندارید می توانید از خدمات مشاوره انلاین نیتروطب به صورت ۲۴ ساعته بهره ببرید.

نشانه های گرمازدگی

چه کسانی بیش‌تر در معرض خطر گرمازدگی هستند؟

به‌طور کلی، کودکان، افراد مسن و بیماران مبتلا به دیابت یا مشکلات قلبی عروقی، افراد مبتلا به فشارخون بالا، بیش‌تر از سایر افراد در معرض خطر گرمازدگی هستند، اما جای نگرانی ندارد زیرا در صورت داشتن علائم این بیماری، با انجام چند روش در خانه می‌توانید این بیماری را درمان کنید و علائم آن را کاهش دهید.

پیشگیری از گرمازدگی

برای جلوگیری از بروز این بیماری باید لباس‌های گشاد و سبک بپوشید، از کرم‌های ضد آفتاب استفاده کنید، عینک آفتابی بزنید و مایعات زیاد مصرف کنید.

با رعایت موارد زیر می‌توانید از بروز این بیماری پیشگیری کنید:

  • هشدار!! گرمازدگی در کودکان بسیار شایع است، هرگز کودکان را در فضای بسته مثل خودرو، رها نکنید.
  • در هوا و شرایط گرم؛ از انجام فعالیت‌های بدنی شدید خودداری کنید.
  • اگر برای ورزش یا کار در چنین شرایطی مجبور بودید، سعی کنید که سریع با آب و هوا خو بگیرید و حتما از عینک آفتابی و کرم ضد آفتاب استفاده کنید.
  • از نوشیدنی‌های ورزشی، خنک و کم‌نمک استفاده کنید.
  • سعی کنید برای انجام فعالیت‌های روزانه خود در محل‌هایی که تهویه مناسب دارند کار کنید.
  • لباس‌هایی گشاد و با رنگ روشن بپوشید؛ زیرا این نوع لباس‌ها گرمای کم‌تری جذب می‌کنند و هوا در آن‌ها به راحتی جریان پیدا می‌کند.

بیشتر بخوانید: ورزش در خانه؛ ۱۹ وسیله قابل استفاده در منزل

پیشگیری از گرمازدگی

۹ روش برای درمان خانگی گرمازدگی

درمان هایپرترمی بستگی به شدت این بیماری در فرد دارد، زیرا با توجه به شدت آن در افراد، باید درمان متناسب با آن را انجام داد، با روش‌های خانگی که در ادامه می‌گوییم، می‌توانید به راحتی این بیماری را در خانه درمان کنید.

۱ـ دوش آب سرد

بعد از ابتلا به گرمازدگی، یک دوش آب سرد و قرار گرفتن بدن در آب خنک، می‌تواند بسیار موثر باشد و به کاهش دمای بدن کمک زیادی کند؛ اگر در حمام خانه وان دارید، برای مدت ۱۵ تا ۲۰ دقیقه می‌توانید در وان آب خنک بمانید و این مشکل را برطرف کنید، حتی اگر به گرمازدگی دچار شدید یا کسی از اطرافیان خود به این مشکل دچار بود، تا قبل از رسیدن اورژانس و مراجعه پزشک، فرد گرمازده را به مکانی خنک ببرید و در وان آب خنک قرار دهید، انجام این کار باعث می‌شود تا بدن فرد شروع به خنک شدن کند و احساس بهتری داشته باشد، به فرد گرمازده نوشیدنی خنک بدهید و لباس‌های او را کم کنید.

۲ـ سرکه سیب

سرکه سیب سرشار از مواد معدنی و ویتامین‌های مفید برای بدن است، همچنین این محلول به پر کردن الکترولیت‌های بدن کمک می‌کند، یک قاشق چای‌خوری سرکه سیب را در یک لیوان آب بریزید و میل کنید؛ این نوشیدنی را می‌توانید هنگام ورزش نیز بخورید تا الکترولیت‌های بدن‌تان از دست نرود.

۳ـ هندوانه

هندوانه یک میوه خوشمزه تابستانی است که خواص آرام بخشی و خنک کنندگی دارد، خوردن هندوانه یا آب هندوانه در شرایط گرم، برای رفع گرمازدگی و خو گرفتن با آب و هوا بسیار مناسب است و در طب سنتی توصیه زیادی به مصرف این میوه شده است.

۴ـ عسل

مصرف عسل هم به صورت خوراکی و هم به صورت استفاده موضعی از آن برای رفع علائم فرد گرمازده، در طب سنتی توصیه شده است، درست کردن شربت سکنجبین همراه با عسل یکی از مفیدترین روش‌ها برای درمان این بیماری است، عسل باعث کاهش حرارت بدن می‌شود، حتما از عسل طبیعی استفاده کنید زیرا عسل‌های تقلبی ممکن است نتیجه عکس بگذارند و باعث افزایش دمای بدن نیز شوند!

بیشتر بخوانید: خواص عسل و ۱۲ فایده شگفت‌انگیز آن | بررسی جامع

شربت لیمو گرمازدگی

۵ـ شربت آبلیمو برای گرمازدگی

شربت آبلیمو سرشار از ویتامین C است و برای درمان گرمازدگی و رفع عطش شما مفید است، همچنین با اضافه کردن تخم شربتی به این شربت می‌توانید دمای بدن خود را به تعادل برسانید و درجه حرارت بدن را کاهش دهید.

۶ـ شربت سکنجبین

شربت سکنجبین از قدیم یک شربت عالی برای مصرف در فصل‌های گرم سال بوده که حتما دیده‌اید که این شربت را همراه کاهو نیز می‌توان میل کرد.

۷ـ شربت گلاب

شربت گلاب علاوه‌بر خوش طعم بودن، برای تقویت قوای قلب، رفع ضعف بدنی، افزایش روحیه مثبت افراد و برای درمان افسردگی نیز بسیار مفید است، این شربت را به همراه عرقیجات دیگر یا به تنهایی می‌توانید برای رفع گرمازدگی استفاده کنید و نتیجه مطلوبی بگیرید.

بیشتر بخوانید: افسردگی چیست؟ ۴ روش موثر برای جلوگیری از آن

۸ـ شربت زرشک

زرشک تازه، باعث تصفیه خون شما شده و برای درمان هایپرترمی یا گرمازدگی بسیار موثر است، البته استفاده از زرشک به بانوان باردار توصیه نمی‌شود، زیرا باعث تحریک رحم شده و می‌تواند جنین را با خطرات زیادی تهدید کند و در حالت خطرناک‌تر ممکن است باعث سقط جنین شود.

۹ـ شربت خاکشیر برای گرما زدگی

خاکشیر فواید زیادی برای سلامتی بدن دارد، خواصی از قبیل رفع عوارض مربوط به ویتامین C و تسکین التهاب پوست دارد، همچنین خوردن شربت خاکشیر باعث رفع عطش در شما می‌شود و بعد از میل کردن آن، احساس خنکی می‌کند، از دیگر خواص خاکشیر می‌توان به کاهش دادن گرما بدن و رفع تشنگی اشاره کرد، به همین خاطر مصرف این شربت به ویژه در ماه رمضان بسیار توصیه می‌شود، زیرا تشنگی و عطش شما را برطرف می‌کند و باعث می‌شود تا کم‌تر احساس تشنگی کنید.

میوه‌هایی که باعث پیشگیری از گرمازدگی می‌شوند:

  • هندوانه
  • طالبی
  • خیار
  • انگور
  • گلابی
  • لیموترش

بیشتر بخوانید: خواص ۲۶ نوع میوه و دانه خوشمزه برای سلامتی

هندوانه گرمازدگی

جمع‌بندی

در این مطلب نکاتی را در خصوص بیماری گرمازدگی (هایپرترمی) را در اختیار شما قرار دادیم، با مطالعه این مقاله با اطمینان به این نتیجه خواهید رسید که با رعایت چند نکته می‌توانید از بروز این مشکل جلوگیری کنید و یا حتی در صورت ابتلا می‌توانید به راحتی با انجام چند روش در خانه و انجام روش‌های طب سنتی این بیماری را درمان کنید، در صورت نیاز به پزشک در این زمینه می‌توانید از طریق سایت نیتروطب و رزرو کردن مشاوره آنلاین، با پزشک متخصص مشورت کنید و از اطلاعات تخصصی‌تری در این زمینه استفاده کنید، تیم نیتروطب آماده ارائه خدمات به شماست. 🙂

 با دنبال کردن ما در فضای مجازی ( کانال تلگرام،کانال ایتا) می توانید از آخرین تخفیف‌ها و رویداد های مهم باخبر باشید.